İspanya’da sel felaketinde ölenlerin sayısı 158’e yükseldi

İspanya'da sel felaketinde ölenlerin sayısı 158'e yükseldi
İspanya’da ÅŸiddetli yağış ve fırtınanın neden olduÄŸu sel felaketinde büyük çoÄŸunluÄŸu Valensiya’da olmak üzere ölü sayısı 158’e çıktı.
Sel felaketinden en büyük zararı gören ülkenin doÄŸusundaki Valensiya özerk bölgesindeki Operasyonal Kontrol Merkezi, sel ve su baskınlarından dolayı bölgede hayatını kaybedenlerin sayısının 155’e yükseldiÄŸini bildirdi.
Sel felaketinden etkilenen diÄŸer bölge Kastilya-La Mancha’da ölü sayısı 3 olarak açıklanırken, İspanya genelinde yaÅŸamını yitirenlerin sayısı 158’e ulaÅŸtı.
Yetkililer, halen çok sayıda kayıp olduğu için ölü sayısının artmasından endişe ediyor.
Savunma Bakanlığı da felaket bölgesinde mevcut durumda arama ve kurtarma çalışmalarında 1064 askerin görev yaptığını, çok fazla sayıda kayıp kişi olduğunu açıkladı.
Valensiya’da halihazırda 150’den fazla yol trafiÄŸe kapalı tutulup, Madrid-Valencia tren seferleri en az 15 gün durdurulurken güvenlik, su ve gıda sorunlarının olduÄŸu bölgede 100 bine yakın kiÅŸiye elektrik verilemiyor.
İspanya Devlet Meteoroloji Enstitüsü (AEMET), Valensiya bölgesinde “yüzyılın en kötü dönemi” olarak yorumladığı yağışın geçmiÅŸte örneÄŸi görülmemiÅŸ bir ÅŸekilde düştüğünü duyurmuÅŸ ve “Normalde 1 yılda alınan yağış, sadece 8 saatte düştü.” bilgisini vermiÅŸti.
BaÅŸbakan Pedro Sanchez de bugün Valensiya’ya giderek, devletin tüm imkanlarının seferber edildiÄŸini, önceliklerinin arama ve kurtarma çalışmaları olduÄŸunu, olumsuz hava ÅŸartlarının bazı yerlerde devam etmesinden dolayı halktan tedbiri elden bırakmamalarını istediklerini söylemiÅŸti.
Kızılhaç: Sel felaketinde ölü sayısının artması bekleniyor
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), İspanya’da etkili olan ölümcül sel felaketine iliÅŸkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, “İspanya’daki ani seller insanları harap etti, evleri ve geçim kaynaklarını yıktı. Seller yolları kapattı ve altyapıyı tahrip etti. 150’den fazla kiÅŸi hayatını kaybetti, birçoÄŸu hala kayıp ve ölü sayısının artması bekleniyor.” ifadeleri kullanıldı.
İspanyol Kızılhaçının başta Valensiya ve Endülüs olmak üzere en çok etkilenen bölgelerde sahada olduğu vurgulanan açıklamada, yüksek riskli bölgelere acil durum müdahale ekiplerinin konuşlandırıldığı bildirildi.
Açıklamada, buralarda geçici barınaklar kurulduğu ve özellikle yaşlılar olmak üzere en savunmasız kişilere yardım sağlandığı belirtildi.
Kızılhaç gönüllülerinin, yiyecek, su, battaniye ve hijyen kitleri gibi temel yardımları dağıtmasının yanı sıra ve ilk yardım ve psikososyal desteği de sağladığı ifade edildi.
Kaynak: AA