İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Ankara’da

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Ankara'da

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Ankara'da

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi.

Cumhurbaşkanı Herzog ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, Esenboğa Havalimanı’na indi.

Herzog’u havalimanında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve diğer yetkililer karşıladı.

Türkiye’de 2 gün sürecek programına Anıtkabir ziyaretiyle başlayacak Herzog, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşecek heyetler arası görüşmenin ardından Erdoğan ve Herzog ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, 9-10 Mart’ta gerçekleşecek ziyaret sırasındaki görüşmelerde, ikili ilişkiler, tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek.

İsrail tarafının yaptığı açıklamada da görüşmelerde, ikili ilişkiler ve çeşitli alanlarda iş birliğini genişletme potansiyelinin ele alınmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Herzog, görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, onuruna vereceği resmi akşam yemeğine katılacak ve akşam saatlerinde İstanbul’a doğru yola çıkacak.

Cumhurbaşkanı Herzog, İstanbul’da Yahudi cemaatinin üyeleriyle yarın bir araya gelecek.

İsrail’deki hükümet değişikliği

İki ülke arasında ilişkiler, İsrail’de Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu’nun başbakan olduğu dönemde eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıması üzerine yaşanan gelişmelerle zarar görmüştü.

Trump’ın ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğinin 14 Mayıs 2018’de resmen Kudüs’e taşınması kararını vermesinin ardından düzenlenen protestolara müdahale eden İsrail askerlerinin saldırılarında 60’tan fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 3 binden fazlası yaralanmıştı.

Netanyahu yönetimi, sertlik yanlısı politikalarında ısrar etmişti.

Ankara, Gazze sınırındaki olaylar nedeniyle Tel Aviv Büyükelçisi Kemal Ökem’i istişareler için Ankara’ya çağırmış, Ankara’daki İsrail Büyükelçisi Eitan Naeh’in da bir süre ülkesine dönmesini istemişti. Kısa süre sonra tarafların talebi üzerine, Türkiye Filistin nezdindeki Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Gürcan Türkoğlu’nu, İsrail de İstanbul Başkonsolosu Yosef Levi Sfari’yi geri çekmişti. Böylece iki ülke arasındaki diplomatik temsil maslahatgüzar seviyesine düşürülmüştü.

İsrail’de 23 Mart 2021’de yapılan erken seçim sonrası koalisyon görüşmeleri uzun süre devam etmişti.

Naftali Bennett liderliğindeki koalisyon hükümeti, 13 Haziran 2021’de güvenoyu aldı.

Netanyahu, 12 yıldır sürdürdüğü başbakanlık görevini 14 Haziran’da halefi Bennett’e devretti.

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 7 Temmuz 2021’de göreve gelen yeni İsrail Cumhurbaşkanı Herzog arasında gelişen diyalog, Türkiye ve İsrail arasında yeniden normalleşme adımlarının atılmasını sağladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Temmuz 2021’de mevkidaşı Herzog ile telefon görüşmesi yaparak, göreve başlaması dolayısıyla kendisini tebrik etti.

Herzog, 2008’den bu yana Türkiye’yi ziyaret eden ilk İsrailli lider olacak.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, ‘diyaloğu geliştirme’ mesajıyla Türkiye’ye hareket etti

Herzog’un uçağının gövdesi, Türkçe, İbranice ve İngilizce dilinde “barış, gelecek, işbirliği” çıkartmalarıyla süslendi.İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, 'diyaloğu geliştirme' mesajıyla Türkiye'ye hareket etti

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, resmi ziyaret için Türkiye’ye hareket ederken, “iki ülke arasındaki diyaloğu geliştirme” mesajı verdi.

Herzog ve eşi Michal Herzog, 2008’den bugüne İsrail’den Türkiye’ye gerçekleşecek ilk üst düzey ziyaret için Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’ndan hareket etti.

Herzog, uçağa binmeden önce yaptığı açıklamada, “Eşim Michal ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle göreve başladığımdan bugüne yürüttüğümüz diyaloğu geliştirmek üzere, Türkiye’ye gidiyorum. Türkiye ile ilişkiler, İsrail ve bölgenin çıkarına. Umarım ki bu ziyaret İsrail ve Türkiye arasındaki diyaloğu derinleştirir.” ifadelerini kullandı.

Uzun bir aradan sonra İsrail’den Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiğine dikkati çeken Herzog, “İsrail ve Türkiye ilişkileri son yıllarda inişler-çıkışlar, kolay olmayan anlar yaşadı. Ancak ilişkilerimizi yeniden başlatmalı, devletler arasında saygı çerçevesinde ölçülü ve dikkatli bir biçimde inşa etmeliyiz.” dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı, “Her zaman Yahudiler, Müslümanlar, Hristiyanların bölgemizde barış içinde yaşayacağı, halklara refah ve mükemmel hayatlar sunacağı vizyonuma vurgu yapıyorum.” ifadesini kullandı.

Türkiye ziyaretinin İsrail Başbakanı Naftali Bennnett, Dışişleri Bakanı Yair Lapid ve bakanlıklarıyla koordine halinde olduğunu aktaran Herzog, “Umarım ki ziyaretimin ardından Türkiye ile ciddi bir süreç, farklı düzeylerde derin bir diyalog başlayacak. Sonunda da, umarım ki ilişkilerimizde ilerleme ve olumlu sonuçlar göreceğiz.” diye konuştu.

“Uluslararası düzen sarsılırken, bölgemizde istikrar ve ortaklığın sürdürülmesi iyi ve önemli.” diyen Herzog, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yaptığı ziyaretlerde de buna vurgu yaptığını söyledi.

Öte yandan, Herzog’un uçağının gövdesi, İbranice ve Türkçe “barış, gelecek, işbirliği” yazılarıyla süslendi.

İsrailli uzmanlara göre Cumhurbaşkanı Herzog’un Türkiye ziyareti ilişkilerde olumlu bir sayfa açacak

İsrailli uzmanlar Binyamin Netanyahu döneminde kopma noktasına gelen Türkiye-İsrail ilişkilerinin mevcut İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un yarınki Türkiye ziyareti ile olumlu bir kulvara gireceği görüşünde.İsrailli uzmanlara göre Cumhurbaşkanı Herzog'un Türkiye ziyareti ilişkilerde olumlu bir sayfa açacak

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un bölgesel meselelerde inisiyatif alarak Netanyahu’nun aksine rasyonel bir anlayışla hareket ettiği ve bu konuda hükümetle koordinasyon halinde olduğu gözleniyor.

AA muhabirine konuşan İsrailli uzmanlar, bölgede bugün gelinen noktada ilişkilerin geliştirilmesinin iki ülkenin de yararına olacağını vurgulayarak, ziyaretin yeni bir dönemi başlatabileceğini ifade etti.

Kudüs İbrani Üniversitesinde araştırmacı Roni Shaked, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin dalgalı seyretmesine rağmen ticari ilişkilerin sürekli geliştiğini söyledi.

İsrail halkının Türkiye’yi ziyaret etmeyi özlediğini belirten Shaked, “Türkiye’nin İsrailli turistlerin geri gelmesini istediğini düşünüyorum. Türkiye, İsrailliler için önemli bir tatil destinasyonu ve birçok İsrailli Türkiye’ye yeniden gitmek istiyor.” dedi.

Shaked, çıkarları gözetmenin iki taraf için de faydalı olacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Herzog’un ziyareti, 2008’den bu yana İsrail’den Türkiye’ye ilk üst düzey temas olma özelliği taşıyor. Bu Türkiye gibi büyük ve önemli bir ülke için çok uzun bir süre, aynı şekilde İsrail için de. Bence İsrail, Türkiye’ye, Türkiye de İsrail’e ihtiyaç duyuyor.”

Enerji iş birliği gündemde

Ukrayna’daki savaşın bölgede yeni bir düzen oluşturduğuna işaret eden Shaked, “Yeni bir zamandayız, özellikle Ukrayna’daki savaşın oluşturduğu tablo bizimle Türkiye arasındaki ilişkide yeni iş birlikleri doğurur.” ifadelerini kullandı.

Shaked, Türkiye-İsrail ilişkilerinde enerji hatlarının gündemde olacağını ve iki ülkeyi birbirine yakınlaştıran unsurlardan birinin bu olduğunu belirterek, “İsrail’in Türkiye üzerinden bir gaz boru hattı açarak gazını Avrupa’ya satması, iki ülke açısından çok yararlı olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığında Bakan Yardımcılığı seviyesindeki Genel Direktörlük görevi yapmış aynı zamanda 1980’li yıllarda İsrail’in Ankara Büyükelçiliğinde Maslahatgüzar olan Alon Liel de İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un ziyaretinin ilişkilerde yeni bir dönemi hazırlayabileceğini dile getirdi.

Herzog’un enerji konusunda Türkiye’de yaptığı temasları ve aldığı mesajları dönünce İsrail hükümetine ileteceğini belirten Liel, bu ziyaretin İsrail hükümeti ile koordinasyon halinde planlandığına dikkati çekti.

“Herzog Türkiye konusunda babasının izinden gidiyor”

Liel, Herzog’un Türkiye ile ilişkilere, 1983-1993 döneminde İsrail Cumhurbaşkanı olan babası Chaim Herzog’un liderliğinde iki ülke arasında atılan tarihi adımları göz önüne alıp “kişisel bir yönden” baktığını anlatarak, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Türkiye ile ittifakı, 30 yıl önce 1992’de gerçekleştirdiği ziyaretle inşa eden babasının izinden yürüdüğünü düşünüyor. (Baba) Chaim Herzog, bu dönemde Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Başbakan Süleyman Demirel ile görüştü, çok, çok tarihi bir ziyaretti. Bu ilişkilerde bir dönüm noktasıydı. İki ülke arasında askeri ve güvenlik iş birliği anlaşmaları imzalandı. Türkiye’ye Yahudi cemaatinin göçünün 500. yıl dönümüydü.”

İlişkilerde bardağın yarısı yakın zamanda doldu

Liel, son olarak iki ülke ilişkilerinin seyrine dair, “Birkaç ay öncesine kadar karşılıklı ilişkilerde boş bir bardağımız vardı. Ancak bu cumhurbaşkanlığı ziyareti, yaklaşık 10 yıldır boş kalan bardağın yarısını doldurabilir, bir temel oluşturabilir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir