İsrail, Gazze’de 7 Ekim’den beri yaklaşık 18 bin çocuÄŸu öldürdü

İsrail, Gazze'de 7 Ekim'den beri yaklaşık 18 bin çocuğu öldürdü

İsrail, Gazze'de 7 Ekim'den beri yaklaşık 18 bin çocuğu öldürdü

İsrail’in Gazze Åžeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediÄŸi saldırılarda yaklaşık 18 bin Filistinli çocuÄŸun hayatını kaybettiÄŸi açıklandı.

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze’de sürdürdüğü saldırılara iliÅŸkin son bilgiler paylaşıldı.

İsrail ordusunun “7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Åžeridi’nde 12 bin katliam gerçekleÅŸtirdiÄŸi” vurgulandı.

Gazze’de İsrail saldırılarında hayatını kaybeden ve cenazeleri hastanelere ulaÅŸtırılanların sayısının 50 bin 21’e çıktığı, 11 bin 200 kiÅŸinin ise enkaz altında kaldığı veya kaybolduÄŸu belirtildi.

Hastanelere ulaştırılan yaralı sayısının da 113 bin 274 olduğu kaydedildi.

İsrail’in Gazze’de tüm fertlerini öldürerek yok ettiÄŸi 2 bin 165 ailenin nüfus kaydından silindiÄŸi, söz konusu ailelerin toplamda 6 bin 161 kiÅŸiden oluÅŸtuÄŸu aktarıldı.

Gazze’de 5 bin 64 ailenin ise yalnızca bir ferdinin hayatta kaldığı ifade edildi.

İsrail ordusunun Gazze Åžeridi’ne düzenlediÄŸi saldırılarda 17 bin 954 Filistinli çocuÄŸun hayatını kaybettiÄŸi vurgulandı.

Ayrıca Gazze’de 274’ü İsrail’in soykırımı sırasında doÄŸup yaÅŸamını yitirenler olmak üzere bir yaÅŸ altı 1150 bebeÄŸin hayatını kaybettiÄŸi aktarıldı.

Gazze Åžeridi’nde 12 bin 365 kadının da İsrail saldırılarında öldürüldüğü kaydedildi.

İsrail’in yardımların giriÅŸini engelleyerek insani felakete neden olduÄŸu Gazze’de 52 kiÅŸinin açlıktan, 14’ü çocuk 17 kiÅŸinin de soÄŸuktan can verdiÄŸi belirtildi.

Gazze’de İsrail saldırılarında öldürülenlerin yüzde 60’dan fazlasının kadın ve çocuklardan oluÅŸtuÄŸu vurgulandı.

Gazze’de 14 bin 323 kadının ise eÅŸini kaybettiÄŸi ifade edildi.

Hamas, lider kadrosundan İsmail Berhum’un İsrail’in hava saldırısında öldüğünü duyurdu

Hamas’tan yapılan açıklamada, “Gazze Åžeridi’nde hareketin siyasi büro üyesi olan İsmail Berhum’u ÅŸehit vermenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kendisi, Han Yunus’taki Nasır Hastanesi’nde tedavi görmekteyken gerçekleÅŸtirilen korkakça bir suikast sonucu hayatını kaybetti.” ifadelerine yer verildi.

Hamas, hastanenin bombalanmasını, Filistin halkına karşı iÅŸlenen “siyonist savaÅŸ suçlarında” tehlikeli bir tırmanış ve uluslararası kanun ve normların açık bir ihlali olarak nitelendirdi.

Filistin Kızılayı: İsrail, Refah’ta mahsur kalan ekibimizi kurtarmak için iÅŸ birliÄŸini reddediyor

Kızılaydan yapılan yazılı açıklamada, “Bugün (Pazar) ÅŸafak vakti yaralıları kurtarmak için Refah’a giden ambulans ekibimiz, (İsrail) iÅŸgal güçleri tarafından kuÅŸatıldı. Ekibin akıbeti bilinmiyor ve güvenliklerinden büyük endiÅŸe duyuyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

İsrail’in koordinasyon saÄŸlamayı reddettiÄŸine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal güçleri, 15 saatten fazla bir süredir kendileriyle iletiÅŸimimiz kopan ve Refah’ta mahsur kalan ekibin kurtarılması için koordinasyon saÄŸlamayı reddediyor.” ifadelerine yer verildi.

İsrail ordusunun kuşatması altındaki Refah kentinin Tel es-Sultan bölgesindeki yaralıları kurtarmaya çalışan 4 ambulansın sağlık ekipleriyle birlikte mahsur kaldığına vurgu yapılan açıklamada, bu ekiplere ulaşmak için İsrail’in izin vermesinin beklendiği kaydedildi.

İsrail hapishanesindeki 17 yaşındaki Filistinli çocuk hayatını kaybetti

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti ile Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan ortak açıklamada, konuya ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, iÅŸgal altındaki Batı Åžeria’nın Ramallah kentinin Silvad beldesi sakinlerinden 17 yaşındaki Velid Ahmed’in, 30 Eylül 2024’ten bu yana idari tutuklu olarak İsrail hapishanesinde tutulduÄŸu bilgisi verildi.

“İsrail tarafıyla iletiÅŸimi saÄŸlayan Sivil İşler Genel Müdürlüğü, Velid Ahmed’in Megiddo Hapishanesinde ÅŸehit olduÄŸunu bildirdi.” ifadesine yer verilen açıklamada, Filistinli çocuÄŸun ölüm nedenine iliÅŸkin henüz bir bilgiye ulaşılamadığı kaydedildi.

Açıklamada, İsrail cezaevlerinde 7 Ekim’den bu yana iÅŸlenen sistematik suçlar nedeniyle hayatını kaybeden Filistinlilere bir yenisinin daha eklendiÄŸine iÅŸaret edilerek, “Esirlere karşı yürütülen savaÅŸ, Filistinlilere yönelik soykırımın baÅŸka bir boyutu.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

İsrail’in alıkoyduÄŸu doktor Ebu Safiyye, Ofer Hapishanesinde fiziksel ve psikolojik ÅŸiddet gördü

Hamas’a baÄŸlı Esirler Medya Ofisi, Batı Åžeria’daki Ofer Hapishanesinde Ebu Safiyye’yi ziyaret eden avukat Gayd Kasım’ın verdiÄŸi bilgiler üzerine bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Ebu Safiyye’nin, iÅŸkence, darp ve taciz gibi fiziksel ve psikolojik ÅŸiddet gördüğü 5 sorgudan geçtiÄŸi ifade edildi.

Doktorun, Ofer Hapishanesinde 25 gün hücre hapsinde kaldığı bildirilen açıklamada, en uzunu 13 gün olmak üzere çeÅŸitli sorgulara tabi tutulan Safiyye’nin fiziksel, ahlaki ve psikolojik olarak tükenmiÅŸ durumda olduÄŸu aktarıldı.

Açıklamada, Gazze’de savaşın yeniden baÅŸladığını öğrendiÄŸinde çok etkilenen Ebu Safiyye’nin, hapishanedeyken tek endiÅŸesinin Gazze’deki saÄŸlık personeli, yaralılar ve hemÅŸirelerin durumu olduÄŸu kaydedilerek, yasa dışı savaşçı olarak görülen Ebu Safiyye’nin henüz yargılanmadığı bildirildi.

Gazze’de 1394 saÄŸlık çalışanı öldürüldü

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye 100 bin tondan fazla patlayıcıyla saldırı düzenlediÄŸi aktarılan açıklamada, saÄŸlık sektörünü de hedef alan bu saldırılarda 1394 saÄŸlık çalışanı ile 105 sivil savunma görevlisinin yaÅŸamını yitirdiÄŸi kaydedildi.

Gazze’de 206 gazetecinin İsrail saldırılarında öldüğüne, 400 gazetecinin de yaralandığına dikkati çekildi.

İsrail’in yardım personeli ve polisi hedef alan 154 suç iÅŸlediÄŸi, 743 yardım personeli ile polisin öldürüldüğü belirtildi.

İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’de 39 bin 384 çocuÄŸun ebeveynlerinden biri veya her ikisinden yoksun kaldığı vurgulandı.

Gazze Åžeridi’nde 17 bin yaralının uzun süreli rehabilitasyona ihtiyaç duyduÄŸu, yaklaşık 850’si çocuk 4 bin 700 kiÅŸinin uzvunun kesilmek zorunda kaldığı aktarıldı.

3 bin 500 çocuk açlık nedeniyle ölüm tehdidi altında

İsrail ordusunun baskın yaptığı Gazze Åžeridi’ndeki hastanelerde 7 toplu mezarın tespit edildiÄŸi ve bu toplu mezarlardan 527 Filistinlinin cenazesinin çıkarıldığı belirtildi.

Gazze’de 3 bin 500 çocuÄŸun yetersiz beslenme ve gıda eksikliÄŸi nedeniyle ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı, çeÅŸitli hastalıklardan sıkıntı çeken 3 bin hastanın da Gazze dışında tedavi altına alınması gerektiÄŸi vurgulandı.

İsrail ordusu, Gazze Åžeridi’nde kara iÅŸgalini geniÅŸletmeye hazırlanıyor

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İsrail ordusunun en büyük tümeni olarak kabul edilen, zırhlı araçlar ve tanklardan oluÅŸan 36’ıncı Tümen’in iÅŸgalin geniÅŸletilmesi hazırlıkları kapsamında Güney Komutanlığı’na konuÅŸlandırıldığı aktarıldı.

Açıklamada, binlerce askerden oluşan birliklerin saldırılara katılmak için hazırlıklar yürüttüğü bildirildi.

İsrail ordusunun 36’ıncı Tümeni’nin daha önce Gazze’nin kuzeyinde ve Lübnan’ın güneyindeki saldırılara katıldığı hatırlatıldı.

Yerinden edilen Filistinlilerin barındığı 226 merkez hedef alındı

İsrail ordusunun, Gazze Åžeridi’nde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı 226 barınma merkezini hedef aldığı aktarıldı.

İsrail’in Gazze’nin yalnızca yüzde 10’ununu “insani bölge” olduÄŸunu savunduÄŸu kaydedildi.

Hayati tehlikesi bulunan ve Gazze dışında tedavi edilmesi gereken yaralı sayısının 22 bin olduÄŸu ve iÅŸlemleri tamamlanan 13 bin kiÅŸinin Gazze’den ayrılmayı beklediÄŸi belirtildi.

Yetersiz sağlık hizmeti nedeniyle 12 bin 500 kanser hastasının ölüm tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu ifade edildi.

Gazze’de 2,1 milyon kiÅŸide bulaşıcı hastalık tespit edildi

Yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı kalabalık barınma merkezlerindeki insanlık dışı duruma iÅŸaret edilerek, yerinden edilme sonucu 2 milyon 136 bin 26 kiÅŸide bulaşıcı hastalık ve 71 bin 338 kiÅŸide de “Hepatit A” vakasının tespit edildiÄŸi bilgisi verildi.

Gazze’de saÄŸlık bakımı verilemediÄŸi için yaklaşık 60 bin hamile kadının, ilaç eksikliÄŸi nedeniyle de kronik hastalığı bulunan 350 bin kiÅŸinin hayati tehlikesinin olduÄŸu kaydedildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun saldırılarını baÅŸlatmasından bu yana Gazze’de 6 bin 628 Filistinliyi alıkoyduÄŸu belirtildi.

İsrail askerleri 360 sağlık çalışanı ile 48 gazeteciyi alıkoydu

İsrail askerlerinin 360 saÄŸlık çalışanı, 48 gazeteci ve 26 sivil savunma görevlisini alıkoyduÄŸu, 2,3 milyon nüfuslu Gazze Åžeridi’nde 2 milyon kiÅŸinin yerinden edildiÄŸi vurgulandı.

Gazze’de alıkonulan 3 saÄŸlık çalışanının İsrail hapishanelerinde öldüğü bildirildi.

Yerinden edilen Filistinlilerin kullandığı 110 bin çadırın kullanılamaz hale geldiği, 280 bin Filistinli ailenin barınmak için çadır veya konteyner eve ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

İsrail’in Gazze’deki saldırılarında yaklaşık 165 bin konutun tamamen, 200 bin konutun kısmen yıkıldığı, 115 bin konutun ise zarar görerek oturulamaz durumda olduÄŸu bilgisi paylaşıldı

Gazze’de 139 okul ve üniversite yıkıldı, 150 öğretim görevlisi öldü

İsrail ordusunun, 221 kamu tesisi ile 139 okul ve üniversiteyi yerle bir ettiği, 359 okul ve üniversitenin ise kısmen zarar gördüğü ifade edildi.

İsrail saldırılarında 12 bin 900 Filistinli öğrencinin can verdiği, 785 bin Filistinli öğrencinin de eğitimden mahrum bırakıldığı aktarıldı.

Gazze Åžeridi’nde 150 araÅŸtırmacı, akademisyen ve öğretim görevlisi ile 800 öğretmen ve eÄŸitimcinin İsrail saldırılarında yaÅŸamını yitirdiÄŸine dikkati çekildi.

İsrail ordusunun Gazze’de hedef aldığı hastanede 16 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti

Gazze’deki SaÄŸlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun hedef aldığı hastanenin cerrahi bölümünün enkazında bir kiÅŸinin cesedine ulaşıldığı belirtildi.

Cesedi bulunan Filistinlinin hastanede 2 gün önce ameliyat olan 16 yaşında bir çocuk olduğu kaydedildi.

İsrail ordusunun saldırı düzenlediÄŸi hastanede yaÅŸamını yitirenlerin sayısının 2’ye çıktığı açıklandı.

825 cami tamamen yıkıldı

İsrail ordusunun Gazze’de 825’ini tümüyle yıktığı 161 camiye ağır zarar verdiÄŸi ve 3 kiliseyi hedef alarak yıkımına neden olduÄŸu aktarıldı.

Gazze’de İsrail’in 162 saÄŸlık kuruluÅŸunu hedef aldığı, 80 saÄŸlık merkezi ile 34 hastaneyi hizmet dışı bıraktığı, 138 ambulansı da kullanılamaz hale getirdiÄŸi belirtildi.

İsrail’in Filistin’in kültürel mirasını da hedef aldığı, Gazze’de 206 tarihi ve kültürel varlığı yıktığı ifade edildi.

Gazze’de İsrail ordusunun 60 mezarlıktan 19’unu tahrip ettiÄŸi ve mezarlardan 2 bin 300 Filistinlinin naaşını çaldığı duyuruldu.

İsrail’in saldırılarla Gazze’ye verdiÄŸi zarar 41 milyar dolar

Gazze Åžeridi’nde 7 Ekim 2023’ten bu yana 3 bin 700 kilometre uzunluÄŸunda elektrik hattının, 330 kilometre uzunluÄŸunda ÅŸu ÅŸebekesinin ve 655 kilometre uzunluÄŸunda kanalizasyon hattının İsrail saldırıları nedeniyle tahrip edildiÄŸi belirtildi.

İsrail ordusunun Gazze’de 2 bin 846 kilometre uzunluÄŸunda yol ve caddeyi tahrip ettiÄŸi bildirildi.

Gazze’de İsrail ordusunun bombardımanında 42 stadyum, spor tesisi ve salonun yıkıldığı, 719 su kuyusunun zarar görerek hizmet dışı kaldığı kaydedildi. İsrail’in Gazze’ye saldırılarının geride bıraktığı zararın ise 41 milyar dolardan fazla olduÄŸu vurgulandı.

Gazze Åžeridi’nin yüzde 88’inin yıkıma uÄŸradığı bildirildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar’a göre İsrail, Batı Åžeria’da “görülmemiÅŸ ölçekte” zorla yerinden edilmelere neden oluyor

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail’in iÅŸgal ve saldırıları altında bulunan Batı Åžeria’daki duruma iliÅŸkin bir rapor paylaÅŸtı.

Batı Åžeria’nın kuzeyindeki 10 binlerce yerinden edilmiÅŸ kiÅŸinin uygun barınak, temel hizmetler ve saÄŸlık hizmetlerine eriÅŸimden yoksun olduÄŸu bildirilen raporda, Ocak 2025’te Gazze’de ateÅŸkes ilan edilmesinin ardından İsrail’in, iÅŸgal altındaki Batı Åžeria’da “Demir Duvar” adını verdiÄŸi saldırılar baÅŸlattığı kaydedildi.

Raporda, “(Saldırılar) Binlerce kiÅŸiyi zorla yerinden ederek, onları son derece tehlikeli bir durumda bıraktı. İsrail, Batı Åžeria’daki Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini derhal durdurmalı. İnsani müdahale geniÅŸletilmeli ve ihtiyaç sahiplerine ulaÅŸtırılmalıdır.” denildi.

İsrail ordusunun, Gazze’de çatışmaların baÅŸladığı Ekim 2023’ten bu yana Batı Åžeria’da Filistinlilere karşı aşırı fiziksel ÅŸiddeti artırdığı vurgulanan raporda, Dünya SaÄŸlık Örgütü’ne (DSÖ) göre bu süreçte 187’si çocuk olmak üzere toplamda 930 Filistinlinin öldürüldüğü paylaşıldı.

Raporda, İsrail’in, saÄŸlık çalışanları ve hastalar üzerindeki sistematik baskı uyguladığına iÅŸaret edilen raporda, saÄŸlık hizmetlerine eriÅŸimin ciddi anlamda engellendiÄŸi bildirildi.

Batı Åžeria’daki Filistinlilerin ruh saÄŸlığı durumunun endiÅŸe verici olduÄŸu kaydedilen raporda, birçok hastanın baskınlar ve zorla yerinden edilmeler nedeniyle stres, kaygı ve depresyon gibi sorunlar yaÅŸadığı aktarıldı.

MSF’in acil ihtiyaçlara yanıt vermeye devam ettiÄŸine iÅŸaret edilen raporda, yerinden edilmenin ölçeÄŸi ve yetersiz uluslararası müdahalenin ortasında tırmanan insani krizin büyük bir zorluk oluÅŸturduÄŸu ve Batı Åžeria’daki ihtiyaçların daha da kötüleÅŸtiÄŸinin altı çizildi.

“İnsani müdahalenin kapsamı geniÅŸletilmeli”

Raporda görüşlerine yer verilen Vingne, Batı Åžeria’da bu ölçekte zorla yerinden edilme ve kampların yıkılmasının onlarca yıldır görülmediÄŸini belirtti.

Vingne, “İsrail güçleri kamplara eriÅŸimi engellediÄŸi, evleri ve altyapıyı tahrip ettiÄŸi için insanlar evlerine dönemiyor. Kamplar harabe ve toz haline geldi. İsrail buna son vermeli ve insani müdahalenin kapsamı geniÅŸletilmeli.” ifadelerini kullandı.

UNRWA: İsrail Gazze’ye uyguladığı ablukayla daha fazla çocuÄŸu aç bırakıyor

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Yakın DoÄŸu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in sınır kapılarını kapatarak Gazze’ye yardım giriÅŸini durdurmasının üzerinden 3 hafta geçtiÄŸine iÅŸaret etti.

Gazze’deki Filistinlilerin hayatta kalabilmek için İsrail üzerinden yapılan ithalata bağımlı olduÄŸuna dikkati çeken Lazzarini, Gazzelilerin, savaşın ilk aÅŸamasında dayatılandan daha uzun ve boÄŸucu bir ablukayla karşı karşıya olduÄŸunu, yiyecek, ilaç, su ve yakıta eriÅŸemediÄŸini dile getirdi.

“Yardım giriÅŸi olmadan geçen her bir gün, daha fazla çocuÄŸun aç uyuması, hastalıkların yayılması ve mahrumiyetin artması anlamına geliyor. Yiyeceksiz geçen her bir gün Gazze’yi ciddi bir açlık krizine sürüklüyor.” ifadesini kullanan Lazzarini, İsrail’in Filistinlileri toplu bir ÅŸekilde cezalandırdığını kaydetti.

Lazzarini, ablukanın kaldırılması, tüm esirlerin serbest bırakılması ve insani yardım ve ticari malzemelerin kesintisiz bir ÅŸekilde Gazze’ye girmesi çaÄŸrısında bulundu.

“Gazze’de ÅŸiddetli yağışlar yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarını sular altında bıraktı”

UNRWA’dan yapılan açıklamada, Gazze’deki duruma deÄŸinildi.

Açıklamada, “Bir kez daha ÅŸiddetli yağışlar Gazze’deki derme çatma çadırları sular altında bıraktı.” ifadesi kullanıldı.

Yerinden edilen binlerce Filistinlinin gidecek bir yerinin olmadığı belirtilen açıklamada, “İsrailli yetkililer, üç haftadır sınır kapılarını kapalı tutuyor ve hiçbir insani yardım malzemesi ile ticari ürünün giriÅŸine izin vermiyor.” ifadesine yer verildi.

Gazze’deki Filistinlilerin yetersiz barınma imkanları sebebiyle yaÄŸmur, soÄŸuk hava ve aralıksız bombardımana maruz kaldıklarına vurgu yapıldı.

Açıklamada, “İnsani yardım ve barınma malzemelerinin giriÅŸi için abluka kaldırılmalı.” çaÄŸrısı yapıldı.

Trump’ın Orta DoÄŸu Özel Temsilcisi Witkoff’a göre, Gazze’de yeniden baÅŸlayan çatışmalardan Hamas sorumlu

ABD basınına göre Witkoff, “Fox News Sunday” programında yaptığı açıklamada, Gazze Åžeridinde yeniden baÅŸlayan çatışmalardan “Hamas’ın sorumlu olduÄŸunu” savunarak, “Kabul edilebilir bir anlaÅŸmamız olduÄŸunu düşünüyordum. Hatta Hamas’tan onay aldığımızı bile düşünüyordum.” ifadelerini kullandı.

Süreçte “kendisinin aldatılabilme” ihtimalini deÄŸerlendirdiÄŸini kaydeden Witkoff, “Belki de bu benim aldatılmam. Orada olduÄŸumuzu sanıyordum ve belli ki orada deÄŸildik. Burada saldırganın kim olduÄŸunu açıkça ortaya koymamız gerekiyor ve o da Hamas.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin, İsrail’in yanında olduÄŸunu vurgulayan Witkoff, Gazze’deki ateÅŸkesin uzatılmasını kapsayan “köprü önerisini” anımsatarak, “Hamas’ın demilitarize olması ve ‘köprü önerisinin’ kabul edilmesi için her türlü fırsatı vardı.” diye konuÅŸtu.

Hamas’ın tekrar “elini uzatması”

Witkoff, 40-50 günlük bir ateÅŸkes, silahsızlanma ile nihai bir ateÅŸkesin tartışılabileceÄŸi “köprü önerisinin” kabul edilmesi konusunda Hamas’ın her türlü fırsata sahip olduÄŸunu ileri sürerek, “Her türlü fırsat vardı ve bunu yapmamayı seçtiler.” dedi.

Hamas’ın tekrar “elini uzatması” halinde ABD’nin duruma “yine de duyarlı” olacağını bildiren Witkoff, “Kesinlikle herkesi masaya geri döndürüp rehineleri eve götürmeyi umuyorum.” ifadesini kullandı.

AteÅŸkesi bozan İsrail ordusu, Gazze’ye ÅŸiddetli saldırıları yeniden baÅŸlattı

İsrail ordusu, Gazze Åžeridi’nde 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateÅŸkesin ardından 18 Mart sabahı ÅŸiddetli saldırılarına yeniden baÅŸladı.

İsrail ordusunun saldırıları yeniden baÅŸlatmasından itibaren çoÄŸunluÄŸu yaÅŸlı, kadın ve çocuk olmak üzere 670’ten fazla Filistinli hayatını kaybetti, 1200’ü aÅŸkın kiÅŸi yaralandı.

İsrail’in Gazze Åžeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediÄŸi saldırılarda ise yaÅŸamını yitiren Filistinlilerin sayısı 50 bin 21’e, yaralıların sayısı ise 113 bin 274’e yükseldi.

AteÅŸkesi bozan İsrail, yeni ateÅŸkes tekliflerini reddettiÄŸi gerekçesiyle Hamas’a karşı “gittikçe artan askeri güçle” hareket edeceÄŸini duyurdu.

Hamas ise “İsrail’in verdiÄŸi sözlere uymadığını ve ateÅŸkese arabulucu ülkelerin gözü önünde sorumluluklarını yerine getirmeyerek Gazze Åžeridi’nde Filistin halkına karşı soykırımı yeniden baÅŸlattığını” açıkladı.

İsrail’in Gazze’ye saldırıları, BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu’nun iç istihbarat teÅŸkilatı Åžin-Bet Direktörü’nü görevden alması gibi tartışmalı siyasi adımlarının gölgesinde baÅŸlatması dikkati çekti.

Kaynak: AA