İsrail ordusu, Suriye topraklarında yeni alanlar işgal etti

İsrail ordusu, Suriye topraklarında yeni alanlar işgal etti

İsrail ordusu, Suriye topraklarında yeni alanlar işgal etti

İsrail, Suriye’de Baas rejiminin devrilmesinin ardından bu ülkeye yönelik artan hava saldırıları ve karadan iÅŸgal sürecinde, Kuneytra iline baÄŸlı 2 köyü daha iÅŸgal etti.

İsrail güçleri, Suriye’nin güneybatısındaki Kuneytra bölgesinde iÅŸgali geniÅŸletiyor.

Marriye ve Kodana köylerini iÅŸgal eden İsrail ordusu, Kodana’ya girmeden önce havadan attığı bildiride, köy sakinlerini evlerinde kalması konusunda uyardı.

Bildiride, bölgedeki çatışmaların İsrail ordusunu harekete geçmeye zorladığı iddia edildi.

İsrail’in Suriye’ye saldırıları ve iÅŸgali

Suriye’de 27 Kasım’da ÅŸiddetlenen çatışmaların ardından 8 Aralık’ta 61 yılık Baas rejiminin çökmesiyle eÅŸ zamanlı, İsrail ordusunun Suriye’ye saldırıları arttı.

Rejim ordusundan kalan askeri altyapı ve imkanları imha etmeye baÅŸlayan İsrail ordusu, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’ndeki iÅŸgalini geniÅŸletti.

Golan Tepeleri civarındaki tampon bölgeye giren İsrail ordusu, iÅŸgali daha ileriye taşıyarak baÅŸkent Åžam’ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokuldu.

İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana iÅŸgal altında tutuyor. İsrail ile Suriye arasında 1974’te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi AnlaÅŸması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmiÅŸti.

İsrail, Filistin ve Lübnan’da sürdürdüğü uluslararası hukuk ihlallerini Suriye’ye taşıyor

Orta DoÄŸu uzmanı Dr. Assal Rad, İsrail’in Suriye’deki iÅŸgal ve hava saldırılarının, uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiÄŸini ve Filistin ile Lübnan’da sürdürülen ihlallerin devamı olduÄŸunu belirtti.İsrail, Filistin ve Lübnan'da sürdürdüğü uluslararası hukuk ihlallerini Suriye'ye taşıyor

İran asıllı ABD’li Orta DoÄŸu uzmanı Rad, İsrail’in Suriye’deki son harekatının, Filistin ve Lübnan’da yıllardır devam eden uluslararası hukuk ihlallerinin bir uzantısı olduÄŸunu belirtti.

İsrail’in bölgede yeni bir iÅŸgal politikası baÅŸlattığını söyleyen Rad, AA muhabirine, İsrail’in Suriye’deki saldırılarının tarihi, jeopolitik ve hukuki açıdan deÄŸerlendirmesini yaptı.

“İsrail, Suriye’nin geçiÅŸ dönemini istismar etti”

Orta DoÄŸu araÅŸtırmacısı Rad, İsrail’in Suriye’deki geçiÅŸ sürecini istismar ettiÄŸini belirterek, “İsrail, Suriye’nin bu çalkantılı dönemini, geçiÅŸ ve kırılma dönemini hemen istismar etti. Bu, Suriyelilerin durumu deÄŸerlendirmeye, devletin çökmediÄŸinden ve devlet prosedürlerinin devam ettiÄŸinden emin olmaya çalıştığı bir dönem.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

İsrail’in Suriye’de iÅŸgal politikasının Filistin topraklarındaki uygulamalarıyla paralel olduÄŸuna dikkati çeken Rad, “İsrail’in Golan Tepeleri’nde yaptıklarını anlamak için onlarca yıldır süren Filistin toprakları iÅŸgaline bakmak gerekiyor. İsrail devletinin zihniyeti, uluslararası hukuka göre açıkça Filistin halkına ait olan Gazze Åžeridi, Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs’ü ya da Suriye’ye ait olan Golan Tepeleri’ni serbestçe iÅŸgal edebileceÄŸi yönünde.” diye konuÅŸtu.

Rad, İsrail’in tüm bu topraklarda onlarca yıldır iÅŸgalini sürdürdüğünü vurgulayarak, “Çünkü İsrail, ABD’nin himayesi sayesinde uluslararası hukuk açısından hiçbir yaptırımla karşılaÅŸmıyor, hiçbir hesap verebilirlik yok. 1980’ler ve 90’lar arasında onlarca yıl süren Güney Lübnan iÅŸgaline de bakabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

“Tampon bölge için tampon bölge istiyorlar”

İsrail’in Suriye’deki iÅŸgali sürdürmek için uluslararası hukukta yer almayan çeÅŸitli bahaneler ürettiÄŸini anlatan Rad, “İsrailli yetkilileri dinlerseniz, Golan Tepeleri İsraillilere göre kendi toprağı olduÄŸu için, tampon bölge için bir tampon bölgeye ihtiyaç duyduklarını iddia ediyorlar. Onlarca yıldır süren aynı iÅŸgal dili ve söylemlerini görüyorsunuz.” dedi.

İsrail’in mevcut hükümetinin, “halihazırda etnik milliyetçi bir devlette ÅŸimdiye kadarki en saÄŸcı milliyetçi hükümet” olduÄŸunu vurgulayan Rad, “Netanyahu ve (Bezalel) Smotrich ile Ben Gvir gibi diÄŸer bakanlar açıkça Batı Åžeria’yı ilhak etmekten bahsetti. İsrail yorumcuları, devlet yetkilileri ve yerleÅŸimci hareketlerin liderleri, Suriye dahil tüm bu topraklara yerleÅŸeceklerinden bahsediyor. İsrail toplumunda bunu açıkça görebilirsiniz.” diye konuÅŸtu.

“Uluslararası hukuk yeniden yazılamaz”

Rad, İsrail’in uluslararası hukuku kendi çıkarları doÄŸrultusunda yorumlama çabalarına iliÅŸkin ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Egemenlik ve toprak bütünlüğü fikirleri uluslararası hukukun temel bileÅŸenleridir. Bu, İsrail’in veya ABD’nin yeniden yazabileceÄŸi bir ÅŸey deÄŸil çünkü tek tek ulus devletlerin irade veya yorumlarına deÄŸil, uluslararası toplumun mutabakatına dayanıyor. Suriye’nin egemenliÄŸi de Lübnan, Filistin ve bölgedeki diÄŸer ülkelerin toprak bütünlüğü de uluslararası hukuk tarafından korunmaktadır.”

İsrail’in Suriye’deki saldırıları

BaÅŸkent Åžam’a 7 Aralık’ta girmeye baÅŸlayan gruplara halk kitlelerinin de destek vermesiyle Baas rejimi, Åžam ve diÄŸer birçok bölgede kontrolü tümüyle kaybederek çöktü. Baas Partisi’nin 61 yıllık iktidarı sona ererken, rejim lideri Esed baÅŸkentten kaçtı.

Tüm bu geliÅŸmeler olurken İsrail de Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’ndeki iÅŸgalini geniÅŸletti.

İsrail ordusu, BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz’ın talimatı doÄŸrultusunda iÅŸgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeye girdi.

İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana iÅŸgal altında tutuyor. 1974’te İsrail ile Suriye arasında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi AnlaÅŸması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmiÅŸti.

6 soruda İsrail’in iÅŸgalini geniÅŸlettiÄŸi Suriye’deki Golan Tepeleri

İsrail, Baas rejiminin yıkılmasını fırsat bilerek iÅŸgal altında tuttuÄŸu, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgede iÅŸgal ettiÄŸi alanı geniÅŸletmek için harekete geçti. 6 soruda İsrail'in iÅŸgalini geniÅŸlettiÄŸi Suriye'deki Golan Tepeleri

BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu’nun konuya dair açıklamasında, Golan Tepeleri’nde tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırlarını belirleyen 1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması AnlaÅŸması’nın çöktüğü iddia edildi.

Netanyahu, iÅŸgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki Bental Dağı’na yaptığı ziyaret esnasında 8 Aralık’ta çektiÄŸi video mesajda, “Bu bölge yaklaşık 50 yıldır 1974 yılında üzerinde anlaÅŸmaya varılan Kuvvetlerin Ayrıştırılması AnlaÅŸması uyarınca bir tampon bölge olarak kontrol ediliyordu. Bu anlaÅŸma çöktü, Suriye askerleri mevzilerini terk etti.” dedi.

İsrail Başbakanı açıklamasının İngilizce versiyonunda bölgedeki varlıklarının geçici olduğunu öne sürerek bunun uygun bir düzenleme yapılana kadar bu şekilde devam edeceğini kaydetti.

Golan Tepeleri’nin önemi, tampon bölge ve iÅŸgalin geniÅŸletilmesini 6 soruda ele aldık.

1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması nedir?

AnlaÅŸma, 6 Ekim 1973’te sona eren savaşın ardından Suriye ile İsrail arasında 31 Mayıs 1974’te İsviçre’nin Cenevre kentinde BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Sovyetler BirliÄŸi ve ABD temsilcilerinin huzurunda imzalandı.

Anlaşma kapsamında İsrail (mavi) ve Suriye (kırmızı) olmak üzere iki ayrım çizgisi konularak aralarında bir tampon bölge oluşturuldu.

Tampon bölgede, bölgenin Suriye egemenliÄŸi altında olması ÅŸartıyla, anlaÅŸmanın uygulanmasının izlenmesinden Suriye Golan Tepeleri’nde görev yapan BM AteÅŸkes Gözlem Gücü (UNDOF) sorumlu kılındı.

AnlaÅŸmada ayrıca “UNDOF’un ateÅŸkesin sürdürülmesini ve sıkı ÅŸekilde uyulmasını temin için çalışacağı; ayırma ve sınırlandırma alanlarına iliÅŸkin ek protokolü denetleyeceÄŸi” belirtildi.

AnlaÅŸmada, “(BM gücü) misyonunu yerine getirirken genel olarak geçerli Suriye yasalarına ve düzenlemelerine uyacak ve yerel sivil idarenin çalışmalarını engellemeyecektir.” ifadesi yer aldı.

Aynı zamanda misyonun “hareket özgürlüğünden, iletiÅŸimden ve görevi için gerekli diÄŸer olanaklardan yararlanacağı, savunma niteliÄŸinde bireysel silahlarla donatılacağı ve bu silahları yalnızca meÅŸru müdafaa amacıyla kullanacağı” belirtildi.

UNDOF’un BMGK’nın yetkisi altında olduÄŸu, anlaÅŸma uyarınca denetimler yapacağı ve bu konuda taraflara her 15 günden az olmamak ÅŸartıyla düzenli ÅŸekilde rapor vereceÄŸi kaydedildi.

BM’ye baÄŸlı güçlerin durumu nedir?

UNDOF’un internet sitesindeki rapora göre, AÄŸustos 2024’te sayısı 1309 kiÅŸiden oluÅŸurken bunlardan 1117’sini askerler, 59’unu subaylar ve 133’ünü de siviller oluÅŸturuyor.

Bu güce katkıda bulunan 10 ülke askerleri arasında ise Nepal, Uruguay, Hindistan, Fiji, Kazakistan, Gana, Butan, Çek Cumhuriyeti, İrlanda ve Zambiya yer alıyor.

Silahsız tampon bölge nedir?

Rapora göre, tampon bölgenin uzunluğu 75 kilometreyi bulurken, orta kesimlerde genişlik 10 kilometre, güneydeki uç kesimlerde 200 metre arasında değişiyor.

Kuzeyde ise 2 bin 814 metre yükseklikte, dünyanın kalıcı yerleÅŸiminin olduÄŸu en yüksek BM’ye ait noktanın bulunduÄŸu Åžeyh (Hermon) Dağı bulunuyor.

“BM gücü, silah ve güçlere iliÅŸkin üzerinde mutabakata varılan kısıtlamaların yerine getirildiÄŸinden emin olmak için tampon bölgeyi sürekli denetliyor.

Tampon bölge Suriye köylerini içine alıyor mu?

BM gücünün, internet sitesinde yayımlanan haritaya göre, bölgede çok sayıda köy bulunuyor.

Bunların en önemlileri, Taranca, Cubata HaÅŸeb, Ufaniyye, Medine Baas, Hamidiye, Kuneytra, Bi’r Acem, Barika , Asbah, Refid, Samdaniyye Garbiyye ve Kahtaniyye köyleri.

İsrail ordusu, Baas rejiminin devrildiği 8 Aralık günü Ufaniyye, Kuneytıra, Hamidiye, Samdaniyye Garbiyye, Kahtaniyye köylerinde askeri güçlerinin olduğunu belirterek bölge sakinlerini, evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı.

Golan’da kimler yaşıyor?

Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 5 Haziran 1967’den bu yana iÅŸgal altında tutan İsrail, daha sonraki adımında bölgeyi ilhakını duyursa da bu uluslararası toplum tarafından tanınmadı.

Suriye DışiÅŸleri Bakanlığının sitesinde, Golan’ın iÅŸgal altındaki alanının yüz ölçümünün 1150 kilometrekare olduÄŸu, Kuneytra ve Fik kentlerinin yanı sıra 137 köy ve 112 tarım arazini kapsadığı bilgisi bulunuyor.

Raporda, Golan’da Suriye Arap köylerinin enkazı üzerinde yayılmış 45 yasa dışı İsrail yerleÅŸim birimi bulunduÄŸu belirtiliyor.

İsrail Meclisinde 14 Aralık 1981’de Golan Tepeleri’nin ilhak edilmesini, İsrail yasalarının, yargısının ve yönetiminin dayatılmasını öngören “Golan Yasası” onaylandı.

Fakat BMGK, 17 Aralık 1981’de “yasanın geçersiz olduÄŸunu ve uluslararası düzeyde hukuki bir etkisi olmadığını” belirten 497 sayılı kararla bu adıma hızlı ÅŸekilde yanıt verdi ve Tel Aviv’den bu kararı iptal etmesini istedi.

Tarihler 25 Mart 2019’u gösterdiÄŸinde dönemin ABD BaÅŸkanı Donald Trump tarafından imzalanan kararla, “Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliÄŸini ABD’nin resmen tanıdığı” ilan edildi.

İşgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki nüfusun yaklaşık 40 bin olduÄŸu, yarısından fazlasının Dürzi kökenli Suriyeli, geri kalanının ise İsrailli yerleÅŸimciler olduÄŸu tahmin ediliyor.

Dürzi kökenli Suriyelilerin büyük kısmı İsrail ordusunda hizmet etmeyi reddediyor.

Golan Tepeleri İsrail için neden önemli?

İsrail DışiÅŸleri Bakanlığı internet sitesindeki açıklamasında “bölgenin stratejik öneminin İsrail’in Celile bölgesine bakan konumunun yanı sıra Taberiye Gölü’nün İsrail’in ana su kaynağı olmasından ve bu gölün üçte birinin Golan Tepeleri’nden gelen suyla beslenmesinden kaynaklandığı” belirtildi.

İsrailli sivil toplum kuruluÅŸu Kudüs Strateji ve Güvenlik Enstitüsü tarafından 2019’da yayımlanan bir raporda, “Stratejik Golan Tepeleri’nin paha biçilemez savunma avantajları saÄŸladığı, Tel Aviv’in caydırıcı gücünü artırdığı” belirtildi.

Raporda Golan’ın İsrail’in kuzeydoÄŸusunda, yüksekliÄŸi en fazla 1000 ila 1200 metre arasında deÄŸiÅŸen, toplam alanı 1800 kilometrekare olan kayalık bir plato olduÄŸu, Ürdün Nehri ile Taberiye Gölü’nün batı sınırlarını çizdiÄŸi, Yermuk Nehri’nin ise güney sınırını belirlediÄŸi, doÄŸuda ise havza hatlarıyla sınırlandığı kaydedildi.

Åžeyh Dağı’nın (bir kısmının İsrail sınırları içinde yer aldığı belirtiliyor) Golan Tepeleri’nin kuzey sınırını çizdiÄŸi aktarılan raporda, “Åžeyh Dağı, sadece 60 kilometre doÄŸuda bulunan Åžam’dan ve Akdeniz’deki Hayfa Körfezi’ne kadar olan bölgenin tamamını gözlemlemek için mükemmel bir nokta. Golan Tepeleri, Ürdün Nehri Vadisi, Celile ve Åžam’ın giriÅŸlerini kontrol altında tutuyor.” ifadelerine yer verildi.

İsrail’in Golan’ın kuzeyindeki Åžeyh Dağı’nın zirvelerinden birinin üzerindeki kontrolünün, aynı zamanda kendisine istihbarat bilgileri toplama konusunda inanılmaz imkanlar saÄŸladığına dikkat çekildi.

Bu durumun, Suriye topraklarının derinliklerinde elektronik şekilde gözetlemenin kullanılmasının yanı sıra olası bir saldırı karşısında erken uyarı olanak tanıdığı belirtildi.

Raporda, Suriye rejiminin sinir sisteminin baÅŸkent Åžam’da bulunduÄŸuna iÅŸaret edilerek, Golan’ın Åžam’a yakınlığının ciddi ÅŸekilde caydırıcılık deÄŸerine sahip olduÄŸu ifade edildi.

Kaynak: AA