İsrail ordusunun, anlaÅŸmaya raÄŸmen Lübnan’ın güneyindeki 2 pilot bölgeden çekilmediÄŸi öne sürüldü

İsrail ordusunun, anlaşmaya rağmen Lübnan'ın güneyindeki 2 pilot bölgeden çekilmediği öne sürüldü

İsrail ordusunun, anlaşmaya rağmen Lübnan'ın güneyindeki 2 pilot bölgeden çekilmediği öne sürüldü

İsrail ordusunun, Lübnan ile ABD arabuluculuÄŸunda varılan çerçeve anlaÅŸma kapsamında çekilmesi gereken iki pilot bölgeden “hazırlıkların tamamlanmamasını” gerekçe göstererek çekilmediÄŸi iddia edildi.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde, İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki iki pilot bölgeden “gerekli hazırlıkların tamamlanmaması” nedeniyle planlanan tarihte çekilmediÄŸi aktarıldı.

İsrail ordusunun pazar günü başlaması gereken iki pilot bölgeden planlı geri çekilme sürecinin, gerekli hazırlıkların tamamlanamaması nedeniyle gerçekleşmediği aktarılan haberde, İsrail tarafının, sürecin ne zaman başlayacağına dair yeni bir tarih belirtmediği vurgulandı.

İsrail’in iÅŸgal ettiÄŸi alanlardan çıkmasına iliÅŸkin net takvim belirlenmediÄŸi iddiası

İsrail ile Lübnan arasında imzalanan çerçeve anlaÅŸmasının “gizli” güvenlik ekinde, İsrail ordusuna Lübnan’ın güneyinde iÅŸgal ettiÄŸi bölgelerde “hareket özgürlüğü” verildiÄŸi ve geri çekilmeye iliÅŸkin net takvimin yer almadığı iddia edildi.

İsrail’de yayın yapan Kanal 12 televizyonuna konuÅŸan anlaÅŸmanın içeriÄŸine iliÅŸkin bilgi sahibi yetkili, çerçeve anlaÅŸmada söz konusu güvenlik ekine atıfta bulunulduÄŸu ancak Lübnan hükümetinin talebi üzerine gizli tutulduÄŸunu öne sürdü.

Yetkili, söz konusu ek güvenlik protokolünün 4’üncü maddesi uyarınca İsrail ordusunun “güvenlik bölgesi” olarak isimlendirdiÄŸi Lübnan’ın güneyinde iÅŸgal ettiÄŸi bölgelerde “hareket özgürlüğüne” sahip olduÄŸunu iddia etti.

Kanal 12’ye konuÅŸan yetkili, gizli tutulduÄŸu öne sürülen güvenlik ekinde, İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyinden çekilmesinin belirli bir zaman çizelgesine göre gerçekleÅŸmeyeceÄŸi yönünde tarafların karşılıklı taahhütte bulunduÄŸunu savundu.

Güvenlik ekinde, İsrail ordusunun iÅŸgalini geniÅŸletmesi veya geri çekilmesinin “tamamen güvenlik koÅŸullarına ve tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesine” baÄŸlı olacağı ÅŸartının olduÄŸu da aktarıldı.

Lübnan’da pilot bölgelerin geniÅŸletilmesinin öngörülmediÄŸi iddiası

Öte yandan Kanal 12, anlaşma kapsamında ilan edilen iki pilot bölgenin öngörülebilir gelecekte tek uygulama alanı olarak kalacağı ve pilot bölgelerin sayısının şu aşamada artırılmayacağını bildirdi.

İsrail’de, Lübnan ordusunun gerekli eÄŸitim ve inceleme süreçlerinin ardından bu iki pilot bölgeye intikal etmesinin birkaç hafta süreceÄŸi deÄŸerlendirmesinin yapıldığı kaydedildi.

İsrail ordusu, Lübnan ile anlaşmaya desteğini açıkladı

İsrail Genelkurmay BaÅŸkanı Eyal Zamir ise yaptığı açıklamada, Lübnan ile varılan anlaÅŸmayı “tarihi ve önemli” olarak niteleyerek desteÄŸini açıkladı.

Zamir, İsrail Ordu Kuzey Komutanlığına gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyarette, “AnlaÅŸmaya sadık kalacağız ve baÅŸarılı olması için çalışacağız. Ancak asıl test, her iki tarafın sahadaki eylemleri olacak. Önümüzdeki süreç geleceÄŸi ÅŸekillendirecektir.” ifadelerini kullandı.

Lübnan’ın güneyinde “güvenlik bölgesi” olarak isimlendirdikleri iÅŸgal altında tuttukları alanlarda saldırıların sürdürülmesine iliÅŸkin planları onaylandığını söyleyen Zamir, Lübnan’ın güneyindeki tarihi Åžakif Kalesi’nin de bulunduÄŸu stratejik tepede iÅŸgalin sürdüğünü belirtti.

İsrail, Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’a ait olduğu öne sürülen tünelin vurulduğunu duyurdu

Netanyahu ile Katz’ın ortak yazılı açıklamasında, İsrail ordusunun, güney Lübnan’daki Mecdel Zun köyü yakınlarında Hizbullah’a ait olduğu öne sürülen yer altı tünel altyapısını imha ettiği ifade edildi.

Açıklamada, 200 metreden uzun ve 25 metreden daha derin olduğu belirtilen tünelde yüzlerce silah ile İsrail’i hedef almak amacıyla hazırlandığı iddia edilen çok sayıda füze fırlatma rampasının bulunduğu kaydedildi.

İsrail’in Lübnan’a saldırıları ve iÅŸgali

İsrail ordusu, Lübnan’a 2 Mart’ta yoÄŸun hava saldırıları baÅŸlatarak ülkenin güneyinde birçok beldeyi iÅŸgal etmiÅŸti. Lübnan hükümeti bu sürede, ülkede yerinden edilenlerin sayısının 1 milyonu aÅŸtığını açıklamıştı.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump, 24 Nisan’da yaptığı açıklamada, Lübnan ile İsrail arasında 17 Nisan’da yürürlüğe giren 10 günlük geçici ateÅŸkesin 3 hafta daha uzatıldığını duyurmuÅŸtu.

ABD arabuluculuÄŸunda Lübnan ile İsrail arasında 14-15 Mayıs’ta gerçekleÅŸtirilen 3. tur görüşmeler sonucunda, 17 Mayıs itibarıyla ateÅŸkesin 45 gün uzatılması kararlaÅŸtırılmıştı.

Washington’da yürütülen doÄŸrudan müzakerelerin 5. tur görüşmelerinin ardından ise 26 Haziran’da Lübnan ve İsrail arasında çerçeve anlaÅŸması imzalanmıştı.

Lübnan SaÄŸlık Bakanlığının verilerine göre, İsrail’in 2 Mart 2026’dan bu yana düzenlediÄŸi saldırılarda 4 bin 246 kiÅŸi hayatını kaybetti, 12 bin 190 kiÅŸi yaralandı.

Kaynak: AA