İsrail polisi, zorunlu askerliği protesto eden Haredi Yahudilerine müdahale etti
İsrail polisi, zorunlu askerliği protesto eden Haredi Yahudilerine müdahale etti
İsrail polisi, iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs’te askere alma bürosu önünde zorunlu askerlik karşıtı protesto düzenleyen Ultra-Ortodoks (Haredi) Yahudilere müdahale etti.
Sosyal medyada, Torah Judaism adlı kullanıcının X hesabından konuyla ilgili açıklama ve görüntü paylaşıldı.
Görüntülerde İsrail güçlerinin, giydikleri siyah kıyafet ve saçlarının favori kısımlarını uzatmalarıyla dikkati çeken Yahudilerin protestosuna sert bir şekilde müdahale ettiği görülüyor.
Paylaşımda “Anti-Siyonist Yahudiler, Kudüs’ün RaÅŸi Caddesi’ndeki İsrail Silahlı Kuvvetleri askere alma bürosunun giriÅŸinde Siyonist orduyu protesto ederken, İsrail polisi, Yahudilere vahÅŸice müdahale etti.” ifadelerine yer verildi.
“İsrail ordusunun Tevrat’ın ve YahudiliÄŸin düşmanı” olduÄŸu kaydedilen paylaşımda, “İsrail, Yahudilerin ülkesi deÄŸil.” denildi.
İsrail’de silah taşıyabilecek her kadın ve erkek vatandaşın savaÅŸa katılma yükümlülüğü söz konusu. Hatta yurt dışında yaÅŸayan İsrailliler de bu yükümlülükten muaf deÄŸil. Yahudi dindarlardan askerlik hizmetine dahil edilmeyen bir kesim var, bu da ülkede sürekli tartışma konusu oluyor.
Büyük çoÄŸunluÄŸu dini gerekçelerle askere gitmeyi reddeden Harediler, 9 milyon civarındaki İsrail, nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sini oluÅŸturuyor.
Kaynak: AA
