İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye düzenlediÄŸi saldırılarda 1000’den fazla saÄŸlık çalışanı öldü

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 1000'den fazla sağlık çalışanı öldü

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 1000'den fazla sağlık çalışanı öldü

Gazze’deki SaÄŸlık Bakanlığı, İsrail ordusunun, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Åžeridi’ne düzenlediÄŸi saldırılarda aralarında doktor ve hemÅŸirelerin de olduÄŸu 1000’den fazla saÄŸlık çalışanının hayatını kaybettiÄŸini bildirdi.

Bakanlığın hastanelerden sorumlu Genel Müdürü Mervan Hims, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze Åžeridi‘ne saldırılarının saÄŸlık alanında yol açtığı kayıplara iliÅŸkin bilgi verdi.

Hims, İsrail ordusunun Gazze Åžeridi’ndeki tüm illerde saÄŸlık sistemini hedef almaya, hastane ve saÄŸlık merkezlerini yıkıp tamamen hizmet dışı bırakmaya devam ettiÄŸini belirtti.

İsrail ordusunun kasten saÄŸlık personellerini hedef aldığına dikkati çeken Hims, “Åžu ana kadar Gazze Åžeridi’nde 1000’den fazla doktor, hemÅŸire ve saÄŸlık personeli öldürüldü.” ifadesini kullandı.

Hims, İsrail ordusunun, dün Gazze’nin güneyindeki Refah’ta yaklaşık 300 bin kiÅŸiye saÄŸlık hizmeti veren Muhammed Yusuf Neccar Hastanesini vurduÄŸunu; hastanenin yıkıldığını aktardı.

İsrail ordusunun birkaç saat önce de Kemal Advan Hastanesini hedef aldığını aktaran Hims, Hastane Müdürü Hüsam Ebu Safiyye’nin ofisinin ağır silahlarla vurulduÄŸunu belirtti.

Hims, İsrail’in doktorların ailelerini de hedef aldığına dikkati çekerek, Kemal Advan Hastanesi’nde çalışan iki doktorun İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazelerini hastanede karşıladığını aktardı.

Filistinli yetkili, İsrail ordusunun Gazze’deki doktorların aile fertlerini öldürmesini “insanlığı utandıracak bir suç” ÅŸeklinde nitelendirdi.

Hims, uluslararası toplum, kurum ve kuruluÅŸlara, “Filistin halkını hedef alan saldırıların ve soykırımın durdurulması, hastanelerin korunması, saÄŸlık ekiplerinin güvenliÄŸinin saÄŸlanması ve çok geç olmadan hastanelerin onarılıp yeniden hizmete açılması” için çaÄŸrıda bulundu.

Gazze Åžeridi’nin dünyada hiçbir ülkede görülmemiÅŸ bir felaketi yaÅŸadığını belirten Hims, tüm dünyayı, Gazze Åžeridi’ndeki insani ve saÄŸlık durumunu daha da kötüleÅŸmeden somut ve etkili adımlar atmaya çağırdı.

İsrail askerlerinin Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediÄŸi baskında 2 Filistinli öldü

Filistin SaÄŸlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cenin Mülteci Kampı’nın Åžarkıyye Mahallesi’nde İsrail askerlerinin ateÅŸ açarak öldürdüğü 2 Filistinlinin cenazesi Cenin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Filistin Kızılayından yapılan açıklamada, “SaÄŸlık ekipleri kampta kuÅŸatılmış bir evin içinde öldürülen 2 Filistinlinin naaşını hastaneye nakletti. İsrail ordusu evde mahsur kalan saÄŸlık ekibinin, hayatını kaybeden 2 Filistinlinin naaşı ile evden çıkmasına izin verdi.” ifadelerine yer verildi.

İsrail ordusunun Cenin kenti ile Cenin Mülteci Kampı’nda sabah saatlerinden itibaren sürdürdüğü baskında ölen Filistinlilerin sayısı 5’e, yaralıların sayısı ise 10’a yükseldi.

İsrail ordusu, sabah saatlerinden bu yana Cenin kenti ve Cenin Mülteci Kampı’na yönelik baskınını sürdürüyor.

Cenin Valisi Kemal Ebu Rubb, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail baskınında Cenin’de 3 Filistinlinin hayatını kaybettiÄŸini ve İsrail’in, Gazze Åžeridi’ndeki ÅŸiddet çemberini Batı Åžeria’ya doÄŸru geniÅŸletmeye çalıştığını söylemiÅŸti.

Rubb, Cenin kenti, mülteci kampı ve Kabatiya beldesinin üst üste 15 kez İsrail saldırılarına hedef olduğunu ve altyapının İsrail ordusunca tahrip edildiğini aktarmıştı.

İsrail’in Gazze Åžeridi’ne saldırı baÅŸlattığı 7 Ekim 2023’ten bu yana iÅŸgal altındaki Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs’te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaÅŸanıyor.

Kaynak: AA