İsrail’in Gazze’ye ve Lübnan’a yönelik saldırıları sürüyor
İsrail'in Gazze'ye ve Lübnan'a yönelik saldırıları sürüyor
İsrail ordusunun Gazze Åžeridi’nin kuzeyine düzenlediÄŸi hava saldırıları ve topçu atışlarında ölen ve yaralananların olduÄŸu bildirilirken; İsrail savaÅŸ uçakları, Lübnan’ın güneyindeki beldelere gece boyunca saldırılarını sürdürdü.
İsrail ordusunun Gazze Åžeridi’nin kuzeyine düzenlediÄŸi hava saldırıları ve topçu atışlarında ölen ve yaralananların olduÄŸu bildirildi.
Görgü tanıklarının aktardığına göre, İsrail topçuları, dün akÅŸamdan bu yana Gazze Åžeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya, Beyt Lahiye ve Beyt Hanun bölgelerine yoÄŸun saldırılar düzenledi.
Cibaliya beldesi ve mülteci kampı ile Beyt Lahiye’deki Tevam bölgesini hedef alan İsrail ordusu, Filistinlilere ait onlarca binayı yerle bir etti.

Cibaliya beldesi ve mülteci kampında cadde ve sokakların İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin cenazeleriyle dolu olduğu belirtiliyor.
Bölgeye yoğun bombardıman düzenleyen İsrail ordusu, ilk yardım ve kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşmasına izin vermediği gibi onları da hedef alıyor.
Gazze Åžeridi’nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi’nden bir kaynak, Cibaliya beldesinin güneyindeki Tuffah Mahallesi’nde evleri bombalanan çoÄŸu çocuk 6 Filistinlinin hastaneye getirildiÄŸini aktardı.

İsrail’in 373 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de can kaybı 42 bin 227’ye çıktı
İsrail ordusunun, Gazze Åžeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediÄŸi saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 52 artarak 42 bin 227’ye yükseldi.
Gazze’deki SaÄŸlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Åžeridi’ne 373 gündür sürdürdüğü saldırılara iliÅŸkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Åžeridi’nin çeÅŸitli bölgelerinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi “4 katliamda” 52 kiÅŸinin öldüğü, 128 kiÅŸinin yaralandığı belirtildi.
İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Åžeridi’ne düzenlediÄŸi saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 42 bin 227’ye, yaralı sayısının da 98 bin 464’e yükseldiÄŸi kaydedildi.
Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

İsrail’in Gazze’de Bureyc Mülteci Kampı’na saldırısında 8 kiÅŸi öldü çok sayıda yaralı var
İsrail’in, Gazze’nin Deyr el-Belah kentinde yer alan El-Bureyc Mülteci Kampı’na düzenlediÄŸi topçu saldırısında 8 kiÅŸinin öldüğü, 3’ü ağır çok sayıda kiÅŸinin yaralandığı bildirildi.
Kentteki Aksa Åžehitleri Hastanesi kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail’in Bureyc Mülteci Kampı’na saldırısında hayatını kaybeden 5 kiÅŸi ile ağır yaralanan 3 kiÅŸi hastaneye getirildi.
Nusayrat Mülteci Kampı’ndaki El-Avde Hastanesinden yapılan yazılı açıklamada da Bureyc Mülteci Kampı’nı hedef alan saldırıda yaÅŸamını yitiren 3 kiÅŸinin cenazesinin ve 3 yaralının hastaneye nakledildiÄŸi kaydedildi.
Gazze’deki hükümet: İsrail Gazze’nin kuzeyinde 9 günde 300’ü aÅŸkın kiÅŸiyi öldürdü
İsrail ordusunun Gazze Åžeridi’nin kuzeyine son 9 günde düzenlediÄŸi saldırılarda 300’den fazla Filistinlinin öldüğü bildirildi.
Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi Müdürü İsmail es-Sevabite, düzenlediÄŸi basın toplantısında, Tel Aviv’in 21. yüzyılın en tehlikeli İsrail-ABD planı olan “zorunlu göç planını” uygulamaya çalıştığını ve Gazze’nin kuzeyinde katliamlar yaptığını söyledi.
Gazze’nin kuzeyinin, soykırım ve aç bırakma suçlarının yanı sıra tüm hayati sektörler hedef alınarak ve saÄŸlık sistemi çökertilerek “tam bir yıkım bölgesi” haline getirilmeye çalışıldığını vurgulayan Sevabite, “İsrail’in 9 gündür sivillere, özellikle kadınlara ve çocuklara yönelik soykırımında 300’den fazla kiÅŸi ÅŸehit edildi.” ifadesini kullandı.
Sevabite, İsrail askerlerinin, sivil savunma ekiplerini ve ambulansları engellediğini, onlarca cenazenin enkaz altından çıkarılmasına ve yol kenarlarından toplanmasına engel olduğunu aktardı.
Gazze Åžeridi’nin kuzeyindeki bazı yerlere yeniden kara saldırısı baÅŸlatan İsrail ordusu, bölgedeki Filistinlileri zorla göç ettirmeye çalışıyor.
İsrail saldırıları, baÅŸta Cibaliya Mülteci Kampı olmak üzere Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun ve Beyt Lahiya bölgelerinde yoÄŸunlaşıyor.
Gazze’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi BaÅŸhekimi Hüsam Ebu Safiye, dün yaptığı açıklamada, kuzeydeki üç ana hastaneye giren sınırlı miktardaki yakıtın sadece birkaç gün yeteceÄŸini belirterek, “Kuzeydeki üç ana hastane, cumartesi günü sınırlı miktarda yakıt girmesine raÄŸmen saat başı gelen yaralılar ve ÅŸehitler nedeniyle büyük bir baskı altında.” demiÅŸti.
İsrail’in Gazze’de Åžati Mülteci Kampı’na saldırısında 5 çocuk öldü, 12 kiÅŸi yaralandı
İsrail savaÅŸ uçaklarının Gazze’nin batısındaki EÅŸ-Åžati Mülteci Kampı’na düzenlediÄŸi saldırıda, 5 çocuk öldü, çoÄŸu çocuk ve kadın, 12 kiÅŸi yaralandı.
Gazze’nin orta kesiminde yer alan Mamadani Hastanesi kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaÅŸ uçakları, EÅŸ-Åžati Mülteci Kampı’nda bir grup Filistinliyi hedef aldı.
Saldırıda, 5 çocuk hayatını kaybetti, çoğu çocuk ve kadın 12 kişi de ağır yaralandı.
Ölü ve yaralılar, Mamadani Hastanesine nakledildi.
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Åžeridi’ne düzenlediÄŸi saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 42 bin 227 Filistinli öldü, 98 bin 464 kiÅŸi yaralandı.
Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
Gazze’de sığınmacıların kaldığı okulun vurulması sonucu 18 kiÅŸi öldü
El Avde Hastanesinden bir tıbbi kaynak, AA muhabirine, İsrail’in okulu hedef alan saldırısı sonucu 18 kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸini, çocuk ve kadınların da aralarında olduÄŸu çok sayıda yaralının hastaneye getirildiÄŸini belirtti.
Görgü tanıkları da İsrail’in, Nusayrat Mülteci Kampı’nda binlerce yerinden edilmiÅŸ Filistinlinin barındığı “Mufti” adlı okulu vurduÄŸunu aktardı.
Kassam Tugayları, Gazze’nin güneyinde 4 İsrail askerinin öldüğünü duyurdu
Kassam Tugayları, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Gazze Åžeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinin doÄŸusunda 2 askeri araçtan oluÅŸan İsrail keÅŸif devriyesinin intihar dronuyla vurulması sonucu 4 İsrail askerinin öldürüldüğünü kaydetti.
Kassam, saldırıya dair görüntüleri de paylaştı.
İsrail, Lübnan’ın güneyine hava saldırılarını sürdürüyor
İsrail savaÅŸ uçaklarının, Lübnan’ın güneyindeki beldelere gece boyunca saldırılarını sürdürdüğü bildirildi.
Lübnan resmi haber ajansı NNA’ya göre, ülkenin güneyindeki Kefr Tebnit, Ayta Åžaab, Rumin, Kefr Kila, El-Hiyam ve Sehl Mercauyun beldeleri geceyi İsrail saldırıları altında geçirdi.

İsrail savaş uçakları gece yarısından sonra Nebatiye iline bağlı Ayta Şaab beldesinde 3 katlı binayı hedef aldı. Aynı bina geçen hafta da benzeri bir saldırıya maruz kalmıştı.
Yine Nebatiye’ye baÄŸlı Rumin beldesinde bir bina, sabah saatlerinde İsrail hava saldırısı sonucu tümüyle yıkıldı.

Sayda kentinin kuzeydoğusunda bulunan Şurahbil bölgesindeki bir apartman dairesi de İsrail savaş uçaklarının hedefi oldu. Bölgeye giden ilk yardım ekipleri, vurulan dairnin boş olduğunu aktardı.
Sur bölgesinde bulunan Mansuri beldesi çevresi de İsrail hava saldırılarının hedefi oldu.
İsrail ordusu, Lübnan’da düzenlediÄŸi hava saldırılarında 2 camiyi yerle bir etti
İsrail ordusunun, Lübnan’ın güneyindeki Sur ve Nebatiye kentlerine düzenlediÄŸi saldırılarda 2 camiyi yıktığı bildirildi.

Bölgedeki AA muhabirinin edindiÄŸi bilgiye göre, Lübnan’ın Güney vilayetine baÄŸlı Sur kentinin Dahira beldesinde bir cami İsrail ordusu tarafından bombalandı.
Caminin bombalanması, Dahira beldesi yakınındaki Ceradih askeri bölgesinden bir grup İsrail askerinin sınırlı olarak sızmasının ardından gerçekleşti.

Lübnan resmi haber ajansı NNA da ülkenin güneyindeki Kefr Tebnit beldesine gece boyunca İsrail savaş uçakları tarafından yoğun saldırılar düzenlendiğini, bombardımanda beldedeki tarihi bir caminin tamamen yıkıldığını kaydetti.

Lübnan’ın güneyindeki çatışmalarda 25 İsrail askerinin yaralandığı belirtildi
İsrail devlet televizyonu KAN, pazar sabahından bu yana Lübnan’ın güneyindeki 3 ayrı çatışmada, 25 İsrail askerinin yaralandığını duyurdu.
KAN, yaralılardan ikisinin durumunun ciddi, dördünün orta derecede ve diğerlerinin ise hafif yaralı olduğunu belirtti.
Lübnan’dan 40 füze fırlatıldı
İsrail Kanal 7 televizyonunun İsrail ordusundan aktardığı haberde ise Lübnan’dan İsrail’in kuzeyindeki Batı Celil ile Yukarı Celil bölgelerine 40 füze fırlatıldığı kaydedildi.
Hizbullah, İsrail’in kuzeyindeki Batı Celil ile Yukarı Celil bölgelerine füze saldırısı düzenlediğini duyurmuş, Lübnan sınırına yakın yerleşim yerlerinde sirenler çalmıştı.

İsrail ordusunun, Lübnan’ın güneyine düzenlediÄŸi saldırıda 3 asker yaralandı
Lübnan haber ajansı NNA’ya göre, İsrail savaÅŸ uçakları, Burc el-Muluk köyü yolu üzerinde Lübnan ordusuna ait bir askeri aracın yakınına saldırı düzenledi. Saldırıda 3 Lübnan askeri yaralandı.
İsrail ordusunun 11 Ekim’de, Lübnan ordusuna ait bir mevziyi hedef alması sonucu 2 Lübnan askeri ölmüş, 3’ü de yaralanmıştı.
Öte yandan, Hizbullah, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Lübnan’ın güneyindeki Ayta eÅŸ-Åžaab kasabasındaki İsrail askerleriyle çatışmaya girdiÄŸini belirtti.

İsrail’in Lübnan’a son 24 saatte düzenlediÄŸi saldırılarda 51 kiÅŸi öldü, 174 kiÅŸi yaralandı
Lübnan SaÄŸlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun 8 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü ve son dönemde ÅŸiddetini artırdığı saldırılara iliÅŸkin bilgi verildi.
Son 24 saatte İsrail ordusunun çoÄŸunluÄŸu güney bölgelerinde olmak üzere Lübnan’a düzenlediÄŸi hava saldırılarında 51 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi, 174 kiÅŸinin de yaralandığı belirtildi.
İsrail’in 8 Ekim 2023’ten bu yana Lübnan’a düzenlediÄŸi saldırılarda yaÅŸamını yitirenlerin sayısının 2 bin 306’ya, yaralananların sayısının ise 10 bin 698’e yükseldiÄŸi kaydedildi.
İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu.
Ülkenin güney kesimlerinden baÅŸkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye’ye 10 binlerce kiÅŸinin göç ettiÄŸi belirtiliyor.
Kaynak: AA
