İsrailliler, Filistinli otizmli gencin şehit edilmesini protesto etti
İsrailliler, Filistinli otizmli gencin şehit edilmesini protesto etti
İsrail polisinin geçen hafta iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs’te otizmli Filistinli İyad Hallak’ı (32) ÅŸehit etmesini protesto eden çok sayıda İsrailli, Kamu GüvenliÄŸi Bakanı Amir Ohana’nın Tel Aviv’deki evinin önünde gösteri düzenledi.
Yedioth Ahronoth gazetesinin internet sitesindeki habere göre, onlarca İsrailli, Bakan Ohana’nın evinin önünde toplandı.
İsrail polisinin, Hallak’ı öldürmesine tepki göstererek slogan atan eylemciler, “İyad için adalet” ve “polis ÅŸiddeti herkes için tehlikeli” yazılı dövizler taşıdı.
Haberde ayrıca, İsrail polisinin, yasal olmadığı gerekçesiyle gösteriye müdahale ettiği bilgisi paylaşıldı.
İsrail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, bugün ilk kez otizmli Hallak’ın ÅŸehit edilmesi hakkında konuÅŸmuÅŸ ve “YaÅŸanan bir trajedidir. Otizmli bir kiÅŸiden haksız yere şüphelenildi ve bu olayın geniÅŸ kapsamlı ÅŸekilde incelenmesini bekliyoruz. Tüm İsrailliler ve İsrail hükümeti olarak ailenin acısını paylaşıyoruz.” ifadesini kullanmıştı.
İyad Hayri Hallak (32), 30 Mayıs’ta Mescid-i Aksa’nın da içinde yer aldığı DoÄŸu Kudüs’ün “Eski Åžehir” bölgesinde bulunan El-Esbat (Aslanlı) Kapısı’nda İsrail polisince açılan ateÅŸ sonucu hayatını kaybetmiÅŸti.
“Tabanca taşıdığı şüphesiyle ‘dur’ ihtarı yapıldığı ancak bu uyarıya uymayarak kaçtığı” iddiasıyla ÅŸehit edilen Hallak’ın üzerinde silah bulunmadığı ve Eski Åžehir’deki okuluna gittiÄŸi ortaya çıkmıştı.
Kaynak: AA
