İstanbul’da hasar tespit çalışmalarına başlandı

İstanbul'da hasar tespit çalışmalarına başlandı

İstanbul'da hasar tespit çalışmalarına başlandı

İstanbul Valiliğinden, Esenyurt’ta evlerinde konaklayamayacaklar için konaklama imkanı sağlandığı, hasar tespit çalışmalarına başlandığı bildirildi.

İstanbul Valiliği, kentteki kuvvetli sağanak yağış, rüzgar, hortum ve yıldırım düşmesi nedeniyle meydana gelen olay ve oluşan hasar bilgilerini açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Esenyurt Pınar Mahallesi Ahmet Arif Caddesi 1272. Sokak 36 numaralı meskende mahsur kalan yabancı uyruklu, 2, 3 ve 5 yaşlarındaki üç çocuk, AFAD ve İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kurtarılarak 112 Acil Sağlık ekiplerince hastaneye sevk edildi. Çocukların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Aynı sokaktaki başka bir binada mahsur kalan yabancı uyruklu iki kardeşten 31 yaşındaki Ahmed Ş. hayatını kaybederken, diğer kardeşin sağlık durumunun iyi olduğu aktarıldı.

Esenyurt’ta evlerinde konaklayamayacak olan vatandaşlara Valilik tarafından konaklama imkanı sağlandı ve hasar tespit çalışmalarına başlandı.

Avcılar Yeşilkent Mahallesi’nde 2 konutta su baskını meydana geldi, herhangi bir can kaybı ve yaralı bulunmuyor.

Bağcılar’da kuvvetli rüzgar nedeniyle devrilen bir direk, park halindeki bir araçta kısmi hasara neden oldu.

Sular altında kalan evdeki çocuklar vatandaşlar tarafından kurtarıldı

Bakırköy Demirkapı Sokak’ta meydana gelen yol çökmesi nedeniyle ilgili kurumlar tarafından gerekli müdahale yapılarak önlemler alındı.

Başakşehir Şahintepe Mahallesi Duygun Sokak’taki evde mahsur kalan 1 vatandaş kurtarıldı.

Beşiktaş’ta yoğun rüzgardan 20 civarındaki ağaçta hasar oluştu, 46 binada su baskını meydana geldi, olaylarda herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi Hürriyet Bulvarı’nda kısmı çökmeler meydana geldi, ilgili ekipler tarafından gerekli önlemler alınarak yol ulaşıma açıldı.

Büyükçekmece Ahmediye Mahallesi’nde 4 binanın çatısı hasar gördü, 10 ağaç devrildi.

Çatalca’da hortum oluştu

Çatalca’da bir binada mahsur kalan bir yetişkin ve bir çocuk yaralı olarak kurtarılarak 112 Acil Sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. İlçede meydana gelen hortum nedeniyle Muratbey Mahallesi’ndeki bir iş yeri ve 15 konutta çatı hasarı tespit edildi, 41 binada su baskını nedeniyle hasar meydana geldi. Boş bulunan 1 belediye otobüsü zarar gördü, 1 vatandaş hafif şekilde yaralandı. Muratbey Gümrük bölgesinde meydana gelen hortum nedeniyle bir tır devrildi. Kara yolunda trafik akışı sağlanırken, devrilen aracın kaldırılması çalışmaları devam ediyor.

Çekmeköy Şile Otoyolu Madenler alt geçit üzerinde asfaltın çökmesiyle geçici olarak trafiğe kapanan yol, gerekli müdahale sonrasında ulaşıma kontrollü olarak açıldı. Çamlık, Mehmet Akif ve Hamidiye mahallelerinde 40, Soğukpınar, Kirazdere, Aydınlar ve Cumhuriyet mahallelerinde 13 binada kanalizasyon taşkını meydana geldi, ilgili kurumlarca gerekli müdahaleler yapıldı.

Küçükçekmece Ayamama Deresi Kaynarca kolu üzerinde uzanan Atatürk ve Mehmet Akif mahallelerinde su baskınları meydana geldi. Herhangi bir can kaybı ve yaralı bulunmadığı bildirildi.

Ağaçlar devrildi, istinat duvarı kısmen çöktü

Silivri Gümüşyaka Mahallesi Yalıköy Caddesi’ndeki 10 binada sel baskını tespit edildi. Gümüşyaka, Kadıköy, Yeni Mahalle, Alibey, Balaban, Cumhuriyet, Danamandıra, Fevzipaşa, Gazitepe, İsmetpaşa, Kavaklı Cumhuriyet, Mimar Sinan, Ortaköy, Pirimehmet Paşa, Sancaktepe, Selimpaşa, Semizkumlar, Seymen mahallelerinde 72 binada kanalizasyon arızası tespit edildi, ilgili kurumların ekipleri tarafından gerekli müdahaleler yapıldı.

Şişli Kuştepe, Mecidiyeköy ve Teşvikiye mahallelerindeki bazı yol ve kaldırımlarda oluşan küçük çaplı çöküntülere ilgili kurumlarca müdahale edilerek gerekli önlemler alındı. Merkez ve Teşvikiye mahallelerinde bazı ağaçların devrilmesi nedeniyle bir binanın çatısı ile iki araç hasar gördü.

Üsküdar Sultantepe Mahallesi, Kurşunlu Medrese Sokağı’nda bir istinat duvarı kısmen çöktü, olay yerinde gerekli güvenlik önlemleri alındı.

Tarım arazileri hasar gördü

Çatalca’da Nakkaş, Ovayenice, Kestanelik, Çakıl ve Muratbey mahalleleri, Silivri’de Gümüşyaka, Kurfallı, Fener, Akören, Kadıköy, Bekirli, Değirmenköy, Büyükkılıçlı mahalleleri, Büyükçekmece’de Ahmediye, Eskice ve Karaağaç mahallelerindeki tarım arazilerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince sel baskınları nedeniyle oluşan hasarın tespiti için çalışmalara başlandı.

İstanbul Valiliği, kentte yaşanan hava muhalefeti nedeniyle ilgili kurumların bütün ekipleriyle teyakkuz halinde hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

Valiliğin açıklamasında “Hayatını kaybeden kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Tedavi gören yaralılarımıza, ailelerine ve hava muhalefeti sonrasında yaşanan olaylardan zarar gören bütün İstanbullulara geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Esenyurt’ta su basan evden kurtarılan 3 çocuk hastaneye kaldırıldı

Esenyurt’ta etkili olan yoğun yağışta oturdukları zemin kattaki dairenin su basması sonucu boğulma tehlikesi geçiren 2, 3 ve 5 yaşlarındaki Suriye uyruklu 3 çocuk, hastanede tedavi altına alındı.Esenyurt'ta su basan evden kurtarılan 3 çocuk hastaneye kaldırıldı

Alınan bilgiye göre, Esenyurt’ta yoğun yağış sonrası Pınar Mahallesi’ndeki derenin de taşmasıyla bir binanın zemin katını su bastı.

Zemin kattaki dairede oturan Suriye uyruklu Mervan Ahmet Ebubekir Zireyk ile çocukları Ahmet (5), Muhammed (3) ve Rehaf Mervan (2) su basan evde mahsur kaldı.

Baba Zireyk kendi imkanlarıyla dışarı çıkmayı başararak çevredeki vatandaşlardan yardım istedi. Çocuklar, babaları ve yine Suriye uyruklu Halit Batti’nin yardımlarıyla dışarı çıkarılarak, sağlık ekiplerine teslim edildi.

Esenyurt Necmi Kadıoğlu Devlet Hastanesine götürülen çocuklar, ilk tedavilerinin ardından Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesine sevk edildi.

“Su camı kırarak içeri girdi”

Mervan Ahmet Ebubekir Zireyk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derenin taştığı sırada evde olduklarını belirterek, şunları anlattı:

“Evde oturuyorduk, televizyon izliyorduk ve o esnada çocuklar da yanımdaydı. Yağmur başladıktan sonra pencereden içeri su girmeye başladı ve cam kırıldı. Su içeri dolmaya başlayınca, çocukları dışarı çıkarmaya çalıştım fakat o esnada çocuklar çok su yuttu. Yanımdaki kişi bana yardım etti, kapıyı kırdık ve çocukları dışarı çıkarmaya başladık. Sonra ambulans geldi ve hastaneye getirildik.”

“Hemen üstümüzü çıkarıp içeri daldık ve çocukları kurtardık”

Çocukları kurtaran 22 yaşındaki Suriyeli Halit Batti de su basan eve girdiği zaman çocukların ve ailenin içeride olduğunu dile getirerek, “Hemen üstümüzü çıkarıp içeri daldık ve çocukları kurtardık. Sonra polis ve ambulans geldi, onları alıp hastaneye götürdüler.” dedi.

Gülcan Kızıl da 4 yıldır Esenyurt’ta yaşadığını belirterek, daha önce yaşanan selde 2 çocuğunu kurtardığını anlattı. Daireyi satın alıp yerleştikten 20 gün sonra evini su bastığını belirten Kızıl, “Komşuların yardımıyla çocuklarımı kurtarabildim. 2018’de tekrar su baskını oldu, bugün yine su bastı. Her seferinde evden çocuklarımı zorlukla çıkarabiliyorum. Her sene bu garibanların hali bu şekilde, ne olacak böyle?” diye konuştu.

Kurtarma çalışmaları cep telefonuyla görüntülendi

Bu arada, çocukları kurtarabilmek için hem babanın hem de vatandaşların verdiği zamana karşı yarış da cep telefonu kamerasıyla saniye saniye kaydedildi.

Bölgede yaşayan bir vatandaş tarafından kaydedilen görüntülerde baba Mervan Ahmet Ebubekir Zireyk apartmanın içinde suyla dolan daireden çıkarak çocukların yerini söylüyor. Vatandaşların babayla birlikte suyun içine girip çocuklara ulaşma çabaları ise ilk dakikalarda sonuçsuz kalıyor. Babanın, evin henüz hava bulunan bir noktasında mahsur kalan çocuklarının yanına girip çıktığı anlarda ise dışarıda bekleyen vatandaşlar büyük telaş yaşıyor.

Bursa’daki selde 33 bina ve 30 bin 500 dönüm tarım arazisi zarar gördü

Bursa’da geçen pazar meydana gelen selde 7’si ağır 33 bina ile 30 bin 500 dönüm tarım alanının zarar gördüğü bildirildi.

Bursa'daki selde 33 bina ve 30 bin 500 dönüm tarım arazisi zarar gördü
Bursa’daki selde 33 bina ve 30 bin 500 dönüm tarım arazisi zarar gördü

Bursa Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, 21 Haziran’daki aşırı yağışların kentte sel ve su baskınlarına neden olduğu, 17 ilçenin 12’sinde hasar veya can kaybının olmadığı belirtildi.

Açıklamada, Gürsu, Kestel, Yenişehir, Orhangazi ve İznik ilçelerinde tarım arazileri ile yollar ve altyapıda zararlar olduğu aktarıldı.

Bina hasar ve zarar tespitine ilişkin çalışmaların tamamlandığı duyurulan açıklamada, tarım hasar tespitine de saha ekiplerince devam edildiği bilgisi paylaşıldı.

Vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanması için İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) tarafından gönderilen 500 bin lira acil yardım ödeneğinin valilikçe en kısa zamanda dağıtılacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“21 Haziran’da yaşanan sel, su baskınlarında Kestel Dudaklı Mahallesi’nde 22 yaşında engelli 1 kadın vatandaşımız ve Kestel Kayacık Mahallesi’nde 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Kayıp olan 1 vatandaşımızın arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Kayacık ile Narlıdere mahalleleri arasında belirlenen 4 bölgede bugün itibarıyla 136 arama kurtarma personeli, 47 araç ve 3 köpek ile arama ve kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Bolu ve Kocaeli illerinden JAK ekipleri çalışmalara destek vermektedir. Güvenlik ve Trafik Çalışma Grubu olay yeri ve çevresinde 6 asayiş, 6 trafik, 2 JÖH ekibi olmak üzere toplam 62 jandarma personeli ile çalışmalarını sürdürmektedir. 4 112 ekibi, 4UMKE ekibi olmak üzere toplam 8 ekip ve 27 sağlık personeli görevlendirilmiştir.”

3 ilçede 7 ağır, 26 hafif hasarlı bina tespit edildi

Açıklamada, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 12 ekip 24 personelle hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı ifade edilerek, “Kestel Dudaklı Mahallesi’nde 6 ağır hasarlı (3 konut, 3 depo), 22 hafif hasarlı bina, Kestel Kayacık Mahallesi’nde 1 az hasarlı bina, Orhangazi Bayırköy Mahallesi’nde 1 az hasarlı bina, Orhangazi Yenisölöz Mahallesi’nde 2 az hasarlı bina, Kestel Narlıdere Mahallesi’nde 1 istinat duvarının yıkıldığı, İznik Müşküle Mahallesi’nde ağır hasarlı 1 adet kerpiç bina olduğu tespit edilmiştir.” denildi.

Karayolları 14. Bölge, Orman Bölge ve DSİ 1. Bölge müdürlükleri, Yıldırım ve Kestel belediyeleri ile sivil toplum kuruluşlarına ait toplam 19 iş makinesiyle altyapı ve teknik destek çalışmalarının yürütüldüğü belirtilen açıklamada, Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresinin (BUSKİ) 236 personel, 65 iş makinesiyle altyapı çalışmalarına destek verdiği aktarıldı.

6 ilçede 30 bin 500 dönüm tarım alanı zarar gördü

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce selden etkilenen tarım arazilerinde hasar tespit çalışmalarının 6 ekip ve 19 personelle Dudaklı, Narlıdere, Barakfakih, Serme, Gölcük ve Aksu mahallelerinde sürdüğüne değinilen açıklamada, şöyle devam edildi:

“İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Kestel’de 12 bin dönüm, 17 kuzu, 58 arılı kovan ve 400 adet kanatlı hayvan, İznik’te 3 bin 250 dönüm, Gürsu’da 5 bin dönüm, Yenişehir’de 7 bin 250 dönüm, İnegöl’de 2 bin 500 dönüm, Orhangazi’de 500 dönüm tarım alanının zarar gördüğü bugün itibarıyla tespit edilmiştir. İl Defterdarlığımız tarafından zarar tespit çalışmaları tamamlanmıştır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü psikososyal destek anlamında toplam 44 personelle çalışmalarına devam etmektedir. Bugüne kadar 118 hane ziyareti gerçekleştirilmiş, 193 vatandaşa psikososyal destek sağlanmıştır. Kestel Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca bugün itibarıyla Dudaklı Mahallesi’nde sel felaketinde zarar gören 63 kişinin hesabına toplamda 130 bin 500 lira nakdi yardım yatırılmıştır.”

Manisa’da sel nedeniye 2 ev yıkıldı

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde sağanak sonucu oluşan sele kapılan kişi mahalle sakinlerince kurtarıldı, sel nedeniyle 2 ev yıkıldı.

Manisa'da sel nedeniye 2 ev yıkıldı

Manisa‘nın Saruhanlı ilçesi Büyükbelen Mahallesi’nde yaklaşık 30 dakika süren şiddetli sağanak, sele neden oldu.

Mahalle sakinlerinden Kemal Gürgönül, evinin önünde sele kapıldı. Çevredekilerce kurtarılan Gürgönül, 112 Acil Servis ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

Sel nedeniyle mahallede 2 ev yıkıldı, 6 evde zarar oluştu. Yıkılan evlerden birinin, kullanılmadığı öğrenildi. Bazı çiftçilerin hayvanları telef oldu, ekili alanlar zarar gördü.

Belediye ve jandarma ekipleri, bölgede çalışma yapıyor.

Turgutlu ilçesinde de etkili olan sağanak, bazı kırsal mahallelerde yaşamı olumsuz etkiledi. İlçe merkezinde Yıldırım, Albayrak ve Atatürk mahallelerinin sokaklarını su bastı.

Kırsal Musacalı Mahallesi’nde de bazı sokaklar ve tarım arazileri su altında kaldı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir