Ä°sviçre’de peçe yasağı halkın yüzde 52’lik ‘evet’ oyuyla kabul edildi

İsviçre'de peçe yasağı halkın yüzde 52'lik 'evet' oyuyla kabul edildi

İsviçre'de peçe yasağı halkın yüzde 52'lik 'evet' oyuyla kabul edildi

Aşırı saÄŸcı Ä°sviçre Halk Partisi üyelerinin de bulunduÄŸu “Egerkinger Komitee” adlı grubun öncülük ettiÄŸi inisiyatif ile ülke genelinde yapılan referandum sonucunda, Müslümanların nikap ya da burka giymesi yasaklandı.

Ä°sviçre’de yapılan referandumda seçmenler, “Yüzü tamamen örtme (peçe) yasağına evet” inisiyatifini, yüzde 52’lik oyla kabul etti.

Nüfusu 8,6 milyon olan Ä°sviçre halkının sadece yüzde 5’ini oluÅŸturan Müslümanlara yönelik bir yasak daha referandumda geçti.

Yaklaşık 5,5 milyon seçmenin olduğu ülkede 2 milyonu aşkın kişi sandık başına gitti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kamusal alanlarda maske takmanın zorunlu olduğu ülkede, Müslümanların nikap ya da burka giymesi yapılan referandum ile yasaklandı.

Aşırı saÄŸcı Ä°sviçre Halk Partisi (SVP) üyelerinin de bulunduÄŸu “Egerkinger Komitee” adlı grubun öncülük ettiÄŸi inisiyatif ile ülke genelinde yapılan referandumda, seçmelerden peçe yasağı için “evet” oyu istendi.

Ä°sviçre Federal Konseyi ve Parlamentosu, seçmenlere, “Yüzü tamamen örtme (peçe) yasağına evet” inisiyatifini reddetme tavsiyesinde bulundu.

Hükümetin bu tavsiyesine raÄŸmen halkın yaklaşık yüzde 52’si “Yüzü tamamen örtme (peçe) yasağına evet” inisiyatifine yüzde evet dedi.

Resmi olmayan sonuçlara göre, seçmenlerin yüzde 48’i ise yasaÄŸa karşı “hayır” oyu verdi.

Ä°sviçre’de burka giyen yok, sadece 30 kiÅŸi nikap giyiyor

Hükümet, ülke genelinde peçe (nikap) takanların sayısının çok az olduğu ve yasağın turizme zarar vereceği gerekçesiyle açıkça inisiyatife karşı çıkmıştı.

Luzern Ãœniversitesinin yaptığı bir araÅŸtırmaya göre, Ä°sviçre’de burka kullanan Müslüman bulunmazken sadece 30 kiÅŸi nikap giyiyor.

Ãœlkedeki Müslümanların çoÄŸunu Türk, BoÅŸnak ve Kosovalılar oluÅŸturuyor. Ä°kinci büyük kent Cenevre’de ise Müslüman Arapların fazlalığı dikkat çekiyor.

İsviçre ayrıca, zengin Körfez ülkelerinden Arap turistlerin tatil için yoğunlukla tercih ettiği ülke olarak biliniyor.

Ãœlkede 2009’da yapılan referandum sonucu, halkın yüzde 57,5’i yeni minare yapımına karşı oy kullanmıştı.

Sandıkta E-Kimlik Yasası’na “hayır” çıktı

Öte yandan, referandumda oylanan Federal Elektronik Kimlik Hizmetleri Yasası (E-Kimlik Yasası) ise resmi olmayan sonuçlara göre, halkın yüzde 63,9 oranında verdiği oylarla kabul görmedi.

DoÄŸrudan demokrasi ile yönetilen Ä°sviçre’de önergeler, 100 bin imza toplanması halinde vatandaÅŸlara sunuluyor ve referandumlarda onaylanırsa doÄŸrudan yürürlüğe giriyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir