İtalya’da koronavirüsten ölenlerin sayısı 827’ye yükseldi

İtalya'da koronavirüsten ölenlerin sayısı 827'ye yükseldi

İtalya'da koronavirüsten ölenlerin sayısı 827'ye yükseldi

İtalya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 196 kişi daha artarak 827’ye yükseldi.

İtalya’da 21 Şubat’ta patlak veren Kovid-19 salgını nedeniyle bilanço ağırlaşmaya devam ediyor.

Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, ülke genelindeki Kovid-19 vakalarına ilişkin son durumu, başkent Roma’da günlük düzenlediği basın toplantısında paylaştı.

Ülkede, mevcut vaka sayısının 10 bin 590’a çıktığını bildiren Borrelli, bu sayıya ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde virüs bulaşanların toplam sayısının 12 bin 462 olduğunu kaydetti.

Borrelli, ölü sayısının düne göre 196 kişi daha artarak toplam sayının 827’ye yükseldiğini açıkladı.

Öte yandan Borrelli’nin açıkladığı sayı, “bir günde açıklanan en yüksek ölüm” olarak kayıtlara geçti.

1028 kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğü bilgisini paylaşan Borrelli, dün 1004 olarak açıkladığı iyileşenlerin sayısının, bugün 41 kişi daha artarak 1045’e çıktığını söyledi.

Bugün yaşamını yitirenlerin yaş dağılımlarına ilişkin bilgi de veren Borelli, ölenlerin yüzde 2’sinin 50-60 yaş arasında, geri kalanının ise 60 yaş üstü ve çeşitli patolojik rahatsızlıkları bulunan kişiler olduğunu ifade etti.

Varese Tabip Odası Başkanı Stella da virüs nedeniyle hayatını kaybetti

Basındaki haberlere göre, bugün yaşamını yitirenlerden birinin de Varese Tabip Odası Başkanı 67 yaşındaki Roberto Stella’nın olduğu bildirildi.

Stella’nın yeni tip koronavirüsün tetiklediği nefes darlığından hayatını kaybettiği belirtildi.

Bir diğer haberde ise “1 numaralı hasta” olarak anılan ve 20 Şubat’ta Codogno’daki hastaneye başvurarak virüsün yayılmasına yol açan kişinin tedavisinin sürdüğü ve konuşmaya başladığı kaydedildi.

İtalya’da daha sıkı tedbirler tartışılıyor

Ülkede, Kovid-19’dan ölenlerle vaka sayısının her geçen gün artması, virüsün yayılmasının önüne geçmek için daha sıkı tedbirler tartışılmaya başlandı.

Virüsün en çok etkilediği Lombardiya Bölgesel Yönetimi Başkanı Attilio Fontana, bölgelerinde 1500 yeni vaka görüldüğünü belirterek önceden Codogno’nun da aralarında olduğu 10 küçük beldeye uygulanan sıkı karantinanın tüm Lombardiya’ya uygulanması için teklifte bulunduklarını açıklamıştı.

Başbakan Giuseppe Conte ise virüsün en yaygın olduğu Lombardiya ve Piyemonte bölgelerinin yöneticilerinden gelen Kovid-19’la etkin mücadele için tüm üretimin 15 günlüğüne durdurulması önerisine ilişkin ek kısıtlayıcı önlemleri göz ardı etmediklerini vurgulayarak şu ifadeyi kullanmıştı:

“Lombardiya Bölgesi’nin gerekli gördüğü diğer önlemleri ayrıntılı bir şekilde formüle etmesini bekliyorum. Biz dikkatli olmalıyız. Tepkilere ve duygusal taleplere yaslanamayız. Bize yol göstermesi gereken bir teknik bilimsel komite var ve onunla bir yol izlemeliyiz.”

Conte, virüs salgını nedeniyle zor günler geçiren ülke ekonomisi başta olmak üzere ailelerin, işletmelerin ve sağlık sektörünün ihtiyaçları için 25 milyar avroluk kaynak açıklamıştı.

İtalya’da koronavirüs parlamentoya da sıçradı

Ülke basınındaki haberlerde, İtalya’da Kovid-19 vakalarının ilk ve yoğun olarak görülmeye başlandığı Lodigiano bölgesinin milletvekili 46 yaşındaki Claudio Pedrazzini’nin test sonuçlarının pozitif çıktığı belirtildi. Pedrazzini’nin test sonuçlarının pozitif çıkmasıyla mecliste oturduğu sıralara yakın diğer 14 milletvekilinin de oturumlara katılmamaları ve evde kalmaları istendi.

Diğer yandan, Lodigiano bölgesi içinde kalan ve koronavirüsün İtalya’da ilk yayıldığı noktalardan biri olan Codogno beldesinde iki haftadır sıkı şekilde uygulanan karantinanın ardından dün açıklanan verilerde beldede haftalar sonra ilk kez yeni bir vaka kaydedilmediği ve virüsün yayılmasının dün için durduğu açıklandı.

Avrupa’da koronavirüs ölümleri artıyor

Hollanda Sağlık Bakanlığı, ülkede virüs tespit edilenlerin sayısının 503’e, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının ise 5’e yükseldiğini duyurdu.

Bulgaristan’daki vaka sayısı 7’ye yükselirken, 62 yaşındaki bir kadın koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Yetkililer, koronavirüs nedeniyle ülkede ilk kez can kaybı yaşandığını belirtirken, kadının 74 yaşındaki eşinin de durumunun ağır olduğu açıklandı.

Bu sabah ilk ölüm vakasının yaşandığı Belçika’da yaşları 74 ve 86 olan iki kişi daha yaşamını yitirdi, ölenlerin sayısı 3’e yükseldi.

İsveç Halk Dairesi, ülkede tespit edilen koronavirüs vaka sayısının 486’ta çıktığını ve ilk kez bir kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

İspanya’da virüsten ölenlerin sayısı 54’e yükselirken, vaka sayısı ise 2 bin 236’ya çıktı.

Vaka sayıları ayrıca, İngiltere’de 456’ya, Danimarka’da 340’a, Yunanistan’da 99’a, Çekya’da 75’e, Portekiz’de 59’a, Slovenya’da 57’ye, Romanya’da 37’ye, Polonya’da 27’ye ve Malta’da 6’ya yükseldi.

Önlemler de artıyor

Daha önce Milano, Torino, Bologna ve Venedik uçuşlarını durduran İskandinavya Hava Yolları (SAS), Roma uçuşlarını da 3 Nisan’a kadar askıya aldı.

Norveç devlet televizyonu NRK, Norveç’in halen devam eden ve ABD, İngiltere, Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika, Danimarka, İsveç ve Norveç’ten 14 bin askerin katıldığı “Troms” NATO tatbikatına ev sahipliği yapmak istemediğini duyurdu.

Tatbikata katılan bir askerde koronavirüs tespit edilmesi üzerine, 850 kişinin karantinaya alındığı da kaydedildi.

Norveç’te bugüne kadar 429 vaka tespit edildi.

Macaristan’da hükümet, yeni tip koronavirüse karşı tedbir amacıyla ülke genelinde “acil durum” ilan etti. Acil durum kapsamında İtalya, Çin, Güney Kore ve İran’dan ülkeye girişler yasaklandı, yarından itibaren ülke genelinde üniversitelerde eğitim durduruldu.

Slovenya ve Avusturya sınırlarındaki kontrolleri de artıran Macaristan’da, kapalı alanlarda 100, açık alanlarda ise 500’den fazla insanın bir araya geldiği etkinlikler yasaklandı.

Bugüne kadar 13 vaka tespit edilen Macaristan’da, bakanların da yurt dışına çıkışları için izin almaları gerekecek.

Almanya’da da ölenlerin sayısı arttı

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 3’e çıktığı Almanya’da da, salgının önüne geçmek amacıyla yeni önlemler alındı.

Heinsberg Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Übach-Palenberg kasabasında hastaneye kaldırılan 73 yaşındaki bir kişinin koronavirüsten dolayı hayatını kaybettiği bildirildi.

Dün birçok eyalette binden fazla katılım olan etkinliklerin yasaklanmasının ardından, bugün bu yasağa Berlin, Saksonya ve Hamburg eyaletleri de eklendi.

Virüs tespit edilen bir kişiyle 10 gün önce bir toplantıya katıldıkları açıklanan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis milletvekilleri Karl Lauterbach, Eva Högel ve Johannes Fechner tedbir amacıyla evlerinde karantinaya alındı.

Almanya Savunma Bakanlığı da, orduda 9 askerde koronavirüs tespit edildiğini açıkladı. Açıklamada, aralarında Hava Kuvvetleri Komutanı Alfons Mais’in de yer aldığı 45 kişinin ise virüs şüphesiyle evlerinde karantinada tutulduğu belirtildi.

Fransa’da ölenlerin sayısı 48’e yükseldi

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 15 kişi daha artarak 48’e yükseldiğini belirtti.

Vaka sayısının 500’den fazla artarak 2 bin 281’e çıktığını ifade eden Veran, hastalardan 105’inin yoğun bakımda bulunduğu bilgisini paylaştı.

Veran, şimdiye kadar virüsün ülkenin tamamına yayılmadığına ve alarm seviyesinin hala 2’inci seviyesinde olduğuna dikkati çekti.

Bazı kasabalarda 50’den fazla kişinin bir arada toplanması yasaklandı

Montpellier kentinin doğusundaki 16 kasabada virüsle mücadele kapsamında kreş ve okulların kapatılacağını aktaran Veran, bu kasabalarda aynı zamanda 50’den fazla kişinin bir arada toplanmasının yasaklandığını belirtti.

Yetkililer, ülkenin adalarından Korsika’da Kovid-19 nedeniyle okulların 29 Mart’a kadar kapatıldığını bildirdi.

Söz konusu rakamlarla “bir günde kaydedilen en yüksek ölüm ve vaka” olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan, İngiltere Sağlık Bakanlığı, 2 kişinin daha virüs nedeniyle öldüğünü ve böylece hayatını kaybedenlerin sayısının 8’e yükseldiğini, toplam vaka sayısının ise 458’e çıktığını ifade etti.

Avusturya da yeni önlemler aldı

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ve beraberindeki bakanlar, ülkede virüsün yayılmasını önlemek amacıyla aldıkları yeni önlem kararlarını açıkladı.

Kurz, virüs nedeniyle 14 yaş üstü çocuklar için okulların nisan ayının ortasına kadar kapalı olacağını ve öğrencilerin online eğitim alacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Rudi Anschober, virüs tespit edilenlerin sayısının 246’ya yükseldiğini belirterek, özellikle 70 yaş üstü ve ciddi rahatsızlıkları olan kişilerin yüksek risk gurubuna girdiğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Karl Nehammer de İtalya’dan uçak ve tren seferlerinin her iki yönde iptal edildiğini açıkladı.

Ülkede her yıl yaklaşık 45 bin kişinin katılımıyla düzenlenen Viyana Maratonu da iptal edilirken, ülkenin en eski katedrali Aziz Stefan’ın yanı sıra çok sayıda müze de ziyarete kapatıldı.

Çekya Sağlık Bakan Yardımcısı Roman Prymula, ülke genelinde bir ay boyunca okulların kapatılacağını ve 100 kişinin üzerindeki toplantıların iptal edileceğini duyurdu.

Balkanlar’da da önlemler artıyor

Bosna Hersek’te Sırp Cumhuriyeti (RS) entitesinde eğitime ara verilmesinin ardından, Zenica-Doboj ve Saraybosna kantonlarında da okullar tatil edildi, nisan ayında yapılması planlanan Saraybosna İş Forumu sonbahara ertelendi.

Kuzey Makedonya’da koronavirüs tanısı konulan bir doktorun 5 gün boyunca işe gittiği gerekçesiyle bu kişi ile temas halinde olanlar evlerinde karantinaya alındı, Üsküp ve İştip’teki dermatoloji klinikleri kapatıldı.

Bugün ilk ölüm vakasının görüldüğü Arnavutluk’ta ise eğlence ve kültür merkezleri ile sosyal tesisler 3 Nisan’a kadar kapatıldı, adli hizmetler askıya alındı, 12 Mart’ta yapılacak meclis oturumu ertelendi.

Hırvatistan Futbol Federasyonu da iki hafta boyunca lig maçlarının seyircisiz oynanacağını duyurdu.

Slovakya hükümeti ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan etti

Başbakan Peter Pellegrini, yaptığı açıklamada, virüsün yayılmasını engellemek için OHAL ilan ettiklerini ve yarından itibaren geçerli olacağını söyledi.

OHAL’in hükümete, çeşitli ürünlerin tedarik edilmesinde belirli firmalara yaptırım uygulayabilme imkanı verdiğini belirten Pellegrini, “Olağanüstü hal ilan edilmesinin amacı, Slovakya’da (Kovid-19’un yol açabileceği) olağanüstü durumun sonuçlarını önlemek ve hafifletmek için gerekli önlemleri alma hususunda koşulların oluşturulmasıdır.” ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanı Denisa Sakova ve Savunma Bakanı Peter Gajdos’un talebi üzerine hükümet, ülkede koronavirüs ile mücadele kapsamında ordunun 500 asker ile polise yardımcı olması konusunda karar aldı.

Sınırda görev alacak askerler, ihtiyaç durumunda ülke genelinde görev yapabilecek.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir