Kabil’de havaalanı bölgesinde bombalı saldırılar

Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın bulunduğu bölgede art arda patlamalar meydana geldi. Al-Jazeera, ölü sayısının 25, yaralı sayısının 90 olduğunu duyurdu. MSB ise Türk birliğinde herhangi bir zayiat bulunmadığını açıkladı.

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı‘nın bulunduğu bölgedeki 2 bombalı saldırının ardından, kentte yeni bir şiddetli patlama daha meydana geldi.

Kabil’deki AA muhabiri, havaalanı yakınlarındaki bombalı saldırılarda hayatını kaybeden ve yaralananların götürüldüğü İlk Yardım Hastanesinde beklediği sırada, şiddetli bir patlamayla sarsıldıklarını bildirdi.

Al-Jazeera ise patlamada ölü sayısının 25’e, yaralı sayısının 90’a yükseldiğini duyurdu.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı “güçlü bir şeklide” kınadıklarını ve olayın “ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda” meydana geldiğini bildirdi.

Associated Press, ismini paylaşmayan ABD’li yetkililerin, patlamanın kesinlikle DEAŞ tarafından gerçekleştirildiğine inandıklarını aktardı.

Milli Savunma Bakanlığı: Birliğimizde herhangi bir zayiat yok

Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur.” bilgisine yer verildi.

ABD medyası: Patlamada 10 ABD askeri öldü

ABD medyası, Kabil Havalimanı’ndaki bombalı saldırıda 10 Amerikalı askerin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Ayrıca görgü tanıkları patlamalarda havalimanına ulaşmaya çalışan birçok Afgan’ın da yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Pentagon’dan açıklama

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Amerikan medyasına düşen haberlerin hemen ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Pentagon’un açıklamasında söz konusu patlamada ölen ABD askerlerinin sayısı belirtilmezken “bazı Amerikan askerlerinin” hayatını kaybettiği belirtildi.

Beyaz Saray alarma geçti

Patlamalarda ABD’lilerin de yaşamını yitirdiği haberleri gelirken, Başkan Joe Biden da günlük programını değiştirdi.

Beyaz Saray yetkilileri, patlama haberinin ardından Biden’ın özel durumlarda toplanılan Durum Odası’na (Situation Room) geçtiğini, yerel saatle 11.30’da (TSİ 18.30) İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile yapacağı görüşmenin ertelendiğini aktardı.

Görüşmenin ne zaman yapılacağına ilişkin ise detay paylaşılmadı.

Ayrıca, Beyaz Saray Kovid-19 ile Mücadele Ekibi’nin sabah düzenlenmesi planlanan basın toplantısı ertelendi.

Amerikan basını, Biden’ın eşi Jill Biden’ın 1 Eylül’de yapmayı planladığı bir seyahatin de ertelendiğini belirtti.

BM’den kınama

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Guterres’in havalimanına yönelik “terör saldırısını” derin endişeyle takip ettiğini söyledi.

Guterres’in Kabil’de sivillerin ölümüne neden olan saldırıyı kınadığını belirten Dujarric, saldırının Afganistan’daki istikrarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg patlamayı kınadı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kabil havalimanının dışındaki korkunç terör saldırısını şiddetle kınayarak, “Önceliğimiz mümkün olan en kısa sürede çok sayıda insanı güvenli bir yere tahliye etmek.” ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Johnson: Tahliyelere devam edeceğiz

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Acil Durum Kabine Toplantıları (COBRA) kapsamında Afganistan’daki durumun ele alınmasının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Boris Johnson, “Barbarca bir terör saldırısı olduğunu, Kabil Havalimanında ABD ordusu üyelerinin hayatını kaybettiğini, Afgan kayıpların da olduğu bir dizi saldırı olduğunu doğrulayabilirim. ABD ve Afganistan halkına başsağlığı diliyorum.” dedi.

Havalimanındaki saldırının ardından tahliye operasyonlarının “mümkün olduğunca hızlı ve verimli” olması gerektiğine işaret eden Johnson, tahliyelerin son ana kadar devam edeceğini ancak sona gelindiğini belirtti.

Taliban’ın planlanan 31 Ağustos çekilme tarihinden sonra insanların Afganistan’ı terk etmesine izin vermeye devam edeceğine inandığını vurgulayan Johnson, İngiltere’nin tahliye programına sahip olduğu zaman çizelgesine göre devam edeceğini bildirdi.

Başbakan, “fırsatçı terör saldırılarını” kınadığını ve bunların “aşağılık” olduğunu düşündüğünün altını çizdi, saldırının arkasında kimin olduğu sorusuna ise yorum yapmaktan kaçındı.

İngiltere Savunma Bakanlığı da patlamaya ilişkin, “Bu olaya acil yanıt vermek için ABD ve diğer NATO müttefiklerimizle operasyonel düzeyde yakın temas halindeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün Afganistan’daki şok edici sahnelerin ardından havayollarına Afgan hava sahasında 25 bin fitin altından kaçınmalarını tavsiye eden bir NOTAM (Havacılara Bildiri) yayınladım.” dedi.

Fransa, Kabil Büyükelçisini çekiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da resmi ziyaret nedeniyle bulunduğu İrlanda’nın başkenti Dublin’de yaptığı açıklamada, bölgede güvenlik durumunun gergin olduğunu belirtti.

Duruma ilişkin Amerikalı müttefikleriyle iş birliği içinde olduklarını aktaran Macron, Fransa’nın Kabil Büyükelçisini de tahliye edeceklerini söyledi.

Macron, “Güvenlik sebebiyle, Kabil büyükelçimiz şimdilik Afganistan’da durmayacak, Paris’ten işlerini yürütecek.” ifadesini kullandı.

Fransa olarak 2 bin 600 kişiyi tahliye ettiklerini ve bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını belirten Macron, tahliyelere devam etmek istediklerini kaydetti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir