“Kalkınma Yolu Projesi” ile Avrupa’nın her ülkesine kesintisiz ulaşım saÄŸlanacak

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Bakan UraloÄŸlu, Kalkınma Yolu Projesi ile artık Irak’taki FAV Limanı’ndan Londra’ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa’nın her ülkesine Türkiye’den kesintisiz ulaşım saÄŸlayacaklarını bildirdi.

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir UraloÄŸlu, yaptığı yazılı açıklamada, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın riyasetinde, Irak’ta Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili görüşmeler gerçekleÅŸtirildiÄŸini belirtti. Bakan UraloÄŸlu, görüşmeler kapsamında Türkiye, Irak, Katar ve BAE arasında “Kalkınma Yolu Projesi Hakkında Ortak Ä°ÅŸ BirliÄŸi Mutabakat Zaptı” imzalandığını ifade etti.

Projeyle Irak’ta bulunan Büyük Fav Limanı’nın önemli bir geçiÅŸ merkezi olarak kurgulandığını kaydeden UraloÄŸlu, Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde azalttıklarını anlattı.

Bakan UraloÄŸlu, “yeni Ä°pek Yolu” olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye’nin ekonomik ve Jeopolitik statüsünün daha da güçleneceÄŸinin altını çizerek, “Dünyada geliÅŸen ve büyüyen ticaret hacmi ile Türkiye’nin stratejik konumunu temel alarak yürüttüğümüz Kalkınma Yolu Projesi ile artık FAV Limanı’ndan Londra’ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa’nın her ülkesine kesintisiz ulaşımı saÄŸlayacağız.” ifadesini kullandı.

“Bölgesel ticaret açısından yeni bir kapı aralayacak”

Fav Limanı’ndan yola çıkarak Avrupa’ya gidecek bir geminin kalkınma yolunu kullanmasının SüveyÅŸ Kanalı’na kıyasla 15 günlük kazanım saÄŸlanacağını belirten UraloÄŸlu, bu projenin bölgesel ticaret açısından yeni bir kapı aralayacağını aktardı.

UraloÄŸlu, Kalkınma Yolu Projesi’nin sadece uygun maliyetli ve kısa mesafenin yanında mevcut ulaÅŸtırma koridorlarının tamamlayıcısı olduÄŸunu kaydederek, “Böylece, doÄŸu batı yönündeki koridorları kuzey güney yönünde baÄŸlamış oluyor. Global ticaret sistemine doÄŸrudan katkı saÄŸlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi katılımcı bütün ülkelerin kalkınmasına ve geliÅŸmesine de katkı saÄŸlayacaktır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Küresel anlamda önemli bir ticari koridor oluÅŸturmayı amaçlıyoruz”

Projeye dahil olan ülkelerdeki teknik heyetlerin düzenli aralıklarla bir araya geldiğini ifade eden Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfez’inden kara ve demir yollarıyla Türkiye’ye ve Avrupa’ya uzanıyor. Irak ve Türkiye’yi birbirine baÄŸlarken, küresel anlamda da önemli bir ticari koridor oluÅŸturmayı amaçlıyoruz. Proje ülkemizin ve bölgemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü de güçlendirecek.”

Iraklı uzmanlara göre, Kalkınma Yolu Projesi Türkiye ile Irak’ın ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendirecek

Uzmanlara göre, Irak’ın Türkiye üzerinden Avrupa’ya eriÅŸim saÄŸlayacağı Kalkınma Yolu Projesi’nin taraflara ciddi ekonomik getiriler sunmanın yanı sıra iki ülkenin bölgesel konumlarını da güçlendirecek.

Iraklı uzmanlara göre, Kalkınma Yolu Projesi Türkiye ile Irak'ın ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendirecek

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın 13 yıl aranın ardından 22 Nisan’da BaÄŸdat ve Erbil’e yapacağı ziyaretinde Basra Körfezi hinterlandını Türkiye üzerinden Avrupa’ya açacak Kalkınma Yolu Projesinin önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

Orta DoÄŸu’nun en büyük limanı olması hedeflenen ve 2025’te tamamlanması planlanan Irak’ın güneyindeki Basra kentinde yer alan Büyük Fav Limanı’nın inÅŸası tüm hızıyla sürüyor.

Limandan baÅŸlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, BaÄŸdat ve Musul’dan geçerek Türkiye sınırına uzanacak demir yolu ve kara yolu hatlarını ihtiva eden projenin, Türkiye sınırından Mersin Limanı’na eriÅŸim saÄŸlaması ve karayoluyla Ä°stanbul üzerinden Avrupa’ya ulaÅŸması öngörülüyor.

Uzmanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Büyük Fav Limanı’nı 1200 kilometre uzunluÄŸundaki demir yolu ve otoyollarıyla Türkiye sınırına baÄŸlayacak proje bölgesel ticaret açısından yeni imkanlar sunacağını düşünüyor.

Avrupa Dış Ä°liÅŸkiler Konseyinde (ECFR) ziyaretçi araÅŸtırmacı Hamzeh Hadad, proje vasıtasıyla Asya ve Avrupa arasındaki seyahat süresini kısaltmayı ve transit merkezi olmayı amaçlayan Türkiye ve Irak’ın ciddi kazanç elde edeceÄŸine iÅŸaret ederek, “Proje her iki ülkeye de ciddi fayda saÄŸlayacak, buna hiç şüphe yok. Irak’ın projenin uygulanması için yoÄŸun çaba harcaması ve Türkiye’nin de bunu desteklemesi, karşılıklı çıkarlar olduÄŸu anlamına geliyor.” dedi.

Kalkınma Yolu Projesinin, SüveyÅŸ Kanalı ve Eylül 2023’taki G20 Zirvesi’nde kararlaÅŸtırılan ve Hindistan’ın Orta DoÄŸu üzerinden Avrupa’ya baÄŸlanmasını saÄŸlayacak bir hat olarak sunulan “Hindistan-Orta DoÄŸu-Avrupa Ekonomik Koridoru” (IMEC) projesine alternatif olacağına inanılıyor.

ABD ve Avrupa BirliÄŸinin (AB) desteÄŸi ile açıklanan IMEC projesinin Irak ve Türkiye’yi bypass ederek yeni bir rota önerdiÄŸi dikkat çekerken, Hadad, “Türkiye’nin, G20’de IMEC’in dışında kalmasının ardından Kalkınma Yolu Projesi için daha büyük bir çabaya giriÅŸtiÄŸini belirtmekte fayda var. Bu durum, Türkiye’nin IMEC ile olmayacağı kadar Kalkınma Yolu Projesinden yararlanacağı gerçeÄŸini daha da güçlendiriyor.” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Ankara ile BaÄŸdat’ın önemli ticari partnerler olduÄŸuna iÅŸaret eden Hadad, Irak ile Türkiye arasındaki ekonomik iliÅŸkinin, Irak toprakları içerisinde PKK’ya karşı devam eden askeri operasyonlar nedeniyle siyasetin bütününü nasıl etkileyeceÄŸini öngörmenin halen zor olduÄŸunun altını çizdi.

“Türkiye, bu projeyle jeopolitik konumunu pekiÅŸtirecek”

Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin 24 milyar doları aştığı dikkate alındığında Kalkınma Yolu Projesinin sunacağı potansiyelin iş çevresini umutlandırdığı gibi projenin paydaş ülkeleri de bundan ciddi ekonomik fayda görecek.

Iraklı siyaset uzmanı Ahmed el-Yasiri, Kalkınma Yolu Projesiyle birlikte Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasındaki coÄŸrafi konumunun güçleneceÄŸine iÅŸaret ederek, “Irak, Türkiye için Körfez’e açılan kapıdır. Ä°ki ülke arasındaki ticaret baÄŸlantısı artık güvenlik sorununa takılmıyor. Irak ise tüm Körfez hatta Hint Okyanusu bölgesinin baÄŸlantı noktasıdır.” dedi.

Türkiye’nin Irak ile ortaklığını geniÅŸleterek ticaret hacmini artırmak ve ticari iliÅŸkilerini çeÅŸitlendirmek istediÄŸine iÅŸaret eden Yasiri, projenin, Türkiye’nin, Irak’ın yanı sıra Körfez ve Mısır ile iliÅŸkilerine de olumlu yansıyacağını aktardı.

Kalkınma Yolu Projesinin Ankara ve BaÄŸdat’a ekonomik, jeopolitik ve ticari baÄŸlamda fayda saÄŸlayacağının altını çizen Yasiri, “Türkiye, bu projeyle jeopolitik konumunu da pekiÅŸtirmiÅŸ olacak. Irak ise Türkiye’ye daha yakın olacak.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Türkiye, Kalkınma Yolu Projesi’nde Irak’ın birinci ortağı”

Kalkınma Yolu Projesinin, Çin ile Avrupa arasındaki mesafeyi, SüveyÅŸ Kanalı’ndan geçen deniz yoluna nazaran kısaltarak zaman ve maliyetten tasarruf saÄŸlaması bekleniyor.

Otoyol, demir yolu, enerji nakil ve iletiÅŸim hatlarını içeren proje, Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar geniÅŸ bir bölgeyi etkileyecek. Projeyle birlikte petrol ve gaz sevkiyatlarının da kolaylaÅŸması öngörülüyor.

Iraklı enerji uzmanı Hamza Cevahiri, Türkiye’nin Kalkınma Yolu Projesi’nde Irak’ın birinci ortağı olduÄŸunu ve aslan payına sahip olduÄŸunu söyledi.

Cevahiri, Türkiye’nin söz konusu proje kapsamındaki kara ve demir yolları ve gelecekte doÄŸal gaz borularının güzergahı konumunda bulunduÄŸuna iÅŸaret ederek, bu anlamda Irak’ın petrol sevkiyatında Türkiye’ye ihtiyacı olduÄŸunu kaydetti.

Türkiye’nin yatırım ve kalkınma konusunda Irak’a desteğinin olabileceğini aktaran Cevahiri, şunları kaydetti:

“Dev Türk ÅŸirketleri Irak pazarında öncülük sahibidir. Türkiye CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın ziyaretinde petrol sevkiyatının yeniden baÅŸlaması konusu baÅŸta olmak üzere Kalkınma Yolu Projesi meselesinde önemli adımların atılacağı noktasında gayet iyimserim.”

Kaynak: AA