Kalp krizi beyin hasarını hızlandırabilir
Kalp krizi beyin hasarını hızlandırabilir
Yeni bir araştırma, kalp krizinin ilerleyen yıllarda beyin fonksiyonlarının normalden daha hızlı gerilemesine neden olabileceğini gösterdi.
United Press International’ın (UPI) haberine göre bilim insanları, kalp krizinin ani biliÅŸsel sorunlara yol açmadığını ancak ilerleyen yıllarda beyin fonksiyonlarının normalden daha hızlı gerilemesine sebep olduÄŸunu tespit etti.
Araştırmacılar, kalp krizinin beyin fonksiyonlarının üzerindeki etkisini görmek için 50 yıl boyunca yürütülen çalışmaları inceleyerek 1971-2019 döneminde yetişkinlerle gerçekleştirilen 6 çalışmanın analizini yaptı.
Araştırmanın yazarları, kalp krizinden sonra beyin fonksiyonlarında yaşanan bu gerilemenin 6 ila 13 yıllık zihinsel yaşlanmaya eş değer olduğunu belirtti.
Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesinde nöroloji doçenti Michelle Johansen, çalışmanın “kalp krizini önlemenin yaÅŸlı bireylerde beyin saÄŸlığını korumak için bir strateji olabileceÄŸini gösterdiÄŸini” kaydetti.
AraÅŸtırmanın bulguları, JAMA Neurology’de yayımlandı.
Kaynak: AA
