Kanada, Avustralya, İngiltere ve Portekiz, Filistin Devleti’ni tanıdıklarını duyurdu
Kanada, Avustralya, İngiltere ve Portekiz, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu
Kanada BaÅŸbakanı Carney, Avustralya BaÅŸbakanı Albanese, İngiltere BaÅŸbakanı Starmer ve Portekiz DışiÅŸleri Bakanı Rangel, Filistin Devleti’ni resmen tanıdıklarını duyurdu.
Kanada BaÅŸbakanı Mark Carney, Avustralya BaÅŸbakanı Anthony Albanese ve İngiltere BaÅŸbakanı Keir Starmer, Filistin Devleti’ni tanıdıklarını duyurdu.
Avustralya, Filistin Devleti’ni resmen tanıdı
Avustralya BaÅŸbakanı Anthony Albanese, Filistin Devleti’ni resmen tanıdıklarını bildirdi.
Albanese, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan açıklama yaptı.
Avustralya’nın, bugünden itibaren bağımsız ve egemen Filistin Devleti’ni tanıdığını bildiren Albanese, “Avustralya böylece Filistin halkının hakkı olan ve uzun zamandır hedeflediÄŸi amaçlarını tanımaktadır.” ifadesini kullandı.
Albanese, Avustralya’nın iki devletli çözüme desteÄŸini yineledi.
Kanada, Filistin Devleti’ni tanıdığını duyurdu
Kanada BaÅŸbakanı Mark Carney, Filistin Devleti’ni tanıdıklarını bildirdi.
Carney, yaptığı yazılı açıklamada, 1947’den bu yana bütün Kanada hükümetlerinin Filistin’de iki devletli çözümü desteklediÄŸini belirterek, burada çözüme dair umutlarının zamanla tükendiÄŸini kaydetti.
Hamas’a tüm rehineleri acilen serbest bırakma çaÄŸrısı yapan Carney, “Åžu anki İsrail hükümeti, bir Filistin Devleti’nin kurulmasını engellemek için düzenli olarak çalışıyor.” ifadesini kullandı.
İsrail’in Batı Åžeria’daki yerleÅŸim planının uluslararası hukuka aykırı olduÄŸunu vurgulayan Carney, İsrail’in Gazze’de yine uluslararası hukuku ihlal ederek on binlerce sivili öldürdüğüne, 1 milyondan fazla sivili yerinden ettiÄŸine ve insanları açlığa sürüklediÄŸine dikkati çekti.
Carney, “Bu baÄŸlamda, Kanada Filistin Devleti’ni tanıyor ve hem Filistin Devleti hem de İsrail devleti için barışçıl bir gelecek vaadinin kurulmasına yönelik ortaklık teklif ediyor.” ifadesini kullandı.
“Bu tanımanın her derde deva olacağı illüzyonuna kapılmadık”
Kanada’nın bunu iki devletli çözüm için yaptığına dikkati çeken Carney, “Kanada bu tanımanın her derde deva olacağı illüzyonuna kapılmadı, bu tanıma kararlılığımızın, BirleÅŸmiÅŸ Milletler SözleÅŸmesi’ndeki temel insan hakları prensiplerinin ve Kanada’nın nesillerdir süren kararlı politikasının bir parçasıdır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Filistin yönetiminin reformlar konusunda Kanada ve uluslararası topluma doÄŸrudan sözler verdiÄŸini belirten Carney, Kanada’nın bu reformların uygulanması noktasında Filistin’e destek vereceÄŸini belirtti.
Carney, “Uluslararası ortaklarımızla birlikte Kanada, güvenilir bir barış planı, demokratik yönetim, Filistin için kesin güvenlik ayarlamaları, Gazze’ye geniÅŸ çaplı ve sürekli yardımın ulaÅŸtırılmasını desteklemektedir.” ifadesini kullandı.
İngiltere BaÅŸbakanı Starmer, Filistin Devleti’ni resmen tanıdıklarını duyurdu
İngiltere BaÅŸbakanı Keir Starmer, barış ve iki devletli çözüm umudunu yeniden canlandırmak için Filistin Devleti’ni resmen tanıdıklarını duyurdu.
Starmer, ABD merkezli X ÅŸirketinin sosyal medya platformundan paylaÅŸtığı yaklaşık 6,5 dakikalık videoda, “Orta DoÄŸu’da dehÅŸet büyürken iki devletli çözüm ve barış umudunu canlı tutmak için çalışıyoruz.” dedi.
Barış ve iki devletli çözümün “güvenli ve barış içinde bir İsrail ile yaÅŸayabilir bir Filistin’e” iÅŸaret ettiÄŸini kaydeden Starmer, “Åžu an ikisi de yok. İsrailli ve Filistinli sade vatandaÅŸlar ÅŸiddet ve acıdan uzak, barış içinde yaÅŸamayı hak ediyor.” diye konuÅŸtu.
Gazze’deki İsrailli esirlerin bir an önce salıverilmesi gerektiÄŸini belirten Starmer, Hamas’ın iki devletli çözüme karşı olduÄŸunu öne sürdü. Starmer, gelecek haftalarda bazı Hamas üyeleri hakkında yaptırım kararları alacaklarını söyledi.
Starmer, “Gazze’de insan yapımı insani kriz yeni ölümler getirdi. İsrail hükümetinin artan ÅŸekildeki pervasız bombardımanı, son haftalardaki yeni saldırılar, açlık ve yıkım hiçbir ÅŸekilde kabul edilemez.” dedi.
Binlerce Gazzelinin yiyecek ve su bulmak isterken öldürüldüğünün altını çizen Starmer, “Hepimizin dehÅŸetle izlediÄŸi ölüm ve yıkımlar sona ermeli. Biz, ilk grup hasta ve yaralı çocukları devlet hastanelerinde tedavi için (Gazze’den) tahliye ettik. İnsani yardımlarımızı artırmaya devam edeceÄŸiz.” ifadelerini kullandı.
Gazze’ye yeterli yardımın giremediÄŸine dikkati çeken Starmer, “İsrail hükümetini, sınırlarda uyguladığı kabul edilemez kısıtlamaları kaldırmaya, bu zalim uygulamalara son vermeye ve yardım akışına izin vermeye çağırıyoruz.” diye konuÅŸtu.
Starmer, İsrail’in Gazze’deki saldırılarının yanında Batı Åžeria’daki Filistin topraklarının gasbı nedeniyle iki devletli çözüm ışığının sönmeye baÅŸladığına iÅŸaret ederek ÅŸunları söyledi:
“Ancak bu ışığın sönmesine izin veremeyiz. Bu nedenle bölgedeki ve ötesindeki liderlerle bir barış çerçevesinin inÅŸası için birlikte çalışıyoruz. Bu plan, herkesi ortak bir vizyonun çevresinde bir araya getirmeyi, Filistin yönetiminin reformunu, ateÅŸkesi saÄŸlamayı ve iki devletli çözüm müzakerelerine geçiÅŸi kapsayan bir plandır. Bunu gerçekleÅŸtirmek için çalışıyoruz. Çabalarımızın bir parçası olarak temmuzda, Filistin Devleti’nin tanınmasına iliÅŸkin kararımız doÄŸrultusunda hareket edeceÄŸimiz ÅŸartları ortaya koydum. O an geldi. Bugün barış ve iki devletli çözüm umudunu yeÅŸertmek için, bu büyük ülkenin baÅŸbakanı olarak BirleÅŸik Krallık’ın, Filistin Devleti’ni resmen tanıdığını duyuruyorum.”
Starmer, İsrail’i 75 yıldan uzun bir süre önce tanıdıklarını, bugün de Filistin’i tanıyan 150’den fazla ülkenin arasına katıldıklarını belirterek, “Filistin Devleti, Filistinliler ve İsrailliler için daha iyi bir geleceÄŸe yönelik sözdür.” dedi.
İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle toplumda bir gerginlik oluÅŸtuÄŸunu vurgulayan Starmer, “Bu gerilim toplumda bölünmelere yol açtı. Bazıları bu gerilimi nefret ve korku için kullandı. Ancak hiçbir sorun çözülmedi. Nefreti reddetmek yetmez, nefretin her türlüsüyle mücadele çabalarımızı ikiye katlamalı, çabamızı daha iyi bir gelecek kanalına yönlendirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Starmer, Filistin Devlet BaÅŸkanı Abbas’a mektupla tanıma kararını bildirdi
İngiltere BaÅŸbakanı Keir Starmer, Filistin Devleti’ni resmen tanıdıklarını açıklamasının ardından Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas’a bir mektup yazarak bu kararı bildirdi.
Starmer, Abbas’a hitaben yazdığı Filistin Devleti’ni tanıdıklarını bildiren mektupta, “Bu tarihi adım, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme ve devlet sahibi olma hakkına verdiÄŸimiz desteÄŸin göstergesidir.” ifadelerini kullandı.
İki devletli çözümün, bölgede kalıcı barışa giden tek yol olduÄŸuna iÅŸaret eden Starmer, “(Filistin yönetiminin reformu) Reform konusunda verdiÄŸiniz taahhütleri takdir ediyor, Filistin Devleti’nin inÅŸası için bu taahhütleri yerine getirirken vereceÄŸim desteÄŸi niteliyorum.” açıklamasını yaptı.
Starmer, İngiltere’nin Orta DoÄŸu’da tarihi bir rolü olduÄŸunun altını çizerek ÅŸunları kaydetti:
“Britanya, 1917’de Yahudiler için bir yurt ilkesini desteklemiÅŸ, Yahudi olmayan toplulukların medeni ve dini haklarına hiçbir ÅŸekilde zarar verilemeyeceÄŸini belirtmiÅŸtir. Bugün bu kararı alarak İngiltere’nin Filistin halkı için bir Filistin Devleti’ne olan baÄŸlılığını, Filistinliler ve İsrailliler için yan yana, barış ve güven içinde yaÅŸadığı iki devleti bir çözüme olan kalıcı desteÄŸimizi yineliyorum. İngiltere ve Filistin halkları arasında yeni bir dostluk ve iÅŸbirliÄŸi dönemini dört gözle bekliyoruz.”
Starmer, İngiliz DışiÅŸleri Bakanı Yvette Cooper’ın Filistinli mevkidaşıyla diplomatik iliÅŸkilerin kurulması sürecini ilerletmek için görüşeceÄŸini belirterek, “Devletlerimiz arasında yapıcı ve yakın bir iliÅŸki kurmayı bekliyorum.” ifadelerini kullandı.
Temmuzda somut adım atılmazsa Filistin Devleti’ni tanıyacaklarını açıklamıştı
Temmuz ayında açıklama yapan Starmer, iki devletli çözüm umudu risk altında olduÄŸu için Filistin’i tanımanın zamanının geldiÄŸini ve bunun en yüksek etkiyi yaratacağını belirtmiÅŸti.
Starmer, “İsrail hükümeti Gazze’deki korkunç durumu sona erdirmek için ateÅŸkesi kabul edecek ve iki devletli çözüm ihtimalini canlandıracak, uzun vadeli sürdürülebilir barış taahhüdünde bulunacak somut adımlar atmadığı takdirde, İngiltere’nin eylülde BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu’nda Filistin Devleti’ni tanıyacağını teyit edebilirim.” demiÅŸti.
Hükümet yetkilileri, İsrail’e yönelik defalarca yaptığı çaÄŸrılarda saÄŸlık çalışanlarının, gazetecilerin ve sivillerin hedef alınmaması gerektiÄŸini belirtmiÅŸ ve Gazze’deki durumun tolere edilemez seviyeye geldiÄŸini kaydetmiÅŸti.
İngiltere hükümeti daha önce de İsrail’e bazı silah satış lisanslarını askıya almış, ticaret anlaÅŸması müzakerelerini durdurmuÅŸ, Uluslararası Ceza Mahkemesinin İsrail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkarmasına yönelik itirazını geri çekmiÅŸti.
Portekiz, Filistin Devleti’ni resmen tanıdı
Portekiz DışiÅŸleri Bakanı Paulo Rangel, Filistin Devleti’ni resmen tanıdıklarını duyurdu.
DışiÅŸleri Bakanı Rangel, Portekiz’in BirleÅŸmiÅŸ Milletler Daimi TemsilciliÄŸinde konuÅŸma yaptı.
Bakan Rangel, “Bugün, 21 Eylül 2025, Portekiz Devleti Filistin Devleti’ni resmen tanıyor. Burada ilan edilen Filistin Devleti’nin tanınma beyanı doÄŸrudan Bakanlar Kurulu kararıyla alınmıştır ve CumhurbaÅŸkanı ile parlamentoda sandalyesi bulunan siyasi partilerin desteÄŸine sahiptir.” diye konuÅŸtu.
İsrail ve Filistin arasında iki devletli çözümün “adil ve kalıcı bir barışa giden tek yol olduÄŸuna inandığını” vurgulayan Rangel, “Filistin Devleti’nin tanınması, Portekiz dış politikasının temel, sürekli ve uzlaşıya dayalı çizgisinin uygulanmasına tekabül ediyor.” ifadelerini kullandı.
Filistin Devleti’nin tanınmasının üç temel ayaÄŸa dayanması gerektiÄŸini savunan Rangel, “Birincisi, Filistin Yönetimi’nin açıkça ve fazla uzatmadan kabul ettiÄŸi garantilerdir. Bunlar, terörizmin kınanması, kurumsal reformların uygulanması, seçimlerin hazırlanması, Gazze’de hükümet sorumluluÄŸunun üstlenilmesi ve İsrail’in tam olarak tanınmasıdır.” dedi.
Rangel, Filistin Devleti’ni tanımalarının ikinci ayağının, “İsrail’i henüz tanımayan Arap devletlerinin bunu hemen yapması ve bu ülke ile diplomatik iliÅŸkilerini normalleÅŸtirip, Hamas’ı net bir ÅŸekilde kınayıp, bu örgütün artık Filistin Devleti’nde, Gazze Åžeridi’nde veya ötesinde herhangi bir kontrol pozisyonuna sahip olamayacağını kabul etmeleri” olması gerektiÄŸini belirtti.
Portekiz DışiÅŸleri Bakanı, üçüncü ve son ayağın ise “henüz Filistin Devleti’ni tanımamış olan katılımcı Batılı devletlerin Filistin Devleti’ni tanıması” olduÄŸunu söyledi.
DiÄŸer yandan BM Genel Kurulu için New York’a hareket eden Portekiz CumhurbaÅŸkanı Marcelo Rebelo de Sousa, gün içinde Portekiz basınına yaptığı açıklamada, ülkesinin Filistin Devleti’ni resmen tanımasına “tam destek verdiÄŸini, bunun iki devletli çözümün yolunu açacağına inandığını” ifade etti.
De Sousa, Portekiz için Filistin’in tanınmasının bir “vicdan ve ilke meselesi” olduÄŸunu vurguladı.
Filistin DışiÅŸleri Bakanlığı, İngiltere, Avustralya ve Kanada’nın Filistin Devleti’ni tanımasını memnuniyetle karşıladı
Filistin DışiÅŸleri Bakanlığı, İngiltere, Avustralya ve Kanada’nın Filistin Devleti’ni resmen tanımasından memnuniyet duyduÄŸunu belirtti.
Bakanlık, Kanada, Avustralya ve İngiltere’nin, Filistin Devleti’ni tanıdıklarını duyurmasının ardından yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada DışiÅŸleri Bakanlığının Filistin Devleti’nin tanınmasını memnuniyetle karşıladığı; İngiltere, Kanada ve Avustralya’ya teÅŸekkür ettiÄŸi ifade edildi.
Filistin Devleti’ni tanımanın, uluslararası hukuk ve meÅŸruiyet kararlarıyla uyumlu, cesur kararlar olduÄŸu kaydedildi.
Tanıma kararının bu ülkelerin, işgali sona erdirme, bölgenin ve dünyanın güvenliğini, istikrarını ve refahını sağlayacak şekilde barışa ulaşma konusundaki hassasiyetlerinden kaynaklandığı belirtildi.
Bakanlık açıklamasında ayrıca “BaÅŸta ABD olmak üzere Filistin Devleti’ni henüz tanımamış ülkelere, böyle bir tanıma sürecini baÅŸlatma” çaÄŸrısı yapıldı.
Filistin Devlet BaÅŸkanı Abbas, İngiltere, Avustralya ve Kanada’nın Filistin Devleti’ni tanımasından memnun
Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, İngiltere, Kanada ve Avustralya’nın Filistin Devleti’ni tanımalarını memnuniyetle karşıladı ve bunun adil ve kalıcı barışın tesisinde önemli ve zorunlu bir adım olduÄŸunu belirtti.
Filistin haber ajansı WAFA’da yer alan açıklamasında Abbas, Kanada BaÅŸbakanı Mark Carney, Avustralya BaÅŸbakanı Anthony Albanese ve İngiltere BaÅŸbakanı Keir Starmer’in Filistin Devleti’ni resmen tanımalarını memnuniyetle karşıladı.
İngiltere’nin Filistin Devleti’ni tanımasından duyduÄŸu memnuniyeti dile getiren Abbas, bunun adil ve kalıcı bir barışın tesisi yolunda atılmış önemli ve gerekli bir adım olduÄŸunu vurguladı.
Abbas, İngiltere’nin Filistin halkının “kendi kaderini tayin, özgürlük ve bağımsızlık hakkını” tanımasıyla, iki devletli çözümün hayata geçirilmesinin önünün açılacağını ve Filistin’in İsrail ile güvenlik, barış ve iyi komÅŸuluk içinde yan yana yaÅŸamasına olanak saÄŸlanacağını vurguladı.
Filistin Devlet BaÅŸkanı, Kanada BaÅŸbakanı Mark Carney’in bağımsız ve egemen Filistin Devleti’ni tanıdığına dair resmi açıklamasını da memnuniyetle karşıladı.
Kanada’nın bu tanımayla, hem Filistin hem de İsrail için barışçıl bir gelecek inÅŸasının ortağı olduÄŸunu belirtti.
Avustralya’nın Filistin Devleti’ni tanımasından da memnuniyet duyduÄŸunu belirten Abbas, 3 ülkenin Filistin’i tanımasının, iki devletli çözümün uygulanması için elveriÅŸli bir ortam oluÅŸturmaya yönelik uluslararası çabaların bir parçası olduÄŸunu dile getirdi.
Öte yandan Abbas, Kudüs’teki İngiliz BaÅŸkonsolosu Helen Winterton’ı Ramallah’ta kabul etti.
Abbas, Winterton’dan İngiltere’nin bağımsız ve egemen Filistin Devleti’ni tanıma kararını resmen bildiren yazılı bir mektup aldı.
İngiltere’nin bu tarihi ve cesur adımını öven Abbas, bunun, Filistin halkının devredilemez haklarının tanınması ve İngiltere’nin uluslararası kararlara olan baÄŸlılığının bir göstergesi olduÄŸunu vurguladı.
Filistin’in tanınması, halkın sabrının ve fedakarlığının meyvesi
Filistin Devlet BaÅŸkan Yardımcısı Hüseyin eÅŸ-Åžeyh de ABD merkezli X ÅŸirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İngiltere, Kanada ve Avustralya’nın Filistin Devleti’ni tanımasını memnuniyetle karşıladı ve bunu Filistinlilerin ve adil davalarının zaferi olarak nitelendirdi.
Åžeyh, “İngiltere, Kanada ve Avustralya’ya, Filistin Devleti’ni tanıdığınız için teÅŸekkür ederiz. Bu, Filistin halkı ve meÅŸru hakları için tarihi bir gün ve sabrının, kararlılığının, direncinin ve fedakarlığının meyvesidir.” ifadesini kullandı.
Arap ülkeleri, İngiltere, Kanada ve Avustralya’nın Filistin Devleti’ni tanımasından memnun
Ürdün, Lübnan, Kuveyt, Umman ve Körfez İşbirliÄŸi Konseyi (KİK), İngiltere, Kanada ve Avustralya’nın Filistin Devleti’ni tanımalarını memnuniyetle karşıladı.
Ürdün DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Fuad el-Mecali, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu devletlerin Filistin’i tanıma kararının, “iÅŸgalin sona ermesi ve Filistin halkının kendi devletini kurma hakkının gerçekleÅŸmesi” yönündeki artan uluslararası iradeyle paralel alındığına iÅŸaret etti.
Mecali, bu kararın, 1967’de sınırlarında baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan Filistin Devleti’nin tanınmasını hedefleyen uluslararası çabaların açıkça onaylanması anlamına geldiÄŸini dile getirdi.
Lübnan
Lübnan BaÅŸbakanı Nevvaf Selam, ABD merkezli X ÅŸirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, “İngiltere, Kanada ve Avustralya’ya, Filistin Devleti’ni tanıma konusunda attıkları tarihi adımlar için selamlarımı iletiyorum. Bu adım, 2002 Beyrut Zirvesi’nde kabul edilen Arap Barış GiriÅŸimi’nde de denildiÄŸi gibi bağımsız Filistin Devleti kurulmadan bölgemizde kalıcı bir çözüm veya istikrar olmayacağını teyit ediyor.” ifadesini kullandı.
Kuveyt
Kuveyt DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “bu adımın bölgede barış umutlarını güçlendireceÄŸi ve iki devletli çözümün gerçekleÅŸmesi yönündeki uluslararası çabaları destekleyeceÄŸi” kaydedildi.
Açıklamada, tüm ülkelerin, bu üç ülkeyi örnek alarak Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulunmasına ve bölgedeki tüm halklar için güvenlik, istikrar ve refah sağlanmasına katkıda bulunmaları gerektiği belirtildi.
Umman
Umman Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, söz konusu adımın, iki devletli çözümün gerçekleşmesi ve bölgede güvenlik ve barışın temellerinin sağlamlaşmasını amaçlayan uluslararası çabalar bağlamında çok önemli bir gelişme olduğu aktarıldı.
Açıklamada, Filistin’i henüz tanımamış olan devletlere benzer adımlar atma çaÄŸrısı yapıldı.
KİK
Körfez İşbirliÄŸi Konseyi Genel Sekreteri Casim el-Budeyvi, yaptığı açıklamada, İngiltere, Kanada ve Avustralya’nın Filistin Devleti’ni resmen tanıma kararlarını memnuniyetle karşıladı ve bu tutumları “cesur” olarak nitelendirdi.
Önemli tarihi bir geliÅŸme olarak nitelenen kararın, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme, 1967 sınırlarında baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti’ni kurma hakkını temsil ettiÄŸi dile getirildi.
Hamas: İngiltere, Kanada ve Avustralya’nın Filistin Devleti’ni tanıması önemli bir adım
Hamas, İngiltere, Kanada ve Avustralya’nın Filistin Devleti’ni tanımasını “önemli bir adım” olarak deÄŸerlendirerek, bu adıma Gazze Åžeridi’ndeki İsrail’in soykırımını derhal durduracak pratik eylemlerin eÅŸlik etmesi gerektiÄŸini belirtti.
Hamas, İngiltere, Kanada ve Avustralya’nın Filistin Devleti’ni tanımasına iliÅŸkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, “Bu önemli adım. Bu adıma, Gazze’de Filistin halkı aleyhinde yürütülen vahÅŸi soykırımın derhal durdurulmasına, Batı Åžeria ile Kudüs’teki ilhak ve YahudileÅŸtirme projelerine karşı koymaya yol açacak pratik eylemler eÅŸlik etmeli.” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca bu tanımaların, Filistin halkının kendi topraklarındaki haklarının teyidi ve başkenti Kudüs olan bağımsız devletinin kurulmasında önemli bir adım olduğu da kaydedilen açıklamada, bu adımın, Filistin halkının özgürlük ve topraklarına geri dönüş yolundaki mücadelesinin bir karşılığı olduğu belirtildi.
Açıklamada, İsrail hükümetinin, uluslararası hukuk, sözleşme ve insani normlara meydan okumakta ısrar ettiğine, Filistin halkı aleyhinde soykırım ve zorla yerinden etme gibi en vahşi ihlalleri işlediğine dikkati çekildi.
Hamas, uluslararası toplum, Birleşmiş Milletler ve kurumlarına, bu kanun tanımaz yapının izole edilmesi, onunla her türlü işbirliğinin sonlandırılması, aleyhindeki cezai yaptırımların artırılması, savaş suçu işleyen liderlerinin uluslararası mahkemelerde yargılanması çağrısında bulundu.
Açıklamada, Filistin halkının, modern tarihin tanık olduğu en meşum işgal karşısında sergilediği direniş ve mücadelenin uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınmış bir hak olduğu kaydedildi.
Hamas, dünyadaki tüm ülkelerin, kendi kaderini tayin hakkını kullanıncaya, başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kuruluncaya kadar Filistin halkının mücadelesine destek vermesi gerektiğini vurguladı.
Fetih Hareketi: Filistin’in bağımsızlık mücadelesinde tarihi bir aÅŸama
Fetih Hareketi BaÅŸkan Yardımcısı Mahmud el-Alul ise yaptığı açıklamada, İngiltere, Kanada ve Avustralya’nın Filistin Devleti’ni tanımasını “Filistin’in özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinde tarihi bir aÅŸama” olarak deÄŸerlendirdi.
Alul, bunun uluslararası tanımanın, halkların iradesinin bir zaferi, Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin etme ve bağımsız devletlerini kurma yolundaki meşru haklarının teyidi olduğunu belirtti.
Fetih Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada da bu durum “tarihi bir karar, uluslararası hukuk, adalet ve halkların kendi kaderini tayin etme hakkı ilkeleri konusunda olumlu bir yöneliÅŸ” ÅŸeklinde deÄŸerlendirildi.
Açıklamada, bu kararın, özgürlüğü ve bağımsızlığı uğruna fedakarlıklarda bulunmuş Filistin halkının maruz kaldığı adaletsizlik karşısında bir hak teslimi olduğu belirtildi.
Ayrıca bu tanımaların, Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin diplomasisinin harcadığı yoğun çabaların bir sonucu olarak gerçekleştiği bildirilen açıklamada, bu diplomasinin, Filistin halkının mücadelesini, ulusal kazanımlara dönüştürdüğü kaydedildi.
Açıklamada, “tarihi tanımaların” Filistin’in baÅŸkenti Kudüs, bağımsız ve tam egemen bir devlet olması gerektiÄŸini kesin ve şüpheye yer bırakmayacak ÅŸekilde teyit ettiÄŸi, İsrail iÅŸgali ve yayılmacı yerleÅŸimci projesini akıbetinin yok olacağını vurguladığı aktarıldı.
Fetih Hareketi, adil ve kapsamlı bir siyasi çözümün kurucusu olan bu “tarihi ve cesur tanımaları” takdir ettiÄŸini belirtti.
Açıklamada, ayrıca 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Åžeridi ve Batı Åžeria’da Filistin halkı aleyhinde sürdürülen sistematik İsrail soykırımının durdurulması ve “sömürgeci iÅŸgal sisteminin” ilhak ve zorla göç planlarının engellenmesi çaÄŸrısında bulundu.
Netanyahu’dan, 3 ülkenin Filistin’i tanıma kararına karşı Batı Åžeria’yı ilhak tehdidi
İsrail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, İngiltere, Kanada ve Avustralya’nın Filistin Devleti’ni tanıma kararına karşı, iÅŸgal altındaki Filistin toprakları Batı Åžeria’yı ilhak edecekleri mesajı verdi.
Netanyahu, İsrail BaÅŸbakanlık Ofisi tarafından yayımlanan video mesajında, Filistin Devleti’ni tanıyan devletlerin “terörizme ödül verdiÄŸini” iddia etti.
Filistin devletinin kurulmasını yıllardır engellediklerini ve bunun olmasına izin vermeyeceklerini öne süren Netanyahu, işgal altındaki Filistin topraklarını gasbederek oluşturulan yasa dışı Yahudi yerleşimlerinin sayısını iki katına çıkardıklarını ve bu yolda devam edeceklerini söyledi.
Netanyahu, ülkelerin Filistin devleti tanıma yönündeki kararlarına ABD’den döndükten sonra yanıt vereceÄŸini söyleyip “Bekleyin ve görün.” sözleriyle üstü örtülü Batı Åžeria’yı ilhak tehdidinde bulundu.
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar da 3 ülkenin Filistin devletini tanıma kararının ardından iÅŸgal altındaki Batı Åžeria’yı ilhak çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.
İsrail DışiÅŸleri Bakanlığı, Filistin Devleti’nin tanınmasını kategorik olarak reddettiÄŸini açıkladı
İsrail, Filistin Devleti’nin İngiltere, Avustralya ve Kanada tarafınca resmen tanınmasını kategorik olarak reddettiÄŸini duyurdu.
İsrail Dışişleri Bakanlığının, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Filistin devletini tanıma kararının barışı teşvik etmediği, hatta bölgeyi istikrarsızlaştırıldığı savunuldu.
Açıklamada, “İsrail, İngiltere ve bazı diÄŸer ülkeler tarafından yapılan Filistin Devleti’nin tanınmasına iliÅŸkin tek taraflı açıklamayı kategorik olarak reddediyor.” ifadesine yer verildi.
İsrail DışiÅŸleri Bakanı Gideon Saar ise Filistin Devleti’ni tanıma kararı alan ülkeleri “ahlak dışı, çirkin ve iÄŸrenç” bir eylemde bulunmakla suçladı.
Kaynak: AA
