Kanada, Türkiye’ye yönelik silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu

Kanada, Türkiye'ye yönelik silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu

Kanada, Türkiye'ye yönelik silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu

Kanada hükümeti, Türkiye’ye satış yapmak isteyen savunma sanayi firmalarına yönelik 2020’den bu yana uyguladığı ihracat kısıtlamalarını kaldırdığını bildirdi.

Hükümetin resmi internet sitesinden ihracatçı firmalara yapılan açıklamada, sınırlamaların artık yürürlükte olmadığı belirtildi.

Açıklamada, 16 Nisan 2020’de Türkiye’ye savunma sanayi ile ilgili belli kalemlerin ihraç edilmesine yönelik baÅŸvurulara reddetme politikası uygulanmaya baÅŸlandığı hatırlatılarak, “Bu bildirimin tarihi itibarıyla muhtemel ret politikası artık yürürlükte deÄŸildir.” ifadesi kullanıldı.

Mühimmat listesi de dahil olmak üzere ihracatçı gruplarca Türkiye’ye yapılacak ihracat ve komisyonculuk izni baÅŸvurularının, artık Kanada’nın risk deÄŸerlendirme çerçevesi kapsamında vaka bazında inceleneceÄŸine dikkat çekildi.

Açıklamada, uluslararası alandaki benzer ihracat izinlerindeki standart ifadelere de yer verilerek, üçüncü ülkelere satış durumunda güvence istenmesi ve insan hakları hukukuna ilişkin bazı atıflar da yer aldı.

Kısıtlamaların arka planı

Kanada hükümeti, Ermenistan’ın iÅŸgal ettiÄŸi Azerbaycan topraklarına yönelik 27 Eylül 2020’de baÅŸlatılan ve 44 gün süren İkinci DaÄŸlık KarabaÄŸ Savaşı’nda Azerbaycan’ın yanında yer almasından dolayı Türkiye’ye silah ambargosu uygulamıştı.

Kanada, Ermeni mevzilerine karşı kullanılan Türk insansız hava araçlarında Kanada teknolojisi kullanıldığını ileri sürerek, Ekim 2020’de Türkiye’ye yönelik savunma sanayi ihracatına ambargo koymuştu.

Bu ambargo kararı nedeniyle Kanadalı şirketler 250-300 milyon dolar arasında zarar etmiş, ürünlerinin tek kullanıcısı TUSAŞ olan Telemus Systems şirketi 2021 yılının ilk 7 ayı içerisinde hiç gelir sağlayamadığı için batmıştı.

Ottowa yönetimi, ilk ambargosunu, Türkiye’nin 2019’da Suriye’ye yönelik askeri harekatına yanıt olarak baÅŸlatmış ancak taraflar arasındaki üst düzey görüşmeler sonucunda Haziran 2020’de bu kararından geri adım atmıştı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir