Karadeniz gazını karaya taşıyacak borular denize iniyor

Karadeniz gazını karaya taşıyacak borular denize iniyor

Karadeniz gazını karaya taşıyacak borular denize iniyor

Türkiye tarihinin en büyük gaz keÅŸfini sırtlayacak 170 kilometrelik deniz hattındaki ilk borular, Filyos’ta 13 Haziran’da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın katılması beklenen törenle mavi sularla buluÅŸacak.

Karadeniz’de keÅŸfedilen 540 milyar metreküp doÄŸal gazı karaya taşıyacak borular, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın katılması beklenen törenle 13 Haziran Pazartesi günü denize inecek.

AA muhabirinin derlediÄŸi bilgiye göre, Karadeniz‘de 2020’de bulunan doÄŸal gazı vatandaşın kullanımına sunmak için çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Birçok ilke imza atacak projenin hayata geçmesi için denizde ve karada 4 bin 200 çalışan mesai harcıyor, gazı karaya çıkarmak için 3’ü sondaj olmak üzere 16 gemi de çalışmalara destek veriyor.

Denizin 2 bin 200 metre altında ve karada devam eden çalışmalar planlandığı gibi ilerliyor.

Dünyanın sayılı projelerinden gösterilen Filyos Vadisi Projesi’nde önemli bir adım daha 13 Haziran’da atılacak.

Çanakkale ve İstanbul boÄŸazlarını geçerek 7 Haziran’da Filyos Limanı’na ulaÅŸan ve doÄŸal gazı karaya taşıyacak boruları 5 kilometrelik sığ kısımlarda deniz tabanına yerleÅŸtirecek “Castoro 10” isimli gemiye boru yüklemesi limanda sürüyor.

İlk boru indirme iÅŸlemi, 13 Haziran’da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın katılması beklenen törenle gerçekleÅŸtirilecek.

“Kömürün baÅŸkenti” olarak bilinen, son keÅŸifle doÄŸal gazın da baÅŸkenti olarak anılmaya baÅŸlayan Zonguldak’ın, Çaycuma ilçesine baÄŸlı Filyos beldesindeki limanda çalışmalar 7 gün 24 saat esasına göre ilerliyor.

Åžu ana kadar 12 metre uzunluÄŸunda yaklaşık 21 bin borunun limana indiÄŸi Filyos’ta son sevkiyatın da bu ay içinde tamamlanması planlanıyor.

“Castoro 10” gemisinin iÅŸleminin ardından derin denizde boru serimi için ise “CastorONE” isimli gemi Türkiye’ye gelecek.

Günlük 10 milyon metreküp gaz üretilerek 2023’te ÅŸebekeye verilecek

Sakarya Gaz Sahası’nda deniz altına kurulacak üretim sistemine ilk olarak 6 ila 10 kuyu baÄŸlanacak ve bu kuyulardan günlük 10 milyon metreküp gaz üretilerek 2023’te Türkiye’nin doÄŸal gaz ÅŸebekesine verilecek. Bu miktar yıllık bazda 3,5-4 milyar metreküpe denk gelirken, üretim dünyadaki bu tür sahalarda da olduÄŸu gibi kademeli olarak artacak.

Karadeniz’de en yüksek üretim seviyesine 2027-2028’de ulaşılması beklenirken, bu dönemde günlük 40 milyon metreküp, yıllık bazda ise yaklaşık 15 milyar metreküp gaz üretilmiÅŸ olacak.

Karadeniz’deki doÄŸal gaz rezervi 540 milyar metreküpe ulaÅŸtı

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 21 AÄŸustos 2020’de Fatih sondaj gemisinin Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’ndaki Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doÄŸal gaz keÅŸfettiÄŸini açıklamıştı. Bu keÅŸif, Türkiye’nin tarihindeki en büyük gaz keÅŸfi olarak kayıtlara geçmiÅŸti.

ErdoÄŸan, 17 Ekim 2020’de Tuna-1 kuyusunda saptanan 85 milyar metreküp artışla toplam rezerv miktarının 405 milyar metreküpe ulaÅŸtığını açıklamıştı.

Karadeniz’deki gaz rezervi, Amasra-1 kuyusundaki 135 milyar metreküplük keÅŸfin ardından toplam 540 milyar metreküpe ulaÅŸmıştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de gelecek yıl Karadeniz gazının mutfaklarda kullanılacağını açıklamıştı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir