KDK, lisede “blok ders” yapılmamasını tavsiye etti
KDK, lisede blok ders yapılmamasını tavsiye etti
Kamu DenetçiliÄŸi Kurumu (KDK), Diyarbakır’da yapılan bir baÅŸvuru üzerine, lisede sürekli hale getirilen blok ders uygulamasına son verilmesi yönünde Milli EÄŸitim Bakanlığına (MEB) ve Diyarbakır ValiliÄŸine tavsiye kararı verdi.
KDK’nin kararına göre, Diyarbakır’daki bir lisede öğrenim gören öğrencinin velisi, 40’ar dakikalık iki ders arasında 15 dakika teneffüs yerine, 80 dakika blok ders, ardından 15 dakika teneffüs uygulamasının öğrencileri olumsuz etkilediÄŸini belirterek, uygulamaya son verilmesi adına giriÅŸimlerde bulundu.
Talebinin ilgili makamlarca karşılanmaması üzerine veli, blok ders uygulamasının öğrenci odaklı olmadığını, son verilmesi gerektiÄŸini savunarak KDK’ye baÅŸvurdu.
Başvuruyu inceleyen KDK, blok ders uygulamasına son verilmesi ve öğrenci merkezli bir programa geçilmesi yönünde Milli Eğitim Bakanlığına ile Diyarbakır Valiliğine tavsiye kararı verdi.
Kararın gerekçesinden
KDK’nin kararında, blok derslerin ortaöğretim kurumlarında öğrenci merkezli aktif öğrenme anlayışının uygulanmasını zorlaÅŸtırdığı ifade edildi.
Kararda, kapsamı ve dinlenme süresinin azlığı gibi hususlar dikkate alındığında blok ders uygulamasının talepler dışında sürekli hale getirilmesinin uygun olmadığı kaydedildi.
EÄŸitim ve öğretimin öğrenci odaklı bakış açısıyla sürdürülmesi gerektiÄŸi vurgulanan kararda, “Öğrencilerin dikkatini toplaması ve derslerin verimliliÄŸi açısından blok ders uygulamasının istisnai niteliÄŸi aşılarak sürekli hale getirilmesi ve baÅŸvuranın talebinin idare tarafından reddedilmesi hukuka aykırıdır.” ifadeleri yer aldı.
Kaynak: AA
