Kıbrıslı Türkler, 60. yılında BMGK’nin Kıbrıs’a barış gücü gönderilmesi kararını Londra’da protesto etti

Kıbrıslı Türkler, 60. yılında BMGK'nin Kıbrıs'a barış gücü gönderilmesi kararını Londra'da protesto etti

Kıbrıslı Türkler, 60. yılında BMGK'nin Kıbrıs'a barış gücü gönderilmesi kararını Londra'da protesto etti

İngiltere Parlamentosu önünde toplanan Kıbrıs Türkleri, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Kıbrıs’a barış gücü gönderilmesini içeren 4 Mart 1964 tarihli 186 sayılı kararın 60. yılında protesto düzenledi.

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (BTCA) ile “Ambargolu (Embargoed)” adlı sivil toplum örgütünün öncülüğünde İngiltere Parlamentosu önündeki meydanda bir araya gelen Kıbrıs Türkleri, BMGK’nin 1964’te aldığı kararının 60. yılında söz konusu kararın iptalini talep etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) bayraklarının yanı sıra “Barış gücü deÄŸil, iÅŸgalci”, “İngiltere Kıbrıs’ta yanıldı”, “BMGK’nin 60 yıllık kararı yetti artık” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, yüzlerinde de “ambargolu” yazılı maskeler kullandı.

Protestoya katılan İngiltere’deki Kıbrıs Türkleri, BMGK’nin 186 sayılı kararının, KKTC’nin izolasyonuna yol açtığını belirterek, söz konusu kararın geri çekilmesi çaÄŸrısında bulundu.

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, bizim bütün haklarımızı gasbetmiÅŸtir”

Protestoya katılan BTCA BaÅŸkanı Kenan Yaman, basına yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nin 4 Mart 1964 tarihli 186 sayılı kararıyla BM Barış Gücü’nün Kıbrıs’a intikal ettiÄŸini hatırlattı.

Yaman, “Bunların maksadı; sözde bizi, Kıbrıs Türkünü korumaktı ancak o günden bugüne bu kararla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ adı altında bizim bütün haklarımızı gasbetmiÅŸtir.” dedi.

Rum tarafının, söz konusu BM kararını gerekçe göstererek Kıbrıs Türklerine haklarını elinden aldığını ve KKTC’ye ambargoların uygulandığını belirten Yaman, şunları söyledi:

“Biz bugün bu kararı protesto etmek için buradayız. İngiltere’nin kaleme aldığı bu kararın deÄŸiÅŸtirilmesini ya da geri çekilmesini istiyoruz çünkü Kıbrıs’ın, buradaki sorunun temel taşı BM Güvenlik Konseyi kararıdır. Bunu kullanarak ÅŸu anda Kıbrıs’ın çıkmaz durumda olduÄŸu açıktır. Biz bunun düzeltilmesini istiyoruz.”

Yaman, Kıbrıs Türklerinin, Ada’da iki devletli çözümden yana olduÄŸunu dile getirerek, “Artık bizim haklarımızı iade etmeleri ÅŸarttır. BaÅŸka türlü Kıbrıs meselesi hiçbir ÅŸekilde ve durumda halledilemez.” diye konuÅŸtu.

“Bizim dünyaya açılan tek penceremiz Türkiye Cumhuriyeti’dir”

Yaman, Kıbrıs Türklerinin gasbedilen haklarından birinin de KKTC’nin dünyadan izole edilmesi olduÄŸuna dikkati çekerek, bu izolasyona son verilmesi amacıyla KKTC’ye direk uçuÅŸların baÅŸlatılması gerektiÄŸini belirtti.

“Bizim dünyaya açılan tek penceremiz Türkiye Cumhuriyeti’dir.” diyen Yaman, ÅŸunları kaydetti:

“Ben buradan, İngiltere’den mektup yazıp direk Kıbrıs’a gönderemem. Bu benim insan haklarımın ihlali deÄŸil mi? Direk Türkiye’ye gidecek. Türkiye’de bir adres vereceÄŸim ve oradan Kıbrıs’a gidecek. Bu aylar alır, hatta yolda kaybolur. Bizim buradaki yaÅŸlılarımız, genç çocuklarımız, hamilelerimiz buradan direk Kıbrıs’a uçamaz. İlla ki Türkiye’den gitmesi lazım. Türkiye’de inecek, güvenlikten geçecek ve tekrar uçaÄŸa binecek, ondan sonra Kıbrıs’a varacak. Bu bizim haklarımızın ihlali deÄŸil mi? Biz istediÄŸimiz zaman memleketimize direk gidemez miyiz? Bu yanlışlık düzeltilmelidir.”

Yaman, ambargo nedeniyle KKTC ile doÄŸrudan ticaret yapılamadığına iÅŸaret ederek, “Buradan oraya direk bir ÅŸey gönderemiyoruz. İhracat, ithalat yapılmaz. Bütün bunlar 186 sayılı karardan ötürüdür. En temel sorunumuz; bu karardır, bu karara itiraz ediyoruz. 60 sene oldu. Bu karar kalkmalı ve haklarımız bize iade edilmelidir.” ifadesini kullandı.

KKTC DışiÅŸleri Bakanlığından, 60 yıldır Kıbrıs’ta görev yapan BM Barış Gücü’ne eleÅŸtiri

KKTC DışiÅŸleri Bakanlığı, “BM Barış Gücü’nün misyonu, barışı tesis etmek veya taraflar arasında bir uzlaşı saÄŸlamaktan ziyade statüko bekçiliÄŸinden öteye gidememiÅŸtir.” açıklamasında bulundu.

KKTC Dışişleri Bakanlığından, 60 yıldır Kıbrıs'ta görev yapan BM Barış Gücü'ne eleştiri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, BM Barış Gücü’nün 60 yıllık misyon süresiyle dünyadaki en uzun”Barış Gücü” görevini yürüttüğü belirtilerek, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1964 tarihli ve 186 sayılı kararı alırken, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin ortağı olan Türklerin silah zoruyla devletten atılmalarını dikkate almadığı vurgulandı.

BMGK’nin ilgili kararından sonra uluslararası toplumun; Rumlara Ada’daki tek meÅŸru hükümet, Türklere ise “azınlık” bir toplum muamelesi gösterdiÄŸi kaydedilen açıklamada, 1963-1974 döneminde Kıbrıs Türk toplumun BM Barış Gücü askerleri dahil uluslararası toplumun gözleri önünde yok edildiÄŸi belirtildi.

Açıklamada, BM Barış Gücü’nün Ada’ya konuÅŸlanmasıyla ilgili alınan BMGK kararının Kıbrıs meselesine yanlış teÅŸhis konulmasına da sebep olduÄŸu vurgulanarak, ÅŸunlar kaydedildi:

“BM Barış Gücü’nün misyonu, barışı tesis etmek veya taraflar arasında bir uzlaşı saÄŸlamaktan ziyade statüko bekçiliÄŸinden öteye gidememiÅŸtir. Kıbrıs Türk halkının 11 yıl boyunca yaÅŸadığı mezalime son veren ve bugün hala barışı saÄŸlayan ve koruyan yegane taraf, 1974’te 1960 Uluslararası antlaÅŸmalarından kaynaklanan meÅŸru hakları çerçevesinde Ada’ya müdahale eden ana vatan Türkiye Cumhuriyeti’dir.”

“GiriÅŸimlerimiz devam edecektir”

BM Barış Gücü’nün Ada’daki varlığının 60. yılının Kıbrıs Türkleri için kutlanacak deÄŸil aksine özden gelen ve meÅŸru haklarının elinden alınışının tarihi simgesi olduÄŸu belirtilen açıklamada, BM Barış Gücü’nün 60 yıldan beri görev süresinin uzatılmasında halen meÅŸruluÄŸunu yitirmiÅŸ “Kıbrıs hükumeti”ne atıfta bulunulduÄŸuna dikkati çekildi.

Açıklamada, BM Barış Gücü’nün KKTC’nin rızası alınmadan ülkede iyi niyet ve misafirperverlik çerçevesinde faaliyet yürüttüğüne iÅŸaret edilerek, “BM Barış Gücü’nün bundan böyle faaliyetlerini yasal bir zeminde yürütmesi konusunda giriÅŸimlerimiz devam edecektir.” ifadesine yer verildi.

Kaynak: AA