Kılıçdaroğlu: Belediye başkanlarımız tarihe geçti
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyelerin Kovid-19 ile mücadele sürecindeki çalışmalarına ilişkin, “Belediye başkanlarımız bu süreç içinde bütün engellere rağmen tarih yazan belediye başkanları olarak tarihe geçtiler.” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı‘nda yaptığı konuşmada, kendisinin başlattığı Adalet Yürüyüşü’nün 3. yılına girildiğine işaret etti.
Kemal Kılıçdaroğlu, bu cennet gibi vatanda kavga edilmemesi, bir çocuğun bile yatağa aç girmemesi, diğer canlıların da hakkı hukuku olduğu için, haksız yere hapislerde çürüyenler, kalemini satmadan özgürce yazan gazeteciler için “Adalet Yürüyüşü”nü gerçekleştirdiklerini söyledi.
Bu yürüyüşün ilk adımları olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini, kendilerinin bu mücadeleyi sürdürmek gibi tarihsel bir görevleri bulunduğunu ifade etti.
İnsanlık tarihinin adalet mücadelesi tarihi olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, insanlığın hep adaleti aradığını, bütün peygamberlerin adalet, güzel ahlakı temsil ve liyakat için geldiklerini vurguladı.
Kılıçdaroğlu, “Eğer insansak, insanlığın hakkını vereceksek, ‘Bizim gibi düşünmeyenlerin de hakkı, hukuku, adaleti vardır.’ diye düşüneceksek adalet dünyanın ortak paydası olmak zorunda.” diye konuştu.
Kemal Kılıçdaroğlu, Bingöl’deki depremde hayatını kaybeden vatandaşın ailesini arayarak başsağlığı dileklerini ilettiğini aktararak bu olayların bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.
“Belediye başkanlarımız çok iyi çalıştılar”
Kılıçdaroğlu, Kovid-19 pandemisiyle mücadele sürecinde emeği geçen aile hekimlerine teşekkür etti, söz konusu meslek mensuplarının sorunlarını ve çözümünü bildiğini söyledi.
Bu süreçte CHP’li belediye başkanlarına teşekkür eden Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Her bir belediyemiz, en küçüğünden en büyüğüne kadar, hepsi birer tarih yazdılar. Günün 24 saati, özveriyle çalıştılar. Yasak getirdiler görev yapmasınlar diye, paralarına el koydular. ‘Asla sitem etmeyeceksiniz. Onlar engel çıkaracak, siz engeli atlamasını bileceksiniz.’ dedim. Bizim belediye başkanlarımız çok iyi çalıştılar, görev yaptılar.”
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyelerin pandemi sürecindeki çalışmalarına ilişkin de şu bilgileri paylaştı:
“12 Haziran itibarıyla 5 milyon 702 bin 723 aileye ayni yardım yapıldı. Asla bunun reklamı yapılmadı, kişinin yoksulluğu teşhir edilmedi. Bizi üzen, esnafın bile yardım paketine muhtaç hale gelmesiydi. 285 bin 390 aileye nakdi yardım yapıldı, 254 bin 27 hanenin suyu açıldı, belediyelere ait 21 bin 147 işyerinin kiraları ertelendi, 146 bin 669 yaşlı ve engelliye kişiye evde bakım hizmeti verilmeye devam ediliyor, 43 milyon 384 bin 714 litre dezenfektan dağıtımı yapıldı, 9 bin 114 sağlık çalışanı evine gidemediği için bedelini ödeyerek otellerde kaldılar, 2 milyon 222 bin 998 bina ve işyerinde dezenfekte işlemi yapıldı.”
Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarıyla uyumlu ve güzel bir çalışma yürüttüklerini kaydederek “Karşılaştıkları engelleri, bazen bir araya geliyorlar nasıl aşacakları konusunda ortak politika oluşturuyorlar, Genel Merkezle görüşüyorlar ve gerekeni yapıyorlar. Belediye başkanlarımız bu süreç içinde bütün engellere rağmen tarih yazan belediye başkanları olarak tarihe geçtiler.” diye konuştu.
Demirtaş’ın eşine yapılan yorumlara tepki
Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden Demirtaş’ın eşi hakkında yapılan yorumları da eleştirerek, “Selahattin Bey’in saygıdeğer eşine olmadık hakaretlerde bulundular. Siz insan mısınız? Bir anneye bunlar yapılır mı, bunlar söylenir mi? Gözaltına almışlar hakaret edeni ve serbest bırakmışlar. Bir de madalya taksaydınız bari. Caddelerde öyle gezseydi bari.” değerlendirmesinde bulundu.
Kadına yönelik şiddet
Kadına yönelik şiddetin de arttığını savunan Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2012-2018’de 510 bin 114 kadın için koruma kararı verildiğini dile getirdi.
Giderek büyüyen yoksulluk, açlık, sefaletin kadına yönelik şiddetin nedeni olup olmadığını soran Kılıçdaroğlu, “Çocuğuna ekmek bulmak için konteynerleri gezip sırayla ‘Acaba burada yiyecek bulabilir miyim, ekmek kırıntısı bulabilir miyim’ diyen kadının sefaletini bunlar düşünüyorlar mı acaba?” dedi.
Eski güreşçi Yerlikaya’nın banka yönetim kuruluna atanması
Eski milli güreşçi Hamza Yerlikaya’nın bir bankanın yönetim kuruluna atanmasını da isim vermeden eleştiren Kılıçdaroğlu, “Eski güreşçi arkadaşımız da bir bankanın yönetim kuruluna atandı. Dünya şampiyonu, hepimizin saygı duyduğu, alkışladığı, gurur duyduğu bir kişi. Başarı elde ettiğinde göndere Türk bayrağını çeken bir kişi. Peki banka yönetiminde ne işi var?” diye sordu.
Kılıçdaroğlu, Kovid-19 salgını sürecinde ücretsiz maske verilmezken CHP’li bütün belediyelerin maskeyi bedava dağıttığını ancak buna da engel olunduğunu savundu.
“Türkiye, şimdi net ithalatçı konumda tarımda”
AK Parti döneminde 682 bin 265 kişinin tarımdan çekildiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, bu kişilerin tarım sigortasından çıktığını söyledi.
Tarımdan çıkan illerin, AK Parti’ye en çok oy veren iller olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, “Konya’da 43 bin 21, Balıkesir’de 40 bin 54, Kahramanmaraş’ta 26 bin 404, Manisa’da 21 bin 661, Kütahya’da 21 bin 312, Erzurum’da 20 bin 262, Sivas’ta 19 bin 361 kişi, ‘Biz tarımı bıraktık geçinemiyoruz’ diyorlar. AK Parti’nin size armağanıdır, bu iller için söylüyorum. Bir dönem Orta Doğu’yu besleyen Türkiye, şimdi net ithalatçı konumda tarımda.” diye konuştu.
CHP’li belediye başkanlarına YKS uyarısı
Üniversite sınavının öne çekilmesini eleştiren Kılıçdaroğlu, Bilim Kurulunun görüşünün alınmadığını, otellerin nasıl doldurulacağının hesabının yapıldığını savundu.
CHP’li belediye başkanlarından, sınavın gürültülü ortamda yapılmamasını sağlamaya özen göstermelerini isteyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
“Mutlaka orada bir aracınız olsun, içinde maskeler olsun. Bedava vereceksiniz. Olur ya birisi maskesini düşürebilir, unutabilir herhangi bir nedenle. Maskesini vereceksiniz. Mutlaka dezenfektanı sağlayacaksınız, her çocuğumuz gayet güzel bir ortamda o sınava girecek, mutlaka su bulunduracaksınız orada, su ve kalem. Bunu yaparken hükümete de sormak lazım, bu çocuklarımızın sağlığı hangi koşullarda güvence altına alındı? Diyelim ki birisi Kovid-19 dolayısıyla virüse yakalanmış, bu çocuğun da sınava girmesi lazım. Bunun hakkını nasıl koruyacaksınız? Kovid-19 var, fakat farkında değil. Bununla ilgili bir şey yapacak mısınız? Bunları bilmiyoruz ama önümüzdeki süreçte bunları göreceğiz.”
Kovid-19 salgınının yarattığı travma dolayısıyla dünya ve Türkiye’yi kıyasladığını belirten Kılıçdaroğlu, en gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerin sosyal devlet olmanın gereğini yaptığını vurguladı.
Devletin, sosyal olmaktan, vatandaşa hizmet etmekten çıktığını ileri süren Kılıçdaroğlu, vatandaşın devleti değil, devleti yönetenleri suçlaması gerektiğini belirtti.
“Milletin vekilini millet seçerse uzlaşma kültürü gelişecektir”
Seçim sistemi üzerinde çalışıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
“Açık, net yüzde 10 seçim barajını kaldıralım. Darbecilerin getirdiği kanunu değiştirelim, demokratik bir seçim olsun. Yüzde 1 oy alan siyasi partinin en azından genel başkanı Meclis’e gelsin, konuşsun. Milletin kürsüsü değil mi? Yüzde 1 oy almamış mı? Yüzde 1 vatandaşımızın siyasi tercihi önemli değil mi? Önemli. Gelsin milletin, Meclis’in kürsüsüne çıksın, bunları yapsın ve milletin vekilini liderler değil, milletin vekilini millet seçsin. Milletin vekilini millet seçerse ne olur? Lider vesayeti biter. Kimse gidip liderin önünde ‘Aman beni milletvekili adayı yapar mısın’ demez. Herkes doğrudan doğruya seçmene gider. Sandık konur, vatandaş istiyorsa onu milletvekili adayı olarak belirler. TBMM, gerçek anlamda vesayetten kurtulur.”
Bu arada Kılıçdaroğlu, “adalet yürüyüşünün” yıl dönümü dolayısıyla salona “adalet” yazılı maskeyle geldi. Salonda da “adalet” yazılı maske dağıtıldı
Kaynak: AA