KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Müzakere masasına oturmak için çerçevenin çizilmesi lazım
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Müzakere masasına oturmak için çerçevenin çizilmesi lazım
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs yönetimi ile resmi müzakere masasına oturmak için çerçevenin belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs yönetimi ile resmi müzakere masasına oturmak için çerçevenin belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statülerinin kabulünün müzakerelere dönüş şartı olduğunu bildirdi.
Tatar, İngiltere’nin baÅŸkenti Londra’daki temasları kapsamında, KKTC’nin Londra TemsilciliÄŸinde Kıbrıs Türk toplumundan sivil toplum örgütleri temsilcileri ve gençlerle bir araya geldi.
Sorunları ve talepleri dinleyen Tatar, İngiltere’de yaÅŸayan Kıbrıs Türk toplumunun desteÄŸinin önemine vurgu yaptı ve birlik beraberlik içinde yeni siyaseti güçlendirme çalışmalarına katkı vermelerini istedi.
Görüşme sonrasında CumhurbaÅŸkanı Tatar’ın “Kıbrıs’ta İki Devlet Vizyonu” baÅŸlıklı kitabı tanıtıldı.
Tatar, burada yaptığı konuşmada, kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, kitapta iki devlete dayalı çözüm vizyonunun anlatıldığını ve güzel bir işin ortaya çıktığını kaydetti.
“Kıbrıs Türkleri davasını ve haklılığını anlatmaya devam edecek”
Ardından AA muhabirine konuşan Tatar, İngiliz parlamenterler ve gazetecilerle bir araya gelerek, Kıbrıs Türklerinin davasını ve mücadelesini anlattığını belirtti.
Dün Londra’da bir üniversitedeki konferansa giriÅŸinin engellenmeye çalışılmasına da deÄŸinen Tatar, söz konusu eylemin Kıbrıs Türk halkının sesini duyurmasını engellemeye yönelik olduÄŸunu kaydetti.
Tatar, “Neticede, ÅŸahsıma yapılan bu hakaret, esasında Kıbrıs Türk halkına yapılan bir saygısızlık, hakaret ve saldırı olduÄŸu gerçeÄŸi de bütün Türk dünyasında yer almıştır. Dolayısıyla karşı taraf da herhalde bundan bir ders alacaktır.” dedi.
Kıbrıs Türklerinin davasını ve haklılığını anlatmaya devam edeceÄŸinin altını çizen Tatar, Kıbrıs’ta artık bir anlaÅŸma olacaksa, iki ayrı devlet esasına uygun olması gerektiÄŸini vurguladı.
Tatar, kimsenin KKTC’ye dayatmayla bir anlaÅŸma kabul ettiremeyeceÄŸini kaydetti.
“Hristodulidis’in farklı bir ÅŸey söyleyeceÄŸini düşünmüyoruz”
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis’in ardından Kıbrıs görüşmelerinde bir hareketlilik beklenip beklenmediÄŸi sorusuna Tatar, “Åžimdi tabii onlar bizi birtakım yerlere çekmeye çalışıyor ama müzakere masasına oturmak için çerçevenin çizilmesi lazım. Bu çerçevede, elbette bizlerin ortak zeminin onaylanabilmesi için egemen eÅŸitliÄŸimizin ve eÅŸit uluslararası statümüzün tesis edilmesi lazım.” yanıtını verdi.
Tatar, esasında Hristodulidis’in aşırı unsurların da desteÄŸiyle seçildiÄŸini, geçmiÅŸ dönemlerde Annan Planı’na “hayır” dediÄŸini ve Crans-Montana’daki konferansta müzakere masasının devrilmesinde büyük rol oynadığını anımsattı.
Cumhurbaşkanı Tatar, sözlerini şöyle tamamladı:
“O bakımdan, kendisinin farklı bir ÅŸey söyleyeceÄŸini düşünmüyoruz. O nedenle bizim söylediÄŸimiz, evet iliÅŸkiler olsun, gayriresmi sohbetler olabilsin ama resmi müzakere masasına geçmek için çerçevenin belirlenmesi lazım. O çerçeve belirlendiÄŸinde diÄŸerlerine göre farklılığını ortaya koyacaksın. Kıbrıs Türklerine yaklaşımı nedir, bizim egemen eÅŸitliÄŸimizi kabul edecek misin, etmeyecek misin? Etmezse, resmi müzakere masasına oturmanın hiçbir anlamı yok.”
Kaynak: AA
