KKTC’den Türk gemi kaptanlarını tutuklayan Rum yönetimine tepki
KKTC DışiÅŸleri Bakanı Özersay, Rumların KKTC limanlarının uluslararası deniz trafiÄŸine kapalı olduÄŸu iddiasına iliÅŸkin, “Uluslararası hukuk açısından böyle bir ÅŸey söz konusu deÄŸildir.” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) BaÅŸbakan Yardımcısı ve DışiÅŸleri Bakanı Kudret Özersay, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Türk gemi kaptanlarını tutuklayarak, KKTC ekonomisini baltalamaya ve KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durmasını engellemeye çalıştığını söyledi.
Bakan Özersay, GKRY’nin Türk gemi kaptanları keyfi olarak tutuklamasına iliÅŸkin TRT Haber’e deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Özersay, “GKRY, Türk gemi kaptanlarını tutuklayarak, Kıbrıs Türk ekonomisini baltalamaya ve KKTC’nin dünya ile kuracağı iliÅŸkilerde kendi ayakları üzerinde durmasını engellemeye çalışıyor.” dedi.
Kısa sürece öncesine kadar Rum tarafının KKTC limanlarına uğrayan ve buradan Güney Kıbrıs limanlarına giden gemi kaptanlarını tutuklama ve benzeri şekilde yıldırmaya çalıştığını söyleyen Özersay, son yaşanan gelişmelerle Rumların bunu dünyanın başka ülkelerine de genişletmeye çalıştıklarını kaydetti.
Özersay, Rumların KKTC’ye uÄŸrayan gemilerin daha sonra baÅŸka ülkelere gittiÄŸinde ceza almaları yönünde giriÅŸimde bulunduklarını ve KKTC’ye gelen gemilerin sigorta kapsamı dışında kaldığı yönünde bir takım bildirileri yayınlatma yönünde giriÅŸimlerde bulunduÄŸunun da altını çizdi.
“Rum tarafının tek taraflı tespiti”
Rum tarafının uzun yıllardır “KKTC limanlarının uluslararası deniz trafiÄŸine kapalı olduÄŸu” iddiasını gündeme getirdiÄŸini aktaran Özersay, “Bu tespit, Rum tarafının tek taraflı tespitidir. Uluslararası hukuk açısından böyle bir ÅŸey söz konusu deÄŸildir. AB Komisyonu, hem 10 yıl önce hem de kısa bir süre önce bize ve uluslararası topluma yapmış olduÄŸu yazılı açıklamada, KKTC’deki deniz limanlarının, uluslararası deniz trafiÄŸine açık olduÄŸunu ve deniz ticareti yapılabileceÄŸini ifade etmiÅŸtir.” diye konuÅŸtu.
Özersay, AB Komisyonu’nun KKTC limanlarının deniz ticaretine açık olduÄŸunu açıkladığını ancak Rum tarafının BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını da KKTC aleyhine dünyaya lanse etmeye çalıştığını vurguladı.
Buna karşı bir takım tedbirler aldıklarını belirten Özersay, “Özellike BM çerçevesinde, Cenevre’de bir takım giriÅŸimler oldu. BM, bu konuda Rum tarafının uygulamalarını yakından izlemeye baÅŸladı. Bu olumlu bir geliÅŸmedir. Yaptığımız giriÅŸimlerin de olumlu sonuçlanacağını düşünüyoruz.” ifadesini kullandı.
Özersay, Rum tarafının KKTC’deki limanları kendine göre yasaklı veya kapalı liman ilan ettiÄŸini, sonra da AB ve BM’ye göre de bunları kapalı liman gibi göstermeye çalıştığını söyledi.
“BMGK kararlarına bakıldığında KKTC limanlarına iliÅŸkin bir ifade yoktur”
AB Komisyonu’nun geçmiÅŸte KKTC limanlarının uluslararası deniz trafiÄŸine kapalı olmadığını açıkça yazılı bir ÅŸekilde ifade ettiÄŸini hatırlatan Özersay, geçen yıl bakanlık olarak yaptıkları yazışmaların sonunda, AB Komisyonu’nun bir kez daha KKTC limanlarını uluslararası deniz trafiÄŸine açık limanlar olduÄŸunu duyurduÄŸunu hatırlattı.
Özersay, şöyle devam etti:
“BMGK kararlarına bakıldığında KKTC ile alınan bu kararlarda KKTC’nin deniz limanlarına ve havalimanlarına iliÅŸkin bir ifade yoktur. Dolayısıyla BM sistemine göre, bu limanların kapalı olduÄŸunu iddia etmek sadece komiktir. KKTC olarak buna karşı mücadele veriyoruz. Zaman zaman Türkiye’nin desteÄŸini alıyoruz. Bunlardan etkilenen sivil toplum kuruluÅŸlarıyla birlikte mücadele veriyoruz. Rumlar ne yaparsa yapsın bu Ada’da kendi kimliÄŸimizle var olmamızı engelleyemeyecekler.”
Rumlar BM’nin takibine girmiÅŸti
GKRY’nin Türk kaptanlarına yaptığı kötü muamele, Uluslararası Deniz Hukukçusu avukat Bilun ElmacıoÄŸlu’nun, Kıbrıs Türk Armatörler BirliÄŸi ve Kıbrıs Türk Acenteler BirliÄŸi adına sunduÄŸu deliller ve savunmanın ardından Cenevre’de BM Ä°nsan Hakları Konseyi Ä°ÅŸkence ve DiÄŸer Zalimane, Gayriinsani/Küçültücü Muamele ve Cezanın Önlenmesi Komitesi’nce (CAT Komitesi), BM Ä°zleme Raporu’na alınmıştı.
Savunmada, KKTC limanlarını kullanan ve takiben GKRY limanlarına giriş yapmak isteyen tüm kaptanların tehdit edildiği, özellikle Türk kaptanların tutuklanarak, çevirmen, avukat temini gibi temel insan haklarından mahrum bırakıldığı ve Rum polisinin kötü muamelesinin ardından günler sonra hiçbir açıklama yapılmadan serbest bırakıldığı belgeleriyle ortaya konulmuştu.
Tüm bunları dikkate alan BM komitesi (CAT), Rum kesiminin bu hukuksuz ve keyfi uygulamalarını takip etme kararı aldı.
Kaynak: AA