Koca: Son birkaç haftadır ülke çapında alınan tedbirlerin sayesinde salgının hızını kestik

Koca Son birkaç haftadır ülke çapında alınan tedbirlerin sayesinde salgının hızını kestik
SaÄŸlık Bakanı Koca, “Son birkaç haftadır ülke çapında alınan tedbirlerin sıkı denetimi ve hızlı müdahalelerimiz sayesinde salgının hızını kestik.” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adana Valiliğini ziyaretinin ardından düzenlediği basın toplantısında, kentteki programlarında Kovid-19 salgınının bölgedeki seyrini, sağlık altyapısını, yatırımları ve ihtiyaçları değerlendireceklerini söyledi.
Adana’nın, Türkiye’nin en kalabalık 6 ilinden biri olduÄŸunu belirten Koca, “Koronavirüs salgınıyla birlikte deÄŸiÅŸen ihtiyaçlara Åžehir Hastanemizin saÄŸladığı kapasitenin ve esnek yapılanmanın ne kadar fayda saÄŸladığını gözlemledik. Adana bu açıdan tüm ülkemize örnek bir il oldu.” diye konuÅŸtu.
Türkiye’nin Kovid-19 ile mücadele çalışmalarına deÄŸinen Koca, şöyle devam etti:
“Mart ayından beri büyük bir mücadele verdiÄŸimiz koronavirüs salgınında, geçtiÄŸimiz ay tekrar bir ÅŸiddetlenme yaÅŸadık. Ãœlke genelinde hasta sayıları artışa geçmiÅŸti ancak biliyorsunuz bu artış, ülkenin her yanında eÅŸit oranda olmadı. Bazı illerimizde hasta sayılarında istemediÄŸimiz yükseliÅŸler gördük, bu bölgelere acil müdahalelerimiz oldu. Bazı illerimiz ve bölgelerimizde ise saÄŸlam tedbirler ve vatandaÅŸlarımızın duyarlılığı sayesinde sıkıntı yaÅŸamadık.”
Koca, “Son birkaç haftadır ülke çapında alınan tedbirlerin sıkı denetimi ve hızlı müdahalelerimiz sayesinde salgının hızını kestik. Ãœlke genelinde vaka sayılarının ve saÄŸlık kuruluÅŸlarımızdaki yükün giderek azaldığını hepimiz görüyoruz ancak bu iyi gidiÅŸ, bizi asla ve asla rehavete sürüklememeli.” ifadelerini kullandı.
VatandaÅŸların kurallara riayet etmesinin önemini vurgulayan Koca, “Valilerimizle, il müdürlerimizle, baÅŸhekimlerimizle, saÄŸlık ordumuzla yürüttüğümüz sıkı koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Burada bize güç katacak olan, vatandaÅŸlarımızın dikkati ve kurallara riayeti olacaktır.” dedi.
“Büyüklerimizi yeterince koruyamadığımızı görüyoruz”
Çeşitli bölgelerdeki hastanelerde geçen haftalarda yoğunluk yaşandığını anlatan Koca, Orta ve Doğu Anadolu illerinin yanı sıra diğer büyükşehirlerdeki hastanelerde yoğunluk görüldüğünü söyledi.
Koca, Adana’nın, birçok kentin geçiÅŸ güzergahında olması nedeniyle önemli insan hareketliliÄŸinin merkezinde yer aldığına iÅŸaret ederek, şöyle konuÅŸtu:
“Adana, eylül ayında salgındaki pikini yaÅŸadı. Yüksek seyreden hasta sayılarına ÅŸahit olduk. Yaptığımız hızlı ve etkili müdahalelerle vaka sayılarını kontrol altına almaya baÅŸladık. Son iki haftada vaka sayımız üçte bir oranına indi, yani baÅŸka bir deyiÅŸle Adana’da vakamız eylül başından itibaren en yüksek olan seviyesinden yaklaşık yüzde 66 azalma gösterdi. Adana’da, Kovid polikliniÄŸi baÅŸvuruları da bu dönemde azaldı. Son dönemde bu azalış yüzde 60 oranında oldu. Yani Adana’da Kovid polikliniÄŸine müracaat eden hasta sayısı yüzde 40 oranına kadar inmiÅŸ oldu. Ä°limizdeki yatak doluluk oranımız yüzde 59, yoÄŸun bakım yüzde 74, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 30. Bu anlamda bir sorun olmadığını çok rahatlıkla söylemek mümkün. Buradan Adanalı hemÅŸehrilerimizi bir konuda uyarmak istiyorum. Ä°statistiklerimize göre büyüklerimizi yeterince koruyamadığımızı görüyoruz. 60 yaÅŸ üstünün hasta oranı, bu yaÅŸ grubunun nüfusa oranından yüzde 50 fazla. Bu yaÅŸ grubunun hastalığı daha ağır geçirdiÄŸini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla Adana’da büyüklerimizi daha iyi korumak noktasında bir gayret içinde olmamız gerekiyor.”
“Türkiye, dünyada filyasyonu en iyi yapan ülkelerden biri”
Salgınla mücadelede temaslı kişilerin tecrit edilmesinin önemine dikkati çeken Koca, şunları kaydetti:
“Hedefimiz, alacağımız tedbirlerle hasta sayısını ve hastane yükümüzü her geçen gün azaltmak. Her fırsatta altını çiziyorum, temaslıları ne kadar erken tecrit edebilirsek salgının kontrolünde o kadar baÅŸarılı oluruz. Türkiye, dünyada filyasyonu, yani temaslı takibini en iyi yapan ülkelerden biri. Bu gücümüzü Adana’da da yoÄŸun ÅŸekilde sahaya sürdük. Bugünlerde bunun etkisini de görüyoruz. Adana’da ÅŸu an 228 filyasyon ekibimiz sahada hızla çalışıyor. Her ekip 3 kiÅŸiden oluÅŸmakta. Türkiye genelinde temaslıların taraması ortalama ÅŸu dönemde 7,5 iken, Adana’da 6,5 saate kadar inmiÅŸ oldu. Bu, Türkiye ortalamasının da altında.”
SaÄŸlık Bakanı Koca, vatandaÅŸlara da uyarılarda bulunarak, “Buradan tüm vatandaÅŸlarımıza bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Ä°hmal edilen tedbirler hepimize acılar yaÅŸatıyor. Temizlik, maske ve mesafeden verilen her taviz, yeni hastalar olarak dönüyor. Bu anlamda Adana baÅŸta olmak üzere bölgedeki tüm hemÅŸehrilerimi bir kez daha tedbirlere sıkı sıkı sarılmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin ve Osmaniye il değerlendirme toplantıları yapacaklarını bildiren Koca, bu kentlerdeki güncel durumu, ihtiyaçları, sağlık altyapısını detaylarıyla inceleyeceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA