Koca: Vaka sayısındaki artış, pandeminin hiçbir döneminde kontrolümüz dışına çıkmadı

Koca Vaka sayısındaki artış, pandeminin hiçbir döneminde kontrolümüz dışına çıkmadı
SaÄŸlık Bakanı Koca, “Zaman zaman, tüm dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de vaka sayısında artışlar görüldü. Ama bu artış, pandeminin hiçbir döneminde kontrolümüz dışına çıkmadı.” dedi.
SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, pandemiyle mücadele sürecinde haziran ayından itibaren normalleÅŸme sürecine geçildiÄŸini belirterek, “Bu süreçte, insanlarımızın toplu olarak kullandığı parklar, plajlar, restoranlar, ibadethaneler gibi yerlerin tümü için rehberler hazırlayarak uyulması gereken kuralları belirledik. Zaman zaman tüm dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de vaka sayısında artışlar görüldü. Ama bu artış, pandeminin hiçbir döneminde kontrolümüz dışına çıkmadı.” dedi.
Bakan Koca, dördüncüsü İstanbul’da bir otelde düzenlenen Türk Konseyi SaÄŸlık Bilim Kurulu toplantısının açılış töreninde katılımcılara hitap etti.
Sözlerine eski BaÅŸbakanlardan Mesut Yılmaz’ın vefatından duyduÄŸu üzüntüyü dile getirerek baÅŸlayan Bakan Koca, “Az önce aldığımız acı haber nedeniyle üzüntülerimi ifade etmek istiyorum. BaÅŸbakanlarımızdan Sayın Mesut Yılmaz’ı ne yazık ki kaybettik. Kendisi bir süredir yoÄŸun bakımda tedavi görüyordu, durumunu yakından takip ediyorduk. Sayın Yılmaz’a Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailesine baÅŸ saÄŸlığı diliyorum.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
SaÄŸlık Bakanı Koca, bu yılki kurultayın ana temasını, SaÄŸlık İş BirliÄŸi ve Türk Konseyi SaÄŸlık Bilim Kurulu Toplantıları’nın oluÅŸturduÄŸunu ifade ederek, akÅŸam ise CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın teÅŸrifleri ile Aziz Sancar Hizmet, Bilim ve TeÅŸvik Ödülleri Töreni’ni gerçekleÅŸtireceklerini söyledi.
Bakan Koca, Nisan 2020’de Kovid-19 özel gündem maddesi ile toplanan ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın da katıldığı Türk Konseyi Liderler Zirvesi’nde, Konsey kapsamında bir SaÄŸlık Bakanları Toplantısı düzenlenmesi hususunda görüş birliÄŸine varıldığını belirterek, ÅŸunları kaydetti:
“28 Nisan 2020 tarihinde ise ÅŸahsımın ve konsey üyesi ülkelerin SaÄŸlık Bakanlarının katılımıyla ilk toplantı gerçekleÅŸtirilmiÅŸ ve koronavirüs pandemisi ile mücadele baÅŸta olmak üzere saÄŸlık alanında yürütülen mevcut iÅŸ birliÄŸinin artırılmasına yönelik birtakım kararlar alınmıştır. Söz konusu toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti SaÄŸlık Bakanı olarak meslektaÅŸlarıma üç önerim olmuÅŸtu. Bunlardan ilki, Bilim Kurullarımızın kendi ülkelerinde pandemi kapsamında elde ettiÄŸi tecrübe ve birikimlerin, uygulanan tedavi metotlarının karşılıklı paylaşımı ile mevcut imkanlarımız çerçevesinde salgınla mücadelede ihtiyaç duyulan malzemelerin paylaşılmasıydı.
İkincisi, Bakanlığım bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası SaÄŸlık Hizmetleri Anonim Åžirketi’nin ilaç, tıbbi cihaz, tıbbi malzeme, aşı, tanı kiti, saÄŸlık bilgi sistemleri, saÄŸlık yatırımları ve hizmet alımları ile uluslararası hasta tedavisi alanlarında elde ettiÄŸi tecrübe ile bu göreve öncülük edebileceÄŸini ifade ederek, Türk Konseyi üye ve gözlemci ülkeleri arasında ‘Tedarik Zinciri’ konusunda bir grup oluÅŸturulmasıydı.
Üçüncü ve son teklifim ise geçtiÄŸimiz yıl Özbekistan’ın baÅŸkenti TaÅŸkent’te deÄŸerli mevkidaşım Sayın Åžadmanov’un desteÄŸi ile gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz Özbekistan-Türkiye SaÄŸlık İş Forumunun benzerlerini hayata geçirmekti. Bu forum, salgının saÄŸlık riskleri yanında, ticari ve ekonomik etkilerini de azaltmada destek olacaktır. Daha da önemlisi, saÄŸlık alanında kalıcı bir iÅŸ birliÄŸine zemin hazırlayacaktır. Forumu her sene bir ülkenin ev sahipliÄŸinde Türk Konseyi mensubu ülkelerin kamu ve özel saÄŸlık sektörü temsilcilerinin katılımı ile gerçekleÅŸtirecektik.”
“Aşı çalıştayına ülkemiz ev sahipliÄŸi yapmıştır”
SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk iki önerilerinin gerçekleÅŸmesinde emeÄŸi geçen baÅŸta üye ülke SaÄŸlık Bakanları olmak üzere, katkı veren herkese teÅŸekkür ederek, “SaÄŸlık İş Forumlarını pandemi nedeniyle, fiziki olarak gerçekleÅŸtiremediÄŸimiz malumlarınızdır. Ancak bu toplantıları pandemi sona erene kadar video konferans yöntemi ile gerçekleÅŸtirmek için gerekli çalışmalara baÅŸladığımızı belirtmek isterim.” diye konuÅŸtu.
Koca, 8 Haziran 2020’de üye ülke Bakan Yardımcılarının katılımıyla gerçekleÅŸtirilen Türk Konseyi SaÄŸlık EÅŸgüdüm Komitesi Toplantısı’nda, SaÄŸlık Bilim Kurulu oluÅŸturulmasına ve her ay düzenli bir araya gelerek ülke ve bölgelerinde baÅŸta pandemi ile mücadele olmak üzere, saÄŸlık alanında var olan iÅŸ birliklerinin artırılmasına, bilgi ve tecrübe paylaşımına yönelik çalışmalar yapılmasına karar verildiÄŸini dile getirerek, konuÅŸmasını şöyle sürdürdü:
“Türk Konseyi Genel Sekreteri Sayın BaÄŸdat Amrayev’in teklifi ve üye ülkelerin oy birliÄŸiyle kabulü ile Türk Konseyi SaÄŸlık Bilim Kurulu BaÅŸkanlığı Bakan Yardımcım Prof. Dr. Emine Alp MeÅŸe tarafından yürütülmektedir. Temmuz ve aÄŸustos aylarında gerçekleÅŸtirilen video konferanslarda ülkelerin pandemiyle mücadelede yürüttükleri bilgi ve deneyimler kardeÅŸ bilim insanları arasında paylaşılmıştır. Ayrıca 6 AÄŸustos 2020 tarihinde Sayın Genel Sekreter baÅŸkanlığında Türk Konseyi Tedarik Zinciri Toplantısı gerçekleÅŸtirilerek, üye ülkelerin ilaç, tıbbi cihaz, malzeme, solunum cihazı gibi ihtiyaçlarının ortak iÅŸ birliÄŸi ile temin edilmesine yönelik bilgi alışveriÅŸinde bulunulmuÅŸtur.
DiÄŸer önemli bir konu ise Türk Konseyi Aşı Çalıştayıdır. Bilim Kurulu toplantılarında alınan kararlar çerçevesinde bir aşı çalıştayının düzenlenmesi gündeme gelmiÅŸ ve bu toplantıya ülkemiz ev sahipliÄŸi yapmıştır. 24-28 AÄŸustos 2020 tarihleri arasında İzmir Urla’da tarihi Karantina Adası’nda Türk Konseyine üye ülkelerden bilim insanlarının katılımıyla ‘Laboratuvardan Aşıya’ temasıyla bu çalıştay yapılmış ve konsey üyesi ülkelerde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulmuÅŸtur.”
“Salgın sadece saÄŸlığımızı deÄŸil, hayatın birçok alanını etkilemiÅŸ durumda”
Bakan Koca, insanlık tarihi açısından unutulmayacak bir yıl olarak hatırlanacak 2020 senesini koronavirüs salgını ile mücadele ederek geçirdiklerini dile getirerek, “Salgın sadece saÄŸlığımızı deÄŸil, hayatın birçok alanını etkilemiÅŸ durumda. Yeni bir hayata, yeni bir normale alışmaya çalışıyoruz. Henüz salgınının ilk günlerinde, ülkemize geliÅŸini geciktirmek amacıyla vakaların sık görüldüğü ülkelerle olan hava, kara ve deniz sınırlarımıza iliÅŸkin bir dizi tedbirleri erkenden uygulamaya koymuÅŸ, diÄŸer yandan, mevcut olan Pandemi Eylem Planımıza uygun bir ÅŸekilde hazırlıklarımızı gözden geçirdik.” diye konuÅŸtu.
Bu süreçte kullanılmak üzere, üniversitelere ve özel sektöre ait olan tüm sağlık tesislerini pandemi mücadelesine dahil ettiklerine işaret eden Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“SaÄŸlık çalışanlarımızın eÄŸitimlerini ve çalışma planlamalarını yeniledik. İlaç ve koruyucu malzemelerin tedarik sürecine iliÅŸkin kapasitemizi gözden geçirdik. Üretim kapasitemizi artırdık. SaÄŸlık tesislerimize ve vatandaÅŸlarımıza koruyucu ekipman, ilaç, solunum cihazı gibi hayati önemi haiz malzemelerin eksikliÄŸini yaÅŸatmadık. Aldığımız tüm kararlarda, oluÅŸturduÄŸumuz Pandemi Bilim Kurulu ve Toplum Bilimleri Kurulunun öneri ve tavsiyelerini göz önünde bulundurduk. Süreç boyunca kamuoyu, periyodik basın toplantılarıyla bizzat ÅŸahsım tarafından düzenli olarak bilgilendirildi. Haziran ayından itibaren normalleÅŸme sürecine geçtik. Bu süreçte, insanlarımızın toplu olarak kullandığı parklar, plajlar, restoranlar, ibadethaneler gibi yerlerin tümü için rehberler hazırlayarak uyulması gereken kuralları belirledik. Zaman zaman, tüm dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de vaka sayısında artışlar görüldü. Ama bu artış, pandeminin hiçbir döneminde kontrolümüz dışına çıkmadı.”
“13 binden fazla filyasyon ekibimiz aktif olarak görev yapmakta”
Koca, pandemi döneminde dijital sistemlerinden faydalanıldığını, Hayat Eve Sığar adlı mobil uygulama ile halkın işlemlerinin kolaylaştırıldığını söyledi.
Yaygın ÅŸekilde temaslı takibi yapıldığını dile getiren Koca, “Bugün itibariyle halen sahada 13 binden fazla filyasyon ekibimiz aktif olarak görev yapmaktadır. Bu ekipler en az 3 kiÅŸiden oluÅŸuyor ve tamamına araç tahsis ettik.” diye konuÅŸtu.
Koca, Türkiye’nin pandemi sürecinde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan liderliÄŸinde güçlü saÄŸlık altyapısı ve mesleÄŸine kendisini adamış fedakar saÄŸlık çalışanlarıyla baÅŸarılı bir sınav verdiÄŸini dile getirerek, “BildiÄŸiniz üzere, maske, tulum, eldiven gibi baÅŸlıca koruyucu ekipmanlarının yanında kullandığımız bazı ilaçları ve hayati önemi haiz solunum cihazlarının üretimini de yaptık. Ülkemizde kullandığımız gibi, baÅŸta dost ve kardeÅŸ ülkeler olmak üzere 150’den fazla ülkeye katkı saÄŸlayarak, yardımlaÅŸmanın en güzel örneklerini sergiledik.” ifadelerini kullandı.
SaÄŸlık Bakanı Koca, 28 Nisan’da Türk Konseyine mensup SaÄŸlık Bakanları ile yapılan video konferansta da ifade ettiÄŸi gibi “ülkemde ne varsa kardeÅŸlerimizde de olacak” anlayışıyla, yerli kaynaklarla üretilen cihaz ve malzemelerin, Konsey üyesi ülkelere bedelsiz olarak gönderildiÄŸini, gelen ihracat izin taleplerinin tamamını kısa sürede karşıladıklarını söyledi.
Bu dayanışmanın ortak kültürün bir gereÄŸi olduÄŸunu belirten Koca, “Bu süre zarfında siz deÄŸerli kardeÅŸlerimle tekrarlayan görüşmelerimiz oldu. Türk Konseyi Genel Sekreterimizi, Bakanlığımda ağırlayarak üye ülkelerin pandemiyle mücadelede yürüttükleri çalışmalarla ilgili istiÅŸarelerde bulunduk.” dedi.
Koca, yerli aşı çalışmalarında insan deneyleri aşamasına gelindiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
“DiÄŸer ülkelerde yürütülen aşı çalışmaları konusunda da yakın iÅŸbirliÄŸimiz devam etmektedir. Bu dönemde DSÖ Avrupa Bölge Direktörümüz Sayın Hans Kluge ile çok yakın diyalog içinde olduk. Neredeyse her ay görüşerek bölgemizdeki ve dünya genelindeki geliÅŸmeleri deÄŸerlendirdik. Kendisine yakın iÅŸbirliÄŸi ve sürekli desteÄŸi için teÅŸekkürlerimi arz ediyorum. İnsani ve SaÄŸlık Acil Durumlarına Hazırlık alanında faaliyet gösterecek olan DSÖ İstanbul Ofisi’nin açılışını 10 Eylül’de birlikte gerçekleÅŸtirdik. Ofisin gerek bölgesel gerekse küresel saÄŸlık acil durumların yönetiminde önemli bir rolü üstleneceÄŸini umuyorum. Ülkelerin kaynaklarını iç ihtiyaçlarına kanalize ettiÄŸi bu zorlu süreçte, Türkiye’nin yapmış olduÄŸu 25 milyon dolarlık katkının, küresel saÄŸlık güvenliÄŸine verilmiÅŸ önemli bir destek olduÄŸunu ayrıca ifade etmek isterim.”
“2021’in SaÄŸlık Çalışanlar Yılı olması için teklifimizi ilettik”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, insanlık açısından büyük bir dönüm noktası olan pandemiyle mücadelede gösterdikleri fedakarca çalışmalarla herkesin takdirini kazanan, hastaların şifa bulmasına katkı vermek adına ailelerinden haftalarca uzak kalan, bu uğurda hayatını kaybeden doktorlar, hemşireler, teknisyenler ve hastane çalışanları olduğunu belirterek, hepsine teşekkür etti.
BaÅŸta saÄŸlık çalışanları olmak üzere salgın nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve saÄŸlık camiasına da baÅŸ saÄŸlığı dileyen Koca, “SaÄŸlık çalışanlarımızın fedakar çalışmalarını bir nebze olsun taçlandırmak adına, 2021 yılının dünya genelinde ‘SaÄŸlık Çalışanları Yılı’ olmasına iliÅŸkin teklifimizi diplomatik kanallardan Dünya SaÄŸlık Örgütü’ne de ilettik. Bu teklifimizin kasım ayında gerçekleÅŸtirilecek Dünya SaÄŸlık Asamblesinde kabul edilmesini temenni ediyorum.” dedi.
Bakan Koca, bu teklifin kasımda gerçekleştirilecek Dünya Sağlık Asamblesinde kabul edilmesi temennisinde bulunarak, dostlukların, kardeşliklerin büyük bir sınamadan geçtiği bu günlerde hem ülkeler arası hem de uluslararası kuruluşlarla olan işbirliğinin önemi vurguladı.
Katımcılara teşekkür eden Bakan Koca, Türkçe, Özbekçe, Macarca, Kazakça, Kırgızca ve İngilizce hoşça kalın dedi.
Toplantıya, Macaristan Devlet Bakanı Zoltan Lorinezi, Kazakistan SaÄŸlık Bakanı Tsoy Alexey Vladimirovich, Özbekistan SaÄŸlık Bakanı Alisher Shadmanov, Türk Konseyi SaÄŸlık Bilim Kurulu BaÅŸkanı ve SaÄŸlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp MeÅŸe, Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Türk Konseyi Genel Sekreteri BaÄŸdat Amrayev, Azerbaycan SaÄŸlık Bakan Yardımcısı Elsever AÄŸayev, Kırgız Cumhuriyeti SaÄŸlık Bakanı Alymkadyr Sabirdinovich, İstanbul İl SaÄŸlık Müdürü Prof. Dr. Kemal MemiÅŸoÄŸlu ile SaÄŸlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, Toplum Bilim Kurulu, Aşı Bilim Kurulu ve TÜBİTAK Aşı Projesi üyelerinden oluÅŸan 60’a yakın bilim insanı da katıldı.
Kaynak: AA