Kovid-19 önlemlerini kaldıran Ä°ngiltere salgına karşı ‘kiÅŸisel sorumluluk’ sürecine geçti
Ä°ngiliz hükümetinin, ülkenin “Kovid-19’la yaÅŸam” planını açıklanmasının ardından, salgınla mücadelede yasal kısıtlamalardan “kiÅŸisel sorumluluk” sürecine geçildi.
Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Boris Johnson’ın, 21 Åžubat’ta Kovid-19 testi pozitif çıkan kiÅŸilerin kendilerini tecrit etmesine yönelik yasal zorunluluÄŸun kaldırılacağını duyurmasıyla ülkedeki tüm Kovid-19 kısıtlamaları sona erdi.
DiÄŸer yandan, yasal zorunluluk ortadan kalkmasına raÄŸmen Kovid-19 testi pozitif çıkan yetiÅŸkinler ve çocukların evde kalmaları ve diÄŸer kiÅŸilerle temastan kaçınmaları “tavsiye” olarak kalmaya devam edecek.
Johnson, insanların bu virüsle yaşamayı öğrenmesi ve özgürlükler kısıtlanmadan herkesin kendisini ve çevresindekileri korumaya devam etmesi gerektiğini söyledi.
Kovid-19 aşıları ve testlerinin ekonomiye maliyeti çok yüksek
Ülkede 1 Nisan itibarıyla halka ücretsiz dağıtılan hızlı antijen testlerine de son verilecek ancak en yaşlı ve savunmasız gruptakiler testleri ücretsiz temin edebilecek.
Kovid-19 aşıları ve testlerinin ekonomiye maliyetinin çok yüksek olduÄŸunu vurgulayan BaÅŸbakan Johnson, bu maliyetin “İçiÅŸleri Bakanlığının bütçesinden bile daha fazla” olduÄŸuna dikkati çekti. Johnson, Kovid-19 testlerinin ekonomiye 15,7 milyar sterline mal olduÄŸunu kaydetti.
Kovid-19 ölümlerinin yüzde 80’i salgının ilk 12 ayında yaÅŸandı
Ä°ngiltere, 180 bini aÅŸkın ölümle “Avrupa’da Kovid-19 kaynaklı en çok ölümün görüldüğü ülke” konumunda bulunuyor.
Ãœlkede görülen Kovid-19 ölümlerinin yaklaşık yüzde 80’i salgının ilk 12 ayında yaÅŸandı.
Aşılama programı ve toplumun virüse karşı bağışıklığının artmasıyla, zamanla Kovid-19 kaynaklı can kaybı ve hastaneye yatış sayılarında düşüş görüldü.
Aşılama programına 8 Aralık 2020’de baÅŸlayan Ä°ngiltere’de, 12 yaÅŸ ve üzeri kiÅŸilerin yüzde 91,4’ü ilk doz aşıyı, yüzde 85’i ikinci doz aşıyı ve yüzde 66,2’si ise güçlendirici dozu aldı.
Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasına tepkiler
Hükümetin, salgınla mücadelede, “yasal zorunluluklar”ın kaldırılarak “kiÅŸisel sorumluluk” sürecine geçildiÄŸini ve tüm kısıtlamaların kaldırıldığını açıklaması, tartışmaları da beraberinde getirdi.
Bilim insanları, hükümetin kararını “kanıtlarla desteklenmediÄŸi” gerekçesiyle eleÅŸtirdi ve bir grup uzman, baÅŸ tıp görevlisi Chris Whitty ve hükümetin bilim danışmanı Patrick Vallance’a, hükümetin kısıtlamaları sona erdirmek için kullandığı bilimsel gerekçeyi yayınlamalarını isteyen açık mektup yazdı.
Ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Keir Starmer da hükümetin Kovid-19’la yaÅŸama planının “iyi düşünülmemiÅŸ” olduÄŸu deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Kısıtlamalara son verilmesi kararına temkinli yaklaşan Londra Belediye Başkanı Sadık Han da tedbirlerin kimseyi geride bırakmayacak şekilde kaldırılması gerektiğini dile getirdi.
Han, “Hükümet, insanları Kovid-19 testi yaptırmaları için ücretlendirmeyi yeniden gözden geçirmeli ve testlerin pozitif çıkması durumunda, evden çalışamayanlar için mali destek saÄŸlamaya devam etmeli.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
“Bir sonraki varyantın Omicron gibi az ÅŸiddette olacağının garantisi yok”
Hükümetin bilim danışmanı Vallance ise salgının bitmediÄŸini; virüsün geliÅŸmek için ortamı olduÄŸunu belirterek “Bir sonraki varyantın Omicron gibi az ÅŸiddette olacağının garantisi yok.” dedi.
BaÅŸ tıp görevlisi Whitty de bu zorunluluk yarın itibarıyla kaldırılacak olsa da yine de Kovid-19’a yakalananların kendilerini izole etmesi tavsiyesinde bulundu.
Kaynak: AA