Kremlin: Finlandiya’nın NATO’ya girmesi Rusya için tehdit

Kremlin: Finlandiya'nın NATO'ya girmesi Rusya için tehdit

Kremlin: Finlandiya'nın NATO'ya girmesi Rusya için tehdit

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Finlandiya’nın NATO’ya girmesinin Rusya için tehdit olduğunu söyledi.

Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Finlandiya’nın NATO’ya katılmak için başvurma kararı almasını değerlendirdi.

NATO’nun genişlemesinin, bölgedeki güvenliği ve istikrarı artırmadığını savunan Peskov, “Rusya’nın, Finlandiya’nın NATO girişiyle ilgili yanıtı, NATO askeri altyapısının sınırlardaki ilerleme derecesine bağlı olacak.” dedi.

Gazetecilerin, Finlandiya’nın NATO’ya girmesinin Rusya için tehdit olup olmadığına yönelik sorusunu yanıtlayan Peskov, “Kesinlikle öyledir.” ifadesini kullandı.

Peskov, Rusya’nın durumu analiz edeceğini ve güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alacağını sözlerine ekledi.

Finlandiya NATO üyeliği için başvuruda bulunacak

Finlandiya’nın, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında ittifakın büyümesinin önünü açarak NATO üyeliği için başvuruda bulunacağı bildirildi.Finlandiya NATO üyeliği için başvuruda bulunacak

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin’in yaptıkları ortak açıklamada, “Artık karar verme anı yaklaştığına göre, parlamenter gruplara ve partilere de bilgi için ortak görüşlerimizi bildiriyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Finlandiya’nın gecikmeden NATO üyeliğine başvurması gerektiği kaydedilen açıklamada, kararın alınması için gelecek günlerde adımların hızlandırılacağı aktarıldı.

Açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında ittifakın büyümesinin önünü açarak NATO üyeliği için başvuruda bulunulacağı duyuruldu.

Ortak açıklamada, söz konusu üyeliğinin Finlandiya’nın güvenliğini ve tüm savunma ittifakını güçlendireceği belirtildi.

İsveç’in de gelecek günlerde NATO’ya katılma kararını duyurması bekleniyor.

Finlandiya’dan ‘NATO’ya güç katacağız’ mesajı

Öte yandan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin NATO üyeliğine başvurma niyetini beyan eden açıklamanın ardından, “gelecekteki müttefik olarak NATO’yu daha da güçlendireceklerini” söyledi.

Haavisto, ülkesinin NATO’ya katma değer sağlayacağını, savaş zamanı için 280 bin askeri, 900 bin yedek kuvveti bulunduğunu, yakın zamanda 64 F-35 savaş uçağı sipariş ettiklerini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Finlandiya üyelik başvurusu yaparsa sorunsuz ve hızlı olacaktırNATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Finlandiya üyelik başvurusu yaparsa sorunsuz ve hızlı olacaktırNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Finlandiya üyelik başvurusu yaparsa NATO’da memnuniyetle karşılanacak, katılım süreci sorunsuz ve hızlı olacaktır.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Avrupa’da savaş istemiyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin “Avrupa’da savaş istemediğini” söyledi.Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Avrupa'da savaş istemiyoruz

Russia Today’in (RT) internet sitesinde yayımlanan habere göre, Lavrov, resmi ziyaret kapsamında geldiği Umman’da Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmede ikili, 24 Şubat’ta Moskova’nın askeri müdahalesinin ardından patlak veren Ukrayna krizinin yansımalarını ele aldı.

Lavrov görüşmede, “Ummanlı dostlarımıza Ukrayna’daki Rus askeri operasyonunun gelişmeleri hakkında bilgi verdik.” diyerek, Umman’ın Ukrayna krizi konusundaki tutumunun yapıcı olduğuna ve ülkenin ulusal çıkarlarına dayalı olduğuna inandıklarını dile getirdi.

Lavrov, “Avrupa’da savaş istemiyoruz. Ancak Rusya’yı yenilgiye uğratmanın gerekliliğinden bahseden Batı’dır.” dedi.

Umman resmi ajansı ONA’nın haberine göre de Umman Dışişleri Bakanı Busaidi, Lavrov ile görüşmesinde ülkesinin Ukrayna-Rusya krizinde müzakerenin önemini vurgulayan Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere tüm uluslararası çabaları desteklediğini ifade etti.

Busaidi, “Umman, Ukrayna’daki durumu büyük bir ilgiyle takip ediyor ve tüm tarafları durumu ağırlaştırmamak için itidalli olmaya ve farklılıkları barışçıl bir şekilde çözmeye çağırıyor.” diye konuştu.

Öte yandan Umman Sultanı Heysem bin Tarık Al Said, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’u başkent Muskat’ta makamında kabul etti.

Kabulde, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna-Rusya krizi ele alındı.

Sultan Said, söz konusu krizin uluslararası hukuk kurallarına bağlı kalmanın ve siyasi anlaşmaya varmak için çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir