‘Küçük boy ıspanak alın’
NKÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deveci, “Ispanak alırken olabildiÄŸince küçük, bir kuzu kulağını geçmeyecek, açık renkte olanlar tercih etmeli.” dedi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Deveci, büyük boydaki ıspanaklarda ilaçlama oranının fazla olduğunu belirterek, vatandaşlara küçük boy ıspanakları tercih etmeleri önerisinde bulundu.
Deveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul ve TekirdaÄŸ’da meydana gelen gıda zehirlenmesi şüphelerinin tedirginlik yarattığını ancak korkulacak bir durum olmadığını söyledi.
Zehirlenmelerin yabancı otlardan kaynaklı olabileceÄŸini aktaran Deveci, “Ispanaklar arasında bulunan ve ıspanaÄŸa çok benzeyen bir ottan kaynaklandığını düşünüyorum. Büyük ihtimal aynı yerden gönderilmiÅŸ. Bu ot dul avrat otu olarak biliniyor. IspanaÄŸa çok benziyor. Zehirlenme şüphesinin bundan kaynaklandığını düşünüyorum.” diye konuÅŸtu.
Vatandaşların telaşa kapılmaması gerektiğini ve korkulacak bir durum olmadığını bildiren Deveci, sebze alırken daha titiz olunması gerektiğini ifade etti.
Ispanak tercih ederken küçük boyda olanların alınması gerektiğini dile getiren Deveci, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ispanak alırken olabildiÄŸince küçük, bir kuzu kulağını geçmeyecek, açık renkte olanlar tercih etmeli. Ispanak ne kadar büyük ve geliÅŸmiÅŸ ise o ıspanaÄŸa atılan ilaç miktarı o kadar fazladır. VatandaÅŸlar olabildiÄŸince gösteriÅŸsiz olanı, küçük olanı tercih etsinler. Çünkü boyut olarak büyük olanlarda hormon oluyor. Aşırı gübreleme yapılan büyük boydaki sebzeleri tercih etmemekte fayda var.”
Kaynak: AA
