Libya İçişleri Bakanı Başağa: Mısır Meclisinin kararı savaş ilanıdır

Libya İçişleri Bakanı Başağa Mısır Meclisinin kararı savaş ilanıdır

Libya İçişleri Bakanı Başağa Mısır Meclisinin kararı savaş ilanıdır

Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Mısır Meclisinin Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye “Libya’ya müdahale” yetkisi vermesini “savaş ilanı” olarak nitelendirdi.

Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Mısır Meclisinin, silahlı kuvvetlerini batı sınırının dışına göndermek için dün verdiği onay, Libya’ya savaş ilanıdır ve Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmalarının ihlalidir.” ifadelerine yer verdi.

Başağa, “Sınırlarımızın içindeki yabancı bir gücü düşman güç sayarız. Milletimizin egemenliğini, güvenliğimizi ve hürriyetimizi savunmaktan tereddüt etmeyeceğimizi ilan ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mısır Meclisi, dün Sisi’ye, “ülkenin ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alma yetkisi verilmesi” yönündeki tasarıyı onaylamıştı.

BM nezdinde meşru Libya hükümetine karşı alınan karar

Mısır Meclisinin kararı, BM nezdinde meşru tek otorite olan Libya hükümetine karşı, ülkenin doğundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter yanlısı Tobruk Temsilciler Meclisinin, Mısır’ın Libya’ya askeri müdahalede bulunmasına yönelik talebinin ardından geldi.

Akile Salih’in başkanlığını yaptığı Tobruk Meclisinin açıklamasında, “Eğer Mısır hükümeti, Libya ve Mısır’ın güvenliği konusunda bazı tehlikeler görüyorsa, bölgedeki ulusal güvenliği sağlamak için Mısır ordusunun askeri müdahalesinden memnuniyet duyarız.” ifadeleri kullanılmıştı.

Libya’dan Sisi’ye askeri müdahale yetkisi veren Mısır Meclisine tepki

Libya Meclisi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye “Libya’ya müdahale” yetkisi veren tasarıyı onaylanan Mısır Meclisine tepki gösterdi.

 

Başkent Trablus‘taki Libya Meclisinden yapılan yazılı açıklamada, “Mısır Meclisinin, ‘meclis’ kisvesine bürünen (Tobruk’taki Temsilciler Meclisi) ve Libya kabilelerini temsil ettiklerini iddia edenlerin gayrimeşru bir davetine dayanan kararını tamamen reddediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Mısır Meclisinin kararını ivedi bir şekilde kınama çağrısı yapılan açıklamada, Libya hükümetinden de “bu tehdide siyasi ve pratik olarak yanıt vermek için hazırlıklı olması ve uygun karşılığı vermek için her türlü seçeneği değerlendirmesi” istendi.

Açıklamada, “Libya, Mısır’ın ulusal güvenliğine yönelik tehdit teşkil etmiyor ki Mısır Meclisi askeri müdahale tehdidi savursun.” ifadesine yer verildi.

Mısır Meclisi dün, Cumhurbaşkanı Sisi’ye “ülkenin ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alma yetkisi verilmesi” yönündeki tasarıyı onaylamıştı.

Sisi yönetimine yakınlığıyla bilinen Milletvekili Mustafa Bekri, 19 Temmuz’da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Mısır Meclisinin Cumhurbaşkanı Sisi’ye Libya’ya askeri müdahale konusunda yetki verilmesi konusunu görüşmek üzere pazartesi günü toplanacağını” duyurmuştu.

Libya hükümetinin talebi olmadı

Uluslararası toplum tarafından tanınan Libya hükümetinin Mısır’dan herhangi bir talebi olmamasına rağmen ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter yanlısı Tobruk Temsilciler Meclisinden geçen hafta yapılan açıklamada Mısır’ın askeri müdahalesinden bahsedilmişti.

Akile Salih’in başkanlığını yaptığı Tobruk Meclisinin açıklamasında, “Eğer Mısır hükümeti, Libya ve Mısır’ın güvenliği konusunda bazı tehlikeler görüyorsa, bölgedeki ulusal güvenliği sağlamak için Mısır ordusunun askeri müdahalesinden memnuniyet duyarız.” ifadelerini kullanmıştı.

Karadaği’den Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’ye ‘Yemen savaşından ders alması’ çağrısı

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Karadaği, Mısır Meclisinin “Libya’ya müdahale” yetkisi veren kararını eleştirerek, Cumhurbaşkanı Sisi’ye 1960’larda Mısır’ın ciddi kayıplar verdiği Yemen savaşından “ders çıkarması” gerektiğini belirtti.

Karadaği'den Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye 'Yemen savaşından ders alması' çağrısı

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği, Mısır Meclisinin “Libya’ya müdahale” yetkisi veren kararını eleştirerek, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye 1960’larda Mısır’ın ciddi kayıplar verdiği Yemen savaşından “ders çıkarması” gerektiğini belirtti.

Karadaği, Sisi’ye “ülkenin ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alma yetkisi” verilmesine ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Mısır Cumhurbaşkanı Sisi kendisine yetki verilmesi konusunda şanslı ancak onun Mısır ordusunu ülke dışında bir savaşa sokmasından korkuluyor.” ifadesini kullandı.

Bu yetkilendirmenin çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan Karadaği, “Sisi, eski Cumhurbaşkanı Cemal Abdunnasır dönemindeki Yemen savaşı ile halihazırda Yemen’deki savaştan ders almalı.” ifadelerine yer verdi.

Karadaği, ayrıca, “İsrail’in etrafında güçlü bir ordu kalmaması için Mısır ordusu yeniden paramparça edilmek mi isteniyor?” sorusunu yöneltti.

Mısır, dönemin cumhurbaşkanı Abdunnasır’ın aldığı kararla, 1962’de çatışan taraflardan birine destek olmak için Yemen savaşına katılmıştı. Mısır’ın 1967’de çekildiği savaş orduda pek çok can kaybına ve ülkenin borçlarının artmasına neden olmuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Ocak 2018’deki konuşmasında, Yemen savaşına ülkesinin artan borçları nedeniyle girdiklerini belirtmişti.

Mısır Meclisi, dün düzenlenen gizli oturumda, Cumhurbaşkanı Sisi’ye “Mısır ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alma” ve “ülkenin batı sınırı dışına (Libya’ya) birlik gönderme” yetkisi vermişti.

BM: Libya’da krizin taraflarına mesajımız net; askeri çözüme yer yok

Birleşmiş Milletler, Libya’daki krizin askeri yollarla çözülemeyeceğini belirterek, tüm taraflara müzakerelere dönme ve siyasi çözüm çağrısını yineledi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Mısır’ın Libya’ya askeri müdahale planlarına yönelik soruları yanıtladı.

Mısırlı yetkililerle temasta olduklarını belirten Dujarric, “Libya’da sahada ve ülke dışındaki tüm taraflara mesajımız net; askeri çözüme yer yok. Tek çözüm müzakere edilmiş siyasi bir çözüm.” dedi.

Mısır parlamentosu dün Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye, Libya’ya askeri müdahale yapmaya olanak sağlayan “ülkenin ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alma” yetkisi vermişti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir