Lübnan’da hayat pahalılığını protesto eden göstericiler pek çok kentte yolları trafiÄŸe kapattı

Lübnan'da hayat pahalılığını protesto eden göstericiler pek çok kentte yolları trafiğe kapattı

Lübnan'da hayat pahalılığını protesto eden göstericiler pek çok kentte yolları trafiğe kapattı

Lübnan’da ağırlaÅŸan yaÅŸam koÅŸulları bugün de pek çok kentte protesto edildi, göstericiler pek çok kentte yolları trafiÄŸe kapattı.

Lübnan lirasının dolar karşısındaki değer kaybı, yakıt ve ilaç krizi ile gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışına tepki olarak geçen günlerde başlayan gösteriler devam ediyor.

BaÅŸkent Beyrut’ta göstericiler, Kola, KorniÅŸ Mezraa, Selim Selam, Karantina, Kaskas bölgelerinde çöp konteynerleriyle yolu trafiÄŸe kapattı.

Beyrut’u güneydeki kentlere baÄŸlayan otoyolun kapatılması ise trafiÄŸin tıkanmasına neden oldu. Güvenlik güçleri göstericilere müdahale ederek yolu açtı.

Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, ülkenin güneyindeki Sayda kentinde bulunan Åžehitler Meydanı’nı trafiÄŸe kapatmaya çalışan göstericilerle güvenlik güçleri arasında arbede yaÅŸandı ve 3 kiÅŸi yaralandı.

Bir grup gösterici de El-Arabi kavşağında yola oturarak geçişlere engel olmaya çalıştı.

Kuzeydeki Trablus’ta göstericiler, uzun süren elektrik kesintilerine tepki olarak Elektrik Åžirketinin binasını bastı ancak güvenlik güçleri arbede yaÅŸanmadan göstericileri binadan çıkardı.

Orta kesimde yer alan Beka bölgesinde de Beyrut’u Suriye sınırına baÄŸlayan EÅŸ-Åžam otoyolunda benzer olaylar yaÅŸandı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, üst düzey komutanlardan oluşan Yüksek Savunma Konseyini, ülkede yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere bugün (29 Haziran) toplantıya çağırdı.

Lübnan’daki ekonomik kriz

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşıyor.

Sermayenin çıkışına karşı sert uygulamalara baÅŸvuran Lübnan bankaları, 17 Ekim 2019’dan beri yurt dışı havalelerini askıya aldı ve müşterilerin hesaplarındaki dövizleri çekmelerine kısıtlamalar getirdi.

Yerel para birimi Lübnan lirası ise Merkez Bankası kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada değer kaybıyla farklı fiyatlardan işleme alınıyor. Merkez Bankasının belirlediği resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada dolar geçen günlerde 18 bin liraya çıkmıştı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir