Marmara Denizi’nin güney kıyılarında müsilaj yok denilecek kadar azaldı

Marmara Denizi'nin güney kıyılarında müsilaj yok denilecek kadar azaldı

Marmara Denizi'nin güney kıyılarında müsilaj yok denilecek kadar azaldı

Bursa, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale kıyılarının, yaklaşık 4 haftadır yoğun bir şekilde etkili olan müsilajdan temizlik çalışmaları ile arındırılmasıyla vatandaşlar balık tuttu, denize girdi, sahilde yürüyüş yaptı.

Marmara Denizi’nin güney sahillerinde bir süre önce yoÄŸun ÅŸekilde görülen müsilaj (deniz salyası) yürütülen çalışmalarla büyük ölçüde etkisini yitirdi.

Çevre ve Åžehircilik Bakanlığının 22 maddelik “Marmara Denizi Koruma Eylem Planı” kapsamında 8 Haziran’da baÅŸlattığı giriÅŸimle yürütülen çalışmalar ise dördüncü haftasında aralıksız sürüyor. Bu kapsamda Marmara Denizi’nden 592 bölgede yürütülen çalışmalar sonucu 10 bin 500 metreküp müsilaj toplanarak bertaraf edildi.

 

 

Bursa’da Gemlik Körfezi ve açıkları, Mudanya ilçesi açıkları ve Güzelyalı sahili; Yalova’da kent merkezi, Altınova, Topçular Feribot Ä°skelesi, Çınarcık, Esenköy, Armutlu; Balıkesir’de Erdek sahilleri; Çanakkale’de kent merkezi, Lapseki ilçesi, tarihi Gelibolu Yarımadası, Kilitbahir, Eceabat, Seddülbahir koyunda yaklaşık 4 haftadır etkili olan müsilaj tabakalarına rastlanmadı.

Güney sahili boyunca yüzeyde neredeyse yok denilecek kadar azalan müsilajın durumu, aynı açılardan drone ile havadan da görüntülendi.

Sahilin temiz halini gören bazı vatandaşlar denize girdi, balık tuttu, deniz kenarında yürüyüş yaptı.

“Gökçeada ve diÄŸer adalarda da azaldı”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, AA muhabirine, müsilajda azalma olduğunu söyledi.

Bakterilerin de müsilajı parçaladığını belirten Ayaz şöyle konuştu:

“Durum iyiye gidiyor. Åžu anda Çanakkale BoÄŸazı’nda azaldı, arka tarafta da Teke Burnu’ndan sonra Saroz’a doÄŸru yok diyebiliriz. Gökçeada ve diÄŸer adalarda da azaldı. Åžu anda giderek azalıyor yalnız sularda bulanıklık var. Bu durum yaÄŸmurdan da parçalanan müsilajdan da kaynaklanıyor olabilir. Ondan tam emin deÄŸiliz. Önceden temmuz ayının ortalarına doÄŸru azalacağını tahmin etmiÅŸtim, dediÄŸim gibi de oldu.”

Tatil için Ä°stanbul’dan Lapseki’ye gelen Yusuf Arat, de önceleri müsilaj yoÄŸunluÄŸundan denize giremediÄŸini aktardı.

Yüzeyde müsilajın çok az miktarda olduÄŸunu belirten Arat, “Ä°nÅŸallah denizlerimiz daha temiz olur.” dedi.

“Denizin dibinde az da olsa var ama balık tutmaya engel olmuyor”

Kilitbahir mevkisinde balık avlayan Taylan VaroluÅŸ, müsilajın bölgede daha önce çok etkili olduÄŸunu ifade ederek, “Eskisi gibi deÄŸil. Belki de çalışmalardan dolayı bu kadar azaldı. Gelip balığımızı tutuyoruz, denizimize giriyoruz. Tamamen bitmiÅŸ deÄŸil ama umarız bu çalışmalarla müsilaj bitecek, etkisini yitirecek, Marmara Denizi eski güzel günlerine kavuÅŸacak.” diye konuÅŸtu.

Emre Yakar ise müsilajın azalmasından dolayı balık avlamaya geldiğini anlattı.

Hafta sonlarında veya boş zamanlarında balık tutmak için sahile koştuğunu dile getiren Yakar şunları kaydetti:

“Balığa gelememek bizim için büyük bir sorundu. Åžu anda müsilaj denizde azalmış görülüyor, denizin dibinde az da olsa var ama balık tutmaya engel olmuyor. Åžu anda balığa geldiÄŸim için çok sevinçliyim. Ä°nÅŸallah kısa sürede müsilajdan kurtuluruz, denizlerimiz daha temiz bir hale gelir.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir