Merkel: İdlib’ten kaçanlar için maddi katkıya hazırız

Almanya Başbakanı Merkel, “İdlib’den kaçanların insani durumunu düzeltmek için maddi katkıya hazır olduğumuzu söyledik.” dedi.

Almanya Başbakanı Angela MerkelSuriye‘nin İdlib kentinden rejimin saldırıları nedeniyle kaçanların çok zor şartlar altında yaşamaya çalıştığını belirterek, bu kişilerin durumunun düzeltilmesi amacıyla maddi destek verebileceklerini söyledi.

Merkel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul’daki Vahdettin Köşkü’nde görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede, İdlib’deki insani durumu ele alındıklarını dile getiren Merkel, bu kişilerin çadırlarda kış mevsimini geçirmeye çalıştıklarını ve zor şartlarda yaşadıklarını kaydetti. Merkel, “İdlib’den kaçanların insani durumunu düzeltmek için maddi katkıya hazır olduğumuzu söyledik.” ifadesini kullandı.

Merkel, bu kişilere daha sağlam barınma imkanları sağlamanın önemine dikkati çekti.

“Berlin’de kabul edilen maddeler BMGK’de onaylanacak”

Merkel, görüşmelerde Libya meselesinin de gündeme geldiğine işaret ederek, “(BM’nin Libya Özel Temsilcisi Ghassan) Salame’nin girişimleriyle askeri komitenin tekrar bir araya gelmesi söz konusu. Libya’da kırılgan ateşkesin sağlam bir ateşkese dönüşmesi için çaba harcanması gerekiyor.” diye konuştu.

Bu süreç konusunda Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac’ın da açık olması ve sürece katkı sağlamasının çok önemli olduğuna dikkati çeken Merkel, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter tarafından da olumlu adımların atılması ümidini dile getirdi.

Libya konusunda Almanya’da düzenlenen Berlin Konferansı’nda alınan kararlara ilişkin Merkel, ateşkesin yer yer ihlal edildiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Şu anda önemli olan askeri komitenin toplanması. Bu anlaşmanın ve sonuç bildirgesinin ötesinde Salame’ye komitenin üyeleri, önerilen isimler bildirildi. Ben tabii ki bütün çatışmaların hemen sonlanacağını beklemiyordum. Şu anda çok kırılgan bir denge var. Tarafların 55 maddeyi kabul etmeleri çok önemliydi. Aslında bu maddelere uyulması zor bir süreç. Almanya olarak biz yoğun şekilde bu süreci takip ediyoruz ve toplantıdaki diğer ülkeler de gerginliğin tırmanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler. Bu 55 madde toplantıya katılanlar tarafından kabul edildi ve daha sonra BM Güvenlik Konseyinde onaylanacak. Serrac ateşkesi de kabul etti. Hafter sadece ateşkesi kabul etti ve askeri komite için isim bildirdi. İlk hedef şu ana kadar taraflardan birine destek verenlerin bir araya gelmesiydi.”

Suriyelilere destek verilecek

Merkel, İdlib’den kaçan Suriyelilere yardım hakkında, “AB’nin mülteciler konusunda 3 artı 3 milyar avroluk desteğin dışında destek vereceğini düşünüyorum.” dedi.

Şu anki siyasi durumda kısa vadede İdlib’den kaçanların geri dönmesinin söz konusu olmadığını belirten Merkel, “Biz burada destek vermeye hazırız. Özellikle İdlib’den Türkiye’ye doğru kaçanlar çadırlarda kış mevsimini geçirmeye çalışıyor. Onlar için Kızılay ile sabit barınaklar, binaların yapılması söz konusuymuş. Bu çabalar için Almanya olarak destek vermememiz mümkün olabilir.” diye konuştu.

“Türkiye-AB sürecinde ilerleme kaydedilmesi için elimizden geleni yapacağız”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığımızda (Türkiye-AB sürecinde) ilerleme kaydedilmesi için elimizden geleni yapacağız. Mali desteklerin devamı konusunda da elimizden geleni yapacağız. Çünkü bu yardımlar doğrudan mültecilerin yararına kullanılıyor.” dedi.

Erdoğan ile yaptığı görüşmede, Alman vatandaşı olan, yurt dışına çıkış yasağı bulunan veya tutuklu Alman vatandaşların durumlarında ilerleme sağlanması için görüşme niyetinde olduklarını aktardıklarını belirten Merkel, Türkiye’de görev yapan ülkesine mensup gazetecilerin akreditasyonlarının en kısa sürede verilmesi konusunu da ele aldıklarını bildirdi.

Angela Merkel, yasa dışı insan kaçakçılığı meselesine ilişkin de “sahil güvenliği” konusunda Almanya’nın bazı maddi desteğinin olacağını kaydetti.

Görüşmelerde, Suriye’deki siyasi konuların gündeme geldiğine işaret eden Merkel, “(BM Suriye Özel Temsilcisi Geir) Pedersen’ın başlattığı bu sürecin devam etmesi gerektiğini düşündük. Fransa Cumhurbaşkanı (Emmanuel Macron) ile de bir araya gelinmişti. Bu tür görüşmelerin bu yılın ilk çeyreğinde devam etmesi gerektiğini ifade ettik.” dedi.

“Türkiye ve Almanya Gümrük Birliği’nin ilerlemesini istiyor”

Merkel, Almanya’nın temmuzda AB dönem başkanı olduktan sonra Türkiye’nin AB sürecine desteğinin nasıl olacağına yönelik soruyu yanıtlarken Türkiye ve Almanya’nın Gümrük Birliği’nin ilerlemesini istediğini, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin farklı görüşlerde olduğunu söyledi.

Başbakan Merkel, “Böyle bir adım attığımızda AB nezdinde herkesin hemfikir olması gerekiyor. AB dönem başkanlığımızda ilerleme kaydedilmesi için elimizden geleni yapacağız. Mali desteklerin devamı konusunda da elimizden geleni yapacağız. Çünkü bu yardımlar doğrudan mültecilerin yararına kullanılıyor.” dedi.

Öte yandan Merkel, iki ülkenin içişleri bakanlarının insan kaçakçılarının faaliyetlerinin önlenmesi için görüşmelerinin süreceğini belirtti.

Almanya’daki FETÖ mensupları

Merkel, Almanya’da bulunan terör örgütü FETÖ mensupları hakkındaki soru üzerine şunları söyledi:

“Türkiye’den veya başka bir ülkeden iltica talebi olan kişiler olduğunda bu başvurulara Almanya’daki bağımsız mahkemeler bu konuda karar veriyor. Biz devlet olarak kimseyi, örneğin bir darbe teşebbüsüne katılmış olan birini desteklemiyoruz. Biz bağımsız mahkemelerimizin kararlarına saygı duymak zorundayız. Tabii ki bazen fikir ayrılıkları oluyor fakat biz mahkeme kararlarını saygı duymak zorundayız.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir