Milli EÄŸitim Bakanı Özer: 29 Mayıs’ta okullarımızı tatil edeceÄŸiz
Milli Eğitim Bakanı Özer 29 Mayıs'ta okullarımızı tatil edeceğiz
Milli EÄŸitim Bakanı Mahmut Özer, “28 Mayıs’ta ikinci tur seçimleri olacak, 29 Mayıs’ta okullarımızı tatil edeceÄŸiz. Öğrencilerimiz izinli olacak, öğretmenlerimiz idari izinli sayılacak.” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TRT Haber canlı yayınında soruları yanıtladı ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
KahramanmaraÅŸ merkezli 6 Åžubat’ta meydana gelen depremlerin ardından okulları normalleÅŸtirmek için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Özer, baÅŸlangıçta çocuklara yönelik müfredata dayalı eÄŸitimden ziyade psikoeÄŸitim yaklaşımı sergilediklerini ifade etti.
Okulların 16 Haziran’da eÄŸitim öğretime kapatılacağını aktaran Özer, Türkiye genelinde ve deprem bölgesinde yaz okulu projelerinin olduÄŸunu, deprem bölgesindeki öğrencilere yönelik 1 AÄŸustos-1 Eylül tarihlerinde 1 aylık telafi eÄŸitimi yapacaklarını dile getirdi.
Hem deprem bölgesindeki aileler hem de baÅŸka illere nakillerini aldıran aileler olmak üzere yaklaşık 2,5 milyon öğrenci ve veliye ulaÅŸtıklarını bildiren Özer, “1 aylık telafi eÄŸitiminde öğrenme kayıplarıyla ilgili her ÅŸeyi hazırladık. 2023-2024 eÄŸitim öğretim yılı baÅŸladığı zaman da eÄŸitim öğretim devam ederken 1 aylık telafi programı daha yapacağız. Toplam 2 aylık telafi programı yapacağız bu bölgedeki öğrencilerimiz için.” ifadelerini kullandı.
Özer, depremlerin ardından yaklaşık 250 bin öğrencinin naklini başka illere aldırdığını, bugün itibarıyla yaklaşık 83 bin öğrencinin yaşadığı ile geri döndüğünü kaydetti.
Türkiye’deki okullaÅŸma oranına iliÅŸkin bir soruya Özer, “Türkiye’de 2000’li yıllarda okullaÅŸmayla ilgili çok ciddi problemler vardı. EÄŸitimin tüm kademelerinde ilkokul hariç okullaÅŸma oranları yüzde 50’nin altındaydı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez eÄŸitimin bütün kademelerindeki okullaÅŸma oranları yüzde 99 ve üzerine yükseldi.” yanıtını verdi.
Orta öğretimde kız çocuklarının okullaÅŸma oranının 2000’li yıllarda yüzde 39 olduÄŸuna iÅŸaret eden Özer, ÅŸu anda bu oranın yüzde 99’un üzerine çıktığını dile getirdi.
“Okul yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz bu seçimlerde aktif olarak yer alıyor”
“Yurt dışına yönelik beyin göçü var mı?” sorusu üzerine Özer, bu algının tamamen yanlış olduÄŸunu ve manipülasyon amaçlı söylendiÄŸini belirtti.
Özer, CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun 3,5 milyon öğrencinin kayıt dışı olduÄŸu sözlerine yönelik de “Yalan, böyle bir rakam yok. OECD raporları ortada, tüm veriler ortada. İsteyen herkese biz verilerimizi veriyoruz. Åžu anda zorunlu eÄŸitim kapsamında ilkokul, ortaokul ve lisede okulda olması gerektiÄŸi halde kayıt dışı olan öğrenci sayısı 95 bin.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
Bakan Özer, seçimlere ilişkin ise şu açıklamalarda bulundu:
“Seçimde ağırlıklı olarak oylar okullarda veriliyor. Tüm okul yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz bu seçimlerde aktif olarak yer alıyorlar. 28 Mayıs’ta da ikinci tur seçimleri olacak. Okullarımızı eÄŸitim öğretime hazırlamak için yoÄŸun bir çaba sarf edileceÄŸi için 29 Mayıs’ta okullarımızı tatil edeceÄŸiz. Öğrencilerimiz izinli olacaklar, tatil olacak, öğretmenlerimiz de idari izinli sayılacaklar.”
Kaynak: AA
