Milli Eğitim Bakanı Selçuk: Riskin olmadığı kademelerde okulları açacağız

Milli Eğitim Bakanı Selçuk Riskin olmadığı kademelerde okulları açacağız
Milli EÄŸitim Bakanı Selçuk, okulların açılmasına iliÅŸkin, “Bize ‘Åžu kademelerde riskin olmadığı söz konusudur’ denildiÄŸinde biz o kademelerde açarız.” dedi.
Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılmasına iliÅŸkin, “Bize ‘ÅŸu kademelerde riskin olmadığı söz konusudur’ denildiÄŸinde biz o kademelerde açarız.” dedi.
Bakan Selçuk, Gümüşoluk İlkokulu’nda, eÄŸitim kurumlarında hijyen ÅŸartlarının geliÅŸtirilmesi ve enfeksiyon önleme tedbirleri kapsamında “Okulum Temiz Belgesi” takdim töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Okulların öncelikle hangi kademelerde açılıp açılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Selçuk, bu konuda kesin kanaati hiçbir zaman ortaya koymadıklarını ifade etti.
SaÄŸlık Bakanlığı ve ilgili kuruluÅŸlarla sürekli irtibat halinde olduklarının altını çizen Selçuk, “Bunu zamanı geldiÄŸinde ifade edeceÄŸiz. Bize ‘ÅŸu kademelerde riskin olmadığı söz konusudur’ denildiÄŸinde biz o kademelerde açarız.” diye konuÅŸtu.
Sınıflardaki seyreltilmiÅŸ modele iliÅŸkin bilgi istenmesi üzerine Selçuk, “Burada ilkesel olarak çocuklarımızın mesafelerine uygun bir ÅŸekilde ve öğretmenlerimizin herhangi bir ÅŸekilde sıkıntı yaÅŸamayacağı ÅŸekilde, müfredatın öğretim programları içeriÄŸinin öngörülen zaman dilimlerine sığacağı ÅŸekilde bir seyreltmeden söz ediyoruz. Yani mekansal ve müfredat olarak bir seyreltmeden söz ediyoruz. Burada çocuklarımız açısından da bir seyreltme söz konusu. Bunun oranı, miktarı, zamanlaması nasıl olacak, bütün bunlarla ilgili durumu zaman gösterecek.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
Uzaktan eğitim konusunda özel okullar ile devlet okulları arasındaki fırsat eşitliğine ilişkin makasın açıldığı yönünde görüşlerin bulunduğunun belirtilmesi üzerine Selçuk, şunları söyledi:
“Dünyada video konferans sistemleriyle canlı ders verebilen ilk üç ülkenin içerisindeyiz. Dolayısıyla yaptığımız iÅŸin milyonlarca öğrencimiz açısından baÅŸarıyla ortaya konulduÄŸu bir durum var. Ama eriÅŸemediÄŸimiz öğrenciler olduÄŸunu da biliyoruz. Bunun farkındayız ve bununla ilgili çalışmaların içindeyiz. Fırsat eÅŸitliÄŸinden ziyade fırsat adaleti kavramını öne çıkarıyoruz. Çünkü bizim her çocuÄŸumuza ulaÅŸmakla ilgili bir sorumluluÄŸumuz var. Bazı koÅŸullardan dolayı eriÅŸim sorunu yaÅŸayan çocuklarımıza nasıl eriÅŸiriz? ÖrneÄŸin bir grup çocuÄŸumuza milyonlarca kitap dağıttık, bu eriÅŸimde onlara bazı avantajlar saÄŸlamak için. Televizyon, internet konusunda avantaj saÄŸlamak… Çocuklarımızın büyük bir oranında ÅŸu anda eriÅŸimle ilgili, altyapıyla ilgili bir sorun yok. Ama bir takım ekonomik sorunlardan dolayı bazı altyapı eksikliÄŸinin olduÄŸu bölgeler var Türkiye’de. Bazı yaylalar, mezralar var mesela. Onlarla ilgili de alınması gereken tedbirleri alıyoruz.”
“Temassız Oyunlar” kitapçığı tüm Türkiye’ye yaygınlaÅŸtırılacak
Okullarda teneffüslerde temassız oynanacak oyunlarla ilgili de açıklamalarda bulunan Ziya Selçuk, Türk coğrafyasında tarihsel olarak hangi oyunların oynandığı, günümüzün oyunları, dünyadaki evrensel olarak öğrenmeye katkı sağlayan oyunlar gibi konularda binlerce oyunun listesini çıkardıklarını anlattı.
Bu oyunların içinden de yakın temas gerektirmeyenler konusunda bir seçim yaptıklarını dile getiren Selçuk, müfredatın içeriÄŸi ile doÄŸrudan ya da dolaylı olabilecek oyunları seçip “Temassız Oyunlar” isimli bir kitapçık hazırladıklarını bildirdi.
Selçuk, bu kitapçığı bütün Türkiye’ye yaygınlaÅŸtıracaklarını söyledi.
Okulların açılmasına ilişkin il bazlı bir çalışmanın olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de Selçuk, zamanı geldiğinde bu konuyla ilgili bilgi vereceklerini belirtti.
Ailede kronik rahatsızlığı bulunanlar için düzenleme
Ailede yaşlı birey ya da kronik rahatsızlığın bulunması halinde, çocuklara okula gitmeyip evden uzaktan eğitim almaları konusunda bir alternatif sunulup sunulmayacağı sorusuna Milli Eğitim Bakanı Selçuk, şu yanıtı verdi:
“Bununla ilgili hukukçularımız çalışıyor. Mücbir sebeplerin olduÄŸu durumlarda, afet durumlarında mevcut mevzuat farklı biçimlerde hukukçular tarafından deÄŸerlendirilebilir. Biz bu çalışmanın sonlanmasını bekliyoruz. Bu konuda esnek bir bakış açımız var hukukun gereÄŸi olarak. Ayrıca daha sonra açıklayacağımız, tüm velilerimizin, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin, servis görevlilerinin hepsinin HES kodu vasıtasıyla bir yazılım üzerinden denetlenebilmesi ve okul müdürünün cep telefonuna bunun iletilmesiyle ilgili bir alt yapıyı hazırladık, bitirdik. SaÄŸlık Bakanlığı ile beraber çalışıyoruz. Bunun ayrıntılarını, önümüzdeki haftalarda paylaÅŸacağız.”
“Müktesep hakları görmezden gelmeyiz”
Gelecek yıl YKS’ye girecek öğrencilere yönelik seyreltilmiÅŸ müfredatın nasıl olacağı yönündeki bir soru üzerine Selçuk, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:
“Prensip olarak hep vurguladığımız bir ÅŸey var. Biz çocuklarımızı maÄŸdur etmeyiz. Onların avantajına bakarız. Müktesep hakları hiçbir zaman görmezden gelmeyiz. Bu mesele, sadece SaÄŸlık ve Milli EÄŸitim bakanlıklarının iÅŸi de deÄŸil. Sayın CumhurbaÅŸkanımızın öncülüğünde yapılan toplantılarda ilgili tüm kamu kuruluÅŸları, bakanlıklar bir ortak deÄŸerlendirme ortaya koyuyorlar ve neticesinde kararlar veriliyor. Burada bazı ana kararlara ihtiyacımız var. Bu ana kararlar ortaya çıktığında, ki yakın zamanda bunun olabileceÄŸini tahmin ediyoruz, biz çocuklarımızın hangi konulardan sorumlu olacağı konusunda net açıklama yaparız. Nasıl geçen dönemdeki sınava giren çocuklarla ilgili beklentinin ötesinde bir iyileÅŸtirme yaptık, bu çocuklarımız için de gerekeni yaparız. Onlar normal derslerine devam etsinler. Bütün konular, onlar için ÅŸu anda zaten hazır olarak var.”
“Velilerin haklı taleplerinin dikkate alınması ÅŸart”
Bakan Selçuk, bir basın mensubunun “Uzaktan eÄŸitim sürecinde özel etüt merkezleri geliÅŸim kursu gibi adlar altında derslere yüz yüze baÅŸlayacaklar. Onlarla ilgili karar alınabilir mi? Uzaktan eÄŸitim sürecinde, veliler özel okul ücretlerini ödedi. Yeni dönemde de uzaktan eÄŸitim süreci uzun süre devam ederse ücretlerle ilgili bir düzenleme yapılır mı?” sorusuna, “Uzaktan eÄŸitim konusunda temaslarımız ve yapılan görüşmeler neticesinde özel okulların bahsettiÄŸiniz konuda birtakım kararlar ortaya koymasını çok yakın zamanda bekliyoruz. Çünkü bu konuda velilerimizin haklı taleplerinin dikkate alınması ÅŸart.” karşılığını verdi.
Ailelere mesajının olup olmadığı sorulan Selçuk, “Bizim görevimiz okulları açmak ve eÄŸitim sürecini gerçekleÅŸtirmek. Bir ülkenin çocuklarının eÄŸitiminden daha kritik olan elbet bazı hususlar var. SaÄŸlık koÅŸullarına dikkat etmek kaydıyla okulların bir an önce açılması için her cephede çalışıyoruz. Öğretmenlerimiz çalışıyorlar, il müdürlerimiz, okul müdürlerimiz çalışıyorlar. Bunun açılması noktasında gereken tedbirleri alıyoruz ama bütün toplumdan da beklentimiz var. Okulları birlikte açacağız dememizin temel sebebi de bu.” dedi.
Basın mensupları, Bakan Selçuk’un açıklamalarını, sosyal mesafe kurallarına göre “Orman Sınıfı” adıyla okulun bahçesine kurulmuÅŸ sınıfta, üzerinde maske, dezenfektan ve hijyen rehberlerinin bulunduÄŸu sıralarda oturarak dinledi.
Açıklamalarının ardından tahtaya “Okulları birlikçe açacağız” etiketini yazan Ziya Selçuk, “İşin özeti bu. Okulları birlikte açacağız ve bir an önce çocuklarımızın eÄŸitime ve öğretmenlerine kavuÅŸmaları için çalışmaları sürdüreceÄŸiz ve buna kararlıyız.” diye konuÅŸtu.
Kaynak: AA