Mısır’da gözaltına alınan Gazetecilerimizden Hilmi Balcı serbest bırakıldı

Mısır'da gözaltına alınan Gazetecilerimizden Hilmi Balcı serbest bırakıldı

Mısır'da gözaltına alınan Gazetecilerimizden Hilmi Balcı serbest bırakıldı

AA Genel Müdürü Kazancı, “Mısır’da gözaltına alınan 4 çalışanımızdan Hilmi Balcı serbest bırakıldı. DiÄŸerlerinin de salıverilmesini bekliyoruz.” dedi.

Mısır’da önceki gün Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine düzenlenen polis baskını sırasında gözaltına alınan 4 çalışandan Türk vatandaşı Hilmi Balcı serbest bırakıldı.

AA Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Genel Müdürü Åženol Kazancı, “Mısır’da gözaltına alınan 4 çalışanımızdan Hilmi Balcı serbest bırakıldı. DiÄŸerlerinin de kefaletle salıverilmesini bekliyoruz.” dedi.

Mısır polisinin AA Kahire ofisine düzenlediği baskın

Mısır polisi, 14 Ocak Salı günü, AA Kahire ofisine baskın düzenleyerek, 1’i Türk vatandaşı 4 çalışanı gözaltına alarak bilinmeyen bir yere götürmüştü.

Ofise gelen polis ekipleri, güvenlik kameralarını kapatarak internet bağlantısını kesmişti.

Dün sabah saatlerine kadar ofiste arama yapan güvenlik güçleri, çalışanların pasaport, cep telefonu ve bilgisayarlarına el koyarak, dışarıyla irtibat kurmalarını engellemişti.

Uluslararası tepkiler

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, konuya iliÅŸkin “Gazetecilerin tutuklanması ve gözaltına alınmasına iliÅŸkin haberlerden her zaman endiÅŸe duyuyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

ABD’de adının açıklanmasını istemeyen bir DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü de Mısır’ın AA ofisine düzenlediÄŸi baskına iliÅŸkin, “Söz konusu haberlerin farkındayız. EÄŸer doÄŸruysa, Mısır yönetimine, gözaltındaki (AA çalışanı) gazetecileri serbest bırakma ve Mısır’da özgür ve açık medyaya izin verme çaÄŸrısında bulunuyoruz.” demiÅŸti.

Balkan ve GüneydoÄŸu Avrupa Haber Ajansları BirliÄŸi’nden (ABNA-SE) yapılan açıklamada da “Böylesine pervasız bir hareket, doÄŸrudan basın özgürlüğü ve genelde de gazeteci toplumuna zarar vermekte.” ifadeleriyle tepki gösterilmiÅŸti. ABNA-SE, Mısırlı yetkililere “basının bildik ve köklü kuralları ile yasalarına göre hareket etmeleri” çaÄŸrısı yapmıştı.

Avrupa Haber Ajansları BirliÄŸi (EANA) ise açıklamasında, Mısır güçlerince AA’nın Kahire ofisine düzenlenen baskını ÅŸiddetle kınamıştı.

Ãœyesi olan Anadolu Ajansı ve gazetecilerinin yanında yer aldığını vurgulayan EANA, “EANA Yönetim Kurulu olarak, demokrasinin temel deÄŸerlerine büyük önem veriyor ve özgür gazeteciliÄŸi, demokratik toplumların temel taşı olarak görüyoruz. Bu sebeple bu deÄŸerlere karşı hareket etmek son derece kınanabilir bir eylem biçimidir.” açıklamasını yapmıştı.

Mısır, yoğun tepkiler üzerine konuyu çarpıtmaya çalıştı

Mısır İçişleri Bakanlığı ise emniyetin AA Kahire ofisine hiçbir gerekçe göstermeden düzenlediği baskının üzerinden 24 saat geçtikten sonra ve uluslararası yoğun tepkiler üzerine dün akşam yaptığı skandal bir açıklamayla konuyu çarpıtma girişiminde bulundu.

Anadolu Ajansı adının hiç zikredilmediği ve somut bir suçlamanın yer almadığı açıklamada, ofise yapılan baskının Mısır Devlet Yüksek Güvenlik Savcılığından alınan iznin ardından gerçekleştirildiği aktarıldı.

BM’den Mısır’da gözaltına alınan AA çalışanlarının serbest bırakılması çaÄŸrısı

BirleÅŸmiÅŸ Milletler, AA çalışanlarının Mısır’da gözaltına alınmasının endiÅŸe verici olduÄŸunu belirterek, serbest bırakılmaları çaÄŸrısında bulundu.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler, AA çalışanlarının Mısır‘da gözaltına alınmasının endiÅŸe verici olduÄŸunu belirterek, serbest bırakılmaları çaÄŸrısında bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde Mısır polisinin AA Kahire ofisine baskın yaparak 4 çalışanı gözaltına almasına ilişkin AA muhabirinin sorusunu yanıtladı.

AA ofisine baskının ve 4 çalışanın gözaltına alınmasından haberdar olduklarını belirten Dujarric, şunları söyledi:

”Bu geliÅŸmeler, gözaltına alınan AA çalışanlarının nerede oldukları ve durumlarından endiÅŸe duyuyoruz. Ä°fade özgürlüğü, demokratik bir siyasi sistemin etkili bir ÅŸekilde iÅŸlemesinde önemli bir role sahip. Mısır uluslararası insan hakları anlaÅŸmalarına üye bir ülke olarak Evrensel Ä°nsan Hakları Bildirgesi’nin 19’uncu maddesi gereÄŸi basının özgürce bilgi aktarmasını koruma sorumluluÄŸu taşıyor. AA muhabirlerinin serbest bırakıldığını görmek istiyoruz.”

Mısır polisinin AA Kahire ofisine düzenlediği baskın

Mısır polisi 14 Ocak Salı günü Anadolu Ajansı Kahire ofisine baskın düzenleyerek 1’i Türk vatandaşı 4 çalışanı gözaltına almış ve bilinmeyen bir yere götürmüştü.

Ofise gelen polis ekipleri, güvenlik kameralarını kapatmış ve internet bağlantısını kesmişti.

AA’nın 4 çalışanının gözaltına alınması, baÅŸta ABD DışiÅŸleri Bakanlığı ve BM olmak üzere Gazetecileri Koruma Komitesi, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ve Uluslararası Gazetecilik Enstitüsü gibi kurum ve kuruluÅŸlar tarafından kınanmıştı.

Afrikalı gazeteciler AA’nın Kahire ofisine yapılan baskını kınadı

Güney Afrika merkezli medya çalışanlarının haklarını savunan Media Review Network (MRN) ile Somali Gazeteciler Sendikası, Anadolu Ajansı çalışanlarının Mısır’ın baÅŸkenti Kahire’de gözaltına alınmasını kınadı.

MRN Genel Müdürü Ä°kbal Jassat, yaptığı yazılı açıklamada, “Sisi’ye baÄŸlı güvenlik güçlerinin Kahire’deki Anadolu Ajansı ofisini basmasını ve çalışanları gözaltına almasını kınıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Gözaltıların hukuki bir dayanağı olmadığına dikkati çeken Jassat, “Bu kiÅŸiler bilinmeyen bir yere götürüldü ve bu durum Mısır rejiminin basın özgürlüğüne yönelik bir saldırısıdır.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Jassat, gözaltına alınan tüm çalışanların derhal serbest bırakılması gerektiÄŸini vurgulayarak, “Afrika BirliÄŸi gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılması için konuya acil müdahale etmeli.” çaÄŸrısı yaptı.

Somali Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri de Mısır’daki Anadolu Ajansı ofisine yönelik baskını kınadı ve “Bu basın özgürlüğüne yapılmış bir müdahaledir. Buna karşı Anadolu Ajansı ve çalışanlarıyla beraberiz.” ifadelerini kullandı.

IKBY’deki Türkmen Bakan Maruf: AA ofisine saldırı kabul edilemez

IKBY Etnik ve Dini Unsurlardan Sorumlu Bakan Maruf, Mısır polisinin Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine yaptığı baskının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Unsurlardan Sorumlu Bakan Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Anadolu Ajansı’na yönelik Kahire’de gerçekleÅŸtirilen saldırı yasa dışı bir davranıştır. Uluslararası basın özgürlüğüne aykırı olup, tarafımızca da kabul edilemez bir durumdur.” ifadelerini kullandı.

“AA her zaman Orta DoÄŸu’daki mazlum halkın sesi olmuÅŸtur ve önemli bir medya kurumudur.” diyen Maruf, “14 Ocak’ta AA’nın Kahire ofisine yapılan baskın bizi de derinden üzdü. Türkmenler olarak her zaman AA’nın yanındayız.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AA’nın Türkmenlerin özellikle terör örgütü DEAÅž nedeniyle yaÅŸadığı zor dönemlerde yanlarında olduÄŸunu hatırlatan Maruf, söz konusu dönemde AA’nın baÅŸta Türkçe olmak üzere farklı dillerde yaptığı yayınlarıyla büyük bir insani krizi dünyaya duyurduÄŸunu dile getirdi.

AB: Tüm profesyonel gazeteciler engelsiz bir şekilde çalışabilmeli

Avrupa BirliÄŸi, AA çalışanlarının Mısır’da gözaltına alınması hakkında, “Meseleyi takip ediyoruz. Tüm profesyonel gazeteciler engelsiz bir ÅŸekilde çalışabilmeli.” açıklamasında bulundu.

Avrupa BirliÄŸi (AB), Mısır polisinin Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine baskın yaparak 4 çalışanı gözaltına almasına iliÅŸkin, “Meseleyi takip ediyoruz. Tüm profesyonel gazeteciler engelsiz bir ÅŸekilde çalışabilmeli.” açıklamasında bulundu.

AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birliğin, özgür ve çoğulcu basın ortamına önem verdiğini vurguladı.

AB’nin meseleyi takip ettiÄŸini aktaran Stano, bütün dünyada tüm profesyonel gazetecilerin engelsiz bir ÅŸekilde çalışabilmesi gerektiÄŸinin altını çizdi.

Stano, “Meseleyi takip ediyoruz. Tüm profesyonel gazeteciler engelsiz bir ÅŸekilde çalışabilmeli.” ifadelerini kullandı.

Mısır polisi, 14 Ocak Salı günü Anadolu Ajansı Kahire ofisine baskın düzenleyerek, 1’i Türk vatandaşı 4 çalışanı gözaltına almış ve bilinmeyen bir yere götürmüştü.

Ofise gelen polis ekipleri, güvenlik kameralarını kapatmış ve internet bağlantısını kesmişti.

AA’nın 4 çalışanının gözaltına alınması, baÅŸta ABD DışiÅŸleri Bakanlığı ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler olmak üzere, Gazetecileri Koruma Komitesi ve Uluslararası Gazetecilik Enstitüsü gibi kurum ve kuruluÅŸlar tarafından kınanmıştı.

Basın kuruluşları Mısır polisinin AA çalışanlarını gözaltına almasını kınadı

Türkiye ve dünyadaki bir çok basın kuruluÅŸunun temsilcileri ve STK’lar, Mısır polisinin Kahire’deki AA ofisi çalışanlarını gözaltına almasına tepki gösterdi.

Basın Konseyi, Mısır polisinin Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine baskın yaparak 4 çalışanını gözaltına almasını şiddetle kınadı.

Basın Konseyinden yapılan açıklamada, Mısır polisinin hiçbir gerekçe göstermeden, ülkesinde görev yapan bir Türk basın kuruluşuna yönelik düşmanca tavır sergilediği vurgulandı.

Anadolu Ajansı Kahire ofisinin polis tarafından basılmasının ve çalışanların gözaltına alınmasının şiddetle kınandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu, basın özgürlüğüne açıkça saldırıdır. Mısır makamları gazetecilerin neden gözaltına alındığını bir an önce açıklamalıdır. Basın Konseyi olarak, gözaltına alınan Anadolu Ajansı Kahire Ofisi Mali ve Ä°dari Ä°ÅŸler Sorumlusu Hilmi Balcı ile Mısır vatandaşı olan ajans çalışanları Hüseyin el Kabbani, Hüseyin el Abbas ile Abdelselam Muhammed’in derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”

Anadolu Yayıncılar Derneği: Çalışanların derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz

Anadolu Yayıncılar DerneÄŸi BaÅŸkanı Sinan Burhan da yazılı açıklamasında konuya iliÅŸkin, “EÅŸkıya gibi kuruma gelen darbeci Sisi’nin polisleri, dün akÅŸam saatlerinde güvenlik kameralarını kapatarak internet baÄŸlantılarını da kesmiÅŸtir.” ifadesini kullandı. Burhan, ÅŸunları kaydetti:

“Çalışanların pasaport, cep telefonu ve bilgisayarlarına el koyarak, dışarıyla irtibat kurmalarını engellemiÅŸtir. Hiçbir gerekçe göstermeden Türk basınına yönelik yapılan bu taciz ve yıldırma eylemini ÅŸiddetle kınıyor, çalışanların derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz.”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Mısır polisinin yaptığı baskını kınıyoruz

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Mısır yönetimine AA çalışanlarının serbest bırakılması için çaÄŸrıda bulunuldu.

AA’nın Kahire ofisine baskın düzenleyen Mısır polisinin 1’i Türk vatandaşı 4 çalışanı gözaltına alarak, bilinmeyen bir yere götürdüğü hatırlatılan açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

“Baskının gerekçesi öğrenilememiÅŸtir. Mısır polisinin AA Kahire ofisine yaptığı baskını kınıyoruz. Anadolu Ajansı çalışanlarına ‘geçmiÅŸ olsun’ diyoruz. Mısır yönetimine, gözaltındaki Anadolu Ajansı çalışanlarını en kısa sürede serbest bırakması için çaÄŸrı yapıyoruz.”

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Mısır polisinin AA çalışanlarını gözaltına almasını kınadı

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’ndan (TGF) yapılan açıklamada, Mısır güvenlik güçlerinin AA’nın Kahire ofisine hiçbir gerekçe göstermeden baskın yaptığı ve çalışanların gözaltına alındığı hatırlatıldı. Türk basını ve dünya demokrasisine yönelik bu eylemin ÅŸiddetle kınandığının belirtildiÄŸi açıklamada, ÅŸu ifadelere yer verildi:

“Bu eylem demokrasiden uzak basın özgürlüğüne yönelik bir tacizdir. Dünya kamuoyu içerisinde önemli bir yere sahip olan Ajansımız, tüm dünyaya gerçek haberleri tüm ÅŸeffaflığıyla aktarmaktadır. Bunlardan rahatsız olan Mısır hükümetinin bu tutumu eminiz ki sonuçsuz kalacaktır. Basın ve ifade özgürlüğünün asla önüne geçemeyeceklerdir. Mısır hükümetinin konuyla alakalı hiçbir açıklama yapmaması da oldukça düşündürücüdür. Türk basınına ve dünya demokrasisine karşı yapılan bu eylemi ÅŸiddetle kınıyor, gözaltında bulunan AA çalışanlarının derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz.”

Avrupa Gazeteciler Derneği: Bu gözaltıların hiçbir mesleki, hukuki, vicdani ve insani yanı yoktur

Avrupa Gazeteciler Derneği Başkanı Adnan Fişenk, Mısır polisinin Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine yaptığı baskını kınadı.

FiÅŸenk, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır yönetiminin 1’i Türk vatandaşı 4 Anadolu Ajansı çalışanının gözaltına alınması nedeniyle özür dilemesi ve AA çalışanlarının serbest bırakması gerektiÄŸini belirterek, ÅŸunları kaydetti:

“Mısır’da meÅŸru görevini yapan Anadolu Ajansı çalışanlarına yönelik düşmanca giriÅŸimi kabul edilemez bir saldırı ve hak ihlali olarak görüyoruz. Bu gözaltıların hiçbir mesleki, hukuki, vicdani ve insani yanı yoktur. Bu saldırı dünya basınına yapılmış bir hakarettir.”

KKTC Dış Basın BirliÄŸi, AA çalışanlarını gözaltına alan Mısır’ı kınadı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dış Basın BirliÄŸi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Sadece Türkiye’nin deÄŸil dünyanın en önemli ve saygın ajanslarından biri olan Anadolu Ajansının Mısır’ın baÅŸkenti Kahire’de bulunan ofisine Mısır polisi tarafından baskın düzenlenmesini ve ajans çalışanlarının gözaltına alınmasını büyük bir üzüntü ve endiÅŸeyle takip ediyoruz.” ifadesine yer verildi.

Ajans çalışanlarına yönelik asla kabul edilmeyen bu girişimin sadece medyaya yönelik bir saldırı olmadığı belirtilen açıklamada, bu davranışın aynı zamanda en temel insan haklarının ortadan kaldırılması olarak da değerlendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, ajans çalışanlarının gözaltına alınmasının “basın özgürlüğüne vurulmuÅŸ bir darbe” olduÄŸuna dikkat çekilerek, “Temennimiz, meslektaÅŸlarımızın bir an önce serbest bırakılması ve Mısır yönetiminin bu anlamsız tavrına son vermesidir. MeslektaÅŸlarımıza ve tüm AA camiasına geçmiÅŸ olsun dileklerimizi iletiyoruz.” deÄŸerlendirmesi yer aldı.

Konya Gazeteciler Cemiyeti

Konya Gazeteciler Cemiyeti BaÅŸkanı ve Anadolu Gazeteciler Federasyonu BaÅŸkanı Sefa Özdemir de Mısır polisinin 1’i Türk vatandaşı olmak üzere AA’nın 4 çalışanını gözaltına almasının ardından bu eyleme dönük hiçbir açıklamanın yapılmadığına dikkati çekti.

Sefa Özdemir, şunları kaydetti:

“Yapılan eylemin uluslararası hukuka aykırı olduÄŸu gözler önündedir. Kaçırılan gazetecilerin ÅŸu an nerede oldukları, saÄŸlık durumları ve neden kaçırıldıklarına yönelik herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Tek amacı insanlara doÄŸru bilgiyi vermeye çalışmak olan gazetecilerin bu ÅŸekilde yaka paça derdest edilmesine hiçbir ÅŸekilde anlam verebilmiÅŸ deÄŸiliz. Bu, basın özgürlüğüne yapılmış büyük bir saldırıdır. Kabul edilemez olan bu saldırıyı ÅŸiddetle kınıyor, kendilerinden haber alınamayan meslektaÅŸlarımızın derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz.”

Giresun ve Ordu Gazeteciler DerneÄŸi

Giresun Gazeteciler DerneÄŸi BaÅŸkanı Bekir Bayram, Mısır’da biri Türk vatandaşı 4 Anadolu Ajansı çalışanının gözaltına alınmasını ÅŸiddetle kınadığını belirtti.

AA çalışanlarının serbest bırakılmasını istediklerini vurgulayan Bayram, “AA Kahire ofisine Mısır güvenlik güçleri tarafından düzenlenen baskın kabul edilemez. Mısır bu yanlıştan derhal vazgeçmelidir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti BaÅŸkanı ErdoÄŸan EriÅŸen de “AA’nın Kahire ofisinde arama yapılmasını ve çalışanların gözaltına alınmasını ÅŸiddetle kınıyoruz. AA çalışanlarına karşı yapılanları kabul edilemez bir eylem olarak görüyor ve gözaltına alınan meslektaÅŸlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep Aydın da Mısır polisinin Anadolu Ajansının Kahire ofisini basarak 4 gazeteciyi hukuksuz şekilde gözaltına aldığını, AA çalışanlarının serbest bırakılmasını istediklerini kaydetti.

NiÄŸde Gazeteciler Cemiyeti

AK Parti Niğde İl Başkanı Mahmut Peşin ve Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün, Mısır polisinin Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine yaptığı baskını kınadı.

PeÅŸin, beraberindeki AK Parti Merkez Ä°lçe BaÅŸkanı Mehmet Ali Åžafak ve baÅŸkan yardımcılarıyla AA’nın NiÄŸde ofisini ziyaret ederek, geçmiÅŸ olsun dileklerini iletti.

Gözaltına alınan AA çalışanlarının derhal serbest bırakılması gerektiÄŸini belirten PeÅŸin, “Mısır polisinin yaptığı hukuksuz baskını ve bu talihsiz olaya göz yuman darbeci hükümeti ÅŸiddetle kınıyorum. Türk medyasına yapılan bu alçak saldırı, bizleri derinden üzmüştür. Hiçbir açıklama yapılmadan AA çalışanlarının gözaltına alınması insan haklarına uymamaktadır. Mısır hükümetini yaptıkları yanlıştan bir an önce dönmeye, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden ve Anadolu Ajansından özür dilemeye davet ediyorum.” diye konuÅŸtu.

Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün de yönetim kurulu üyeleriyle ziyaretinde, Mısır polisinin AA ofisine yaptığı baskının hukuksuz olduğunu söyledi.

Mısır polisinin biri Türk vatandaşı 4 Anadolu Ajansı çalışanını gözaltına alarak bilinmeyen bir yere götürdüklerini üzüntüyle öğrendiklerini aktaran Düzgün, şunları kaydetti:

“Mısır yönetiminin Anadolu Ajansı Kahire bürosuna yaptığı baskını, çalışanlarının gerekçe gösterilmeksizin gözaltına alınmasını, hukukun ve insan haklarının alenen hiçe sayılmasını, darbeci Sisi’nin bu pervasız tutumunu ÅŸiddetle kınıyoruz. Basın ve ifade özgürlüğüne darbe vuracağını sanan Sisi’ye devletimiz mutlaka bunun hesabını soracaktır. Mısır makamlarının Türk medyasına yönelik düşmanca uygulamalarını kınıyor, AA çalışanlarının derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz.”

Aydın Gazeteciler Cemiyeti

Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semra Şener ve Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Ulucan, Mısır polisinin Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine yaptığı baskını kınadı.

Aydın Gazetecilere Cemiyeti Başkanı Semra Şener, yaptığı açıklamada, gözaltına alınan AA çalışanlarının bir an önce serbest bırakılmalarını temenni ettiklerini belirtti.

Olayın Türk basınına yapılmış bir saldırı ve hukuki dayanağı olmayan bir yıldırma politikasının ürünü olduğuna işaret eden Şener, şunları kaydetti:

“Mısır polisinin Anadolu Ajansı çalışanlarına yapmış olduÄŸu ve basın özgürlüğü ile baÄŸdaÅŸmayan bu saldırıyı kınıyor ve gazeteciliÄŸin suç olmadığını haykırıyoruz. Bu yanlıştan dönülerek Anadolu Ajansı çalışanlarının bir an önce serbest bırakılmasını temenni ediyoruz.”

Aydın BüyükÅŸehir Gazeteciler Cemiyeti BaÅŸkanı Cem Ulucan da bu baskı ve ÅŸiddet eyleminin bizzat Mısır devleti tarafından yapılmasının kabul edilebilir olmadığını belirterek, “Tüm dünyada kabul edilen basın özgürlüğüne yönelik bu baskı ve ÅŸiddet eylemini ÅŸiddetle kınıyor, gözaltına alınan AA çalışanlarının bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkan Yardımcısı Veli Altınkaya, AA çalışanlarının derhal serbest bırakılması gerektiğini kaydetti.

Basın ilkeleri çerçevesinde icra edilen objektif yayınların, bugüne kadar haksız ve hukuksuz uygulamaların arkasındaki çeÅŸitli odakları rahatsız ettiÄŸine ÅŸahit olunduÄŸunu vurgulayan Altınkaya, “Benzer bir duruma Mısır’da ÅŸahit oluyoruz. Mısır yetkilileri, dünya ajansları içinde en güçlü seslerden olan Anadolu Ajansından ve çalışanlarından özür dilemeli, provokatif adımlardan uzak durmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Altınkaya, Mısır polisinin, 1’i Türk vatandaşı olmak üzere AA’nın 4 çalışanını gözaltına almasının ardından bu eyleme dönük hiçbir açıklama yapmadığına da dikkati çekti.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) BaÅŸkanı Cafer Esendemir, ÇGC’nin yönetim kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası hukuk normlarının hiçe sayılarak AA’nın Kahire ofisine baskın düzenleyen Mısır polisinin uygulamasının basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduÄŸunu belirtti.

Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerden bağımsız olarak bu uygulamanın kabul edilemeyeceğini bildiren Esendemir, şunları kaydetti:

“Mısır polisinin yaptığı uygulama hukuki olmadığı gibi aynı zaman da basın özgürlüğüne bir saldırıdır. Olayın üzerinden uzun bir zaman geçmesine raÄŸmen gerek AA Genel Müdürlüğüne, gerekse de çalışanların ailelerine haber verilmemesi, dört AA çalışanının nereye götürüldüğünün bildirilmemesi, uluslararası hukuk normlarına da aykırıdır. Ä°nsan hak ve özgürlüklerine yönelik bu çirkin giriÅŸime bir an önce son verilmeli, AA’nın Kahire ofisinde çalışanların bir an önce özgürlüklerine kavuÅŸması saÄŸlanmalıdır. ÇGC olarak basın özgürlüğüne yönelik bu giriÅŸimi kınıyor, gözaltına alınan ve hayatlarından endiÅŸe ettiÄŸimiz AA Kahire ofisi çalışanlarının bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz.”

MuÅŸ ve Bitlis Gazeteciler Cemiyeti

Muş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Emrullah Özbey AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün Mısır polisinin Anadolu Ajansı Kahire ofisine baskın yaparak 4 AA çalışanını gözaltına alınmasını protesto etti. AA çalışanlarının biran önce serbest bırakılması istediklerini belirten Özbey, şöyle konuştu:

“Anadolu Ajansı Kahire ofisine baskın düzenleyen Mısır polisinin 1’i Türk vatandaşı 4 çalışanı gözaltına aldıklarını üzüntüyle öğrendik. Anadolu Ajansı çalışanlarına ‘GeçmiÅŸ olsun.’ diyoruz. Mısır yönetimine, gözaltındaki çalışanların en kısa sürede serbest bırakması için çaÄŸrı yapıyoruz. Bu, ifade özgürlüğüne vurulan bir darbedir. Gazetecilerin neye göre gözaltına alındığı belli olmadığı için tamamen bir tehdit olarak görüyoruz.”

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti BaÅŸkanı Özcan ÇiriÅŸ ise basının özgürlüğünün kısıtlandığı Mısır’da gözaltına alınan AA çalışanlarının bir an önce serbest bırakılması gerektiÄŸini söyledi. AA’ya geçmiÅŸ olsun dileÄŸinde bulunan ÇiriÅŸ, “Bu sorunun en kısa sürede çözeceÄŸine inanıyoruz. YaÅŸanan diplomatik süreçlerden gazetecilerin sorumlu tutulması ve bu tür uygulamalara maruz kalması bizi derinden üzmüştür. En kısa sürede Anadolu Ajansı çalışanlarının serbest bırakılacağını ümit ediyoruz.” dedi.

AÄŸrı’da sivil toplum kuruluÅŸu temsilcileri

Ağrı Sivil Toplum Platformu Başkanı ve Ağrı Baro Başkanı Mehmet Salih Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, AA çalışanlarının derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Ajans avukatlarının ofisteki aramaya katılmasına izin verilmediğini hatırlatan Aydın, şunları kaydetti:

“Gözaltına alınan 4 gazeteciye iliÅŸkin bir bilgi de verilmemektedir. Demokratik toplumların teminatı basın özgürlüğüdür. Siyasi iradeler, siyasi çekiÅŸmelerine basın çalışanlarını asla alet etmemelidir. Darbeci anlayışın uluslararası hukuka aykırı keyfi tutumuna bir an önce son vermeli ve AA çalışanlarını derhal serbest bırakmalıdır. Kahire polisinin ve darbeci hükümetin hukuk dışı ve basın özgürlüğünü hedef alan bu davranışını kınadığımızı beyan ederiz.”

AÄŸrı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) BaÅŸkanı Saim Alpaslan da Mısır polisinin AA ofisine yaptığı baskının kabul edilemez olduÄŸunu aktararak, “Mısır yönetiminin Anadolu Ajansı Kahire bürosuna yaptığı baskın ve çalışanlarının gerekçe gösterilmeksizin gözaltına alınmasını, hukukun ve insan haklarının alenen hiçe sayılmasını, darbeci Sisi’nin bu pervasız tutumunu ÅŸiddetle kınıyorum” ifadelerini kulandı.

MuÄŸla Gazeteciler Cemiyeti

Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut, yaptığı açıklamada, AA çalışanlarının bir an önce serbest bırakılması istediklerini belirtti. Gözaltı haberini üzüntüyle karşıladıklarını vurgulayan Akbulut, şunları ifade etti:

“Ãœlkemizin en köklü haber ajansı olan AA’nın fedakarca görev yapan çalışanlarına ‘GeçmiÅŸ olsun’ dileklerimizi iletiyoruz. Mısır yönetimine, gözaltındaki çalışanların en kısa sürede serbest bırakması için çaÄŸrıda bulunuyoruz. Bu yakışıksız tutum, ifade özgürlüğüne bir tehdittir. Bu sorunun ivedilikle çözüleceÄŸini ve meslektaÅŸlarımızın serbest kalacağını umut ediyoruz. Bu üzüntü verici tutumdan dolayı Mısır polisini kınıyoruz.”

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu: Mısır’a tutuklu basın mensuplarını serbest bırakmaları çaÄŸrısında bulunuyoruz

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Mısır hükümetinden gözaltındaki tüm AA çalışanlarının serbest bırakılmasını talep etti.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Mısır hükümetinden gözaltındaki Anadolu Ajansı (AA) çalışanlarının serbest bırakılmasını talep etti.

IFJ

✔@IFJGlobal

??: 4 working for the Turkish ?? @anadoluagency have been detained by Egyptian security forces since Wednesday & are being held at an unknown location. We demand their immediate release! https://bit.ly/2QYJyBX  ?

Egypt: Anadolu Agency journalists detained and held at an unknown location / IFJ

Egyptian police raided the office of the Turkish state-run news agency in Cairo on Tuesday. The next day it detained four staff members and their whereabouts remain unknown, said the Andolu Agency….

ifj.org

See IFJ’s other Tweets

IFJ, Mısır polisinin AA Kahire ofisine baskın yaparak, 4 çalışanı gözaltına almasına ilişkin açıklama yayımladı.

Açıklamada, Mısır’ın uzun zamandan beri gazetecilere yönelik baskı uyguladığı ve medyayı susturduÄŸu belirtildi.

Mısır hükümetinden gözaltındaki AA çalışanlarının serbest bırakılmasını talep eden IFJ, ülkedeki diğer medya mensupları üzerindeki baskının da kaldırılması çağrısında bulundu.

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde, “Gazeteciler ülkeler arasındaki siyasi çekiÅŸmelerden dolayı zarar görmemelidir. Medya mensuplarının ‘yalan haber’ yaydıkları iddiasıyla hapsedilmesi, eleÅŸtirel seslerin susturulmasının kolay bir yoludur. Mısır hükümetine tutuklu tüm basın mensuplarını serbest bırakmaları çaÄŸrısında bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mısır polisi, 14 Ocak Salı günü Anadolu Ajansı Kahire ofisine baskın düzenleyerek, 1’i Türk vatandaşı 4 çalışanı gözaltına almış ve bilinmeyen bir yere götürmüştü.

Ofise gelen polis ekipleri, güvenlik kameralarını kapatmış ve internet bağlantısını kesmişti.

AA’nın 4 çalışanının gözaltına alınması, baÅŸta ABD DışiÅŸleri Bakanlığı ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler olmak üzere, Gazetecileri Koruma Komitesi ve Uluslararası Gazetecilik Enstitüsü gibi kurum ve kuruluÅŸlar tarafından kınanmıştı.

Kaynak: AA

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir