NATO, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik ‘tam teşekküllü işgalini’ kınadı

NATO Zirvesi hakkında yayımlanan bildiride “Ukrayna’nın demokratik yollarla seçilmiş Devlet Başkanı, parlamentosu ve hükûmeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız.” ifadesine yer verildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı sonrasında olağanüstü toplanan NATO Zirvesi hakkında yayımlanan bildiride “Ukrayna’nın demokratik yollarla seçilmiş Devlet Başkanı, parlamentosu ve hükûmeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız.” ifadesine yer verildi.

Video konferans yöntemiyle yapılan NATO Zirvesi’nin bildirisinde Ukrayna’ya destek mesajı ve Rusya’ya kınama yer aldı.

Bildiride, Avro-Atlantik güvenliğine yönelik onlarca yıllık dönemdeki en büyük tehdidin görüşüldüğü belirtilerek “Belarus’un kolaylaştırdığı Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tam teşekküllü işgalini en kuvvetli şekilde kınıyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Rusya’ya derhal saldırılarını durdurması ve güçlerini çekmesi çağrısı yapılan bildiride, saldırıların acımasız ve haksız olduğu, Avrupa’da barışın bozulduğu, Rusya’nın eylemlerinden sorumlu tutulacağı vurgulandı.

“Kimse Rus hükûmetinin yalanlarına kanmamalı.” ifadesine yer verilen bildiride, Rusya’nın diplomasi yolunu tercih etmediği, uluslararası hukuku ihlal ettiği hatırlatıldı.

Bildiride, “Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’ya saldırma kararı, Rusya’nın uzun yıllar ekonomik ve siyasi bakımdan ağır bedel ödeyeceği korkunç bir hatadır. Rusya’ya büyük ve eşi görülmemiş yaptırımlar uygulanmaya başlamıştır.” değerlendirmesinde bulunuldu.

“Ukrayna’nın demokratik yollarla seçilmiş Devlet Başkanı, parlamentosu ve hükûmeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız.” mesajının verildiği bildiride, NATO’nun Avrupa güvenliğinin temel ilkelerine bağlılığın sürdüğü, her ülkenin kendi yolunu seçme hakkı bulunduğu ve Ukrayna’ya siyasi ve pratik desteklerin süreceği bildirildi.

Bildiride şunlar kaydedildi:

“Rusya’nın eylemleri ışığında NATO’nun caydırıcılık ve savunma duruşu için gerekli sonuçları çıkaracağız. Müttefikler Washington Anlaşması’nın 4. maddesi uyarınca istişarelerde bulunmuştur. Müttefiklerin savunması ve güvenliği için gerekli kararları ve tedbirleri almaya devam edeceğiz. İttifakın doğusuna savunma amaçlı kara ve hava kuvvetleri, NATO bölgesi geneline deniz varlıkları konuşlandırdık. Kendimizi olasılıklara hazırlamak ve müttefik bölgesinin güvenliğini sağlamak için NATO’nun savunma planlarını harekete geçirdik. Şimdi İttifakın doğusuna ciddi ilave savunma amaçlı güç konuşlandırması yapmaktayız. Şimdi ve gelecekte İttifakın güvenilir ve güçlü caydırıcılığı ve savunmasının sağlanması adına gerekli her türlü konuşlandırmayı yapacağız.”

Avrupa Konseyi, Rusya’nın temsil hakkını askıya aldı

Rusya’nın, Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi nedeniyle Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi’nde ve Parlamenterler Meclisi’nde temsil hakkı askıya alındı.Avrupa Konseyi, Rusya'nın temsil hakkını askıya aldı

Avrupa Konseyi‘nden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Komitesinin, Konseyin tüzüğüne uyumlu şekilde Rusya‘nın Komite ve Parlamenterler Meclisi’nde temsil hakkını askıya almaya karar verdiği belirtildi.

Rusya’nın Avrupa Konseyi üyeliğinin ve özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) tarafı olmaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, Rusya adına AİHM’e seçilen hakimin mahkeme üyeliğinin sürdüğü kaydedildi.

Açıklamada, Rusya’ya karşı yapılan başvuruların AİHM tarafından incelenmeye devam edileceği aktarıldı.

Temsil hakkının askıya alınmasının geçici bir önlem olduğu ifade edildi.

Almanya Büyükelçisi Schulz Rusya’ya en sert yaptırımların yolda olduğunu söyledi

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu´nda düzenlenen basın toplantısında Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine ilişkin açıklamalarda bulundu.Almanya Büyükelçisi Schulz Rusya’ya en sert yaptırımların yolda olduğunu söylediSchulz, Rus hükümetinin uluslararası hukukun temel kurallarını eşi görülmemiş bir şekilde çiğnediğini belirterek Putin’in dünyanın gözleri önünde Ukrayna’ya askeri saldırı düzenlediğini söyledi.

Rus hükümetinin bu saldırıyı “barışı koruma” misyonu olarak tanımlamasının Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ni saptırmaya yönelik olduğunu ifade eden Schulz, Belarus’un bu saldırıya katılmasının utanç verici olduğunu belirtti.

Rusya’nın bu saldırıyı tek başına başlattığını kaydeden Schulz, “Ne Ukrayna ne NATO ne de başka biri bu şekilde kan dökülmesini haklı çıkaracak hiçbir adım atmamıştır. Putin tarihi gerçekleri çarpıtarak Ukrayna’nın var olma hakkını açıkça sorguluyor. “ diye konuştu.

Rusya’nın, NATO tehdidi söylemi ile ilgili Schulz, “NATO’nun Rusya’nın etrafını sardığı ve bu adımı atmaya zorladığı iddiası kaba bir yalandır ve Putin’in iddia ettiği gibi Doğu Ukrayna’da soykırım yok.” ifadelerini kullandı.

Schulz, Ukrayna ile Rusya arasındaki krizi diplomatik yollarla ve barışçıl bir şekilde çözmek için bütün yolları denediklerini vurguladı.

“Güvenliğimizi ve müttefiklerimizi güçlendireceğiz”

Son aylarda çözüme yönelik görüşme tekliflerinin Rus hükümeti tarafından yanıtsız bırakıldığına dikkati çeken Schulz, şöyle konuştu:

“Avrupa Birliği (AB) çerçevesinde, NATO bünyesinde, G7 çerçevesinde ve tabii ki Ukrayna ile yakın koordinasyon içinde olacağız. Rusya’ya karşı en sert yaptırımlardan oluşan kapsamlı bir paketi yola koyacağız. Güvenliğimizi ve müttefiklerimizi güçlendireceğiz. Bugün söz konusu olan sadece Avrupa değildir. Dünyadaki hiçbir ülke, başkalarının kendilerinden daha güçlü olan komşusu istediği için egemenliğinin ele geçirilmesini kabul edemez.”

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Sözleşmesini ve AGİT’in temel ilkelerini korumaya bağlı olduğunu söyleyen Schulz, Almanya ile beraber Rus saldırganlığına karşı çıktığı için Türkiye’ye minnettar olduklarını ifade etti.

Schulz, şöyle devam etti:

“Türkiye ve Almanya Rusya’nın Kırım’ı uluslararası hukuka aykırı bir şekilde ilhak etmesine karşı da ortak bir tutum içinde bulundu her zaman. Aynı şekilde bugün de Türkiye ve Almanya Rusya’nın Ukrayna’ya karşı uluslararası hukuka aykırı bir şekilde saldırmasını birlikte kınıyor.”

Rusya’ya yönelik yaptırımların Türkiye ve Almanya’ya yansımaları olacağını dile getiren Schulz, “Rusya’ya yönelik yaptırımlar, yükselen fiyatlar ve düşen borsalar Almanya’ya ve Türkiye’ye de yansıyacaktır. Simdi bu konuya kararlılıkla sahip çıkmazsak ve kararlılıkla ortak bir tutum sergilemezsek daha da yüksek bedeller ödeyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock: “Putin sistemini vurulması gereken yerden vuruyoruz”

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Brüksel’de AB dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle Ukrayna’da iki günden beri insanların öldüğünü belirterek, bunun sadece uluslararası hukukun değil aynı zamanda uluslararası iş birliği temelinin de ihlali olduğunu ifade etti.

Buna çok sert bir şekilde cevap verileceğini vurgulayan Baerbock, “Bu Rusya’yı mahvedecek.” ifadesini kullandı.

Baerbock, bu nedenle mali ve ekonomik yaptırımlar içeren kapsamlı bir paket oluşturduklarına, aynı zamanda Ukrayna’daki korkunç durumdan sorumlu olanlara yönelik de yaptırımların olacağına işaret ederek, “Putin sistemini vurulması gereken yerden vuruyoruz. Sadece ekonomik ve finansal olarak değil, aynı zamanda güç merkezini de.” değerlendirmesinde bulundu.

Putin’in ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da yaptırım listesine alınacağını ifade eden Baerbock, “Ukrayna’da masum insanların ölmesinden onlar sorumludur. Uluslararası sistemin ayaklar altına alınmasından onlar sorumludur. Avrupalılar ​​olarak bunu kabullenmiyoruz.” şeklinde konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı, yaptırımların kişisel ve ekonomik etkileri olacağını belirtti.

Baerbock, buradaki hedefin Rus yöneticileri uluslararası ve siyasi olarak izole etmek olduğunu ifade ederek, bunu da devlet başkanını ve dışişleri bakanını yaptırım listesine almakla yaptıklarını kaydetti.

Rusya bu yılki Eurovision Şarkı Yarışması’ndan çıkarıldı

Rusya’nın, Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle Eurovision Şarkı Yarışması’na bu yıl katılımının yasaklandığı açıklandı.Rusya bu yılki Eurovision Şarkı Yarışması'ndan çıkarıldıAvrupa Yayın Birliği’nden (EBU) yapılan yazılı açıklamada, bu kararın EBU yönetim kurulunca Ukrayna‘daki kriz nedeniyle alındığı belirtilerek, “Rusya‘nın bu yılki yarışmaya dahil edilmesi, yarışmanın itibarını zedeleyebilir.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “EBU, kamu hizmeti değerlerini koruma ilkesine bağlılığını sürdüren siyaset dışı bir kurumdur.” değerlendirmesi yapıldı.

İzlanda, Finlandiya, Norveç ve Hollanda, Rusya’nın Eurovision’dan çıkarılması çağrısında bulunmuştu.

Finlandiya hükümeti, Rusya’nın Eurovision’a katılması durumunda yarışmaya temsilci göndermeyeceklerini açıklamıştı.

Dünyanın en büyük televizyon etkinliklerinden Eurovision Şarkı Yarışması bu yıl, İtalya’nın Turin kentindeki PalaOlimpico stadyumunda 14 Mayıs’ta düzenlenecek.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir