Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda deÄŸiÅŸiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM BaÅŸkanlığına sunuldu.

Teklifle, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleniyor.

Teklifle öğretmenlerin hak, ödev ve sorumlulukları da hüküm altına alınıyor.

Buna göre, öğretmenler, öğrencilerini Anayasa’da ifadesini bulan temel ilkelere baÄŸlı, Türk milletinin milli, manevi, ahlaki ve kültürel deÄŸerlerini benimsemiÅŸ, ülkesine, içinde yaÅŸadığı topluma ve insanlığa karşı sorumluluk hisseden, erdemli insanlar olarak yetiÅŸtirecek, öğrencilerin bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve ahlaki bakımdan geliÅŸimi için çaba gösterecek, bu doÄŸrultuda meslektaÅŸları, aile ve veli ile iÅŸbirliÄŸi yapacak.

Öğretmenler, öğrencilerin öğrenme biçimleri ile ilgi ve yeteneklerini dikkate alacak ve kişilik haklarına saygı gösterecek, öğrencilerin, eğitim öğretim ortamında her türlü olumsuz söz, tavır ve davranışlardan korunmaları için çaba gösterecek.

Öğretmenler, derse girmek, nöbet tutmak, merkezi veya mahalli yapılan sınavlarda görev almak, kurul ve komisyonlara, tören ve toplantılara, öğrencilere yönelik düzenlenecek etkinlikler ile kulüp faaliyetlerine katılmak, öğrenci rehberlik hizmetlerini yürütmek, uygulama gerektiren eğitimleri koordine etmek ve eğitim öğretim süreçlerine ilişkin diğer iş ve işlemleri yürütmekle görevli olacak.

Öğretmenler, mevzuatta açıkça belirlenen hususlar ile olağanüstü hal, genel afet ve salgın hastalık durumları haricinde meslekleriyle ilgili olmayan iş ve faaliyetlerde rızaları dışında görevlendirilemeyecek.

Teklifle ayrıca, yöneticilerin ödev ve sorumlulukları da düzenleniyor.

Öğretmenlerin hak, ödev ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esaslar ile eğitim öğretim süreçlerindeki diğer görevleri okul tür ve kademelerine göre, ayrıca yöneticilerin de ödev ve sorumluluklarına ilişkin hususlar, okul tür ve kademelerine göre Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi

Teklifle, öğretmenlik, genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından hazırlığı gerektiren özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanıyor.

Öğretmen olarak istihdam edilecekler, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim programlarından mezun olan ve hazırlık eğitiminde başarılı olanlar arasından seçilecek.

Öğretmen olarak istihdam edileceklerde genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler ile öğretmenlik alanlarına kaynak teşkil edecek yükseköğretim programları, söz konusu nitelikler esas alınarak Bakanlıkça belirlenecek.

Hazırlık eğitimi

Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek. Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerleri içeren öğretmenlik mesleği yeterlikleri Bakanlıkça belirlenecek.

Hazırlık eğitiminin süresi 4 dönem olacak. Bu süre, öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre 3 dönem olarak uygulanabilecek. Hazırlık eğitiminin içeriği, süresi ve hazırlık eğitimine ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Hazırlık eğitimine alınacakların belirlenmesi

Teklife göre, hazırlık eğitimine alınacaklarda, aranacak şartlar şöyle:

“Türk vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum bulunmamak, Türk Ceza Kanunu’nda belirtilen süreler geçmiÅŸ olsa bile, kasten iÅŸlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uÄŸramış olsa bile devletin güvenliÄŸine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin iÅŸleyiÅŸine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı deÄŸerlerini aklama, kaçakçılık, uyuÅŸturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuÅŸturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaÅŸtırma, kullanmak için uyuÅŸturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuÅŸturucu veya uyarıcı madde kullanmak, hayasızca hareketler, müstehcenlik ve fuhuÅŸ suçları ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkum olmamak, devlet memurluÄŸundan çıkarılmamış veya düzenlemeye göre öğretmenliÄŸi sona ermemiÅŸ olmak, askerlikle ilgisi bulunmamak, muvazzaf askerlik hizmetini yapmış veya muvazzaf askerlik hizmeti ertelenmiÅŸ ya da yedek sınıfa geçirilmiÅŸ olmak, öğretmenliÄŸe atanacağı alan için Bakanlıkça belirlenen yükseköğretim programlarından mezun olmak, Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi BaÅŸkanlığı tarafından yapılan sınavlardan alanlara göre Bakanlıkça belirlenecek sınav puanına sahip olmak, saÄŸlık durumu yönünden öğretmenlik görevini yapmasına engel bir durumu olmamak.”

Hazırlık eğitimine alınacak adaylar, atama izni verilen pozisyon sayısını geçmemek üzere, sınav puanı üstünlüğüne göre belirlenecek.

Terörle Mücadele Kanunu, Sosyal Hizmetler Kanunu ve milli sporcu kapsamındaki öğretmen adaylarının hazırlık eÄŸitimine alınmasında, “sınav puanına sahip olmak” ÅŸartı dışındaki diÄŸer ÅŸartlar aranacak.

Hazırlık eğitimine alınacaklara güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak.

Hazırlık eğitiminde başarı

Hazırlık eğitiminde her bir teorik dersten en az iki yazılı sınav yapılacak. Her bir dersten not ortalaması 100 üzerinden 60 ve üzerinde olanlar başarılı sayılacak.

Teorik derslerden başarısız olanlara, başarısız oldukları her bir ders için ek bir sınav hakkı verilecek. Ek sınavdan 60 ve üzerinde puan alanlar ilgili dersten başarılı sayılacak. Ek sınavlar sonunda herhangi bir dersten başarısız olanların Akademiyle ilişiği kesilecek.

Hazırlık eğitiminde edinilen bilgi, beceri, tutum ve davranışların eğitim öğretim ortamına yansıtılmasındaki başarı düzeyini belirlemek amacıyla öğretmen adayı üç defa değerlendirmeye tabi tutulacak.

Söz konusu değerlendirme, uygulamadan sorumlu eğitim personeli, uygulamanın yapıldığı eğitim kurumunun müdürü ve uygulama öğretmeni tarafından, Bakanlıkça belirlenen öğretmenlik mesleği yeterlikleri esas alınarak Akademi tarafından öğretmenlik atama alanlarına göre oluşturulan değerlendirme formu üzerinden yapılacak.

Uygulamadan sorumlu eğitim personeli, eğitim kurumu müdürü ve uygulama öğretmeni tarafından ayrı ayrı doldurulan değerlendirme formlarında verilen puanların aritmetik ortalaması alınarak değerlendirme puanı belirlenecek.

Birinci deÄŸerlendirme puanının yüzde 20’si, ikinci deÄŸerlendirme puanının yüzde 30’u, üçüncü deÄŸerlendirme puanının yüzde 50’si alınarak uygulamalı ders baÅŸarı puanı belirlenecek.

Öğretmen adaylarından uygulamalı ders başarı puanı 100 üzerinden 70 ve üzerinde olanlar başarılı sayılacak. Uygulamalı derslerde başarısız olanların Akademi ile ilişiği kesilecek.

Hazırlık eÄŸitiminin sonunda, teorik derslerin baÅŸarı notlarının aritmetik ortalamasının yüzde 40’ı, uygulamalı derslerin baÅŸarı notlarının aritmetik ortalamasının yüzde 60’ı toplanarak atamaya esas baÅŸarı puanı belirlenecek.

Hazırlık eğitimine devam zorunlu olacak. Öğretmen adaylarından belgeye dayalı sağlık mazeretleri sebebiyle hazırlık eğitimi süresince toplam 20 gün ve üzeri hazırlık eğitimine katılamayan veya katılamayacak olanların, mazeretlerinin ortadan kalkmasını takip eden ilk hazırlık eğitimi programına tekrar alınmak üzere kayıtları dondurulacak. Belgeye dayalı sağlık mazeretleri dışında öğretmen adaylarına mazeretlerine bağlı olarak hazırlık eğitimi süresince 10 güne kadar izin verilebilecek.

Akademi ile iliÅŸiÄŸin kesilmesi

Öğretmen adaylarından, “hazırlık eÄŸitimine alınacakların belirlenmesi”ni düzenleyen ilgili maddedeki ÅŸartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanların veya hazırlık eÄŸitimi sırasında bu ÅŸartlardan herhangi birini kaybedenlerin, disiplin soruÅŸturması sonucunda Akademiden çıkarma ile tecziye edilenlerin, hazırlık eÄŸitiminde baÅŸarısız olanların Akademi ile iliÅŸiÄŸi kesilecek.

Disiplin cezaları ve disiplin cezası gerektiren fiil ve davranışlar

Teklifte, öğretmen adaylarına uygulanacak disiplin cezaları ile bu cezalara karşılık gelen fiil ve davranışlar da belirlendi.

Buna göre, “öğretmen adayına, fiil ve davranışında kusurlu olduÄŸunun bildirilmesi” olarak tanımlanan kınama cezasını gerektiren fiil ve davranışlar şöyle:

“Ders, seminer, sınav, uygulama ve diÄŸer eÄŸitim öğretim ortamlarında yürütülen çalışmaların düzenini bozmak, bu çalışmalara geç gelmeyi veya erken ayrılmayı alışkanlık haline getirmek. Sınavlarda kopya çekmeye teÅŸebbüs etmek. Hazırlık eÄŸitimine mazeretsiz olarak toplam iki gün katılmamak. Akademinin sunduÄŸu imkanlardan hakkı olmaksızın yararlanmak veya bu imkanlardan baÅŸkasını yararlandırmak. Akademi personelini ya da öğretmen adaylarını kaba veya yaralayıcı sözle rencide etmek. Akademinin düzen ve iÅŸleyiÅŸini olumsuz etkileyen davranışlarda bulunmak. Akademide yürütülen eÄŸitim faaliyetlerine iliÅŸkin ses veya görüntüleri ilgili mevzuatında belirlenmiÅŸ usuller dışında paylaÅŸmak.”

İlgili madde ile düzenlenen ödemeden 10’da bir oranında kesinti yapılmasını gerektiren fiil ve davranışlar ise şöyle:

“Akademi yetkililerince istenilen bilgileri kasıtlı olarak eksik veya gerçeÄŸe aykırı bildirmek. Akademiye ait alanlarda alkollü içki içmek veya Akademiye sarhoÅŸ gelmek. Hazırlık eÄŸitimine mazeretsiz olarak toplam 4 gün katılmamak. Kasıtlı olarak Akademi bünyesinde mevcut bina, demirbaÅŸ eÅŸya ve benzeri malzemeyi tahrip etmek veya biliÅŸim sistemine zarar vermek. KiÅŸilerin ÅŸeref ve haysiyetini zedeleyen söz, davranış veya yazılı eylemlerde bulunmak. Akademi personelini veya öğretmen adaylarını tehdit etmek. Sınavlarda kopya çekmek veya çektirmek.”

Teklifle, öğretmen adayını “Akademiden çıkarılmasını gerektiren fiil ve davranışlar” da hüküm altına alınıyor.

Disiplin Kurulu, Akademi Başkanı tarafından Akademik Kurul üyeleri arasından 3, Akademide görevli daire başkanları arasından 2 üye olmak üzere her bir eğitim programı süresi için belirlenecek 5 üyeden oluşacak. Aynı usulle 5 yedek üye belirlenecek. Disiplin Kurulu ilk toplantısında kendi üyeleri arasından bir üyeyi başkan seçecek.

Öğretmen adaylarına ilişkin mali ve sosyal hükümler

Öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi sürecinde her ay (18 bin 650) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılacak. Bu ödeme, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak. İlgili madde kapsamında kaydı dondurulanlara bu süre boyunca ödeme yapılmayacak.

Öğretmen adaylarından askerlik yükümlülüğü bulunanların askerlik hizmetleri, Akademideki eğitimleri süresince ertelenecek.

Öğretmen adayları hazırlık eğitim sürelerinde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacak. Bu kişiler adına Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek primler, öğretmen adaylarına birinci fıkrada öngörülen ödemeden bağımsız olarak Bakanlık bütçesinden karşılanacak.

Sözleşmeli öğretmenlikte istihdam

Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar ve gerekli şartları taşıyanlar, Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecek.

Sözleşmeli öğretmenlerin, eğitim kurumlarına yerleştirilmeleri atamaya esas başarı puanı esas alınarak tercihleri doğrultusunda yapılacak. Tercihte bulunmayanlar ile tercihlerine yerleşemeyenlere boş kalan eğitim kurumları için yeniden tercih hakkı verilecek.

İkinci tercih döneminde tercihte bulunmayanlar ile tercihlerine yerleştirilemeyenler Bakanlıkça kura ile yerleştirilecek.

Yerleştirildikleri eğitim kurumlarında mazeretsiz olarak göreve başlamayanlar ile göreve başladığı halde mazeretsiz olarak görevlerinden ayrılanlar, hazırlık eğitimi sonunda aldıkları atamaya esas başarı puanıyla sözleşmeli öğretmenlik için yeniden başvuruda bulunamayacak ve yerleştirildikleri tarih itibarıyla 3 yıl süreyle hazırlık eğitimine alınmayacak.

Sözleşmeli öğretmenler, can güvenliği ve sağlık mazeretleri hariç olmak üzere, 3 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde sözleşmeli olarak istihdam edilen öğretmenin eşi bu öğretmene tabi olacak.

Sözleşmeli öğretmenlikte istihdam ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Kadrolu öğretmenliğe atama

Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler talepleri halinde görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmen kadrolarına atananlar mazerete bağlı olarak yapılacak yer değiştirmeler hariç olmak üzere 1 yıl süreyle yer değiştiremeyecek.

Öğretmen kadrolarına atananların sözleşmeli öğretmen pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespiti ile hizmet puanı hesaplamasında dikkate alınacak. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanacak ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmayacak.

Öğretmen ve yöneticilere, görev yaptıkları her takvim yılı karşılığında hizmet puanı verilecek.

Öğretmenlerin yer değişikliği

Öğretmenlerin mazeret durumlarına ve isteğe bağlı yer değiştirmeleri, Bakanlığın öğretmen ihtiyacı ve öğretmenin tercihi dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak.

Öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi, hazırlık eğitimi, hazırlık eğitimine alınacakların belirlenmesi, hazırlık eğitiminde başarı, Akademi ile ilişiğin kesilmesi, disiplin cezaları ve disiplin cezası gerektiren fiil ve davranışlar, disiplin kurulu ve disiplin cezalarının uygulanmasına ilişkin hususlar, öğretmen adaylarına ilişkin mali ve sosyal hükümler ile sözleşmeli öğretmenlikte istihdama ilişkin hükümler 1 Eylül 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Bütünleşik mesleki gelişim faaliyetleri düzenlenecek

Teklife göre, Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmen ve yöneticilerin mesleki gelişimlerinde sürekliliği sağlamak üzere planlı, sürdürülebilir, izlenebilir ve mesleki uygulamalarla bütünleşik mesleki gelişim faaliyetleri düzenlenecek. Bu faaliyetler, merkezi veya mahalli olarak gerçekleştirilebilecek.

Öğretmen ve yöneticilere yönelik düzenlenecek mesleki gelişim faaliyetleri; talep ve ihtiyaçlara, eğitim alanında yaşanan değişim ve gelişmeler ile Bakanlık politikalarına uygun olarak belirlenecek. Bakanlıkça öğretmen ve yöneticilerin kişisel ve mesleki gelişimleri için görev yaptıkları okul türü ve kademesi ile atama alanları dikkate alınarak beşer yıllık dönemleri içeren bireysel mesleki gelişim planları hazırlanacak.

Mesleki gelişim faaliyetleri düzenli olarak izlenecek, değerlendirilecek ve değerlendirme sonuçları planlanacak mesleki gelişim faaliyetlerinde dikkate alınacak. Öğretmen ve yöneticilerin mesleki gelişimlerine ilişkin oluşturulacak planlar, programlar, uygulama ve uygulamaların değerlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Kariyer basamakları

Öğretmenlik mesleği; öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağından oluşacak. Öğretmenlerden; öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan ve Akademi tarafından uzman öğretmenlik için düzenlenen eğitimi tamamlayanlara uzman öğretmen ünvanı verilecek.

Uzman öğretmenlerden; uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan ve Akademi tarafından başöğretmenlik için düzenlenen eğitimi tamamlayanlara başöğretmen ünvanı verilecek. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük dosyasından silindikten sonra uzman öğretmen veya başöğretmen ünvanı için başvuruda bulunabilecek.

Öğretmen ünvanından, bu göreve atanmanın atamaya yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten, uzman öğretmen veya başöğretmen ünvanından ise uzman öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren yararlanılacak. Uzman öğretmen veya başöğretmen ünvanı alanlara her ünvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek. Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemede başvuru, sertifikaların düzenlenmesi ile uygulamaya ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Yönetici görevlendirme

Eğitim kurumu müdürü veya müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirilecek adaylar, Milli Eğitim Akademisi tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına alınacak. Bu programa katılacak yönetici adayları yazılı ve/veya sözlü sınavlardan 60 ve üzerinde puan alanlar arasından puan üstünlüğüne göre belirlenecek. Yazılı ve sözlü sınavın birlikte yapılması halinde başarı puanı, yazılı ve sözlü sınav puanının aritmetik ortalaması alınarak tespit edilecek.

Yönetici yetiştirme programına alınanlardan bu program sonunda yapılan yazılı sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak. Bunlar tercihleri de dikkate alınarak bu fıkraya göre yapılan yazılı sınavda alınan puan üstünlüğüne göre vali onayı ile yönetici olarak görevlendirilecek. Yöneticiler 4 ders yılı için görevlendirilecek, aynı eğitim kurumunda aynı ünvanla en fazla 8 ders yılı görev yapabilecek.

Yöneticilerin aynı eğitim kurumunda veya bir başka eğitim kurumuna yeniden yönetici olarak görevlendirilmelerinde Bakanlıkça belirlenecek başarı ölçütleri dikkate alınacak. Bu madde kapsamındaki görevlendirmeler özlük hakları, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmayacak.

Bu maddeye ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek ve düzenleme 1 Eylül 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

Yurt içi veya yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlara, Bakan onayı ile özel program ve proje uygulayan okul ve kurum olarak seçilenler ile Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri Bakan tarafından yapılacak.

Yükseköğretim Kanunu’nun ilgili maddesi kapsamında üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarına birinci fıkra kapsamında okul müdürlüğü görevi verilebilecek.

Ödül ve disiplin hükümleri

Öğretmen ve yöneticilere Devlet Memurları Kanunu kapsamında başarı belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül verilebilecek.

Öğretmen ve yöneticiler hakkında Devlet Memurları Kanunu disiplin hükümleri uygulanacak. Ancak öğretmen ve yöneticilerden; öğrencilere ve eğitim süreçlerine ilişkin ses veya görüntüleri ilgili mevzuatında belirlenmiş usuller dışında paylaşanlara kınama; ilgili mevzuatı gereği yapılanlar dışında öğrencilere menfaat karşılığında özel ders veren veya özel ders için yönlendirme yapanlara, öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek söz, davranış, hal ve hareketlerde bulunanlara, öğrencilerin ders başarılarının değerlendirilmesinde taraflı davrananlara, eğitim öğretim sürecinde Bakanlıkça onaylanan öğretim programının belirlediği amaç ve hedeflere aykırı faaliyet ve uygulamalar yapanlara aylıktan kesme cezası verilecek.

Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen uyuÅŸturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuÅŸturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaÅŸtırma, kullanmak için uyuÅŸturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuÅŸturucu veya uyarıcı madde kullanmak, hayasızca hareketler, müstehcenlik ve fuhuÅŸ suçları ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkum olanların öğretmenliÄŸi sona erecek.

Milli EÄŸitim Akademisi

Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimi, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmeleri için eğitim programları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek üzere Bakanlığa bağlı Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Gerekli görülen yerlerde Akademi bünyesinde eğitim ve uygulama merkezleri açılabilecek.

Akademi’nin personel, denetim, bakım ve onarım, koruma ve güvenlik, taşınır ve taşınmaz, araç, gereç, malzeme, demirbaÅŸ ve taşıtlar ile benzeri ihtiyaçları için gerekli iÅŸ ve iÅŸlemler Bakanlığın ilgili birimleri tarafından yerine getirilecek. Akademinin giderleri için öngörülen ödenekler Bakanlık bütçesinde yer alacak.

Teklifte Akademi’nin görevleri de hüküm altına alınıyor. Buna göre, Akademi, öğretmenlik mesleÄŸine hazırlık eÄŸitimi programları, yönetici yetiÅŸtirme programları ile öğretmen, yönetici ve diÄŸer personelin kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmelerine yönelik eÄŸitim programlarını hazırlayıp uygulayacak.

Akademi, öğretmen, yönetici ve diğer personelin sahip olması gereken yeterliklerini belirleyecek ve gelişen şartlara göre güncelleyecek. Öğretmenlere; öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerler ile dijital yeterlikleri kazandıracak eğitim faaliyetleri planlayıp uygulayacak. Öğretmen, yönetici ve diğer personelin eğitim ihtiyaçlarını belirleyecek, bu ihtiyacı karşılayacak eğitim programlarını hazırlayacak, uygulayacak ve eğitimlerin etkinliğini izleyecek. Talepleri uygun görülmesi halinde, giderleri kurumlarınca veya kendilerince karşılanmak kaydıyla özel öğretim kurumlarında görev yapan personele eğitim verecek.

Akademi, talepleri uygun görülmesi halinde giderleri kurumlarınca veya kendilerince karşılanmak kaydıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personeline eğitim verecek. Eğitim öğretim alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edecek; görev alanına giren konularda yayın yapacak; araştırma, geliştirme, proje faaliyetleri ve bilimsel çalışmalar yürütecek. Görev alanıyla ilgili konularda yurt içi veya yurt dışı üniversiteler ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği gerçekleştirecek; Bakan tarafından verilecek diğer görevleri yapacak.

Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu

Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu; Bakanın ya da Bakanın görevlendireceği bir Bakan Yardımcısının başkanlığında, Akademi Başkanı, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü, bir Yükseköğretim Kurulu üyesi, Bakan tarafından diğer kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden belirlenecek birer temsilciden olmak üzere 7 kişiden oluşacak.

Kurul, Akademi’nin görev alanına giren konularda politika ve stratejileri belirleyecek; gerçekleÅŸtirilen çalışmaları izleyecek ve deÄŸerlendirecek. Kurul, yılda en az iki kez toplanacak ve Kurul’un sekretarya hizmetleri Akademi BaÅŸkanlığı tarafından yürütülecek.

Akademi BaÅŸkanlığı; Akademi BaÅŸkanı, Akademik Kurul ve sayısı 10’u geçmemek üzere hizmet birimlerinden oluÅŸacak. Akademi BaÅŸkanı, Akademi’nin en üst amiri olarak doÄŸrudan Bakana baÄŸlı olarak görev yapacak. Akademi BaÅŸkanı, Akademi’nin temsil ve yönetiminden, Akademi faaliyetlerinin yürütülmesi ve denetiminden sorumlu olacak. Akademik Kurul’a, Akademi BaÅŸkanı baÅŸkanlık edecek. Akademik Kurul bir baÅŸkan ve 10 kurul üyesinden oluÅŸacak.

Akademik Kurul, Akademi’nin görev alanına giren konularda Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından belirlenen politikaların uygulanmasına iliÅŸkin standartları, öğretmen, yönetici ve diÄŸer personelin sahip olması gereken yeterlikleri, Akademi tarafından düzenlenecek eÄŸitimlerin programlarını ve Akademi’nin yıllık çalışma planını hazırlayacak ve Bakan onayına sunacak. Akademik Kurul, Akademi’den çıkarma cezalarına karşı yapılan itirazları inceleyerek karara baÄŸlayacak.

Teklifin, Milli EÄŸitim Akademisi ve Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu’na iliÅŸkin hükümleri, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek.

Eğitim personeli istihdamı

Teklife göre, Milli EÄŸitim Bakanlığı, Milli EÄŸitim Akademisi hizmet birimlerinde görevlendirmek ve Akademi’nin eÄŸitim faaliyetlerini yürütmek üzere Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddesi çerçevesinde eÄŸitim personeli istihdam edebilecek.

Kamu kurum ve kuruluÅŸlarının kadrolarında söz konusu Kanun’a tabi kadrolar ile Yükseköğretim Personel Kanunu’na tabi öğretim elemanı kadrolarında bulunanların bu düzenleme kapsamında sözleÅŸmeli personel pozisyonlarında istihdam edilmesi halinde kadrolarıyla iliÅŸikleri kesilecek.

Önceki kurumlarına dönen kiÅŸilerin Akademi’de geçen hizmetleri kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinde deÄŸerlendirilecek ve bunların Akademi’de geçen süreleri diÄŸer özlük iÅŸlemleri bakımından kendi kurumlarında geçmiÅŸ sayılacak. Bu personele sözleÅŸmenin feshi durumunda iÅŸ sonu tazminatı ödenmeyecek ve bunların Akademi’de sözleÅŸmeli personel pozisyonunda geçen süreleri emeklilik ikramiyesinin hesabında dikkate alınacak. Bu kapsamda istihdam edilenlerden, sözleÅŸmeli personel pozisyonunda iken emekliye ayrılanların veya vefat edenlerin sözleÅŸmeli personel pozisyonuna atanmadan önceki kadrolarında ilgili düzenleme kapsamında geçen sürelerine emekli ikramiyesi ödenmeyecek ve bu süreler ödenecek iÅŸ sonu tazminatının hesabında dikkate alınacak.

Düzenleme kapsamında sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek kişi ile Bakan veya yetkili kılması halinde Akademi Başkanı arasında hizmet sözleşmesi imzalanacak.

Sözleşmeli personelin; görev yeri, görevi dahilinde yapacağı işlerin tanımları, uyacakları mesleki ve etik kurallar, ödev, yetki ve sorumlulukları ile diğer hususlar hizmet sözleşmesinde belirtilecek. Hizmet sözleşmesi yazılı olarak bir yıllık yapılacak. Bu süre sonunda tekrar sözleşme imzalanabilecek. Sözleşme süresinin sona ermesi halinde yeni sözleşme yapılıncaya kadar sözleşme süresi 3 aya kadar uzatılabilecek.

Akademi’de ödenecek ders ücretleri

Milli EÄŸitim Akademisi’nde eÄŸitim personeli olarak istihdam edilenlerden profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi ünvanına sahip olanların haftada asgari 10 saat ders verme yükümlülüğü olacak. Bunlara, haftada 10 saati aÅŸan ders görevleri için bu ders görevlerinin fiilen yapılması ÅŸartıyla haftada en çok 20 saate kadar ek ders ücreti ödenecek.

Bu kapsamda bulunmayanlar haftada asgari 15 saat ders vermekle yükümlü olacak ve bu süreyi aşan ders görevleri için bunların fiilen yapılması şartıyla haftada en çok 15 saate kadar ek ders ücreti ödemesi yapılacak.

Fiilen yapmış oldukları ders görevleri karşılığında eğitim personelinden profesör ünvanına sahip olanlara ders saati başına 320, doçent ünvanına sahip olanlara ders saati başına 270, doktor öğretim üyesi ünvanına sahip olanlara ders saati başına 220, bu kapsamda bulunmayanlara ise ders saati başına 160 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda ek ders ücreti ödenecek.

Sözleşmeli personelden, araştırma, proje, yayın ve benzeri bilimsel çalışmalarda görevlendirilenlere haftada 5 saati geçmemek kaydıyla ayrıca ders ücreti ödemesi yapılacak.

Geçici öğretim elemanı görevlendirilmesi

SözleÅŸmeli personel kazanç getirici baÅŸka bir iÅŸ yapamayacak, resmi veya özel herhangi bir müessesede maaÅŸlı, ücretli veya sözleÅŸmeli olarak görev alamayacak, Devlet Memurları Kanunu’nda devlet memurları için yasaklanan fiil ve eylemlerde bulunamayacak ve siyasi partilere üye olamayacak.

Sözleşmeli personel, istihdam edildiği hizmet biriminde, yönetici olarak görevlendirilebilecek. Bu görevleri yürüttükleri sürece kendilerine, bu görevlerinden dolayı ilave bir ücret ödenmeyecek.

Akademi’de, yükseköğretim kurumlarıyla iÅŸbirliÄŸi yapılarak geçici olarak öğretim elemanı görevlendirilebilecek. Bu ÅŸekilde istihdam edilen personelin Akademi’deki çalışma süresi yükseköğretim kurumlarında geçmiÅŸ sayılacak.

EÄŸitim personeli dışında, yüksek öğrenimli olmak koÅŸuluyla Akademi’de ders vermek üzere görevlendirilenlere, haftada 30 saate kadar ek ders görevi verilebilecek. Bu personele, fiilen yapmış oldukları ders görevleri karşılığında ders saati başına ünvanları dikkate alınarak düzenlemede belirlenmiÅŸ gösterge rakamları üzerinden ek ders ücreti ödenecek.

Akademi’nin hizmet birimlerinin görev dağılımı, Akademik Kurul ve Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulunun çalışma usul ve esasları ile bu bölümde düzenlenen diÄŸer hususlara iliÅŸkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecek.

Eğitim çalışanlarının şiddetten korunması

Teklifle eğitim çalışanlarının şiddetten korunması da amaçlanıyor.

Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi eğitim kurumlarında yönetici, öğretmen, usta öğretici, yabancı uyruklu öğrencilerin eğitimine yönelik Bakanlık tarafından yürütülen projelerde öğretici/öğretmen veya rehber danışman; özel öğretim kurumlarında yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğretici olarak görev yapanlar ile Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumları ve özel öğretim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders okutanlara ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan öğretmenlere karşı görevleri sebebiyle işlenen Türk Ceza Kanunu kapsamındaki kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında tayin edilecek cezalar yarı oranında artırılacak. Bu suçların işlenmesi halinde hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.

YetersizliÄŸi tespit edilen kadrolu öğretmenler Akademi’de eÄŸitime alınacak

Teklife göre, Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi tarafından haklarında yapılan denetim ve inceleme sonucunda öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde görevini yerine getirmede yetersizliği tespit edilen kadrolu öğretmenler, Akademi tarafından eğitime alınacak. Bunlar, düzenlenen eğitimin tamamlanmasını takip eden eğitim öğretim dönemi içerisinde ilk denetimde görev almayan Bakanlık veya eğitim müfettişlerince yeniden değerlendirmeye tabi tutulacak. İkinci değerlendirme sonucunda da yetersizliği tespit edilenler, genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanacak.

Diğer hükümler

Düzenlemede hüküm bulunmayan hallerde hazırlık eğitimi alan öğretmen adayları hariç bu teklif kapsamındaki personel bakımından Devlet Memurları Kanunu ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanacak.

Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer alan “tutuklama nedenleri”ne “Milli EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı resmi eÄŸitim kurumlarında yönetici, öğretmen, usta öğretici, yabancı uyruklu öğrencilerin eÄŸitimine yönelik Millî EÄŸitim Bakanlığı tarafından yürütülen projelerde öğretici/öğretmen veya rehber danışman; özel öğretim kurumlarında yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğretici olarak görev yapanlar ile Bakanlığa baÄŸlı resmi eÄŸitim kurumları ve özel öğretim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders okutanlara ve diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarında görev yapan öğretmenlere karşı görevleri sırasında veya görevleri sebebiyle iÅŸlenen kasten yaralama suçu” ekleniyor.

Düzenlemeyle Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu’nda deÄŸiÅŸikliÄŸe gidiliyor. Buna göre, Öğretmenlik MesleÄŸi Kanunu kapsamında Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından Milli EÄŸitim Akademisi’nde hazırlık eÄŸitimine alınan öğretmen adayları, eÄŸitim gördükleri süre içinde genel saÄŸlık sigortalısı sayılacak. Bu kiÅŸilerin genel saÄŸlık sigortası primleri, prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 günlük tutarı üzerinden Bakanlık bütçesinden ödenecek. Bu kiÅŸilerin tespit edilecek eÅŸ ve çocukları ile ana ve babaları da bakmakla yükümlü olunan kiÅŸi sıfatıyla genel saÄŸlık sigortasından yararlandırılacak.

Askeralma Kanunu’nda yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸe göre ise Öğretmenlik MesleÄŸi Kanunu kapsamında Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından Milli EÄŸitim Akademisi’nde hazırlık eÄŸitimine alınan öğretmen adaylarından askerlik yükümlülüğü bulunanların askerlik hizmetleri, Bakanlığın teklifi üzerine Akademi’deki eÄŸitimleri süresince ertelenecek.

Öte yandan teklifle 3 Şubat 2022 tarihli Öğretmenlik Meslek Kanunu yürürlükten kaldırılıyor.

1 Eylül 2025 tarihine kadar yapılacak sözleÅŸmeli öğretmen istihdamında, kadrolu öğretmen atamalarında ve yönetici görevlendirilmelerinde, düzenlemeyle yürürlükten kaldırılan mevzuat hükümleri uygulanacak. Bu hükmün yürürlüğe girdiÄŸi tarih itibarıyla Bakanlık Öğretmen YetiÅŸtirme ve GeliÅŸtirme Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve teklifle Akademi’ye verilen görevler 1 Ocak 2025’e söz konusu Genel Müdürlükçe ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yürütülmeye devam edilecek.

Aday Öğretmen Yetiştirme Programı

Teklife göre, düzenlemenin yürürlüğe girdiÄŸi tarihte aday öğretmen olarak görev yapanlar ile yürürlüğe girdiÄŸi tarihten 1 Eylül 2025’e kadar aday öğretmen olarak istihdam edilecek olanlar, mesleÄŸe, memuriyete, görev yaptığı kuruma ve içinde bulunduÄŸu sosyal çevreye en iyi ÅŸekilde hazırlanmaları amacıyla; kiÅŸisel ve mesleki geliÅŸimlerine katkı saÄŸlayan, memuriyete ve mesleÄŸe hazırlığı içeren ve en az 240 ders saati olacak ÅŸekilde planlanan hizmet içi eÄŸitimden, görev alacağı kurumun faaliyet alanları esas alınarak belirlenecek temel görevleri gözlemleyeceÄŸi ve bir danışman nezaretinde kendisinin de tatbik edeceÄŸi uygulamalardan oluÅŸan Aday Öğretmen YetiÅŸtirme Programı’na tabi tutulacak.

Adaylık süreci bir yıldan az 2 yıldan çok olamayacak. Programı tamamlayan ve bir yıllık görev süresini dolduran aday öğretmenlerin adaylıkları, adaylık süreci sonunda kaldırılarak öğretmenliğe atamaları yapılacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte sözleşmeli öğretmen olarak görev yapanlardan adaylık sürecini tamamlamayanlar, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulacak. Adaylık sürecini tamamlayan sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği 3 yıllık çalışma süresini tamamlayarak öğretmen kadrosuna atananlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak. Aday öğretmenlikte geçen süreler, uzman öğretmen ve başöğretmen ünvanlarının verilmesinde öğretmenlikte geçmiş sayılacak.

Teklifin yürürlüğe girdiği tarihte görevde olan öğretmen ve uzman öğretmenler, öğretmenlikte ve/veya uzman öğretmenlikte 20 yıllık çalışma süresini tamamlamaları ve belirlenen şartlardan uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olma şartı hariç diğer şartları sağlamaları kaydıyla başöğretmen ünvanı için başvuruda bulunabilecek.

AK Parti Grup Başkanı Güler, kanun teklifinin 39 maddeden oluştuğunu, geçici 3 maddenin bulunduğunu söyledi

AK Parti Grup BaÅŸkanı Güler, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım MaviÅŸ, AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy ve Konya Milletvekili Latif Selvi ile Meclis’te düzenlediÄŸi basın toplantısında, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda deÄŸiÅŸiklik yapılmasına dair kanun teklifinin TBMM BaÅŸkanlığına sunulduÄŸunu belirtti.

Kanun teklifinin 39 maddeden oluştuğunu, geçici 3 maddenin bulunduğunu açıklayan Güler, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin başta olmak üzere bakanlık bürokrasisi ile uzun zamandır bir çalışma içinde olduklarını belirtti.

Güler, kanun teklifinin ilk imza sahibi olan AK Parti Sinop Milletvekili MaviÅŸ, Sivas Milletvekili Toy ve Konya Milletvekili Selvi’nin süreci yakından takip ettiklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığının gerek bütçesiyle gerekse merkez ve taşra teşkilatlarındaki personel sayısıyla nicelik olarak ülkedeki en büyük kurumlardan biri olduğuna dikkati çeken Güler, bu nicel büyüklüğün yanına nitel yeterliliğin de eklenmesinin olmazsa olmaz olarak yasa teklifinin temelini teşkil ettiğini kaydetti.

EÄŸitim sisteminde 1 milyon 230 bin 402 öğretmen ve okul yöneticisinin görev yaptığına dikkati çeken Güler, bu öğretmenlerin 477 bininin 35 ve daha alt yaÅŸta olduÄŸunu, öğretmenlerin tamamının yaÅŸ ortalamasının ise 40’ın altında olduÄŸunu ifade etti.

Öğretmenlerin mesleklerini gerektiÄŸi gibi yerine getirebilmeleri için geliÅŸen ve deÄŸiÅŸen müfredat, eÄŸitim teknolojisi, eÄŸitim materyali, ölçme ve deÄŸerlendirme anlayışı, pedagojik bilgi hususlarında sürekli desteklenmesi gerektiÄŸini dile getiren Güler, “Bu kanunla kurulan Milli EÄŸitim Akademisi ile akademiye baÄŸlı oluÅŸturulacak eÄŸitim ve uygulama merkezlerinde istihdam edilecek uzman eÄŸitim kadrosu aracılığıyla sistematik, sürdürülebilir ve birbirini tamamlayan mesleki eÄŸitimler düzenlenmesi ve bu süreçte ilgili akademisyenlerin desteklerinin alınarak bu eÄŸitim sisteminin iÅŸletilmesi amaçlanmaktadır.” diye konuÅŸtu.

“3 veya 4 dönemlik mesleÄŸe hazırlık eÄŸitimine alınması planlanmaktadır”

Nitelikli bir eğitim için nitelikli öğretmen yetiştirme modelinin kurulmasının zorunluluk haline geldiğini belirten Güler, şöyle devam etti:

“Bu amaçla, öğretmen adaylarının, öğretmenlik alanına kaynak teÅŸkil eden bir yükseköğretim programını tamamladıklarında bu kanun ile kurulacak olan Milli EÄŸitim Akademisi aracılığıyla yükseköğretimde aldıkları eÄŸitimleri tamamlayacak nitelikte akademik eÄŸitimlerine göre 3 veya 4 dönemlik mesleÄŸe hazırlık eÄŸitimine alınması planlanmaktadır. Akademide mesleÄŸe hazırlamaya yönelik verilen eÄŸitimlerle; öğretmenlik meslek bilgisi ve özel alan bilgisi baÅŸta olmak üzere bir öğretmende bulunması gereken bütün yeterlilikler esas alınarak yürütülecek teorik ve uygulamalı dersler yoluyla öğretmen adaylarının en iyi ÅŸekilde yetiÅŸtirilmesi hedeflenmektedir. Akademi eÄŸitiminin bir bölümünün dünya örneklerinden az olmayacak ÅŸekilde okul uygulamasına ayrılarak adayların uygulama eksiÄŸinin giderilmesi hedeflenmektedir.”

Öğretmen yetiÅŸtirme ve geliÅŸtirme sürecinin yürütülmesi için Bakanlığa baÄŸlı bir akademi kurulmasının geçmiÅŸten beri talep edilen bir husus olduÄŸunu belirten Güler, “Milli EÄŸitim Akademisi’nin kurulmasıyla, öğretmenler baÅŸta olmak üzere, eÄŸitim yönetimi ve denetimi alanlarında görev alacak ve halen çalışmakta olan personelin, bilimsel ölçütler ve bilimsel geliÅŸmeler doÄŸrultusunda meslek içinde eÄŸitimlerinin yapılması, kariyerlerinin geliÅŸtirilmesi ve eÄŸitim kurumu yöneticilerine yöneticilik formasyonunun kazandırılması hedeflenmektedir. Bakanlığın merkez ve taÅŸra teÅŸkilatında bir üst göreve atanmada; öğretmenlerin görev öncesinde yetiÅŸtirilmesi ve diÄŸer personelin akademide alacakları eÄŸitimle kazanacakları ehliyet, kariyer ve liyakatin dikkate alınacak olması, milli eÄŸitim akademisini kurumsal anlamda iÅŸlevsel yapacağı gibi milli eÄŸitim kadrolarında görev alacak personelide çok daha güçlü ve donanımlı hale getirecektir.” diye konuÅŸtu.

Öğretmenlere karşı görevi esnasında işlenen suçların cezaları artırılıyor

Anayasa Mahkemesi’nin 13 Temmuz 2023 tarihli kararıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı maddelerinin iptal edildiÄŸini hatırlatan Güler, iptal gerekçelerine uygun düzenlemelerin bu kanun teklifinde yer aldığını bildirdi.

AK Parti Grup Başkanı Güler, öğretmenlerin nitelik ve seçimi; hak, ödev ve sorumluluklarını; öğretmen olacaklara disiplin işlemi noktasındaki düzenlemeler, KPSS puan üstünlüğüne göre öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleği yeterlilikleri çerçeveside teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimine alınmaları; başarılı olanların atamaları; kadrolu öğretmenlik; öğretmenlerin yer değişiklikleri; öğretmenlerin kariyer basamaklarında ilerlemelerine yönelik düzenlemeler gibi bir çok başlığın kanun teklifinde yer aldığını açıkladı.

Bazı okullarda şiddet olaylarının meydana geldiğini hatırlatan Güler, bu teklifle öğretmene şiddete uygulanacak cezaların artırılacağını bildirdi.

Güler, öğretmenlere karşı görevleri esnasında, görevleri sebebiyle işlenen kasten yaralama, tehdit, hakaret, görevi yaptırmamakta direnme suçlarında cezaları yarı oranında artırmayı öngördüklerini açıkladı.

Güler, Türk Ceza Kanunu’nun 51. maddesinde düzenlenen hapis cezasının ertelenmesi hükümlerini de uygulanmaması noktasında teklifte düzenleme yer aldığını anlattı.

Hazırlık eğitim süresi 4 dönemi kapsayacak

Akademide eğitim alan öğretmen adaylarına eğitim faaliyetleri hazırlık dönemi içerisinde her ay 18 bin 650 ek gösterge rakamının memur aylığının katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılacağını açıklayan Güler, hazırlık eğitiminin süresinin; her bir dönem 14 hafta olmak üzere 4 dönemlik bir süreyi kapsadığını, bu sürenin en uzun haliyle 14 ay, en kısa haliyle 10 ay olacağını bildirdi.

Güler, eğitim fakülteleri gibi öğretmen yetiştiren bölümlerden mezun olan öğretmen adayı için bu sürenin 3 dönem olacağını, bu bölümler için hazırlık eğitimi süresinin en az 30 hafta, en çok 42 hafta olarak belirlenebileceğini söyledi.

EÄŸitim fakülteleri varken neden Milli EÄŸitim Akademisi’nin kurulmasına ihtiyaç duyulduÄŸunu ise Güler şöyle açıkladı:

“Ülkemizde öğretmen yetiÅŸtirme konusunda tek bir model bulunmamaktadır. Türkiye’de sadece 6 alanda öğretmen yetiÅŸtirme faaliyetlerini yürüten eÄŸitim fakülteleri eliyle bu süreç yürütülmektedir. ÇoÄŸunluÄŸu lise düzeyi alanlarda olmak üzere 20 alanda eÄŸitim fakülteleri ve fen edebiyat fakülteleri baÅŸta olmak üzere diÄŸer fakülteler öğretmen yetiÅŸtirmektedir. İstihdam edilen 62 alanın öğretmenleri ise eÄŸitim fakülteleri dışındaki fakültelerde yetiÅŸmektedir. EÄŸitim fakülteleri dışındaki fakültelerde yetiÅŸen öğretmen adayları öğretmen olmak için ayrıca Pedagojik Formasyon olarak bilinen öğretmenlik meslek bilgisi derslerini seçmeli olarak veya mezuniyet sonrası katıldıkları sertifika programları aracılığıyla almaktadırlar.”

​​​​​​​Kariyer basamakları

Öğretmenlik mesleÄŸinin; öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldığını anlatan Güler, “Kariyer basamaklarında ilerlemede yazılı sınav kaldırılmıştır. Kariyer basamaklarında ilerlemede mesleki çalışmalar kaldırılmıştır. Uzman öğretmenlik unvanı için en az 10 yıl öğretmen olarak hizmeti bulunması; başöğretmenlik ünvanı için en az 10 yıl uzman öğretmen olarak hizmetin gerçekleÅŸtirilmesi; kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının bulunmaması; akademi tarafından verilen uzman öğretmenlik, başöğretmenlik eÄŸitim programlarının tamamlanması ÅŸartını teklifimizde getiriyoruz. Ayrıca kanun yürürlüğe gireceÄŸi tarihte görevde bulunan öğretmen ve uzman öğretmenlere öğretmenlikte veya uzman öğretmenlikte 20 yıllık çalışma süresini tamamlamaları halinde doÄŸrudan başöğretmen ünvanı için baÅŸvuruda bulunabilme imkanı saÄŸlanmış oluyor.” bilgisini paylaÅŸtı.

Kanun teklifiyle özel okullardaki öğretmenlere bir taban ücret getirilip getirilmediğinin sorulması üzerine Güler, bunun teklifte yer almadığını bildirdi.

Uzman öğretmenler ve başöğretmenler açısından da Milli EÄŸitim Akademisi’nin önemli bir iÅŸlev göreceÄŸini dile getiren Güler, “Öğretmenlerimizin hem geliÅŸen koÅŸullara bilgi seviyelerinin yükseltilmesi hem mevcut deÄŸiÅŸen ve geliÅŸen koÅŸullara uyumlarının saÄŸlanması hem de diÄŸer ölçümleme ve bununla beraber branÅŸlardaki geliÅŸmelere uygun alacakları akademik eÄŸitimlerle beraber uyum saÄŸlanmasını amaçlıyoruz.” dedi.

Kaynak: AA