Oruç Reis DoÄŸu Akdeniz’de faaliyet göstereceÄŸi bölgeye vardı

Oruç Reis Doğu Akdeniz'de faaliyet göstereceği bölgeye vardı

Oruç Reis Doğu Akdeniz'de faaliyet göstereceği bölgeye vardı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, “Oruç Reis DoÄŸu Akdeniz’de faaliyet göstereceÄŸi bölgeye vardı. Dün testler baÅŸladı ve bugün ilk sismik okumaları almaya baÅŸlıyoruz.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “ICCI 2020 – 26. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı”na video konferans yöntemiyle katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Oruç Reis sismik araÅŸtırma gemisinin DoÄŸu Akdeniz’de faaliyet göstereceÄŸi lokasyona vardığını belirterek, “(Gemimiz) Yaklaşık 10 kilometre uzunluÄŸundaki sismik kabloları denize sermeye baÅŸladı. Dün testler baÅŸladı ve bugün ilk sismik okumaları almaya baÅŸlıyoruz. İlk etapta, 10 günlük bir çalışma programımız var.” dedi.

Dönmez, video konferans yöntemiyle katıldığı ICCI 2020 – 26. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nda yaptığı konuÅŸmada, denizlerdeki petrol ve gaz aramacılığının Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden olduÄŸunu söyledi.

Denizlerdeki kaynaklar kadar teknolojinin de önemli olduÄŸuna iÅŸaret eden Dönmez, “EÄŸer teknolojimiz, bilgi ve becerimizle denizlerimizdeki her türlü faaliyeti kendi öz yeterliliÄŸimizle yapamıyorsak, o zaman denizlerimize tam anlamıyla hakim deÄŸiliz demektir. Bu sebeple, deniz hakimiyeti stratejimiz uzun dönemli teknoloji ve insan geliÅŸimine dayanıyor.” ifadesini kullandı.

Oruç Reis, 10 kilometre sismik kablolarını denize sermeye başladı

Dönmez, Türkiye’nin denizlerdeki arama faaliyetlerine her türlü tehdite raÄŸmen devam ettiÄŸine dikkati çekerek, Kanuni sondaj gemisinin dün itibarıyla Mersin TaÅŸucu Limanı’ndan ayrıldığını bildirdi.

Geminin HaydarpaÅŸa Limanı’na doÄŸru yol aldığını aktaran Dönmez, şöyle devam etti:

“Burada kule söküm iÅŸlerini yapacağız. Gemimiz, kasım sonu gibi Zonguldak’taki Filyos Limanı’na intikal edecek. Burada kulenin montajı ve diÄŸer bakımların ardından, Karadeniz’de artık Fatih ile birlikte sondaja baÅŸlayacak. Oruç Reis araÅŸtırma gemimiz de faaliyet göstereceÄŸi lokasyona vardı. Yaklaşık 10 kilometre uzunluÄŸundaki sismik kabloları denize sermeye baÅŸladı. Dün de testler baÅŸladı ve bugün ilk sismik okumaları almaya baÅŸlıyoruz. İlk etapta, 10 günlük bir çalışma programımız var. Salgınla birlikte pek çok ÅŸirket DoÄŸu Akdeniz’de havlu attı. Özellikle Güney Kıbrıs Rum yönetiminin verdiÄŸi gayri hukuki ruhsatlarda çalışan ÅŸirketler, salgının etkisiyle sahadan çekildiklerini açıkladı. Güney Kıbrıs Rum yönetimi gibi kaynaklarını kendi imkanlarıyla çıkarmaktan aciz bir devletin yaptığı ilk ÅŸey baÅŸka ülkelerin korunmacılığına sığınmak oldu. Biz ise salgına raÄŸmen denizlerimizdeki faaliyetlerimizi iÅŸ planımıza göre sürdürdük. DeÄŸiÅŸen dünyanın dinamiklerini öngörerek, adımlarımızı ona göre attık.”

Yenilenebilir enerjide kapasite artışında Türkiye 9. sırada

Dönmez, enerji sektörünün tarihinin en büyük kırılmasını yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla yaşadığını anlatan Dönmez, bu kırılmanın sebep olduğu yaraların iyileşmesinin zaman alacağını dile getirdi.

Öte yandan, Dönmez, bu dönemde yenilenebilir enerjinin tüketimdeki payının arttığını ve düşük faizlerle bu kaynaklara yatırım yapmanın kolaylaştığını söyledi.

Salgın döneminde emisyonların da azaldığını vurgulayan Dönmez, “Ancak burada bir tehlike var. Düşük ekonomik büyümeyle düşük emisyonları yakalama sürdürülebilir bir senaryo deÄŸil. Ülkeler, salgın döneminde aldıkları yaraları sarmak için daha fazla gaza basacak. Bu durum, beraberinde kaynak üretim ve tüketim dengesinde ciddi bir artışa neden olacak. Bu artışın neden olacağı emisyon salımını minimumda tutmak için yenilenebilir enerji yatırımlarının daha da artırılması gerekiyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Özellikle güneş enerjisinin gelecek dönemde daha yaygın kullanılacağını aktaran Dönmez, şunları kaydetti:

“Mili Enerji ve Maden Politikamızı uygulamaya baÅŸladığımız 2017’den bu yana yenilenebilir enerji kapasite artışında dünyada 9., Avrupa’da 3. sıradayız. Yerli kaynakların elektrik üretimindeki payı Aralık 2018’den bu yana aralıksız olarak 19 aydır, aylık bazda yüzde 50’nin üzerinde seyrediyor. 2019’da yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerji miktarında Avrupa’da 2. sırada yer aldık. 2020’nin 9 aylık döneminde, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretim oranı yüzde 62 seviyesinde gerçekleÅŸti. Bu rakamlar, yenilenebilir enerjide bize önemli yol aldığımız gösteriyor.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir