Pakdemirli: Son 5 günde 132 yangından 125’ini kontrol atına aldık

Pakdemirli Son 5 günde 132 yangından 125'ini kontrol atına aldık
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Son 5 günde 132 yangından 125’ini kontrol atına aldık, 7’si devam ediyor. Ayrıca 78 de kırsal yangına teÅŸkilatımız müdahale etti.” dedi.
Hem Antalya hem de MuÄŸla’daki yangınlarda birinci odağın mecburen yerleÅŸim yerleri olduÄŸunu belirten Pakdemirli, “Marmaris’teki yangın, devam ediyor. Bu yangın, ÅŸu anda stabil. Öğleden sonra deÄŸiÅŸen hava ÅŸartlarıyla potansiyel tehlikeler içeriyor ama ekibimiz, ÅŸu anda bununla ilgili çalışmalarına devam ediyor.” diye konuÅŸtu.
Sabah saatlerinde tüm yangınların üzerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile hava aracıyla hem koordinasyon hem de inceleme yaptıklarını aktaran Pakdemirli, notlar alıp ilgili ekiplere ilettiklerini dile getirdi.
Pakdemirli, KöyceÄŸiz’deki yangın için özellikle kara birliklerinin gücünü artırarak, hem karadan hem de havadan ciddi bir çalışmayla müdahale ettiklerini vurgulayarak, “KöyceÄŸiz’de yangın halen daÄŸlık arazide devam ediyor. Oraya iki helikopter ve 1 uçak müdahale ediyor. YerleÅŸim yerlerinden uzak bir yangın, halen devam ediyor. Buradaki yangın önemli ve yaygın bir yangın.” ifadesini kullandı.
“Isparta’da Sütçüler mevkisinde bir yangın daha çıktı”
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Milas yangınına da müdahale ediyor olacağız, Seydikemer’de iki yangın devam ediyor, MuÄŸla üzerinde. Ancak bunların, diÄŸer saydığım yangınlara göre ciddiyeti daha az. Manavgat yangını halen devam ediyor. Bugün itibarıyla GündoÄŸmuÅŸ’un tahliye edilmesi söz konusu oldu. GündoÄŸmuÅŸ yangını devam ediyor. Tunceli Hozat, yeni bilgi geldi ÅŸu anda kontrol altına alındı. Åžu anda ana odak olarak MuÄŸla ve Antalya yangınları devam ediyor. Çok kısa bir süre önce aldığımız haberle de Isparta’da Sütçüler mevkisinde saat 11.30 sularında bir yangın daha çıktı. Ona da hemen 1 uçak, 15 arazöz, ve 200’ün üzerinde personel sevk ettik, burada da çalışmalara baÅŸladık. İlerleyen saatlerde bununla alakalı da gerekli çalışmaları ve gerekli bilgileri veriyor olacağız.”
Sosyal medyada yangının termik santrale yaklaÅŸtığı ve riskli olduÄŸu yönündeki iddialara deÄŸinen Pakdemirli, “Termik santralle ilgili ‘risk altındadır’ veya ‘deÄŸildir’ gibi bir durum meydana geldi. Sayın Bakanımızla geldiÄŸimizde akÅŸam saatlerinde bilgisayarda matematiksel modelleme ile baktığımızda, rüzgar durumuna baktığımızda bir risk görünmemekle beraber hem yangının hem de termik santrallerin özelinde bir ziyaret gerçekleÅŸtirdik. Åžimdilik orada bir problem görünmüyor. Rüzgar da o yönde esmiyor. Bir problem yok, ilerleyen saatlerde bir deÄŸiÅŸiklik olursa bununla ilgili de karşı ateÅŸ ve diÄŸer tekniklerle müdahale etmek için arkadaÅŸlarımız gerekli tahkimatı yaptı. Bununla ilgili bir deÄŸiÅŸiklik olursa ilerleyen saatlerde bilgi veririz. Ancak ÅŸu anda inÅŸallah olmayacak diye düşünüyoruz.” dedi.
“Tüm yangınlar sönene kadar burada çalışmalarımızı sürdürüyor olacağız”
Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerinde olduğunu, rüzgarın çok hızlı estiğini ve nemin de son derece düşük olduğunu belirten Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Meteorolojik olarak yarın yine tüm zamanların en düşük nemiyle, yüzde 8 gibi bir nemle karşı karşıya kalacağız. Normal ÅŸartlarda, yaz mevsimde yüzde 30’un altında bir nemin ne Antalya ne de MuÄŸla’da olmaması gerekir diye düşünüyoruz ama ÅŸartlar bunu gerektirdi. Bu zorlu ÅŸartlar altında mücadelemiz devam ediyor. Devlet, tüm kamu kurumları, belediyeleri, jandarması, AFAD’ı, UMKE’si, saÄŸlık ekipleriyle, en baÅŸta kahraman ormancılarıyla buna müdahale ediyor. Üç bakan burada. Tüm yangınlar sönene, vatandaşımız eski, normal hayatına kavuÅŸana kadar burada çalışmalarımızı sürdürüyor olacağız. Tüm bu yangınlara 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 850’nin üzerinde arazöz, 150’nin üzerinde iÅŸ makinesi ve 5 binin üzerinde tüm kamu kurumlarından personelle müdahalelerimiz devam ediyor. Uçaklar konusunda alan çok yaygın olduÄŸu için vatandaÅŸlar semaya baktığında çoÄŸunlukla gözleri uçak arıyor ama arazi yaygın, defalarca da sortiler yapılıyor.”
Yangın söndürme çalışmalarında yerleÅŸim yerleri odaklı ilerlediklerini belirten Bakan Pakdemirli, “Burada maalesef ormanlarımızı da bırakmak zorunda kalıyoruz çünkü yerleÅŸim yerlerindeki can ve mal emniyetini saÄŸlamak için özellikle tahkimat böyle gitti. Özellikle Marmaris özelindeki yangında da çok ciddi bir yerleÅŸim yerleri tahkimatla çalıştık. Dün de söyledim, yerleÅŸim yerlerinin normal ÅŸartlar altında güvenlik altına alınması belediyelerimizin iÅŸi. Ama belediyelerimizin de bundan sonra ‘ÅŸu binada yangın çıktı, buraya bir itfaiye gönderelim söndürelim’ ötesinde, özellikle ormana yakın belediyelerimizin de bunların tahkimatı konusunda da yine ormanla iÅŸ birliÄŸi içerisinde bu konuda ileriye yönelik mutlaka tedbir alınması gerekir diye düşünüyorum.” ifadesini kullandı.
Pakdemirli, yangınlar bittikten sonra belediyelerle bir çalıştay yapmayı düşündüklerini aktararak şöyle konuştu:
“Bunu siyaseten ari söylüyorum bu bizim belediyelerimiz de olabilir baÅŸka belediyeler de olabilir ama belediyelerin sorumluluk alanındaki sorumlulukları ve kurumsal kapasiteleri mutlaka geliÅŸtiriyor olmamız lazım diye düşünüyorum. İlk yaÄŸmurlarla beraber yine dikimlere baÅŸlıyor olacağız. İnÅŸallah daha önce yapmış olduÄŸumuz sayın CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde Cumhuriyet tarihinin en büyük fidan dikim kampanyasını yapmıştık ‘GeleceÄŸe Nefes’, bunun misli misli daha büyük bir projeyi inÅŸallah ilk yaÄŸmurlarla baÅŸlatmayı hedefliyor olacağız. Bunu da yangınların bitiminde inÅŸallah arkadaÅŸlarımız çalışmalarını da yapıp açıklamalarını da yapıyor olacağız.”
İstisnalar dışında orman alanların asla daraltılamayacağını belirten Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Bu istisnalar içerisinde rahmetli Özal’dan beri 40 yıldır olan bir konu. EÄŸer, bir turizm alanı tahsis edilecekse zaten tahsis edilir. Bunun ÅŸekil ve ÅŸartı vardır, orası turizm alanı ise oraya otel yapılır, deÄŸilse yapılamaz. Ormandan görüş alınır, orman da çeÅŸitli kurumlardan görüş alır. Belki 10-15 kurumdan görüş alınır. Yaban hayatı, göç yolları olmak üzere bir çok kurumdan görüş alındıktan sonra eÄŸer turizm alanı ilan edilecekse ilan edilir ve ilan edilmiÅŸse de oraya gerekli bakanlıklardan izin alınmak suretiyle yapılabilir. Bunun için ormanların yakılması gibi bir spekülasyonun yapılması son derece yanlıştır. Böyle bir konunun bir genel baÅŸkan tarafından açıklanması son derece üzücüdür. Bunun böyle olmadığını kendisi de biliyordur, bundan eminim. 169. maddeyi tekrar hatırlatıyorum, ormanları daraltmak söz konusu deÄŸildir.”
Bu konularda bilgi kirliliÄŸi yaÅŸandığına da dikkati çeken Bakan Pakdemirli, “Provokasyonlara dikkat etmemiz lazım. Siyaseten bu konunun istismar edilmemesi lazım. Bu konu son derece teknik bir konudur.” dedi.
“Dünyada en güçlü kara ekiplerinden birine sahibiz”.
Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüğüne siyasetin hiç girmediÄŸine iÅŸaret ederek, “180 yıllık bu baÅŸarılı kurumumuz nevi ÅŸahsına münhasırdır. Dünyada da eÅŸi benzeri yoktur. Sebebi de ÅŸu, dünyada geliÅŸmiÅŸ ülkeler dediÄŸimiz ülkeler özellikle yangınlar çıktığı zaman sadece ve sadece, genel bir bilgi daha vereyim, yerleÅŸim yerlerine yönelik hava araçları ile müdahale yaparlar. Onun dışında karadan bir müdahaleleri olmaz. Bizim kara ekiplerimiz, bugün havayı konuÅŸuyoruz. Havayı konuÅŸtuÄŸumuzdan daha çok dünyada en güçlü kara ekiplerinden birine sahibiz. Bu anlamda da ciddi bir deneyimleri var. Bu deneyim bugünkü ve yarınki Türkiye’mize lazım. Askerden, polisten sonra en çok ÅŸehit veren kurumlardan biri olan orman kurumudur. Çok yakın zamanda ÅŸehitler vermiÅŸken bu konudaki özellikle istismarlara, bu konu üzerinden spekülasyonlara yapanları da burada hem vatandaÅŸlarımıza hem de Allah’a havale ediyorum. Orman kahramanlarımıza tekrar teÅŸekkür ediyorum. Cansiperane bir ÅŸekilde zaman zaman kendi canlarını riske etmek pahasına bir aÄŸaç daha az yansın diye çalışıyorlar.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
“Her gelen yardımı da kabul etmiyoruz”
Kamunun tüm kurumlarıyla yangın bölgelerinde olduÄŸunu ifade eden Pakdemirli, tüm bakanların destek verdiÄŸini, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın elini yangın bölgelerinin hiçbirinden çekmediÄŸini üçer, beÅŸer, altışar saatlik bilgilendirmelerde de kendisine bilgilendirme yaptıklarını anlattı.
Bir gazetecinin yangına müdahale eden helikopter uçak ile amfibik uçak sayılarının detaylı verilmesi yönündeki sorusu üzerine Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Amfibik dediÄŸimiz hem karada gider hem de suda yüzer anlamında bir kelimedir. Bunlar iniÅŸ takımlarını içine alır, gövde üzeri iniÅŸ yapar. Suyu toplar alır ondan sonra atış yapacağı noktaya gider ve atışını gerçekleÅŸtirir. Tabii ki amfibik uçaklar tercihimiz. Özellikle biliyorsunuz son dönemde Rusya, Azerbaycan, Hırvatistan, İspanya ve diÄŸer ülkelerin hepsinden gelen yardım taleplerine tamam dedik. Hem bugünkü yangınları halletmek hem de önümüzdeki birkaç hafta çok riskli olacağını düşündüğümüz meteorolojik koÅŸullarda çıkacak olan ek riskleri de bertaraf etmek konusunda tüm gelen yardımların hepsine de tamam dedik. Bu yardımların hakikaten ekserisi de ülkelerimiz tarafından ilaveten bize yapılıyor. Elbette bu yardımlar yavaÅŸ yavaÅŸ geliyor. Gelen pilotların da bizim sistemimize oryante olması, uçuÅŸ paternine uyum saÄŸlaması bir miktar zaman alıyor. Dün burada iki tane İlyuÅŸin-76 uçağının akÅŸama kadar gösterdikleri performansı bugün sabahtan 2-3 saat içinde alabildik. Pilotların da coÄŸrafyaya alışması, beraber çalıştıkları ekiplere alışması biraz zaman alabiliyor. Her uçağın faydası var burada. Tabii her gelen yardımı da kabul etmiyoruz. Onu da söyleyeyim. Çünkü 5 tonun altında su atan uçaklar bizim uçuÅŸ paterninde de kalabalık meydana getirebiliyor. Özellikle bu trafiÄŸi idare etmek zor olabiliyor. Yardım teklif eden ülkelerden 5 ton ve üzeri su atan, tercihen amfibik ama amfibik deÄŸilse de mümkünse kullanmış olduÄŸumuz İlyuÅŸin-76 ‘lar gibi 40 ton su atabilen büyük tanker uçakları burada tercih ettik. Halen çeÅŸitli ülkelerden uçaklar gelmeye devam ediyor. Her gün birer ikiÅŸer helikopter, birer ikiÅŸer uçak filomuza ekleniyor ama ÅŸu an itibariyle net sahada çalışan 16 tane uçak var ve 51 tane helikopter var hava aracının ana unsurları olarak söyleyebileceÄŸim. Tabii ki İHA’mız var, insansız helikopterlerimiz var ve diÄŸer teknolojilerin hepsi burada kullanılıyor.”
Kaynak: AA