Pakistan BaÅŸbakanı Han’dan ErdoÄŸan ve Türk halkına ‘mülteci övgüsü’
Pakistan BaÅŸbakanı İmran Han, “Özellikle Türkiye CumhurbaÅŸkanı ve Türk halkına, Türkiye’nin dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliÄŸi yapmasından dolayı şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Pakistan BaÅŸbakanı İmran Han, “Türkiye CumhurbaÅŸkanı ve Türk halkına, Türkiye’nin dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliÄŸi yapmasından dolayı şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Han, İsviçre’nin Cenevre kentindeki BM Cenevre Ofisi‘nde bugün baÅŸlayan Birinci Küresel Mülteci Forumu’da konuÅŸtu.
KonuÅŸmasına, “Türkiye CumhurbaÅŸkanı ve Türk halkına, Türkiye’nin dünyada en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliÄŸi yapmasından dolayı şükranlarımı sunuyorum.” ifadeleriyle baÅŸlayan Han, harekete geçilmezse daha büyük mülteci krizlerinin kapıda olduÄŸu uyarısında bulundu.
Han, Pakistan’ın “insanlık tarihinin en büyük mülteci sorunundan doÄŸduÄŸunu” hatırlatarak, ülkesinin tek seferde 4 milyon mülteciye ev sahipliÄŸi yaptığını ve 40 yıl sonra halen 1,4 milyon kayıtlı mültecinin bulunduÄŸunu dile getirdi.
Dünyaya Keşmir uyarısı
KonuÅŸmasında, KeÅŸmir sorununa da deÄŸinen Han, 5 AÄŸustos’tan bu yana 8 milyon KeÅŸmirlinin “adeta hapsedildiÄŸini” ve Hindistan’ın yeni bir krize neden olduÄŸunu söyledi.
Han, “Dünyanın anlaması gereken en önemli ÅŸey, asıl amacın KeÅŸmir’in demografisini Müslüman çoÄŸunluktan Müslüman azınlığa dönüştürmek olduÄŸudur.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
KeÅŸmir sorunu konusunda tüm dünyaya uyarıda bulunan Han, “Pakistan’da sadece mülteci krizi çıkabileceÄŸinden endiÅŸe etmiyoruz. Bu sorunun iki nükleer silahlı ülke arasında bir çatışmaya yol açabileceÄŸinden endiÅŸeliyiz.” diye konuÅŸtu.
Hindistan’daki yeni vatandaÅŸlık yasasının Müslümanlara ayırımcılık yaptığının da altını çizen Han, dünya kamuoyunu bu yasayı dikkate almaya davet etti.
BM Cenevre Ofisi’nde bugün baÅŸlayan foruma Türkiye’nin yanı sıra Pakistan, Kosta Rika, Etiyopya ve Almanya da eÅŸ baÅŸkanlık yapıyor.
2 binden fazla delege katılıyor
Dünyanın çeÅŸitli yerlerinde savaÅŸ, ÅŸiddet ve zulüm sebebiyle yerlerinden edilmiÅŸ 70 milyondan fazla insanın sorunlarının ele alınacağı ve Türkiye’nin eÅŸ baÅŸkanlığını yaptığı Birinci Küresel Mülteci Forumu yarın sona erecek.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi ve İsviçre’nin ev sahipliÄŸinde 17-18 Aralık’ta düzenlenen foruma, Türkiye CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi’nin daveti üzerine eÅŸ baÅŸkan olarak katılıyor.
Mültecilere yönelik tarihte ilk kez düzenlenen foruma farklı ülkelerden mülteciler, hükümet ve devlet başkanları, uluslararası kurumlar, kalkınma örgütleri, iş dünyasından liderler, sivil toplum kuruluşu ve insani yardım kuruluşu temsilcilerinden oluşan 2 binden fazla delege katılıyor.
Kaynak: AA