Pekcan: Türkiye’de e-ticaret hacmi 226,2 milyar liraya yükseldi

Pekcan Türkiye'de e-ticaret hacmi 226,2 milyar liraya yükseldi

Pekcan Türkiye'de e-ticaret hacmi 226,2 milyar liraya yükseldi

Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye’de 256 bin 861 iÅŸletmenin e-ticaret faaliyetinde bulunduÄŸunu belirterek, “2020 yılı itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacmi 2019 yılına göre yüzde 66 artış göstererek 136 milyar liradan 226,2 milyar liraya yükseldi.” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında 2020 yılı e-ticaret verilerini açıkladı.

Dünyada e-ticaretin yıllık bazda yüzde 18 büyüdüğünü, 2020 yılı dünya e-ticaret hacminin 4,3 trilyon dolar olduÄŸunu belirten Pekcan, geçen yıl itibarıyla Türkiye’de e-ticaret hacminin 2019 yılına göre yüzde 66 artış göstererek 136 milyar liradan 226 milyar 200 milyon liraya yükseldiÄŸini bildirdi.

Pekcan, 2020’de kaydedilen e-ticaret tutarının, 207 milyar lirayla yüzde 91,4’ünün yurt içi harcamalardan, 9,3 milyar lirayla yüzde 4,2’sinin diÄŸer ülkelerin Türkiye e-ticaret sitelerinden yaptığı harcamalardan, 9,9 milyar lira ile yüzde 4,4’ünün ise yurt dışından yapılan alımlardan oluÅŸtuÄŸunu belirterek, toplam e-ticaret içindeki perakende ticaretin payının ise yüzde 64 olduÄŸunu vurguladı. Pekcan, e-ticarette sipariÅŸ adetlerinin de 2019 yılına göre yüzde 68 artışla 1 milyar 366 milyondan 2 milyar 297 milyona çıktığını ifade etti.

e-ticaret gümrük ticaret beyannamesini haziran itibarıyla devreye aldıklarını hatırlatan Pekcan, “Haziran-Aralık 2020 dönemi için, yani 6 aylık bir dönem için ülkemiz genel ihracat rakamı 108 milyar 71 milyon dolar iken, aynı dönemde e-ihracat rakamımız 1 milyar 421 milyon dolar olarak gerçekleÅŸti. Söz konusu altı aylık dönemde e-ihracatın genel ihracata oranı ise yüzde 1,3 olarak tespit edildi. Bu oran dünyada yaklaşık yüzde 4,4 seviyesinde.” diye konuÅŸtu.

Pekcan, geçen yıl salgının başladığı dönemlerde genel ticarette düşüş gözlemlenirken, e-ticarette böyle bir düşüş görülmediğini, e-ticaretin artış trendini sürdürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“e-ticaret harcamalarının gayri safi yurtiçi hasıladaki oranı bir önceki yıla göre yüzde 51,8’lik önemli bir artışla yüzde 4,1 olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Milli gelire oranla görülen bu artış e-ticaretin ülkemizde nasıl dinamik bir biçimde geliÅŸtiÄŸine dair bir diÄŸer çarpıcı bir örnektir. e-ticaret hacminin genel ticarete oranı 2019 yılında yüzde 9,8 iken, 2020 yılında 5,9 puan artışla ortalama yüzde 15,7’ye yükselmiÅŸtir. Bu oranın yıl içinde mayıs ve kasım aylarında olduÄŸu gibi yüzde 19’a kadar çıktığı da görülmektedir. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerin ortalaması yüzde 12,3 civarındadır. Pandeminin ve e-ticaret sitelerimizin kampanyalarının da etkisiyle en yüksek oran yüzde 19 ile kasım ayında gerçekleÅŸmiÅŸtir.”

e-ticarette en fazla artış gösteren sektörler

Bakan Pekcan, e-ticarette yüzde 129 ile beyaz eşya, yüzde 38 ile giyim, ayakkabı ve aksesuar, yüzde 56 ile elektronik, yüzde 61 ile yemek, yüzde 105 ile ev, bahçe, mobilya ve dekorasyon sektörü, yüzde 200’ün üzerinde artışla gıda-süpermarket, yüzde 43 ile eğitim ve danışmanlık, yüzde 100 ile çiçekçilik ve yüzde 189 ile metalürji ve kimya sektörünün en fazla artış gösteren alanlar olduğunu bildirdi.

Pekcan, buna karşın hava yolları, seyahat taşımacılık, konaklama, eÄŸlence ve sanat sektörlerinde geçen seneye göre yüzde 46’ya varan düşüşlerin göze çarptığını aktardı.

– Ödeme yöntemleri itibarıyla e-ticaret hacmi

e-ticaret hacminin, 138,4 milyar lirasını kartlı ödemeler, 80,4 milyar lirasını havale/EFT ödemeleri, 7,4 milyar lirasını kapıda ödemelerin oluşturduğuna dikkati çeken Pekcan, toplam site ziyaretlerinin e-ticarete dönüşüm oranının yüzde 1,8 olduğunu, bu oranın dünyada yüzde 2,6 düzeyinde bulunduğunu ifade etti.

Pekcan, aracı hizmet saÄŸlayıcılar üzerinden alışveriÅŸ yapanların yüzde 42’sini kadınlar, yüzde 58’ini erkeklerin oluÅŸturduÄŸunu belirterek, “VatandaÅŸlarımızın yüzde 63’ü aracı hizmet saÄŸlayıcılardan alışveriÅŸ yaparken mobil uygulama kullanmayı tercih etmektedirler. Bu oran dünyada yüzde 66’dır. Bu da ülkemizde akıllı telefonların ve mobil uygulamaların kullanımındaki yaygınlığa iÅŸaret eder ki bu yüzde 75’i buluyor, önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Elektronik ticaret yoluyla gerçekleÅŸen alışveriÅŸlerin yüzde 35’ini Ä°stanbul, yüzde 11’ini Ankara, yüzde 6’sını Ä°zmir’de yaÅŸayan vatandaÅŸların gerçekleÅŸtirdiÄŸini ifade eden Pekcan, bu illeri yüzde 3 ile Bursa ve Antalya’nın takip ettiÄŸini bildirdi.

Pekcan, Türkiye’de gerçekleşen tüm kargo ve kurye işlemlerinin yüzde 60’ını e-ticaret gönderilerinin oluşturduğunu söyledi.

e-ticarette ortalama sepet tutarı 98,5 lira

Bakan Pekcan, e-ticaretin önemli bir avantajı ve esnekliğinin iade işlemleri ile ilgili sağladığı kolaylık olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Ä°ade ve iptallerle ilgili verileri incelediÄŸimizde, e-ticarette iade ve iptal iÅŸlemlerinin yüzde 46’sı beyaz eÅŸya sektöründe, yüzde 35’i giyim, ayakkabı ve aksesuarda, yüzde 8’i hava yollarında, yüzde 6’sı seyahat sektöründe ve yüzde 4’ü ev, bahçe ve mobilya sektöründe gerçekleÅŸmiÅŸtir. e-ticarette ortalama sepet tutarının 98 lira 50 kuruÅŸ olarak gerçekleÅŸtiÄŸi görülmektedir. Sektörel olarak ortalama sepet tutarı konaklama sektöründe 2 bin 558 lira, hava yollarında 902 lira, giyim, ayakkabı ve aksesuar sektöründe 223 lira, elektronikte 177 lira olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. e-ticaret harcamalarının yüzde 74’ü peÅŸin ödeme yapılarak, yüzde 26’sı ise taksitli ödeme imkanı kullanılarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Sektörel olarak bakıldığında ise ev ve dekorasyonda yüzde 69, beyaz eÅŸyada yüzde 43, elektronikte yüzde 33, giyimde yüzde 26, seyahatte yüzde 17, konaklamada yüzde 15, hava yollarında yüzde 12 taksitli iÅŸlem tercih edilmiÅŸtir.”

e-ticaret hacminin haftanın ilk günlerinde daha yüksek seyrettiÄŸi, haftanın son günlerine doÄŸru ise düşüş gösterdiÄŸinin gözlendiÄŸini anlatan Pekcan, e-ticaret hacminin 2020 yılının ikinci yarısında önemli bir artış gösterdiÄŸini, özellikle e-ticaret sitelerinin kampanya ayı olan kasımda 27,2 milyar lira ile toplam yıl içerisindeki alışveriÅŸin yüzde 12,1’inin sadece bu ayda gerçekleÅŸtiÄŸini belirtti.

Pekcan, salgının başlangıç dönemini de kapsayan mart, nisan ve mayıs ayları dışında kalan diğer aylarda da e-ticaret hacminin yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdiğini kaydetti.

e-ticaretin alternatif bir ticaret metodu olmaktan çıktığını ve giderek daha fazla gündelik hayatın, ticaret ve alışveriÅŸin parçası olduÄŸunu belirten Pekcan, “2020 yılında küresel perakende e-ticaret hacminin bir önceki seneye göre yüzde 23 artışla 4,3 trilyon dolara yükselmiÅŸ olduÄŸu tahmin edilmektedir. Önümüzdeki 3 sene içinde de bu artışın daha da ivmeleneceÄŸi ve mevcut seviyeye göre yüzde 50 gibi bir artışla 6,5 trilyon dolara kadar çıkabileceÄŸi öngörülmektedir.” diye konuÅŸtu.

Pekcan, Türkiye’de de hızlı bir geliÅŸim gösteren e-ticaretin hem tüketicilerin hem de iÅŸletmelerin artan kullanımına baÄŸlı olarak giderek yaygınlaÅŸtığına dikkati çekerek, Bakanlık olarak e-ticaretin ülkedeki geliÅŸimini en etkin ve güvenli biçimde temin etmek ve desteklemek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

e-ticaretin güvenli yapılmasına liÅŸkin altyapılara verdikleri öneme dikkati çeken Pekcan, “e-ticarette güven damgası” uygulaması kapsamında bugüne kadar 35 e-ticaret sitesinin bu damgayı aldığını bildirdi.

e-ticaret verilerinin TÜİK Resmi Ä°statistik Programı’na dahil edilmesi için çalışma sürüyor

Pekcan, Türkiye’deki e-ticaret faaliyetlerine iliÅŸkin resmi ve idari kayıtlara dayalı verilerin paylaşılmasının, sektörün mevcut durumunu görebilmesi ve geleceÄŸini planlayabilmesi açısından büyük önem taşıdığına iÅŸaret ederek, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

“e-ticaretin ülkemizde planlı, stratejik ve sürdürülebilir büyümesini temin etmek istiyoruz. Bunun için de veriye ve bilgiye dayalı hareket etmek gerekiyor. Bugün açıklayacağımız verilerin, sektörümüzün aktörleri ve paydaÅŸlarına yol gösterici olacağını deÄŸerlendiriyoruz. Verilerimizi oldukça bilimsel ve sistematik bir biçimde derleyip, iÅŸliyoruz. Åžunun da müjdesini vermek isterim, bu verilerin ülkemizin resmi istatistik kuruluÅŸu Türkiye Ä°statistik Kurumunun (TÜİK) Resmi Ä°statistik Programı’na dahil edilmesi için de TÜİK ile istiÅŸarelerimiz ve çalışmalarımız sürmektedir.”

Pekcan, bunu saÄŸlayarak halihazırda açıklanan e-ticaret verilerini istatiksel manada daha da kurumsal hale getirmiÅŸ olacaklarını belirterek, “Verilere de dayanarak ÅŸunu net bir biçimde söyleyebiliriz ki Türkiye ÅŸimdiden küresel ölçekte hızla büyüyen e-ticaret ve e-ihracat pazarlarında vardır ve güçlü biçimde olmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Bakan Pekcan, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH), stratejik konum, genç nüfusun ağılığı, dijital enstrümanlara eriÅŸim düzeyi, dijital okuryazarlığın artırılmasına yönelik faaliyetler, lojistik ve tedarik altyapısı gibi faktörlerin Türkiye’nin e-ticarette güçlü biçimde yer alması adına belirleyici faktörler ve avantajlar olduÄŸunu anlattı.

Bakanlık olarak ilgili diÄŸer kamu kurumları, STK’ler ve tüm paydaÅŸlarla çalışmaları sürdüreceklerine iÅŸaret eden Pekcan, “Ekonominin itici güçlerinden biri olan e-ticaretin ülkemizde saÄŸlam temeller üzerinde geliÅŸimini sürdürmesi için gerekli adımları atmaya devam edeceÄŸiz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

e-ticaret işletme sayısının en fazla olduğu il İstanbul

Pekcan, e-Ticaret Bilgi Platformu’nun kullanımına dair verileri de paylaÅŸarak, “Faaliyete baÅŸlamasından bu yana kısa bir zaman geçmesine raÄŸmen E-Ticaret Bilgi Platformu’muzu kullanan kiÅŸi sayısı 1 milyonu aÅŸmıştır. Bu rakamın yüzde 31’ini 25-34 yaÅŸ arası kullanıcılar oluÅŸturmakta.” dedi.

Platformda yer alan e-Ticaret Akademisi’ndeki eÄŸitimlerden bugüne kadar yaklaşık 48 bin kiÅŸinin yararlandığı bilgisini veren Pekcan, faaliyete geçtiÄŸi haziran ayından bu yana yaklaşık 61 bin kiÅŸinin de e-ticaret danışmanı yardımıyla sorularına cevap bulduÄŸunu aktardı.

Pekcan, Türkiye’de e-ticaret yapan iÅŸletme sayılarını da aktararak, “Ãœlkemizde halihazırda e-ticaret faaliyetinde bulunan 256 bin 861 iÅŸletme bulunmaktadır. 2019’da bu rakam 68 bin 457 idi. Burada yüzde 275 gibi muazzam artış, e-ticaretin ülkemizde ne kadar dinamik bir ÅŸekilde geliÅŸtiÄŸinin göstergelerinden birisidir.” diye konuÅŸtu.

İşletmelerin, aracı hizmet sağlayıcılarını kullanım durumlarına ilişkin bilgilere de değinen Pekcan, şunları kaydetti:

“Ä°ÅŸletmelerin yüzde 72’si yalnızca bir pazaryerinde satış yapmayı, yüzde 14’ü iki pazaryerinde satış yapmayı tercih etmektedir. Yüzde 8’i 3 pazaryerini, yüzde 2’si de 4 pazaryerini tercih ederek satış gerçekleÅŸtirmektedirler. e-ticaret faaliyetini yürüten iÅŸletme sayısının en fazla olduÄŸu ilimiz yüzde 43 ile Ä°stanbul’dur. Bunu sırasıyla Ankara yüzde 9, Ä°zmir yüzde 7, Bursa ve Antalya yüzde 4’er, Konya yüzde 2 ile takip etmektedir.”

“e-ihracatı, Türkiye ihracatını artırmak adına çok temel bir enstrüman olarak görüyoruz”

Pekcan, Türkiye’nin küresel ticaretin önemli bir aktörü olduÄŸu gibi, küresel ekonomi içinde ağırlığını her geçen gün artıran e-ticaret faaliyetleri bakımından da öne çıktığını söyledi.

“e-ticaret harcamalarının GSYH’deki oranının 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 51,8 artmış olması ülkemizde e-ticaretin güçlü bir biçimde yükseldiÄŸinin somut bir göstergesidir.” diyen Pekcan, klasik perakende ticarete kıyasla e-ticaretin saÄŸladığı imkanların Türkiye’deki ekonomik ve ticari faaliyetlerin artmasına ve ihracatçı tabanın geniÅŸlemesine de katkı saÄŸladığını dile getirdi.

e-ihracatı, Türkiye ihracatını artırmak adına çok temel ve kritik bir enstrüman olarak gördüklerini vurgulayan Pekcan, “Önümüzdeki dönemlerde, özel sektörümüzün çatı kuruluÅŸlarının öncülüğünde, Bakanlığımız desteÄŸiyle yurt dışında farklı noktalarda açılacak ‘yurt dışı lojistik merkezleri’nin de ülkemizden gerçekleÅŸen e-ihracata önemli katkı saÄŸlamasını hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Pekcan, Türkiye’nin jeostratejik konumuyla küresel e-ticaret pazarı için önemli bir lojistik merkez olduÄŸuna dikkati çekerek, ülkenin bu özelliÄŸine istinaden e-ticaret faaliyetlerini destekleyici yerli ve yabancı yeni yatırımların artarak sürmesine çalıştıklarını anlattı.

Bugün paylaÅŸtıkları verilerin öngörülebilirlik ve planlama açısından Türkiye’deki e-ticaret sektörüne önemli katkı saÄŸlayacağını ve yol gösterici olacağını belirten Pekcan, “Ä°nanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde de e-ticaret hacminin, iÅŸletme sayılarımızın, e-ihracatımızın, hızla geliÅŸmeye devam ettiÄŸine, ülkemiz e-ticaret piyasasının hızla derinleÅŸtiÄŸine ve kapsama alanını geniÅŸlettiÄŸine hep birlikte ÅŸahit olacağız.” dedi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir