Ramazan Bayramı kutlanıyor
Ramazan Bayramı kutlanıyor
Ramazan Bayramı’nın ilk günü vatandaÅŸlar bayram namazında camilere akın etti, birbirleriyle bayramlaÅŸtı.
Ankara
BaÅŸkentte çok sayıda kiÅŸi, bayram namazını Hacı Bayram Veli Camisi ile Kocatepe Camisi’nde kıldı.

Sabahın erken saatlerinde sokaklarında bayram namazı hareketliliğinin yaşandığı başkentte, vatandaşlar camileri doldurdu.
Bazı vatandaşların çocuklarıyla gittiği bayram namazı sonrasında Ankaralılar, bayram sevincini birbirleriyle kucaklaşarak yaşadı.

Farklı ülkelerden Müslümanların da geleneksel kıyafetleriyle camilere geldikleri görüldü.
Namazın ardından vatandaşlara çikolata ve kolonya ikram edildi.

İstanbul
İstanbullular, Ramazan Bayramı namazında camilere akın etti.
Ramazan Bayramı namazını kılmak isteyen vatandaşlar, sabah saatlerinde Eyüpsultan, Süleymaniye, Fatih ve Büyük Çamlıca camileri başta olmak üzere kentin camilerini doldurdu.
İstanbul’un farklı bölgelerinden gelenlerin bayram namazları için buluÅŸma mekanları ise tarihi camiler oldu.

Camilerde yer kalmayınca vatandaşlar avlularda namaz kıldı. Bayram namazı öncesi İslam alemi için dualar edildi.
Üsküdar’daki Büyük Çamlıca Camisi, Ramazan Bayramı namazında binlerce kiÅŸiye ev sahipliÄŸi yaptı.
Sabahın erken saatlerinden itibaren Büyük Çamlıca Camisi’ne gelen çok sayıda vatandaÅŸ Ramazan Bayramı’nı burada karşıladı.
Caminin bulunduğu ana caddede araç yoğunluğu oluşurken, vatandaşlar camiyi kısa sürede doldurdu.

Cami içerisinde en üst kat kadınlar için ayrıldı.
Namazdan önce trafiğin yoğun olduğu, bu nedenle vatandaşların camiye gelmekte zorluk yaşadığı görüldü.
Bayram namazı öncesi Çamlıca Camisi’nin dijital mahyasına, “KavuÅŸmak ya nasip”, “UÄŸurlar ola”, “Elveda” yazılırken Türk bayrağı da yansıtıldı.
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de bayram namazını burada kıldı.
Namaz sonrası okunan hutbenin ardından cemaat bayramlaşarak camiden ayrıldı. Vatandaşlar cami çıkışı sırasında da yoğunluk oluşturdu.
Ramazan Bayramı namazında Eyüpsultan Camisi’nde de vatandaÅŸlar bir araya geldi.

Yeniden Refah Partisi Genel BaÅŸkanı Fatih Erbakan ve Eyüpsultan Belediye BaÅŸkanı Deniz Köken de bayram namazını Eyüpsultan Camisi’nde kıldı.
Fatih Erbakan, namazın ardından vatandaşlarla bayramlaştı, Köken de çocuklara zarf içerisinde harçlık dağıttı.
Süleymani’ye ve Fatih camileri de namaz vaktinde doldu. Cami içinde yer bulamayanlar bayram namazını avluda kıldı.
Namaz sonrası camilerin avlu ve bahçesinde bir araya gelen cemaat bayramlaştı.

Diyanet İşleri BaÅŸkanı ErbaÅŸ, Sakarya’da Ramazan Bayramı hutbesini irat etti
Diyanet İşleri BaÅŸkanı Ali ErbaÅŸ, “GeleceÄŸimizi, huzurumuzu ve umudumuzu İslam’ın rahmet yüklü mesajlarında arayalım.” dedi.
Adapazarı ilçesi 15 Temmuz Camili Mahallesi’ndeki Åžeyh Edebali Camisi’nde sabah namazına katılan ErbaÅŸ, namazın ardından vaaz verdi.
Daha sonra bayram namazını kıldıran ErbaÅŸ, cemaatin bayramını kutlayarak, bugün neÅŸe, huzur ve kardeÅŸliÄŸin doruÄŸa çıktığı Ramazan Bayramı’nın idrak edildiÄŸini söyledi.
Bayramların, sevgi ve saygının, ülfet ve muhabbetin, şefkat ve merhametin, vefa ve sadakatin zirve yaptığı günler olduğuna işaret eden Erbaş, vatandaşların birbiriyle, akrabaları ve aile fertleriyle bayramlaşmasını tavsiye etti.

Erbaş, bayramların, paylaşma, yardımlaşma ve dayanışma günleri olduğunu dile getirerek, yetimlerin ve öksüzlerin ışıl ışıl gözlerine bayram sevincinin taşınması gerektiğini kaydetti.
Muhtaca, maÄŸdura, kimsesize el uzatıp, onlara da bayramın huzurunun ve mutluluÄŸunun tattırılması gerektiÄŸini vurgulayan ErbaÅŸ, “Bayramın coÅŸkusunu, hanelerimizden baÅŸlayarak binalarımıza, mahallelerimize, ÅŸehirlerimize, ülkemize ve tüm dünyaya taşıyalım. Yeryüzündeki bütün mazlum ve maÄŸdur kardeÅŸlerimizin özgürce bayram yapabilmeleri için dua edelim. Dua edelim ki bayramımız bayram olsun.” ifadelerini kullandı.
ErbaÅŸ, Kur’an-ı Kerim’in Hucurat suresi 10. ayetini hatırlatarak, müminlerin kardeÅŸ olduÄŸunu, bugün dargınlıklara ve küskünlüklere son verilmesi gerektiÄŸini anlattı.

“Allah’ı zikirde bulalım huzuru”
Bayramların aynı zamanda günahlardan arınma, tövbe ve istiğfar günleri olduğunu belirten Erbaş, şöyle devam etti:
“Hatalarımızın ve günahlarımızın ölçüsüne bakmadan, ‘Benim rahmetim her ÅŸeyi kaplamıştır.’ buyuran yüce Rabb’imizin engin hoÅŸgörüsüne ve rahmetine sığınalım. GeleceÄŸimizi, huzurumuzu ve umudumuzu İslam’ın rahmet yüklü mesajlarında arayalım. Arınalım her türlü kötülükten, haramlardan, kul ve kamu hakkından. Allah’ı zikirde bulalım huzuru. Namazla ibadetle hayır ve hasenatla yaklaÅŸalım Rabb’imize. YaklaÅŸalım ki bayramımız bayram olsun.”
Bayramların ebedi bayramların müjdecisi olduğunu ifade eden Erbaş, ramazan ve bayramın güzelliklerinin ömrün tamamına yayılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Hutbenin ardından dua eden Erbaş, daha sonra cemaatle bayramlaştı.

Hatay
KahramanmaraÅŸ merkezli 6 Åžubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Hatay’ın İskenderun ilçesinde, bayram namazı kılındı.
İlçe merkezinde depremde bir minaresi yıkılan ancak diÄŸer bölümlerinde hasar bulunmayan tarihi Kaptan Mehmet PaÅŸa Camisi’ne gelen çok sayıda İskenderunlu, namaz öncesinde bayramların önemine dikkat çekilen vaazı dinledi.

Namazın kılınmasının ardından cemaat, cami içerisinde ve dışında bayramlaştı.
Öte yandan, Türk Kızılay, cami çıkışında çeşitli ikramlarda bulundu.

Gaziantep
KahramanmaraÅŸ merkezli 6 Åžubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Gaziantep, Malatya ve Kilis’te bayram namazı kılındı.
KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep’in Nurdağı ilçesindeki afetzedeler, Fatih Millet Camisi’nde bayram namazı kıldı.
Caminin dolması üzerine avluda da saf tutan cemaat, okunan dualara eşlik etti, namaz sonrası bayramlaştı.
%2FNew%20folder%2FAA-30914328.jpg)
Kilis
Kilis’te Ramazan Bayramı dolayısıyla camileri dolduran vatandaÅŸlar, namaz kıldı, dua etti.
Hacı Ömer Faruk KayabaÅŸ Camisi’nde cami imamı namaz öncesi vaaz verdi.
Yoğunluk nedeniyle bazı vatandaşlar namazlarını dışarıda kılmayı tercih etti.
%2FNew%20folder%2FAA-30914451.jpg)
Malatya
Malatya’da YeÅŸilyurt ilçesindeki Ahmediye Camisi’nde vatandaÅŸlar, bayram namazını kıldı.
Cami imamı namaz öncesi vaaz verdi, tekbir ve duaların edildiği namazın ardından vatandaşlar, bayramlaştı.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, AA muhabirine, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zor günler yaşadıklarını dile getirdi.
Bu süreci birlik içerisinde atlatmaya çalıştıklarını anlatan Çınar, “Biz, ‘Allah’tan gelen başımız üstüne’ diyoruz. Zor bir süreçten geçiyoruz. Bu kötü günlerin geride kaldığı, daha büyük felaketlerinden Rabb’imizin bizi esirgediÄŸi, insanlığın huzura, mutluluÄŸa, barışa, afetlerden uzak günlere kavuÅŸtuÄŸu güzel, mutlu ve huzurlu günler diliyorum. Bütün depremzede ailelerimizin bayramını tebrik ediyorum.”
%2FNew%20folder%2FAA-30914551.jpg)
Darende ilçesinde bayram namazı “Somuncu Baba” adıyla bilinen Åžeyh Hamid-i Veli türbesinin yer aldığı külliye içerisindeki camide kılındı.
Namazın ardından camide ziyarete açılan Sakal-ı Åžerif’i vatandaÅŸlar tekbir ve salavatlarla ziyaret etti.
Çevre il ve ilçelerden çok sayıda kişinin de katıldığı programda, Darende Koordinatörü olarak ilçeye gelen Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ve Kaymakam Ökkeş Safa Türkoğlu da vatandaşlarla bayramlaştı.
BayramlaÅŸmanın ardından vatandaÅŸlar, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’nin türbesini ziyaret etti.
Karabük
Karabük’te yaÅŸayanlar, bayram namazını eda etmek için camilere geldi.
Safranbolu ilçesindeki Merkez Camisi’ne gelen cemaat, namazı kıldıktan sonra hutbeyi dinledi, dua etti.
Namazın ardından cemaat bayramlaştı.
Zonguldak
Zonguldak’ta çok sayıda kiÅŸi, bayram namazını kılmak için Kepez Tepe Camisi’ni doldurdu.
Bayram namazını kılan cemaat, okunan hutbe ve duanın ardından birbirleriyle bayramlaştı.
Büyükleriyle camiye gelen çocuklara bayram harçlıkları verildi.
Düzce
Düzce’nin Akçakoca ilçesinde Selçuklu mimarisi tarzında inÅŸa edilen sekizgen planlı Akçakoca Merkez Camisi’nde Ramazan Bayram namazı kılındı.
Sabahın erken saatlerinde camiye akın edenler, bayram namazını eda etti.
Hutbeyi dinleyen cemaat, dua edilmesinin ardından bayramlaştı.
Kocaeli
Kocaeli’de camileri dolduran Müslümanlar, bayram namazını eda etti.
Çok sayıda kiÅŸi, bayram namazını kılmak için kentin simge yapılarından tarihi Fevziye Camisi’ni doldurdu.
Cemaat, bayram namazını kıldıktan sonra okunan hutbe ve duanın ardından birbiriyle bayramlaştı.
Konya, Karaman, Aksaray ve Afyonkarahisar
Konya, Karaman, Aksaray ve Afyonkarahisar’da bayram namazını kılmak isteyenler camileri doldurdu.
Konya’da vatandaÅŸlar, sabahın erken saatlerinde Mevlana Meydanı’ndaki Sultan Selim Camisi ile önündeki Mevlana Meydanı’nda yoÄŸunluk oluÅŸturdu.
Müslümanlar, kılınan bayram namazı ve okunan hutbenin ardından dua etti.
Cemaat Kapu, Hacıveyiszade, Şerafettin ve Aziziye Camisi başta olmak üzere tüm camilerde bayram namazı coşkusunu yaşadı.
Karaman’da ise Aktekke Camisi ve Hacıbeyler Camisi baÅŸta olmak üzere tüm camilerde yoÄŸunluk oluÅŸtu.
Aktekke Camisi’ndeki yoÄŸunluktan dolayı yer bulmakta güçlük çeken bazı vatandaÅŸlar, avluya serdikleri seccadelerde namaz kıldı.
Bayram namazının ardından camilerden çıkan Müslümanlar bayramlaştı.
Aksaray’da da Ulu Cami ve Somuncu Baba Külliyesi’nde bayram namazını kılmak isteyenler, sabahın erken saatlerinde saf tuttu.
Bazı vatandaşlar yoğunluk nedeniyle bayram namazını cami avlularında kıldı. Bayram namazının ardından vatandaşlar bayramlaştı.
Afyonkarahisar’da ise vatandaÅŸlar, İmaret Cami ve PaÅŸa Camisi’nde yoÄŸunluk oluÅŸturdu.
Sabahın erken saatlerinde camileri dolduran Müslümanlar, kılınan namazın ardından dua etti. Ardından camilerden çıkan cemaat bayramlaştı.
Edirne
Edirne’de vatandaÅŸlar, baÅŸta Selimiye, Eski ve Üç Åžerefeli camileri olmak üzere kentteki camilerde saf tuttu.
Eski Cami imamı Hasan Cerrah, bayram hutbesinde bayramların paylaşma, yardımlaşma ve dayanışma günleri olduğunu belirtti.
Bayramın hayır getirmesini dileyen Cerrah, “Bayramın coÅŸkusunu, hanelerimizden baÅŸlayarak, binalarımıza, mahallelerimize, ÅŸehirlerimize, ülkemize ve tüm dünyaya taşıyalım. Yeryüzündeki bütün mazlum ve maÄŸdur kardeÅŸlerimizin özgürce bayram yapabilmeleri için dua edelim. Edelim ki bayramımız bayram olsun.” dedi.
Eski Cami’de namazın ardından Edirne Vali Vekili Sıdkı Zehin, vatandaÅŸlarla bayramlaÅŸtı.
Kırklareli
Kırklareli’nde vatandaÅŸlar, bayram namazı için camileri doldurdu.
Osmanlı’nın Trakya’daki ilk mirası Hızırbey Camisi’nde bayram namazını kılmak isteyen vatandaÅŸlar, sabahın erken saatlerinde saf tuttu.
Bazı vatandaşlar yoğunluk nedeniyle bayram namazını cami avlusunda kıldı.
Kırklareli Müftüsü Yusuf EviÅŸ, vaazında, Ramazan Bayramı’na ulaÅŸmanın heyecanı ve mutluluÄŸunun yaÅŸandığını söyledi.
Bayramlarda birlik ve beraberlik duygularının arttığını ifade eden Eviş, bu özel günlerde küskünlüklerin ve kırgınların unutulup, kardeşlik duygularının ön plana çıkması gerektiğini kaydetti.
Hutbe ve duanın ardından vatandaşlar namaz kıldı.
Ardından Kırklareli Vali Vekili Yusuf Güler, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar bayramlaştı.
TekirdaÄŸ
TekirdaÄŸ’da da Ramazan Bayramı namazı dolayısıyla camilerde yoÄŸunluk yaÅŸandı.
Bayram namazını Rüstem PaÅŸa Camisi’nde kılmak isteyen vatandaÅŸlar, sabahın erken saatinde camide saf tuttu.
Kılınan bayram namazının ardından cemaat bayramlaştı.
NiÄŸde
NiÄŸde’de vatandaÅŸlar sabahın erken saatlerinde bayram namazı kılmak için camilere gitti.
El Kuddüs Camisi’nde namaz öncesi vaaz verildi, bayram namazı kılındı ve hutbe okundu. Daha sonra vatandaÅŸlar, bayramlaÅŸtı.
Yozgat
Yozgat’ta tüm camilerde yoÄŸunluk oluÅŸtu.
Kent merkezi ÇapanoÄŸlu Büyük Camisi’nde İl Müftüsü Ali Gülden vaaz verdi. Kılınan bayram namazının ardından cemaat bayramlaÅŸtı.
Kırıkkale
Kırıkkale’de vatandaÅŸlar, bayram namazında Nur Camisi’ni doldurdu.
Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz ve Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, il protokolü ve vatandaşlarla bayramlaştı. Kurnaz ve Saygılı, vatandaşlara mutlu, huzurlu ve hayırlı bayramlar diledi.
Cami avlusunda devam eden programda, vatandaşlara çeşitli ikramlarda bulunuldu.
Kayseri
Kayseri’de tarihi Camii Kebir’de bayram namazını kılmak isteyenler, sabahın erken saatlerinde saf tuttu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ve il protokolü, namazın ardındın vatandaşlarla bayramlaştı.
NevÅŸehir
NevÅŸehir’de vatandaÅŸlar bayram namazında camilerde saf tuttu.
Namazı Hazreti Ömer Camii’nde kılan Belediye BaÅŸkanı Mehmet Savran, vatandaÅŸlarla bayramlaÅŸtı.
Kırşehir
KırÅŸehir’de vatandaÅŸlar bayram namazı için tarihi Ahi Evran-ı Veli Külliyesi ve bahçesini doldurdu.
İl Müftüsü Mehmet Yaman’ın vaazının ardından külliye bahçesinde saf tutan vatandaÅŸlar, namazı kıldıktan sonra yapılan duaya eÅŸlik etti.
İl protokolü ve vatandaşlar cami önünde bayramlaştı, programın ardından çikolata ikram edildi.
Bursa
Bursa’da Ulu Cami, YeÅŸil Cami ile Emir Sultan ve Murad Hüdavendigar camileri baÅŸta olmak üzere cemaat, ibadethaneleri doldurdu.
Ezan öncesi camilerin içleri ve açık alanlarında yerlerini alan cemaat, vaazları dinledi.
Namaz ve hutbeden sonra yapılan duanın ardından vatandaşlar birbiriyle bayramlaştı.
EskiÅŸehir
EskiÅŸehir’de, ReÅŸadiye Camisi baÅŸta olmak üzere kentteki camiler sabahın ilk dakikalarından itibaren bayram namazını kılmak isteyenlerle doldu.
KahramanmaraÅŸ merkezli 6 Åžubat’taki depremlerden etkilenen Hatay’dan gelerek Gençlik ve Spor Bakanlığına baÄŸlı DoÄŸan Aslan Bey Öğrenci Yurdu’nda misafir edilen depremzedeler, bayram namazını hazırlanan mescitte kıldı. Cemaat, hutbe okunması ve dua edilmesinin ardından birbirleriyle bayramlaÅŸtı.
Antakya ilçesinden gelen Şevki Heybeli, yaptığı açıklamada, bayramın herkese mutluluk, huzur ve hayırlar getirmesini dileyerek, böyle büyük acıların, depremlerin yaşanmamasının tek duaları olduğunu söyledi.
Heybeli, EskiÅŸehir’e geldikleri günden bu yana devlet yetkililerinin her zaman yanlarında olduÄŸunu belirterek teÅŸekkür etti.
Balıkesir
Balıkesir’de bayram namazı dolayısıyla çok sayıda kiÅŸi tarihi ZaÄŸnos PaÅŸa Camisi’ni doldurdu.
İl Müftüsü Celal Sürgeç’in kıldırdığı bayram namazına, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Yücel Yılmaz, Altıeylül Belediye BaÅŸkanı Hasan Avcı, Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Yıldız ve AK Parti İl BaÅŸkanı Ekrem BaÅŸaran da katıldı.
Protokol mensupları, namazın ardından vatandaşlarla bayramlaştı. Cami cemaatine, namaz çıkışında ikramlarda bulunuldu.
BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Yılmaz, ZaÄŸnos PaÅŸa Türbesi’nde dua etmelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm vatandaÅŸların bayramını kutlayarak, deprem nedeniyle hüzünlü bir bayram yaÅŸandığını ifade etti.
Altıeylül Belediye Başkanı Avcı da tüm İslam aleminin bayramını kutladı.
Çanakkale
Çanakkale kent merkezindeki Necippaşa, Şehitler, Yalı ve Anafartalar camilerine gelen çok sayıda kişi, namazlarını kıldıktan sonra birbirlerinin bayramlarını tebrik etti.
Cemaate camilerden çıkışlarında şeker ve çikolata ikram edildi.
Büyükleri ile namaza gelen çocuklara da bayram harçlıkları verildi.
Kütahya
Kütahya’da vatandaÅŸlar, bayram namazında tarihi Ulu Cami’yi doldurdu.
İl Müftüsü Hüseyin DemirtaÅŸ vaazında, Müslümanların, tutulan oruçların ardından Ramazan Bayramı’na ulaÅŸmanın sevincini yaÅŸadığını belirtti. DemirtaÅŸ, bayramların önemine deÄŸindi.
Cami içinde oluşan yoğunluktan dolayı bazı kişiler cami bahçesinde namaz kıldı.
Namazın ardından protokol üyeleri ile vatandaşlar bayramlaştı.
Kütahya Belediyesi namazın ardından cemaate çay ve simit ikramında bulundu.
Bilecik
Ramazan Bayramı dolayısıyla Bilecik’te vatandaÅŸlar bayram namazı kılmak için camilere geldi.
Bilecik’te sabahın ilk saatlerinde Hürriyet Mahallesi’ndeki Kayıboyu Camisi baÅŸta olmak üzere kent genelindeki camilere gelen vatandaÅŸlar saf tuttu.
İl Müftüsü Ali Erhun’un vaazının ardından bayram namazını kılan cemaat, dua etti.
Erzurum
Erzurum’da vatandaÅŸlar, bayram namazı için sabahın erken saatlerinde kentteki camilere akın etti.
Yakutiye ilçesindeki tarihi LalapaÅŸa Camisi’ni dolduran vatandaÅŸlar, bayram namazını kılarak ülkenin selameti için dua etti.
Vatandaşlar namaz sonrası bayramlaştı.
Ardahan
Ardahan’da, Ramazan Bayramı dolayısıyla camileri dolduran vatandaÅŸlar, namaz kıldı, dua etti.
Serhat Ulu Camisi’nde de vatandaÅŸlar yoÄŸunluk oluÅŸturdu.
Kars
Kars’ta da Ramazan Bayramı dolayısıyla vatandaÅŸlar camileri doldurdu.
Evliya Camisi’nde düzenlenen bayramlaÅŸma töreninde, Kars Vali Vekili Muhammed Furkan Tuna, Vali Yardımcısı Ramazan TaÅŸkın, İl Müftüsü Hamza Bayram, İl Emniyet Müdürü Yavuz SaÄŸdıç ve AK Parti Kars milletvekili adayı Adem Çalkın, vatandaÅŸlarla bayramlaÅŸtı.
Ağrı
AÄŸrı’da da Ramazan Bayramı dolayısıyla camilere giden vatandaÅŸlar, namaz kıldı.
Ulu Camisi’nde vatandaÅŸlar yoÄŸunluk oluÅŸturdu.
Namazın ardından AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ve Belediye Başkanı Metin Karadoğan, vatandaşlarla bayramlaştı.
Erzincan, Tunceli ve IÄŸdır’da da Ramazan Bayramı dolayısıyla camileri dolduran vatandaÅŸlar, namaz kıldı, dua etti.
Kaynak: AA
