Rusya Başbakan Yardımcısı Novak: (Tahıl) İhracat kaynağımızla tüketiciye tedarik edileceğini düşünüyorum

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak: (Tahıl) İhracat kaynağımızla tüketiciye tedarik edileceğini düşünüyorum

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak: (Tahıl) İhracat kaynağımızla tüketiciye tedarik edileceğini düşünüyorum

Rusya BaÅŸbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, “Türkiye’nin bir nakliye ve lojistik merkezi olarak kullanılması da dahil olmak üzere, ülkelerimiz arasındaki iÅŸ birliÄŸinin geliÅŸtirilmesi için ek alanlar görüyoruz.” dedi.

Rusya BaÅŸbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye’nin Rusya için önemli bir ticari ortak olduÄŸunu belirterek, “Türkiye’den Rusya’ya, Rusya’dan da Türkiye’ye ürünlerin teslimatı için Türkiye’nin bir nakliye ve lojistik merkezi olarak kullanılması da dahil olmak üzere, ülkelerimiz arasındaki iÅŸ birliÄŸinin geliÅŸtirilmesi için ek alanlar görüyoruz.” dedi.

Novak, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) kapsamında AA muhabirine yaptığı deÄŸerlendirmede, Türkiye’nin uzun süredir Rusya için önemli bir ekonomik ve ticari ortak olduÄŸunu vurguladı.

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ve Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın sürekli temas halinde olduÄŸunu belirten Novak, “Ticaret hacmimiz geçen yıl yüzde 57 artarak 33 milyar dolara ulaÅŸtı ve karşılıklı ticareti artırmak için görevler yerine getiriliyor.” dedi.

Rusya’da ve Türkiye’de karşılıklı büyük yatırım projeleri yürütüldüğünü bildiren Novak, “Büyük yatırım projeleri arasında TürkAkım, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve GAZ kamyon fabrikası da bulunuyor. Turizm noktasında da önemli baÄŸlarımız var.” diye konuÅŸtu.

Novak, Türkiye’de çok sayıda Rus ÅŸirketinin inÅŸaat sektöründe faaliyet gösterdiÄŸini ifade ederek, özel ekonomik bölgeler oluÅŸturulduÄŸunu, ticaret ve ekonomik ciro saÄŸlamak için destekledikleri birçok küçük ve orta ölçekli iÅŸletme bulunduÄŸunu anlattı.

“Türkiye ile Rusya arasındaki iÅŸ birliÄŸini geliÅŸtirmek için önemli fırsatlar görüyoruz”

Aleksandr Novak, Türkiye ile Rusya arasındaki iÅŸ birliÄŸini geliÅŸtirmek için önemli fırsatlar gördüklerini ifade ederek, “Türkiye’den Rusya’ya, Rusya’dan da Türkiye’ye ürünlerin teslimatı için Türkiye’nin bir nakliye ve lojistik merkezi olarak kullanılması da dahil olmak üzere, ülkelerimiz arasındaki bu tür iÅŸ birliÄŸinin geliÅŸtirilmesi için ek alanlar görüyoruz.” dedi.

Rusya’da üretilmeyen ekipmanların tedarikinin de gündemdeki konular arasında yer aldığını anlatan Novak, “ÖrneÄŸin, bu tür ekipmanların üretiminin Rusya’da yerelleÅŸtirilmesi, üçüncü ülkelerden teslimatlar… Bütün bu konuları hükümetler arası komisyonlar düzeyinde, Türk yetkililerle ve kendi aramızdaki iÅŸ düzeyinde tartışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Rusya, Türkiye için her zaman önemli bir tahıl tedarikçisi”

Rusya BaÅŸbakan Yardımcısı Novak, daha fazla ortak iÅŸ birliÄŸi geliÅŸtirilmesine yönelik St. Petersburg’ta dün Rus ve Türk iÅŸ dünyasının toplantılar gerçekleÅŸtirdiÄŸini söyledi.

Ticaret Bakanı Mehmet MuÅŸ ile birlikte bu konuda çalışmalar yürüttüklerini aktaran Novak, “Ä°ÅŸletmelerin projeleri uygulayabilmesi, maliyetleri ve idari engelleri azaltabilmesi bizim için önemli ve meslektaÅŸlarımla birlikte yaptığımız da bu. Ä°ÅŸ birliÄŸimizi sürdüreceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Novak, Rusya’nın Türkiye için her zaman önemli bir tahıl tedarikçisi olduÄŸunu vurgulayarak, “Bu nedenle burada belirli bir sorun görmüyoruz. Ãœretici olan firmalarımız, bunlar ticari konular ve ÅŸirketler birbirleriyle anlaşıyorlar, ihracat potansiyelimiz ve kaynağımızla tüketiciye yeterince tedarik edileceÄŸini düşünüyorum.” dedi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir