Rusya rezervlerini kullanamazsa dış borcunu rubleyle ödeyecek

Rusya rezervlerini kullanamazsa dış borcunu rubleyle ödeyecek

Rusya rezervlerini kullanamazsa dış borcunu rubleyle ödeyecek

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya’nın rezervlerine tekrar erişememesi halinde dış borçlarını rubleyle ödeyeceklerini söyledi.

Siluanov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın dış borcunu ödemesiyle ilgili sürecin, yaptırımlar nedeniyle dondurulan rezervleriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Dış borçlarını dövizle ödeyebileceklerini belirten Siluanov, “Dış borcun öncelikle dövizle ödenmesine yönelik talimat vereceğiz. Ancak bu sadece eğer rezervlerimize tekrar erişebilirsek gerçekleşir.” dedi.

Siluanov, Rusya‘nın rezervlerine erişememesi halinde ise rubleyle ödeme yapacaklarına işaret ederek, “Eğer dondurulan rezervlerimize erişimimiz tekrar sağlanmazsa dış borcumuzu rubleyle öderiz. Her koşulda borçlarımızı ödemeye niyetliyiz.” diye konuştu.

Batılı ülkeler, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya Merkez Bankası rezervlerinin yaklaşık yarısına erişimini dondurmuştu.

Rusya, Uluslararası Ödemeler Bankası’na erişemeyecek

Rusya’nın Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) hizmetlerine erişimi askıya alındı.Rusya, Uluslararası Ödemeler Bankası'na erişemeyecekAA muhabirine açıklamalarda bulunan BIS sözcüsü, Ukrayna’ya saldıran Rusya‘nın, bütün BIS hizmetlerine erişiminin askıya alındığını söyledi.

BIS’in Rusya Merkez Bankası‘na yönelik bütün uluslararası yaptırım kararlarını takip ettiğini belirten sözcü, BIS’in Rusya Merkez Bankası’na yönelik yaptırımları atlatmak için kullanılamayacağını kaydetti.

Sözcü, karar doğrultusunda Rusya Merkez Bankası’nın BIS hizmetlerine erişemeyeceğini, kurumun toplantılarına ve diğer faaliyetlerine katılamayacağını bildirdi.

İsviçre merkezli uluslararası finans kuruluşu BIS, 1930 yılında Basel şehrinde kuruldu.

BIS’in aralarında ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da (TCMB) yer aldığı 60’tan fazla üyesi bulunuyor.

BIS, uluslararası parasal ve finansal iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyor. Kurum, merkez bankaları için bir banka görevi görüyor.

BIS’in, üye ülkelerin merkez bankalarının rezerv politikaları konusunda koordinasyonu sağlamak ve merkez bankaları arasında para transferlerinde aracı olmak gibi görevleri bulunuyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir