Rusya rezervlerini kullanamazsa dış borcunu rubleyle ödeyecek
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya’nın rezervlerine tekrar erişememesi halinde dış borçlarını rubleyle ödeyeceklerini söyledi.
Siluanov, baÅŸkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın dış borcunu ödemesiyle ilgili sürecin, yaptırımlar nedeniyle dondurulan rezervleriyle baÄŸlantılı olduÄŸunu söyledi.
Dış borçlarını dövizle ödeyebileceklerini belirten Siluanov, “Dış borcun öncelikle dövizle ödenmesine yönelik talimat vereceÄŸiz. Ancak bu sadece eÄŸer rezervlerimize tekrar eriÅŸebilirsek gerçekleÅŸir.” dedi.
Siluanov, Rusya‘nın rezervlerine eriÅŸememesi halinde ise rubleyle ödeme yapacaklarına iÅŸaret ederek, “EÄŸer dondurulan rezervlerimize eriÅŸimimiz tekrar saÄŸlanmazsa dış borcumuzu rubleyle öderiz. Her koÅŸulda borçlarımızı ödemeye niyetliyiz.” diye konuÅŸtu.
Batılı ülkeler, Ukrayna’daki savaÅŸ nedeniyle Rusya Merkez Bankası rezervlerinin yaklaşık yarısına eriÅŸimini dondurmuÅŸtu.
Rusya, Uluslararası Ödemeler Bankası’na eriÅŸemeyecek
Rusya’nın Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) hizmetlerine eriÅŸimi askıya alındı.AA muhabirine açıklamalarda bulunan BIS sözcüsü, Ukrayna’ya saldıran Rusya‘nın, bütün BIS hizmetlerine eriÅŸiminin askıya alındığını söyledi.
BIS’in Rusya Merkez Bankası‘na yönelik bütün uluslararası yaptırım kararlarını takip ettiÄŸini belirten sözcü, BIS’in Rusya Merkez Bankası’na yönelik yaptırımları atlatmak için kullanılamayacağını kaydetti.
Sözcü, karar doÄŸrultusunda Rusya Merkez Bankası’nın BIS hizmetlerine eriÅŸemeyeceÄŸini, kurumun toplantılarına ve diÄŸer faaliyetlerine katılamayacağını bildirdi.
İsviçre merkezli uluslararası finans kuruluşu BIS, 1930 yılında Basel şehrinde kuruldu.
BIS’in aralarında ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB), Ä°ngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da (TCMB) yer aldığı 60’tan fazla üyesi bulunuyor.
BIS, uluslararası parasal ve finansal iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyor. Kurum, merkez bankaları için bir banka görevi görüyor.
BIS’in, üye ülkelerin merkez bankalarının rezerv politikaları konusunda koordinasyonu saÄŸlamak ve merkez bankaları arasında para transferlerinde aracı olmak gibi görevleri bulunuyor.
Kaynak: AA