Rusya-Ukrayna savaşı tarıma ‘pozitif ayrımcılık’ adımlarını hızlandırdı
Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının baÅŸladığı 24 Åžubat’tan bu yana pek çok alanda aldığı tedbirlerle gıda arzına iliÅŸkin yöntemlerini güncelledi, tarıma “pozitif ayrımcılık” adımlarını hızlandırdı.
Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan süreç gıda arzındaki sıkıntıları gündeme getirirken, bu süreçte birçok ülke tarım politikalarını gözden geçirdi. Hububat, ayçiçeği yağı gibi tarım ürünlerinin fiyatlarında savaşla yaşanan artışlar, tarım politikalarındaki milli hamlelerin öne çekilmesine neden oldu.
AA muhabirinin derlediÄŸi bilgilere göre, bu süreçte alınan tedbirler kapsamında, yaÄŸlı tohum ve bitkisel yaÄŸ tedarikinde sorun yaÅŸanmaması ve fiyat istikrarının saÄŸlanması amacıyla kanola, aspir, mısır, soya ve palm yaÄŸlarında gümrük vergisi 30 Haziran’a kadar sıfırlandı.
Atıl arazilerde, hububat, baklagil ve yaÄŸlı tohumlu bitkilerin üretiminin geliÅŸtirilmesi, kurutma veya iÅŸleme tesisleri kurulması, saÄŸlanan hibelerle desteklenecek. Yatırım konularına göre hibe oranları, proje toplam bedelinin azami yüzde 75’i olarak uygulanacak.
Ayçiçeği üretiminde 4 ilde 7 bölgeye daha destek verilecek. Buğday, arpa, çavdar yulaf ve tritikalede bir defaya mahsus dekara 50 lira ek girdi desteği ödenecek. ​​​​​​​ 2022 yılı sertifikalı tohum kullanım desteği, dekara arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve çeltiğe 24 lira, aspire 5 lira, nohut ve kanolaya (kolza) 20 lira, susama 4 lira, kuru fasulye, mercimek ve yoncaya 30 lira, patatese 100 lira, fiğ, yem bezelyesi, korunga ve soyaya 22 lira, yer fıstığına 17 lira olarak ödenecek.
Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) Başkanı Gülfem Eren, konuya ilişkin değerlendirmesinde, son iki yıldır salgın nedeniyle gıdaya talebin artması ve lojistikte sorunlara bağlı olarak dünyada gıda fiyatlarının yükseldiğini söyledi.
Rusya-Ukrayna savaşının tahıl piyasalarını olumsuz etkilediÄŸinin altını çizen Eren, “Bu geliÅŸmeler ışığında arz güvenliÄŸinin saÄŸlanması, gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi ve üretimin teÅŸvik edilerek yeterlilik oranımızın artırılmasına yönelik tedbirleri olumlu karşılamakla birlikte üretimin artırılmasına yönelik daha kapsamlı tedbirlerin alınması gerektiÄŸine inanıyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Eren, ülkede antrepolarda, lisanslı depolarda, sanayicilerde ve kamuda mevcut hububat stoklarının mayısta baÅŸlayacak hasat dönemine kadar tüketim ihtiyaçlarını karşılayacağına iÅŸaret ederek, “Rusya-Ukrayna savaşının bir an önce barış ve diplomasi yoluyla çözülmesini arzu ediyoruz. Savaşın devam etmesi halinde hububat arzı yönüyle içi tüketimde sorun olmamakla birlikte, Türkiye’nin dünya un ve makarna ihracatındaki lider konumunun ham madde ithalatı ve fiyatlarındaki artış nedeniyle tehlikeye girebileceÄŸini düşünüyoruz. Bu nedenle HUBUDER olarak ivedilikle üretimi artırıcı tedbirler kapsamında çiftçilerimizi ekiliÅŸe teÅŸvik edecek ÅŸekilde desteklerin artırılması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, sulanabilir alanların artırılması, üretimde stratejik öneme sahip hububat ve yaÄŸlı tohumlara öncelik verilmesi gibi tedbirlerin alınmasını istiyoruz.” diye konuÅŸtu.
– “2022 yılı içinde ödenecek olmasını önemli buluyoruz”
Ulusal Hububat Konseyi (UHK) BaÅŸkanı Özkan TaÅŸpınar da savaşın ardından açıklanan desteklerin üretici için çok anlamlı olduÄŸunun altını çizerek, “Bu desteklemelerin 2022 yılı içinde ödenecek olmasını da ayrıca önemli buluyoruz.” ifadesini kullandı.
Söz konusu desteklerin, tarımsal üretimin artırılması ve sürdürülebilir bir hale getirilmesi açısından anlamlı olduÄŸuna iÅŸaret eden TaÅŸpınar, “Bu destekleri tarıma pozitif bir ayrıcalığın ilk adımı alarak görmekteyiz. Ä°nanıyor ve istiyoruz ki hükümetimiz, hububat müdahale alım fiyatlarında da tarıma hak ettiÄŸi bu ayrıcalığı gösterir. Verilen desteklerin tarımsal üretim iÅŸtahını artıracağına inanıyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
TaÅŸpınar, girdi desteklerinin güncellenmesi gerektiÄŸini belirterek, “Önemli girdi kalemlerinden olan mazot, gübre ve tarımsal elektrikte KDV ve ÖTV gibi argümanlar kullanılarak bir yıllık da olsa girdi maliyetlerinde düşüşün saÄŸlanması çiftçimize rahat bir nefes aldıracaktır.” dedi.
Kaynak: AA