Rusya’da ‘savaşa hayır’ gösterileri yapılıyor

Rusya’nın başkenti Moskova’da, ülkenin 2. büyük kenti St. Petersburg ve önde gelen diğer şehirlerde, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararıyla Ukrayna’ya gerçekleştirilen askeri operasyon protesto edildi.

Meydanlarda toplananlar savaş karşıtı pankartlar açtı ve sloganlar attı. Gösterilerde Devlet Başkanı Putin aleyhine de slogan atıldı.

Bazı gösterilerde polisle protestocular arasında arbede yaşandı ve göstericilerden gözaltına alınanlar oldu.

Donbas krizi ve Rusya’nın askeri müdahalesi

Ukrayna’da 2014’teki Meydan olaylarının ardından, Batı yanlısı bir hükümet yönetime geldi ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ülkeden kaçtı. Rusya, Kırım’ı yasa dışı şekilde ilhak etti. Ukrayna’da Rus etnik kökene sahip nüfusun yoğun olarak yaşadığı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar sözde yönetimler ilan etti. Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı güçlerle Ukrayna ordusu arasında kanlı çatışmalar yaşandı. Batılı güçlerin Moskova nezdinde devreye girmesiyle 2014 ve 2015’te Minsk Anlaşmaları imzalandı. Ancak ateşkes ihlalleri sürdü. Şubat ayı itibarıyla çatışmalarda yaklaşık 14 bin kişi hayatını kaybetti.

Rusya, 2021 yılı sonlarında Ukrayna sınırında on binlerce asker konuşlandırmaya başlayarak dikkatleri üzerine çekti. ABD, Rusya’nın işgale hazırlandığını yinelerken Rusya bunu reddetti. Batılı ülkeler Rusya’yı yaptırımlar uygulamakla tehdit ederken Moskova yönetimi, Donbas’taki ayrılıkçı yönetimleri tanıdı ve 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarına askeri harekat başlattı.

Rus lider Vladimir Putin, amaçlarının, “Kiev tarafından soykırıma maruz kalan insanları korumak, Ukrayna’yı Nazizm’den ve militarizmden arındırmak” olduğunu savunarak Ukrayna ordusuna silah bırakma çağrısı yaptı.

Dünyaca ünlü Rus satranç oyuncusu Kasparov, ülkesini eleştirdi

Eski Dünya Satranç Şampiyonu Kasparov, ülkesinin Ukrayna’ya askeri müdahalesine tepki gösterdi.Dünyaca ünlü Rus satranç oyuncusu Kasparov, ülkesini eleştirdi

Eski Dünya Satranç Şampiyonu Rus Garry Kasparov, sosyal medya hesabından ülkesinin Ukrayna’ya askeri müdahalesini eleştirerek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in durulması için çağrıda bulundu.

Yaptığı paylaşımda, ülkesi Rusya’yı ve Putin’i eleştiren Kasparov, Ukrayna’nın askeri olarak derhal desteklenmesini istedi.

“Putin’in savaş makinesini iflas ettirin. Rusya’nın ekonomisini dondurun ve el koyun” ifadelerini kullanan ünlü satranç şampiyonunun paylaşımında öne çıkan mesajları şöyle:

“Ukrayna’yı askeri olarak, derhal destekleyin… Rusya’yı her uluslararası ve finans kuruluşundan kovun. PACE, Interpol gibi… Rusya’dan gelen tüm büyükelçileri geri yollayın… Putin’in küresel propaganda makinesinin tüm unsurlarını yasaklayın… Diktatörün yalan ve nefret yaymasına yardım etmeyi bırakın… Putin’in uşaklarını özgür dünyada ifşa edin ve onlara karşı hareket edin… Rus petrol ve gazını almayın. OPEC’e baskı yapın, üretimi artırın… Maliyetlerin, fedakarlıkların olacağını kabul edin… Mücadele zamanı.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir