Sağlık Bakanı Koca: Bugün 28 bin 351 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı

Sağlık Bakanı Koca Bugün 28 bin 351 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı

Sağlık Bakanı Koca Bugün 28 bin 351 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı

SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Bugün 28 bin 351 kiÅŸinin Kovid-19 testinin pozitif çıktı” ifadelerini kullandı.

SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına iliÅŸkin olarak “Bugün 28 bin 351 kiÅŸinin Kovid-19 testi pozitif çıktı” dedi.

Bakan Koca, Bakanlık Bilkent YerleÅŸkesi‘ndeki Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı‘nın ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu, soruları yanıtladı.

Geçen yıl aralıktan itibaren dünyayı etkisi altına alan bir salgınla mücadele edildiğini belirten Koca, dünyanın ilk defa pandemiyle karşılaşmadığını ancak bunun öncekilerden bir farkı olduğunu söyledi.

Koca, grip ve veba gibi pandemilerin bilinen hastalıklar arasında yer aldığını, etkenlerinin de bilindiÄŸini ifade ederek, “Kovid pandemisine yol açan virüs insanlığın ilk defa karşılaÅŸtığı bir virüs. Her gün yeni bir durumla karşılaşıyor ve yaptığı hastalık tablosunu süreci, sonuçlarını mücadele ederken öğreniyoruz. Tanıdıkça mücadele stratejimiz ve tedavi algoritmalarımız da deÄŸiÅŸebiliyor. Yeni test yöntemleri, yeni tedavi önerileri ortaya çıkabiliyor.” diye konuÅŸtu.

Teşhis kriterlerinin, tedavi yöntemlerinin değiştiğini, olgunlaştığını dile getiren Koca, bunun sadece Türkiye için böyle olmadığını, dünyada da bu şekilde seyrettiğini söyledi. Bir ülkenin çok yarar gördüğünü ileri sürdüğü tedaviyi bir başka ülkenin etkisiz ilan edebildiğini belirten Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devlet baÅŸkanının överek kendisinin kullandığını söylediÄŸi bir ilacı uluslararası otoriteler etkisiz ilan edebiliyor. Bilinmezliklerin yanında firmaların, tanıtımların, piyasa dinamiklerinin de bu durumda rol aldığını görmezden gelemeyiz. Ãœlkeler sosyoekonomik düzeyleri, geçmiÅŸ tecrübeleri ve mevcut imkanları ölçüsünde virüsle mücadele ediyor. Bu yüzden tanı için uyguladıkları politikalar, bulaÅŸmaya karşı aldıkları tedbirler, hastaların takibi, temaslı bulunması toplum içinde risk yönetimi gibi hususlarda farklı uygulamalara ÅŸahit oluyoruz. Birçok ülkenin aksine Türkiye saÄŸlık sistemi pandemiyi sürpriz olarak karşılamadı. Daha önce uygulamaya koyduÄŸumuz Pandemik Ä°nfluenza Ulusal Hazırlık Planı çerçevesinde proaktif davranmaya gayret ettik.”

“YoÄŸun bir mücadele dönemi”

Koca, Türkiye’de hastalık görülmesi üzerine yoÄŸun bir mücadele dönemine girildiÄŸine dikkati çekerek hastanelerde elektif vakaların ertelenmesi, pandemi hastanelerinin ilanı, acil durum hastaneleri yapıp devreye alınması, pozitif vakaların izolasyonu, temaslı takibi, karantina ve sınırlandırma önlemleri, yaÅŸlı ve genç nüfusun sokaÄŸa çıkışının sınırlandırılması, seyahat yasakları ve kısıtlamaları, okulların ve üniversitelerin uzaktan eÄŸitime geçmesi, halka açık mekanların ve etkinliklerin iptali baÅŸta olmak üzere hayatın hemen her yönüne yönelik çok çeÅŸitli tedbirlerin hayata geçirildiÄŸini aktardı.

“Kendi aşımızı üretmek için bilim adamlarımıza her türlü desteÄŸi saÄŸladık”

Tüm hastaları ve şüpheli vakaları Halk Sağlığı Yönetim Sistemi ile merkezi olarak takip ve kontrol ettiklerini belirten Koca, Hayat Eve Sığar Mobil uygulamasının geliştirilerek riskli bölge ve riskli kişilerin takibini yapmaya başlanıldığını, bu veri tabanını, HES kodu uygulamasıyla kurumların entegrasyonuna açarak kendi tedbirlerini almalarını sağladıklarını söyledi.

Tanı kiti, koruyucu malzeme, ilaç ve solunum cihazı temini ve üretim kapasitesinin artırılması için bütün ülke kaynaklarının seferber edildiğini vurgulayan Koca, ihtiyaç duyulan ülkelere hibe yardımında bulunduklarını ve teknolojik ürün ihraç ettiklerini söyledi.

Bir yandan dünyadaki aşı çalışmalarını yakından takip ederken klinik çalışmalara da ev sahipliği yaptıklarını belirten Koca, şöyle konuştu:

“Kendi aşımızı üretmek için bilim adamlarımıza her türlü desteÄŸi saÄŸladık. Eksik görülen altyapıları hızla tamamladık. Tespit edilen vakaların temaslılarının da bulunarak izolasyona alınmasını saÄŸlamak üzere yaygın bir temaslı taraması filyasyon ağı oluÅŸturduk.

SaÄŸlık personelimizin yanında öğretmenlerimiz, din görevlilerimiz ve diÄŸer kamu görevlilerimizle ekiplerimizi güçlendirdik. Bu konuda valilerimizin ve belediyelerimizin desteÄŸiyle oluÅŸturulan motorize ekipler salgın kontrolünde önemli rol üstlendi. Aile hekimleri ve çaÄŸrı merkezlerimiz vasıtasıyla izolasyondaki kiÅŸilerin düzenli takibi yapıldı, yapılmaya devam ediyor.”

Bakan Koca, Türkiye’nin yaygın filyasyon yapılması, vakaların hızlı tespiti, ülke genelinde standart tedavi protokollerinin uygulanması, erken tedaviye baÅŸlanması, evde izole edilen hastalara ilaç teslimi ve tüm bu hizmetlerin ücretsiz gerçekleÅŸtirilmesi yönünden dünyada fark yaratan bir ülke olduÄŸunu dile getirdi.

“Anadolu’da hızlı bir artış yaÅŸandı”

Tatil nedeniyle memlekete dönüşlerin olduÄŸu, ulaşımın arttığı Kurban Bayramı sonrasında Anadolu’da hızlı bir artış yaÅŸandığını anımsatan Koca, şöyle konuÅŸtu:

“Konya, Gaziantep, Åžanlıurfa, Van, Diyarbakır baÅŸta olmak üzere birçok ilimizde hızlı artışlar gözledik. Konya, Kayseri, Gaziantep, Diyarbakır, Batman, Van, MuÅŸ, Hakkari ve Ankara’da yüzde 100’e varan artışlarımız oldu.

Bölgelere bizzat giderek yerel yöneticilerimizle illeri ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tuttuk. Eksiklerimizi, hatalarımızı, ihmal ettiklerimizi en detayına kadar tespit etmeye çalıştık. Bunları giderici tedbirler için hem merkezi yönetim hem de yerel idarecilerimiz üzerine düşeni yaptı. Yerinde yaptığımız değerlendirmelerle yaz döneminin bitmesine bağlı artan seyahatlerin getirdiği ve öngördüğümüz artışların, alınan tedbirler sayesinde kısa zamanda kontrol altına alındığını gördük.

Semptomlulardan hızla numune alınması, test sonuçlarının hızlandırılması, tedaviye erken baÅŸlama, filyasyon ekiplerinin artırılıp filyasyon süresinin kısaltılması, etkili temaslı takibi ve izolasyon gibi bilinen tedbirlerimizin yanında hastanelerimizde yoÄŸun bakım kapasitelerini artırdık, ilave yataklar açtık. ÇaÄŸrı sistemi kurarak haneleri arayıp sorguladık, mobil doktor ekipleriyle evlere giderek hasta takibi yaptık. Mahallinde yaptığımız müdahalelerle hasta sayılarında dramatik düşüler saÄŸlandığını, hastanelerimizin yükünün hafiflediÄŸini gördük. Mahalli sıkıntılara verilen ulusal desteklerle sorunların üstesinden birlikte geldik. Bu tedbirlerle hayatı kısıtlamadan, sokaÄŸa çıkma kısıtlılığı gibi yasaklayıcı önlemler almadan olumlu neticeler alabildik.”

“HES kodu üzerinden pozitifleri ve temaslıları sorgulamak mümkün”

Bakan Koca, toplumda sıkça tartışılan bir konuya da değinmek istediğini ifade ederek, temmuzdan sonra test yapılan grubun özelliği nedeniyle sadece semptomlu hastaları bildirdikleri veri tablosunda, verilen sayının gerçek mahiyetinin anlaşılması adına hasta kavramını kullanmayı tercih ettiklerini söyledi. Bu konuda birçok eleştiri ve ithama maruz kaldıklarını dile getiren Koca, ileri sürülen iddiaların aksine verilerin doğru anlaşılmasını sağlamayı amaçladıklarının altını çizdi.

Dünyadaki hasta karşılaştırmalarında uyum sağlamak ve sistemi riske eden durumu yansıtmak amacıyla hayati risk taşıyan ağır vakaların sayısını da paylaşmayı tercih ettiklerini anlatan Koca, hastanelerde yük oluşturan, sağlık personelinin insanüstü gayretle çalışmasına yol açan, yer yer hastanelerdeki yoğunlukla zor duruma düşürenin hastaneye yatma durumunda kalan hastalar olduğuna dikkati çekti.

En kritik olanın ise ağır hastaların önemli bir kısmının takip edildiği yoğun bakım servisleri olduğunun altını çizen Koca, şöyle devam etti:

“Bu yüzden hasta sayılarımızı ve ağır hasta sayılarımızı her gün eksiksiz kamuoyuyla paylaÅŸtık. SaÄŸlık sistemimize esas yükü bunlar oluÅŸturuyor, bütün ülkelerde saÄŸlık sistemlerini tehdit eden bu tür vakalardır. Ancak görüyorum ki vatandaşımız pozitif çıkan, evinde takip edilen, izolasyonda tutulan vakaların hepsinden haberdar olmak istiyor. Bu vakalarla ilgili her türlü bilgi, sistemimizde kayıtlı. Sadece bunlar deÄŸil, filyasyon ekiplerimizin tespit ettiÄŸi temaslılar da bunların takibi de anlık olarak sistemimize iÅŸlenmektedir. HES kodu sorgulaması bu veri tabanından yapılarak riskli kiÅŸiler tespit edilebilmektedir. Güvenlik güçlerimiz, kamu kurumlarımız, okullarımız, belediyelerimiz dahil, toplu nüfusla muhatap olan bütün kurumlarımız bu siteme eriÅŸip sorgulama yapabilmektedir. Açık söylüyorum, hasta olsun olmasın, bütün testi pozitif olanlar ve bunların temaslılarını HES kodu üzerinden sorgulamak mümkündür.”

“Test kapasitesini artırıyoruz”

Sağlık Bakanı Koca, test kapasitesini de çok hızlı artırdıklarını bu konuda Dünya Sağlık Örgütünün defalarca takdirlerini ilettiğini bildirerek şunları kaydetti:

“Halen kapasite artırmaya devam ediyoruz. Laboratuvar altyapısı yeterli olan bütün saÄŸlık kuruluÅŸlarımızı yetkilendirdik. Taramalar, toplu iÅŸ yerleri, belli etkinlikler ve yurt dışına çıkanlardan sonra artık kendi isteÄŸiyle vatandaÅŸlarımız test yaptırabilmektedir. Bunu test sayılarının artışından da fark ediyorsunuz.

Önümüzdeki günlerde kapasitemizi 200 binli rakamların üzerine çıkaracağız. Test kapasitemizin geldiÄŸi nokta ve test politikamızın revizyonu konusu Bilim Kurulunda gündem oldu. Artık açık test politikasına geçtiÄŸimiz kabul edilebilir. Daha önce de söylemiÅŸtim. Bu politikanın tamamlayıcısı olarak, vatandaÅŸlarımızın talepleri doÄŸrultusunda semptom göstermeyen pozitif vakaları da günlük tabloda vermeyi planlıyoruz. Bu arada hastanelerimizi dolduran, saÄŸlık personelimizin gece gündüz büyük çabalarla mücadele etmesine nede olan yatan hasta sayılarımızdır. Pandemi seyrini daha iyi anlayabilmek, saÄŸlık sisteminin verdiÄŸi yanıtı daha iyi kavrayabilmek, rehavete düşmemek için dikkatinizi günlük hasta sayılarına ve ağır hastalarımıza odaklanmanızı tavsiye ederim. Alarm zilleri burada çalıyor.”

“Risk gruplarını kademeli olarak aşılamayı planlıyoruz”

SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bu yıl henüz bitmeden aşıya kavuÅŸmanın ümidi içindeyim. Bir engel çıkmazsa saÄŸlık personelimizden baÅŸlayarak, Bilim Kurulumuzun belirleyeceÄŸi algoritma ile risk gruplarını kademeli olarak aşılamayı planlıyoruz.” dedi.

Açıklamalarının devamında Bakan Koca, “Görünen o ki hayatımızı bir süre daha sıkı bir disiplin altına almak zorundayız.” ifadesini kullandı.

Bakan Koca, aşı çalışmaları hakkında da bilgi verirken, Kovid-19’a iliÅŸkin Türkiye’de 16 ayrı aşı çalışması yapıldığını hatırlattı.

Türkiye’nin dünyadaki tüm aşı platformlarında aşı adayları geliÅŸtirmeye çalışan ender ülkelerden biri olduÄŸuna iÅŸaret eden Koca, aşı adaylarından birinin klinik öncesi dönemi baÅŸarı ile tamamladığını ve gönüllüler üzerinde uygulanmaya baÅŸlandığını aktardı.

Fahrettin Koca, şöyle devam etti:

“Türkiye SaÄŸlık Enstitüleri BaÅŸkanlığı (TÃœSEB) desteÄŸiyle ile Erciyes Ãœniversitesinde geliÅŸtirilen aşının Faz-1 çalışmasında 44 gönüllüye uygulama yapıldı. Åžu ana kadar ciddi bir yan etki görülmedi. Ä°kinci doz aşılama 26 Kasım-14 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Nisan ayında ilk aşımıza kavuÅŸmayı ümit ediyorum. Bakanlığımıza baÅŸvurarak Aşı DeÄŸerlendirme Komisyonunda deÄŸerlendirilen 15 aşı da desteklenmeye devam edilmektedir.

Aşı konusunda çalışma yapan ve Aşı DeÄŸerlendirme Komisyonunun onayını alan bütün bilim adamlarımızı ayrım yapmaksızın destekliyoruz. Bu arada da Çin ve Almanya kaynaklı aşıların ülkemizde de faz çalışmaları yapıldığını, bununla ilgili geliÅŸmeleri kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu yıl henüz bitmeden aşıya kavuÅŸmanın ümidi içindeyim. Bir engel çıkmazsa saÄŸlık personelimizden baÅŸlayarak, Bilim Kurulumuzun belirleyeceÄŸi algoritma ile risk gruplarını kademeli olarak aşılamayı planlıyoruz.”

“Ä°stanbul, Ä°zmir, Bursa’da baÅŸlayan artış trendi bütün ülkeye yayılmış durumda”

Ekim ayının 2’nci haftasından itibaren salgın karşısında öncekilerden daha ciddi bir sınavla karşı karşıya olunduÄŸuna dikkati çeken Koca, kış aylarının gelmesiyle insanların kapalı ortamlarda birlikte bulunmasının da getirdiÄŸi riskle tüm dünyada adeta patlama ÅŸeklinde hızlı bir artışın baÅŸladığını anlattı.

Bakan Koca, şunları söyledi:

“Virüs bulaÅŸtırıcılığından hiçbir ÅŸey kaybetmeden adeta kitlesel bulaÅŸma dönemine geçti. Bugün itibarıyla dünyada pozitif vaka sayısı 60 milyon oldu, ölüm sayısı ise 1 milyon 400 bini geçti. Bu hızlı artışla dünyada kovid ölümleri, bulaşıcı hastalıklara baÄŸlı ölümlerin yüzde 12’sini buldu. Halihazırda 100 bini aÅŸkın ağır vaka hastanelerde yaÅŸam mücadelesi veriyor. Son birkaç haftada tehdidin boyutu hızla artmıştır. Dünyada ilk zirvenin yaÅŸandığı nisan ayında günlük yeni vaka 80 bin civarında iken kasım ayında günlük vaka sayısı 8 kat artarak 660 bini aÅŸtı. Yine nisan ayında günde 8 bin 500 kiÅŸi bu hastalıktan hayatını kaybederken, içinde bulunduÄŸumuz kasım ayında günlük ortalama vefat sayısı 12 bine ulaÅŸtı.

Bugün birçok ülke kapanma tedbirlerine ve hareket kısıtlamalarına yeniden baÅŸvurmak zorunda kaldı. Dünyadaki bu artışa paralel olarak ülkemizde önce Ä°stanbul, Ä°zmir, Bursa gibi batıdaki büyük illerimize baÅŸlayan artış trendi neredeyse bütün ülkeye yayılmış durumdadır. Her ne kadar güçlü altyapımız ve fedakar çalışan saÄŸlık personelimiz sayesinde bu artışı göğüsleyebilmiÅŸ durumda isek de gidiÅŸatı durdurmak için radikal tedbirlere baÅŸvurmamız kaçınılmaz olmuÅŸtur. Nitekim geçen hafta toplu mekanların çalışma saatlerinin kısıtlanması, hafta içinde belli yaÅŸ gruplarının, hafta sonunda genel sokaÄŸa çıkma kısıtlamaları dahil bir dizi kısıtlayıcı kararlar uygulamaya kondu. Önümüzde milletçe teyakkuzda olmamız gereken günler var. Ä°hmalkarlığa tahammül edebilme, rehavete kapılma lüksümüz yok.”

“Ä°stanbul, Bursa, Kocaeli, Ä°zmir 3’üncü zirveyi yaÅŸadı”

Koca, önce Anadolu illerinde, ardından da ağırlıklı olarak ülkenin batı yakasında hızlı artışlar olduÄŸunu hatırlatarak, Ä°stanbul, Bursa, Kocaeli ve Ä°zmir’in 3’üncü zirveyi yaÅŸadığını bildirdi.

Bütün sağlık çalışanlarının seferberlik halinde olduğunu, artırılan filyasyon ekiplerinin ev ev dolaştığını, aile hekimlerinin kendi listelerindeki kişileri takip ettiğini, valiler, kaymakamlar ve belediyelerin bu mücadeleyi desteklemek için ellerinden geleni yaptığını anlatan Fahrettin Koca, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Geçen hafta Sayın CumhurbaÅŸkanımızca açıklanan tedbirlerin etkisini yakından takip ediyoruz. Ä°stanbul dahil bazı illerimizde artış hızlarında düşmeler görüldü ve kısmi bir plato çizmeye baÅŸladıysa da erken dönem sonuçları konusunda henüz kesin bir yargıya varmak zor. EÄŸer tedbirlere tavizsiz bir ÅŸekilde uyarsak, artışı durdurmamız mümkündür. Yeterince etkili olmazsa daha ağır kısıtlamaların yapılması kaçınılmaz olacaktır. Pozitif vakalarımız artıyor, ağır hastalarımız artıyor, vefat sayılarımız artıyor. Bunu sürekli tekrarlayarak dikkatinizi çekiyorum. Hasta sayıları, ölüm sayıları üzerinden tartışmalarla, toplumda güven sarsıcı polemiklerle harcayacak vaktimizin olmadığını düşünüyorum. Dönem, birbirimizle uÄŸraÅŸma deÄŸil birlikte mücadele etme dönemidir. Bu kadar ciddi bir durum varken mazeret üretmeksizin sorumluluÄŸumuzu bilmek, tedbirleri almak, üzerimize düşen görevleri hakkıyla yapmak zamanıdır.”

“Son hafta içinde yüzde 50’nin üzerinde vaka artış olan 15 ilimiz var”

Koca, tüm sağlık çalışanlarının gece gündüz demeden bütün güçleriyle uğraş verdiğini, test laboratuvarlarının tam kapasiteyle ara vermeksizin çalıştığını, vakaların temaslıları için seferber olunduğu bir dönemde olunduğunu dile getirdi.

“Salgınla mücadelede ulusal seferberliÄŸin yanında il il dolaÅŸarak yerel yöneticilerimizle yerinde deÄŸerlendirmeler yaparak, mahalli imkanları harekete geçirdiÄŸimiz, yerel kaynaklarımızla çözüm çabaları güçlendirmeye çalıştığımız, elimizdeki her türlü aracı kullanmaya çalıştığımız günlerdeyiz.” diyen Bakan Koca, ÅŸunları kaydetti:

“Son hafta içinde yüzde 50’nin üzerinde vaka artışı olan 15 ilimiz var. Hatay, Adana, Osmaniye, Mersin, Artvin, Edirne, Samsun, Kırklareli, Tokat, Trabzon, Aydın, MuÄŸla, Zonguldak, Ordu, Çanakkale’de yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artışlar oldu. Antalya, Düzce, Ä°zmir, Manisa ve TekirdaÄŸ bu sınıra yaklaÅŸtı. Ä°stanbul, Bursa, Ankara, Ä°zmir, Kocaeli, Gaziantep’te hasta yoÄŸunluÄŸu yönetebilmek için bütün saÄŸlık kuruluÅŸlarımız büyük çaba harcıyor. Altyapımızın gücü yanında her kapasitenin de bir sınırı vardır. Lütfen istirham ediyorum, hiç kimse kendini mücadele sorumluluÄŸu taşımaktan uzak görmesin. Hiç kimse ‘Hasta olursam saÄŸlık çalışanlarımız tedavimi nasılsa yapar’ kolaycılığına düşmesin. Bu bir hak ihlalidir. Tedavilerimizi yapan saÄŸlık personelinin ailelerinin yanına döndüğünde yorgunluktan onlara ayıracak vakitlerinin kalmadığını unutmayalım.”

Koca, saÄŸlık çalışanlarının en büyük motivasyonunun hasta sayısının giderek azaldığını görmek olduÄŸunu dile getirerek, “Kimse hastalanmasın, hastalar iyileÅŸsin diye canla baÅŸla mücadele eden saÄŸlık ordumuz yıllık izinlerini bile kullanamamaktadır. Onların gücünün de bir sınırı olduÄŸunu unutmayalım, onlara destek verelim. Kalabalıklardan uzaklaÅŸalım, zorda kalmadıkça evde kalalım. EÅŸ, dost, akraba ziyaretlerini artık erteleyelim. Yasaklamaları beklemeden hayatımızı tanzim edelim. Her bir vatandaşımızın var gücüyle mücadelemize destek vereceÄŸine olan inancım tamdır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Tedaviyle zatürre oranının her geçen gün düştüğünü görüyoruz”

Bütün illerdeki koronavirüsle ilgili son durumu tablo üzerinden anlatan Koca, “Mersin, Edirne, Kocaeli, Bursa, KırÅŸehir, Hatay, Osmaniye, Adana’nın yüksekliÄŸini, tedaviyle zatürre oranının her geçen gün düştüğünü görüyoruz.” dedi.

Tabloya göre, vaka sayısının neredeyse bütün illerde bir artış içinde olduÄŸunun altını çizen Koca, bu dönemde vatandaÅŸların ilaçları kullanma noktasında çok hassasiyet göstermeleri gerektiÄŸini vurguladı. Koca, “Bu ilaçların kullanımıyla birlikte zatürre oranlarımızın ne kadar düştüğünü de özellikle görmüş oluyoruz. Bu bizim için son derece önemli.” diye konuÅŸtu.

Yoğun bakım doluluk oranları

Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir, Bursa, Gaziantep ve Kocaeli’deki yoÄŸun bakım doluluk oranlarına iliÅŸkin bilgi veren Koca, şöyle devam etti:

“Ä°stanbul’da yoÄŸun bakım doluluk oranı yüzde 70’lere dayanmış durumda, yüzde 69,5. Solunum cihazı doluluk oranı yüzde 41,8. Servis doluluk oranı yüzde 61,7. Ä°stanbul’da yoÄŸun bakım doluluk oranının oldukça yükseldiÄŸini, yer yer bazı hastanelerimizde yoÄŸun bakım sorunu yaÅŸandığını biliyoruz.

Ankara’da ise servis doluluk oranı yüzde 62,3, yoÄŸun bakım doluluk oranı yüzde 75,4, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 28,9. Burada yüzde 25 yatağın boÅŸ olduÄŸu anlamına geliyor ama bu yüzde 25 yatağın sadece Kovid-19 hastaları için kullanılmayacağını bilelim. Çünkü biz halen elektif vakaları, acil vakalar dışındaki vakaları da bu dönemde tedavi etmeye devam ediyoruz, müdahalelerini yapıyoruz, ertelemedik. Nisanda aldığımız karar gibi bir karar alınmadı. Bu yüzde 25 gibi görülen boÅŸluÄŸun sadece Kovid-19 deÄŸil, diÄŸer hastalar için de kullanılıyor olacağını bilelim. O nedenle bu oranının önemli bir oran olduÄŸunu da ifade etmek istiyorum.

Ä°zmir yoÄŸun bakım yüzde 76,6’ya kadar çıktı. Servis doluluk oranı yüzde 58,3, solunum cihazı yüzde 58,3. Åžu an Ä°zmir’de ciddi anlamda vaka arttı. Yer yer bazı hastanelerde sorun yaşıyoruz. Ä°zmir’de özellikle tedbirler noktasında hassasiyetle üzerinde durulması gerektiÄŸinin altını çizmek istiyorum.”

Bursa’da da vaka sayısının fazlalığına iÅŸaret eden Koca, “Doluluk oranı yüzde 75,8, servis doluluk oranı yüzde 64,2, solunum cihazı yüzde 36,6.” dedi.

Bursa’da ÅŸehir hastanesinin varlığının tedavide büyük kolaylık saÄŸladığını ifade eden Koca, “Bursa’da özellikle son 3 günden bu yana vaka sayısının bir azalış dönemine girdiÄŸini söyleyebilirim. Ama vatandaÅŸlarımızın tedbirlere uymalarını, kalabalık ortamlardan kaçınmalarını, zorunlu olmadıkça evden çıkmamalarını özellikle ifade etmek istiyorum.” diye konuÅŸtu.

Gaziantep’in ise ÅŸu anda üçüncü pikini yaÅŸadığını belirten Koca, “5, 6 hafta önce bir pik yaÅŸamıştı. Gaziantep’te vatandaÅŸlarımızın da katılımıyla o dönemi baÅŸarıyla sonuçlandırmıştık ama son 2 haftadan bu yana özellikle Gaziantep’te bir artış olduÄŸunu görüyoruz. Önümüzdeki bir hafta, 10 gün son derece önemli.” dedi.

Koca, Gaziantep’teki yoÄŸun bakım doluluk oranının yüzde 73,1’e kadar çıktığını, servis doluluk oranının yüzde 60, solunum cihazı doluluk oranının ise yüzde 35 olduÄŸunu söyledi.

Kocaeli’nin vaka ve hasta sayısında önemli oranda artış yaÅŸayan illerden olduÄŸunu dile getiren Koca, burada yoÄŸun bakım doluluk oranının yüzde 76,9, servis doluluk oranının yüzde 69,5, solunum cihazı doluluk oranının da yüzde 40,6 olduÄŸunu kaydetti. Son 5 gündür Kocaeli’de de artış hızının düştüğüne dikkati çeken Koca, “EÄŸer böyle devam ederse önümüzdeki bir hafta 10 gün içinde bunun daha belirginleÅŸeceÄŸini söyleyebiliriz. VatandaÅŸlarımız tedbirlere daha yoÄŸun bir ÅŸekilde hassasiyetle uymalı.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Bugün en yüksek vefat sayımız”

Koca, bugünkü Kovid-19 tablosunu açıklayarak, ağır hasta sayısının 4 bin 641’e kadar çıktığını ifade etti. Koca, “29 Temmuz’dan bu yana neredeyse her gün ağır hasta sayısının arttığını biliyoruz. Son 3,5 aydan bu yana ağır hasta sayımızda artış 9 kat gibi oldu. Vefat sayımız 168. Bugün en yüksek vefat sayımız.” dedi.

Bugünkü test sayısının 164 bin 547 olduğunu belirten Koca, test sayısını bir hafta, 10 gün gibi bir süre içinde 200 bine çıkarmayı hedeflediklerini, bu konudaki hazırlıkların yapıldığını bildirdi.

İyileşen hasta sayının 3 bin 911 olduğunu belirten Koca, diğer rakamlara ilişkin şunları söyledi:

“Gelecek dönemde gerektiÄŸinde, ‘Taşıyıcı olan, asemptomatik dediÄŸimiz, semptomu olmayan veya hafif geçiren kiÅŸileri de bildirmiÅŸ olacağız’ diye konuÅŸmuÅŸtuk. Bundan sonraki süreçte vaka sayısını da vermeyi planladık. Bugünkü vaka sayısı 6 bin 814. Sadece hastaneye yatan hastalar deÄŸil, hastaneye yatan, zatürre ve benzeri semptomlarıyla takip ettiÄŸimiz hasta 6 bin 814. Daha önce belirtmiÅŸtim yüzde 80’e yakını asemptomatik, hafif geçiren hastalarımız olmakta. SaÄŸlık kuruluÅŸlarında daha çok yüzde 20’ye yakın kısmı takip edilen hasta grubuna giriyor. Bugünün vakası 28 bin 351. Toplam vakamız bugün itibarıyla 28 bin 351.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir