Salgın kısıtlamalarına karşı gösteriler Avrupa’daki birçok ülkeye sıçradı

Salgın kısıtlamalarına karşı gösteriler Avrupa'daki birçok ülkeye sıçradı

Salgın kısıtlamalarına karşı gösteriler Avrupa'daki birçok ülkeye sıçradı

Yeni tip koronavirüs kısıtlamalarına karşı düzenlenen gösteriler Avrupa’nın birçok ülkesine sıçrarken, bazı ülkelerde polisle göstericiler arasında arbedeler de yaÅŸanmaya baÅŸladı.

Hollanda, Belçika, Slovenya, Çekya, Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan, geçen hafta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamalarına karşı gösterilerin düzenlendiği ülkelerin başında geliyor.

Hollanda’da sokaÄŸa çıkma kısıtlamasının ikinci haftasında protestolar, polisin sıkı önlemlerine raÄŸmen 31 Ocak Pazar günü de devam etti. Amsterdam’daki Müzeler Meydanı’nda toplanan yüzlerce gösterici, kısıtlamaların bir an önce sonlandırılmasını istedi.

İzinsiz gösteride polis kalabalığa sık sık dağılmaları uyarısında bulunurken, göstericilerin alanı terk etmemesi üzerine polis ses bombası ve tazyikli su ile müdahale etti.

Hollanda’da sokaÄŸa çıkma kısıtlamasının baÅŸladığı ilk haftada çıkan ÅŸiddet olayları sonucu 350’ye yakın kiÅŸi tutuklanırken, protesto ve yaÄŸmaların son 25-30 yıldaki en ciddi ÅŸiddet olayları olduÄŸu açıklandı. Gösterilerde bir koronavirüs test merkezine de zarar veren göstericiler, çevredeki araçları ve motosikletleri de ateÅŸe verdi.

Göstericilerin maÄŸazaların camlarını kırarak yaÄŸmalamaya baÅŸlaması üzerine Amsterdam’daki iÅŸletmeler de vitrinlerini tahta plaka ve beton bloklarla kapattı.

Hollanda’da Aralık 2020’den beri market, fırın ve eczaneler dışındaki tüm maÄŸaza ve dükkanlar kapalı tutulurken, hükümet 9 Åžubat’a kadar uygulanmak üzere 21.00-04.30 saatlerinde sokaÄŸa çıkma kısıtlamasını da yürürlüğe koydu.

Avusturya’daki gösterilerde gerginlik

Avusturya’nın baÅŸkenti Viyana’da da Kovid-19 kısıtlamalarına karşı bir grup, gösterilerin yasak olmasına raÄŸmen pazar günü sokaÄŸa çıkarken, polis göstericilerin yürüyüş yapmasına izin vermedi.

BaÅŸkentin önemli caddelerinden Ringstrasse’yi trafiÄŸe kapatan göstericiler, üzerinde “Aşı zorunluluÄŸuna hayır” ve “Senin (baÅŸbakan) kurallarından bıktık” yazılı pankartlar açtı. Göstericilerin yürümesini önlemek için barikatlar oluÅŸturan polis ile göstericiler arasında zaman zaman gerginlikler de yaÅŸanırken, emniyet güçlerinin 2 binden fazla göstericiye cezai iÅŸlem uyguladığı, 32 göstericiyi de gözaltına aldığı bildirildi.

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı gösteri, aşırı sağcı grupların gövde gösterisine dönüştü.

Ülkede vaka sayılarındaki artış nedeniyle 26 Aralık’ta baÅŸlayan karantina süreci, 17 Ocak’ta iktidar tarafından yapılan açıklamayla 8 Åžubat’a kadar uzatılmış ve bu karar toplumun bazı kesimleri tarafından sert ÅŸekilde eleÅŸtirilmiÅŸti.

Belçika’da en az 300 gözaltı

Belçika’nın baÅŸkenti Brüksel’de de hükümetin salgınla mücadele kapsamında aldığı ve aylardır devam eden kısıtlamaları protesto etmek isteyen en az 300 kiÅŸi gözaltına alındı.

Sosyal medya üzerinden örgütlenen kiÅŸiler, 31 Ocak’ta baÅŸkentteki merkez tren istasyonu ve kentin simge yapılarından Atomium yakınında toplanmak istedi. İzinsiz olmasına raÄŸmen istasyon yakınındaki Mont des Arts Meydanı’nda toplanmak isteyen yüzlerce kiÅŸi, ekimden beri yürürlükte olan salgın önlemlerinin gevÅŸetilmesini talep etti. Meydana gelebilen ve etrafı polislerce sarılan bir grup ise “özgürlüklerinin geri verilmesi” talebiyle slogan attı.

Brüksel polisi, gösterinin izinsiz olduğunu belirterek en az 300 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Belçika’da restoran, bar ve kafelerin kapatılmasının yanı sıra gece sokaÄŸa çıkma kısıtlaması, kalabalık toplantıların engellenmesi, evden çalışma zorunluluÄŸu, kültür, sanat ve spor faaliyetlerinin durdurulması gibi birçok önlem halen uygulanıyor.

Danimarka’da da gösteriler sürüyor

Danimarka’da Aralık 2020’den beri düzenlenen salgın kısıtlamaları karşıtı önlemler sürüyor.

Siyah Giyen Adamlar (Men in Black) tarafından ülkenin ikinci büyük ÅŸehri Arhus’ta 30 Ocak Cumartesi akÅŸamı gösteri düzenlendi. Organizatörlerin baÅŸkent Kopenhag’dan yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki Arhus’a göstericileri otobüslerle taşıdığı protesto, önceki haftalardakilere kıyasla daha sakin geçti.

Polis, yoğun önlemler aldığı gösteriyle alakalı yasalara aykırı harekette bulunan 4 kişi hakkında işlem yaptığını, 20 yaşında bir kadını ise polise taş atmaktan gözaltına aldığını açıkladı.

Bulgaristan’da SaÄŸlık Bakanı Angelov’ın istifası istendi

Bulgaristan’da da salgın nedeniyle Kasım 2020’de kapatılan restoran, bar, disko ve gece kulübü çalışanları 27 Ocak ÇarÅŸamba günü baÅŸkent Sofya’da gösteri düzenleyerek, SaÄŸlık Bakanı Kostadin Angelov’un istifasını talep etti.

BaÅŸbakanlık önünde düzenlenen protestoda konuÅŸmacılar, restoranların 1 Åžubat, eÄŸlence mekanlarının da 15 Åžubat’tan itibaren yeniden açılmasını istedi. Göstericiler, Kovid-19 vaka ve ölümlerinin nispeten düşük olduÄŸu ülkede, hükümetin aldığı önlemlerin anlamsız ve iÅŸlevsiz olduÄŸunu, önlemler yüzünden iÅŸsiz kaldıklarını savundu.

Gösteri öncesi polis ve asker Başbakanlık önünde güvenlik önlemleri aldı.

Slovenya’da okulların açılması isteniyor

Slovenya’nın Koper ÅŸehrinde de pazar günü yüzlerce veli ve öğrencinin katılımıyla düzenlenen gösteride hükümetin okulların kapalı kalması yönünde aldığı karara tepki gösterildi. Okulların açılması gerektiÄŸini savunan göstericiler, artık uzaktan eÄŸitim istemediklerini vurguladı.

Öte yandan, Macaristan’ın baÅŸkenti BudapeÅŸte’deki Kahramanlar Meydanı’nda pazar günü toplanan kalabalık grup, Kovid-19 salgını kapsamında alınan önlemlerin kaldırılmasını istedi.

Çekya’da da küçük bir grup baÅŸkent Prag’da kısıtlamaları protesto ederken, düşük katılımın olduÄŸu gösteri sakin geçti.

Ocak 2021 başında Almanya’da, Ekim 2020’de İspanya’da, Kasım 2020’de ise Fransa’da da kısıtlamalara karşı gösteriler düzenlemiÅŸti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir