Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi yasalaştı

Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi yasalaştı

Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi yasalaştı

Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kanunla, internet kullanıcılarının kişisel başvurularında veya kamu kurumlarının bildirimlerinde yaşanan zorlukların aşılması için sosyal ağ sağlayıcılarla muhataplık ilişkisi kurulması amaçlanıyor.

Kanunla, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a “sosyal aÄŸ saÄŸlayıcı” ÅŸeklinde yeni bir tanımlama getiriliyor.

Bu kapsamda kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, sosyal ağ sağlayıcı olarak tanımlanacak.

İdari para cezaları, muhatabın yurt dışında bulunması halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından doğrudan doğruya muhataba, internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçlarıyla da bildirilebilecek.

Bu bildirim, Tebligat Kanunu’na göre yapılan tebligat hükmünde olacak. Bu bildirimin yapıldığı tarihi izleyen 5. günün sonunda tebligat yapılmış sayılacak.

Yükümlülüğünü yerine getirmeyen yer sağlayıcılarına, caydırıcılığın sağlanması için verilecek idari para cezası artırılacak. Bu kapsamda yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar artırılacak.

Düzenlemeyle, suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararının verilmesi imkanı sağlanarak, aynı internet sitesinde yer alan ve suç oluşturmayan içerikler yönünden ifade ve haber alma özgürlüğü daha da güvenceli hale getirilecek.

İçeriğin çıkarılması kararları, erişim sağlayıcılar tarafından değil içerik ve yer sağlayıcılarca yerine getirilebileceği için bu kararlar, içerik ve yer sağlayıcılarına bildirilerek gereğinin yerine getirilmesi istenecek.

Kişilik hakları için etkin koruma

KiÅŸilik haklarının ihlal edilmesi halinde İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un, eriÅŸimin engellenmesi kararı verilmesini düzenleyen hükmü yönünden de içeriÄŸin çıkarılması kararı verilebilecek.

Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği en geç 4 saat içinde ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilecek.

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda hakim tarafından, başvuranın adının, ihlale konu internet adresleriyle ilişkilendirilmemesine karar verilebilecek. Kararda, Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından hangi arama motorlarına bildirim yapılacağı da yer alacak.

Böylece arama motorları tarafından başvurucunun adı ile ihlale konu içeriğin ilişkilendirilmemesi sağlanarak kişilik haklarının daha etkin korunması sağlanacak.

Yürürlük tarihi 1 Ekim 2020 olarak değiştirildi

Türkiye’den günlük eriÅŸimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal aÄŸ saÄŸlayıcı, en az 1 kiÅŸiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek. Bu kiÅŸinin iletiÅŸim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doÄŸrudan eriÅŸilebilecek ÅŸekilde internet sitesinde yer verilecek.

Sosyal aÄŸ saÄŸlayıcı bu kiÅŸinin kimlik ve iletiÅŸim bilgilerini BTK’ya bildirecek. Temsilcinin gerçek kiÅŸi olması halinde Türk vatandaşı olması zorunlu olacak. Verilen önergenin kabul edilmesiyle, bu maddenin ve baÄŸlı düzenlemelerin yürürlük tarihi 1 Ekim 2020 tarihinde olarak deÄŸiÅŸtirildi.

Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya, BTK tarafından bildirimde bulunulacak. Bildirimden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, BTK Başkanı tarafından 10 milyon lira idari para cezası verilecek.

Verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde 30 milyon lira daha idari para cezası verilecek.

Reklam yasağı ve internet bant genişliğinin daraltılması

İkinci kez verilen idari para cezasının tebliÄŸinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK BaÅŸkanı tarafından Türkiye’de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kiÅŸilerin ilgili sosyal aÄŸ saÄŸlayıcısına yeni reklam vermesi yasaklanacak. Bu kapsamda yeni sözleÅŸme kurulamayacak ve buna iliÅŸkin para transferi yapılamayacak.

Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

Başvurunun kabulüne ilişkin hakim kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranına kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

Hakim ikinci baÅŸvuru üzerine vereceÄŸi kararında, yüzde 50’den düşük olmamak kaydıyla, sunulan hizmetin niteliÄŸini de dikkate alarak daha düşük bir oran belirleyebilecek. Bu kararlara karşı BTK BaÅŸkanınca itiraz yoluna gidilebilecek.

Hakim tarafından verilen kararlar eriÅŸim saÄŸlayıcılara bildirilmek üzere BTK’ye gönderilecek. Kararların gereÄŸi, bildirimden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde eriÅŸim saÄŸlayıcıları tarafından yerine getirilecek.

Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmesi halinde, verilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasağı kaldırılacak ve hakim kararları kendiliğinden hükümsüz kalacak.

İnternet trafiği bant genişliğine yapılan müdahalenin sona erdirilmesi için erişim sağlayıcılara BTK tarafından bildirim yapılacak.

48 saat içinde cevap zorunluluğu

Sosyal aÄŸ saÄŸlayıcı, “içeriÄŸin yayından çıkarılması ve eriÅŸimin engellenmesi” ile “özel hayatın gizliliÄŸi nedeniyle içeriÄŸe eriÅŸimin engellenmesi”ni gerektirecek içeriklere yönelik kiÅŸiler tarafından yapılacak baÅŸvurulara, baÅŸvurudan itibaren en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermekle yükümlü olacak. Olumsuz cevaplar gerekçeli olarak verilecek.

Sosyal aÄŸ saÄŸlayıcı, kendisine bildirilen içeriÄŸin çıkarılması veya eriÅŸimin engellenmesi kararlarını uygulayacak. Ayrıca “içeriÄŸin yayından çıkarılması ve eriÅŸimin engellenmesi” ile “özel hayatın gizliliÄŸi nedeniyle içeriÄŸe eriÅŸimin engellenmesi” baÅŸvurularına iliÅŸkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren Türkçe raporları 6 aylık dönemlerle BTK’ye bildirecek.

Sosyal aÄŸ saÄŸlayıcı, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma yönünde gerekli tedbirleri alacak.

BTK BaÅŸkanı tarafından, sosyal aÄŸ saÄŸlayıcıya “içeriÄŸin yayından çıkarılması ve eriÅŸimin engellenmesi” ile “özel hayatın gizliliÄŸi nedeniyle içeriÄŸe eriÅŸimin engellenmesi” baÅŸvurusuna 48 saat içinde cevap vermemesi halinde 5 milyon lira, içeriÄŸin çıkarılması veya eriÅŸimin engellenmesi kararlarını uygulamaması halinde ise 10 milyon lira idari para cezası verilecek.

Sosyal aÄŸ saÄŸlayıcılar hakkında “eriÅŸimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi” ile “gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriÄŸin çıkarılması ve/veya eriÅŸimin engellenmesi” kapsamında verilecek idari para cezaları 1 milyon lira, “eriÅŸimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi” ile “içeriÄŸin yayından çıkarılması ve eriÅŸimin engellenmesi” kapsamında verilecek adli para cezaları ise 50 bin gün olarak verilecek. Söz konusu idari para cezasını gerektiren ihlallerin 1 yıl içinde her bir tekrarında cezalar bir kat artırılarak uygulanacak.

Sosyal ağ sağlayıcılara 3 aylık süre

Hukuka aykırılığı hakim veya mahkeme kararı ile tespit edilen içeriğin sosyal ağ sağlayıcıya bildirilmesi durumunda, bildirime rağmen 24 saat içinde içeriği çıkarmayan veya erişimi engellemeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların tazmin edilmesinden sorumlu olacak. Bu hukuki sorumluluğun işletilmesi için içerik sağlayıcının sorumluluğuna gidilmesi veya içerik sağlayıcıya dava açılması şartı aranmayacak.

Bu düzenlemenin uygulanmasında sosyal ağ sağlayıcının yükümlülükleri, içerik veya yer sağlayıcısı olmasından doğan sorumluluk ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmayacak.

Sosyal aÄŸ saÄŸlayıcılar, “içeriÄŸin yayından çıkarılması ve eriÅŸimin engellenmesi” ile “özel hayatın gizliliÄŸi nedeniyle içeriÄŸe eriÅŸimin engellenmesi” baÅŸvurusuna 48 saat içinde cevap verilmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek için 3 ay içinde gerekli çalışmaları tamamlayacak.

Sosyal aÄŸ saÄŸlayıcılar ayrıca “içeriÄŸin yayından çıkarılması ve eriÅŸimin engellenmesi” ile “özel hayatın gizliliÄŸi nedeniyle içeriÄŸe eriÅŸimin engellenmesi” baÅŸvurusu uyarınca hazırlayacakları ilk raporlarını, 2021 yılının Haziran ayında BTK’ye bildirecek ve internet sitesinde yayınlayacak.

Taraflara iliÅŸkin IP adresi, verilen hizmetin baÅŸlama ve bitiÅŸ zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini içeren “trafik bilgisi” tanımına “port bilgisi” de eklendi.

Genel Kurulda tartışma

Teklifin son maddesi üzerinde söz alan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Pençe-Kartal ve Pençe-Kaplan operasyonlarında sivillerin de hayatını kaybettiÄŸini iddia etti. Kaçmaz ayrıca, AK Parti grubuna yönelik, “Siz Kürt düşmanısınız” ifadelerini kullandı.

AK Parti milletvekilleri Kaçmaz’ın ifadelerine tepki gösterdi. Her iki partinin milletvekilleri arasında tartışmanın büyümesi üzerine Meclis BaÅŸkanvekili Nimetullah ErdoÄŸmuÅŸ, birleÅŸime ara verdi. Tartışma, verilen arada da devam etti. Bu sırada HDP milletvekilleri, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat’ın, Kaçmaz’a yönelik hakaret içerikli ifade kullandığını savundu.

Aranın ardından BaÅŸkanvekili Nimetullah ErdoÄŸmuÅŸ, Oya Eronat’ın, Kaçmaz’a yönelik yaralayıcı söz kullandığını belirterek, Eronat’a kınama cezası verilmesini Genel Kurul’un oyuna sunacağını söyledi.

Oylamadan önce söz alan AK Parti Grup BaÅŸkanı Naci Bostancı, Kaçmaz’ın sözlerinin de yaralayıcı olduÄŸuna dikkati çekerek, Eronat’ın tavrının da tepki kapsamında görülmesi gerektiÄŸini belirtti. Bostancı, söz konusu ifadenin tutanaklara yanlış geçtiÄŸi kanaatini taşıdıklarını dile getirerek, Eronat’ın ifadesinin Kaçmaz’a deÄŸil aslında terör örgütü PKK’ya yönelik olduÄŸunu söyledi.

Yapılan oylamada, Eronat’a kınama cezası verilmesi kabul edilmedi.

Nimetullah Erdoğmuş, daha sonra sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin tümünü oylamaya sundu. Teklif, kabul edilerek yasalaştı.

Dün saat 15.00’te toplanan Genel Kurul, yaklaşık 16 saat süren mesainin ardından çalışmalarını tamamladı.

ErdoÄŸmuÅŸ, 1 Ekim 2020 PerÅŸembe günü saat 14.00’de toplanmak üzere birleÅŸimi kapattı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir