Sri Lanka’da yakıt satışına kısıtlama getirildi

Sri Lanka'da yakıt satışına kısıtlama getirildi

Sri Lanka'da yakıt satışına kısıtlama getirildi

Tarihinin en ağır ekonomik krizini yaÅŸayan 22 milyon nüfuslu ada ülkesi Sri Lanka’da, yakıt satışlarına 10 Temmuz’a kadar kısıtlama getirildiÄŸi bildirildi.

The Week’in haberine göre hükümet, 10 Temmuz’a kadar yalnızca temel hizmetlerin verileceÄŸini ve ülke yakıt sıkıntısıyla karşı karşıya olduÄŸu için diÄŸer tüm operasyonların geçici olarak askıya alınacağını duyurdu.

Kabine Sözcüsü Bandula Gunawardena, “Bugün gece yarısından 10 Temmuz’a kadar yalnızca saÄŸlık, savunma, enerji ve ihracat sektörlerine yakıt verilecek.” dedi.

Sri Lanka’daki durum

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

BaÅŸbakanlık Ofisinin çevresinde 9 Mayıs’ta toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaÅŸanmış, baÅŸkent Kolombo’da askeri birlikler göreve çaÄŸrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası BaÅŸbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs’ta istifa etmiÅŸ, kabine de feshedilmiÅŸti.

Devlet BaÅŸkanı Gotabaya Rajapaksa, ülkede daha önce 3 dönem baÅŸbakanlık yapan Ranil Wickremesinghe’yi 12 Mayıs’ta baÅŸbakanlığa atamıştı.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi yaralanmıştı.

Sri Lankalılar halihazırda yakıt sıkıntısı, elektrik kesintileri ve artan gıda ile ulaşım fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor.

BaÅŸbakan Wickremesinghe, 22 Haziran’da yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin çöktüğünü ve petrol ithalatı için bile ödeme yapamadıklarını duyurmuÅŸtu.

Uluslararası Para Fonu ile bir kurtarma paketine iliÅŸkin müzakerelerin sonucunu beklemeden, bu yıl vadesi gelen 7 milyar dolarlık dış borcunu ödeyemeyeceÄŸini açıklayan ülkenin 2026’ya kadar yıllık ortalama 5 milyar dolar ödemesi gerekiyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir